Dziś przepis na szybkie leczo. Jest idealne gdy nie mamy czasu zrobić obiadu bo wystarczy odkręcić słoik pokroić kiełbaskę i podgrzać. Składniki: papryka cebula cukinia pomidory sól pieprz Wykonanie: Wszystkie warzywa pokroić w kostkę, przyprawić i gotować do miękkości. Gotowe warzywa przelać do słoików dokładnie zakręcić i pasteryzować ok 30 minut. Przed wcześniejszym podaniem zawartość słoika przelać do garnka, pokroić
Pychotkaaawody 240 ml octu 2 szklanki cukru 2 łyżki soli 5 łyżeczek musztardy Wykonanie: Ogórki pociąć w słupki, zasolić i odstawić oby zmiękły w tym czasie przygotować słoiki wkładając do nich po ziarenku pieprzu, ziele angielskie i parę kulek gorczycy, następnie upchać ciasno ogórki w słoikach. Z podanych składników ugotować zalewę, którą trzeba zalać słoiki. Po zalaniu dokładnie zakręcić
Pychotkaaamnie w kuchni dawno tak nie było, tworzę słoiki jeden za drugim, na pewno przydadzą się w ciągu zimy. A dziś zapraszam na cukinię w słoikach z jednej wielkiej wyszły mi 2 duże słoiki. Czytaj więcej
PychotkaaaSezon na paprykę uważam za otwarty. U mnie słoiki już gotowe! Tym razem przepis na paprykę marynowaną oczywiście z przepisu s Anastazji z książki 153 przetwory i dania mięsne. Z podwójnej porcji zalewy wychodzi mi około 3 słoików 0,9l i 1 słoik 0,5 l. Czytaj więcej
Pychotkaaaprzyszłym tygodniu , mam świniobicie , więc czas posprzątać zamrażarkę . Oczywiście w łapki wpadło mi zawieruszone mięsko wieprzowe , a nic tak dobrze nie smakuje z takich kawałków , jak mielonka w słoiku . Tym razem bez czarowania , stara receptura i prostota – w końcu ma zniknąć w kilka dni , zanim nowy wieprzek się w lodówkach zagnieździ " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height(...)cukier i żelatynę . Jak zacznie się kleić , dodajemy wodę i mieszamy tak długo ,aż niemiłosiernie oblepi nam ręce i będzie niczym dobry klej stolarski Teraz upychamy cierpliwie do wyparzonych słoików o prostych brzegach ( z pękatych,będzie później trudno wyjąć mielonkę ) , tak żeby pozbyć się powietrza i wszelkich dziur . Teraz zakręcamy , w garnku układamy ścierkę , na niej ustawiamy słoiki , zalewamy wodą
Ogrodnik w podróżykłaść to złoto w kostkach do słoika można dopóki dynia jest dostępna ( przeciętnie do końca grudnia). Lubię smak korzennej marynaty, którą otoczone są kosteczki dyni. To świąteczny smak na czasie.. słodki i jednocześnie kwaskowaty, podkreślony pikanterią goździków i aromatem cynamonu. Wspaniale komponuje się z białym mięsem Polecam również: * słodko kwaśne gruszki * buraczki w słoiku * papryka marynowana(...)uwaga - nie przegotujmy bo dynia się rozpadnie ( potrwa to około 30 minut, ale bądźcie czujni - tak naprawdę czas gotowania zależy od odmiany dyni). Jak marynata będzie gotowa przekładamy do słoików i pasteryzujemy ok. 5 minut. Zdjęcia potraw są mojego autorstwa. Ich kopiowanie wymaga mojej zgody
kawawszklanceNajsmaczniejsza jeśli odgrzewając marchewkę , dodamy do niej łyżkę masła ..po prostu niebo w gębie " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki na około 4-5 słoików 0,5 l : 2,5 kg marchewki 3 czubate łyżki cukru 1 płaska łyżka soli 1 łyżeczka startej gałki muszkatołowej 1 łyżeczka octu 10 % 4 szklanki wody Marchew płukamy , obieramy(...)Wkładamy do garnka , dodajemy wszystkie pozostałe składniki . Zakrywamy pokrywką i dusimy na wolnym ogniu około 20-25 minut . Po tym czasie wyłączamy gaz i na gorąco przekładamy do wyparzonych słoików, razem z zalewą , zakręcamy i odstawiamy do góry dnem , do ostygnięcia . Nie trzeba dodatkowo pasteryzować , jeśli słoiki były dobrze wyparzone , marchewka przechowa się nawet kilka lat Post Zimowa duszona
Ogrodnik w podróżyWkurza mnie cena w sklepach pomidorów w puszce. Długo szukałam alternatywy i mam ! Tu za kilo pomidorów wydałam 2,5 zł i tyle samo zamknęłam w słoiku na zimę. A w puszce? W puszce jest za tę cenę 400 g, no i fakt że jest to w puszce też nie jest zaletą. Szybko się robi i szybko się zjada(...)jeden słoik litrowy potrzebujesz: - 9-10 pomidorów owalnych - 0,5 l wody - 0,5 łyżki soli kamiennej Wstaw wodę do wyparzenia pomidorów. Umyj je i natnij od góry nożem. Wrzuć na 2-3 minuty do wrzątku, po czym wyłóż do zimnej wody. Obierz ze skórki i powycinaj twarde dupki. Poukładaj w wyparzonym słoiku. Zagotuj pół litra wody z połową
Pasje Jolkiprzepisie go nie ma , ale zawsze można go użyć np. do jajecznicy lub kotlecików . Wydrążoną cukinię tniemy na kawałki , a następnie w słupki , takiej wysokości ,żeby nie wystawały ze słoika . Wkładamy do miski , zasypujemy solą i odstawiamy na całą noc , żeby zmiękła . Następnego dnia , do każdego słoika wkładamy baldach kopru razem ze zwiniętą łodygą , oraz jedną płaską łyżeczkę pieprzu(...)następnie układamy odsączoną cukinię . Składniki na zalewę , doprowadzamy do wrzenia i wrzątkiem zalewamy słoiki z cukinią , zakręcamy . Pasteryzujemy około 7 minut od zagotowania . Próbujemy nie wcześniej niż po tygodniu – musi się porządnie przerobić z zalewą Post Koprowo-pieprzne pikle z cukinii pojawił się poraz pierwszy w Ogrodnik w podróży
Ogrodnik w podróżySzczęście w słoiku. Marmolada z pomarańczy ma tak wyjątkowy smak, że albo się ją kocha miłością czystą i bezbrzeżną, albo pluje nią na odległość. U mnie to jeden z smaków dzieciństwa- Tata przywoził ją ze Szwecji zawsze, gdy wracał z ‘saksów’. Obok powideł śliwkowych i konfitury z dzikiej róży- najukochańsza. Słodko gorzka i aromatyczna. Idealna do ciast takich jak mazurek(...)Usuńcie korzeń imbiru jeśli się jeszcze nie rozleciał, odparujcie przez około 5 minut alkohol i sok z limonki. Gotową, gorącą konfiturę przelejcie do słoiczków. Zakręćcie je dokładnie i ustawcie słoiki do góry dnem, przykryjcie grubym ręcznikiem lub kocem- pokrywki powinny się zassać. Bursztyn w słoikach i cierpka słodycz na podniebieniu wynagrodzą Wam te kilka godzin mieszania. Taka marmolada
Karo in the Kitchennaprawdę jeśli ktoś lubi pikantne przegryzki , dodatki na kanapeczki , to odpłynie zaraz po spróbowaniu tego specjału . Nie są trudne do wykonania , w tym roku próbowałam także użyć do części słoików świeżego chilli , ale to już nie to samo , więc powróciłam szybciutko do oryginału . Oczywiście są ok, ale te z mieloną papryczką ..mniam " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height(...)wody Ogórki myjemy , kroimy w plastry razem ze skórką,posypujemy chilli , mieszamy ,odstawiamy na godzinkę .Składniki na zalewę , wkładamy do jednego garnka i gotujemy razem . Ogórki układamy w słoikach, wkładamy na każdy słoik, po kilka ząbków czosnku ( 2-3 ) i całość zalewamy gorącą zalewą , zakręcamy i odstawiamy do góry dnem do wystygnięcia . Następnego dnia pasteryzujemy około 5 minut od zagotowania
Ogrodnik w podróżyscenę ;) Dziś czułam się jak Sid, bo zbierałam ostatnią miskę mleczy świeżo przed koszeniem trawy. Już nie będzie u mnie takiego buszu, więc i "mlecyków". Składniki: (na pełne 4 słoiki 270g) 200g płatków mniszka (uwaga na żółte palce po wyrywaniu ;p) 3 małe cytryny cytryny 1 kg cukru 1 l wody Zerwane kwiatki rozkładamy na jakimś białym papierze, żeby(...)nakrętka zrobi się wklęsła można odwrócić go z powrotem i odstawić gdzieś na półkę w spiżarni ;) *słoiczki najlepiej umyć i wyparzyć. Ja wlałam wrzątek do garnka i wrzuciłam słoiki+zakrętki. Dzięki temu odkleiły się też etykiety. Wykorzystuję słoiki po dżemie 270g z Lewiatana. Łatwo odchodzą etykiety i zakrętki łatwo odkręcać. Syrop powinien być dobry przez kilka miesięcy. W razie gdyby
W kuchni bez szafekgniazda nasienne i pestki. Pokrój pigwę na małe kawałki. Pestek nie wyrzucaj, możesz z nich przygotować rewelacyjną nalewkę. Koniecznie sprawdź ten przepis Nalewka z pestek pigwy. 2. Przygotuj czysty słoik i dodatkowo wyparz go wrzątkiem. Owoce układaj warstwami, przesypując każdą warstwę pigwy cukrem. cukrem. Nie zakręcaj słoika, przykryj go luźno zakrętką lub gazą i odstawić(...)żeby pigwa pościła sok. Raz dziennie potrząsaj słoikiem, aby cukier się rozpuścił. 3. Po 2-3 dniach odcedź syrop i rozlej do butelek i przechowuj w lodówce albo zapasteryzuj. Gotowany sok z pigwy przepis Jeśli szukasz nowych przepisów na pigwę, dowiedz się, jak zrobić syrop z pigwy: słodki, jesienny sok, bardzo łatwy do przygotowania z zaledwie trzech składników
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataPomidory do słoików na zimę. Soczyste, pachnące latem będą stanowiły idealną bazę do sosów, do zupy pomidorowej czy na pizzę. Krojone w kostkę w sosie własnym z niewielkim dodatkiem soli. Składniki: 2,5 kg pomidorów (w mnie polne), 2,5 łyżeczki soli Przygotowanie: Pomidory należy sparzyć i obrać ze skóry. Kroimy w kostkę, wrzucamy do garnka, dodajemy sól, dokładnie mieszamy(...)Gotujemy przez 15 minut na średnim ogniu. W tym czasie pomidory powinny być już miękkie i puścić sok. W tym czasie słoiki wyparzyć i osuszyć. Gorące pomidory przekładamy do słoików, zakręcamy zaraz po nalaniu i odwracamy do góry dnem. Zostawiamy do ostygnięcia
Lena Gotuje