słoik - 12348 przepisów (strona:102/824)

Ostra papryka na zimę 173

ZIELA ANGIELSKIE WSZYSTKO RAZEM ZAGOTOWAĆ   Przygotowanie: Najpierw załóżcie rękawiczki!!!Paprykę myjemy,przekrajamy wzdłuż na pół i wydrążamy nasiona(kilka zostawiam całych bo dodaję jedną cała do każdego słoika). paprykę wkładamy ciasno do słoików dodając do każdego jedną całą papryczkę,1-2 ząbki czosnku i łyżeczkę gorczycy.Zalewamy zalewą przegotowaną ze składników powyżej. Słoiki zakręcamy  i pasteryzujemy od zagotowania

Swojskie jedzonko
DŻEM MALINOWY BEZ CUKRU, SŁODZIKÓW ORAZ ŚRODKÓW ŻELUJĄCYH (keto, optymalny, LCHF, paleo) 191

będzie pasteryzacja, ponieważ dżem ten nie zawiera cukru, który ma właściwości konserwujące. Należy rozgrzać piekarnik do ok. 120-130 stopni. Najpierw przez około 15 minut wypiekać czyste i suche słoiki. Następnie słoiki napełnić dżemem, szczelnie zakręcić i włożyć do piekarnika na około 60 min na tą sama temperaturę. Ja dla pewności trzymam je dłużej. Po tym czasie słoiki wyjąć

Ola la LCHF
Marynowane grzybki 103

Dodatkowo: liść laurowy ziele angielskie cebula w piórka lub krążki Grzyby gotujemy w wodzie (u mnie kurki, prawdziwki i kozaki). W oddzielnym garnku przygotowujemy zalewę ze składników powyżej. Do słoików wkładamy grzyby, dodajemy liść laurowy, ziele, cebulę, zalewamy zalewą. Zakręcamy słoiki. W garnku gotujemy wodę, wkładamy zakręcone słoki – pasteryzujemy 5 minut. Po tym czasie wyjmujemy słoiki i kładziemy

MojaQchnia.pl
Domowy sos salsa 110

pokrojone cebulę i czosnek oraz wszystkie przyprawy i stawiamy na wolnym ogniu. Gotujemy aż do zgęstnienia przez około 60-80 minut często mieszając. Ja ostrożnie wlewam gorący sos do słoików, mocno zakręcam i stawiam do góry dnem. Po kilku godzinach sprawdzam czy wieczko słoika jest wklęsłe – bo to oznacza, że słoik jest szczelnie zamknięty i sos się nie zepsuje

Lamarida.pl
Szarlotka biszkoptowa. 155

Dziś propozycja szarlotki, szybkiej i bardzo prostej. Wystarczy upiec biszkopt i przełożyć musem jabłkowym. Zostały mi jeszcze musy jabłkowe w słoikach z zeszłego roku. Muszę je wykorzystać bo nadchodzi sezon na robienie nowych słoiczków :) Jeśli nie macie jabłek w słoikach to szarlotka zajmie Wam trochę więcej czasu bo trzeba będzie usmażyć jabłka. Składniki na biszkopt: 7 jajek szczypta soli(...)Zmiksować na najniższych obrotach tylko do połączenia składników. Wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 160 stopni 25-30 minut. Składniki na masę jabłkową: 1 duży słoik musu jabłkowego (1 litr) 1 galaretka przezroczysta lub cytrynowa. Jabłka przełożyć do rondelka i podgrzać. Do gorących jabłek wsypać galaretkę. Wymieszać, żeby proszek się rozpuścił. Odstawić do lekkiego przestudzenia. Wystudzony

Agusiowe smakołyki
sos paprykowy na zimę - przetwory 367

sosów dodać lub jako marynatę użyć. Zastosowań pewnie wiele, przez zimę wypróbujemy. Zrobiłam kilka słoiczków, ale nie wiem czy jeszcze kilka nie zrobię. Składniki: 3 kg papryki 3 słoiki koncentratu pomidorowego  3/4 szklanki cukru 2 łyżki soli kilka sporych ząbków czosnku 1/2 łyżeczki ostrej papryki Przygotowanie: na Thermomix podzieliłam na 3 partie (czyli 1 kg papryki itd) do naczynia(...)naczynie miksujące  położyć koszyczek lub jeszcze lepiej Varomę po tym czasie sos zmiksować - czas ok 30 s/ obr 8-9 gorący sos przelać do słoików, zakręcić, położyć do góry dnem i pozostawić do ostygnięcia tradycyjnie paprykę przepuścić przez maszynkę do mielenia gotować w garnku z grubym dnem przez ok 1 h tak aby jak najwięcej wody odparowało dodać pozostałe

Gotowanie z pasją
Ketchup z cukinii bez cukru :) 186

słoiczków, dokładnie zakręć i odstaw do góry dnem do ostygnięcia.  Wskazówki: → Pamiętaj, aby ketchup, który przekładasz do słoiczków był gorący, a w garnku bulgotał. Jest to istotne, aby słoiki dobrze się zapasteryzowały. → Zmiksowana już masa podczas gotowania będzie rozpryskiwać się, dlatego uważaj, aby się nie poparzyć. Aby temu zapobiec nakładaj masę do słoików porcjami i ciągle mieszaj. Przykładowo, gorący(...)ketchup ściągnij z ognia, nałóż do 3 słoików, a następnie ponownie zagotuj i nakładaj, aż do wyczerpania masy. → Jeżeli chcesz zrobić ketchup w wersji łagodnej pomiń papryczkę chilli oraz ostrą paprykę

Zdrowie na języku :P
Marynowane pomidorki koktajlowe. 179

ząbki czosnku 4 baldachy kopru 2 łodygi kopru 1 łyżka ziaren gorczycy 12 ziaren pieprzu 8 ziaren ziela angielskiego 6 łyżek cukru 1 łyżeczka soli Wykonanie: Do wyparzonych słoików włożyć po jednym baldachu kopru i ząbku czosnku. Pomidorki nakłuć wykałaczką w miejscu szypułki. Ułożyć ciasno w słoikach. Na górze ułożyć pozostałe  baldachy kopru. Resztę składników umieścić w rondelku(...)zagotować. Gorącą zalewę wlać do słoików, zamknąć je szybko i pasteryzować następnie 10 minut. Pomidorki zamarynują się już po kilku dniach. Przy ich wykorzystaniu można zdjąć skórki, co robi się jednym ruchem

zadanie-gotowanie
Marynowany ogórek z marchewką 165

łyżki oleju Przygotowanie: Ogórki i marchewkę myjemy i osuszamy, marchewkę obieramy. Warzywa kroimy na cienkie długie plastry za pomocą obieraczki do warzyw. Przekładamy pokrojone ogórki i marchewkę do słoika i dodajemy koperek. W miseczce mieszamy razem ocet, wodę, chili, miód i olej aż miód się rozpuści. Zalewę przelewamy do słoika na warzywa. Wstawiamy do lodówki na dobę Składniki(...)słoik

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Gruszki w syropie do słoików 583

goździki całe Należy wybrać twarde, słodkie gruszki, które nie są zbyt dojrzałe. Obrać ze skórki, pokroić w ćwiartki wykrawając również środek z pestkami. Takie kawałki owoców włożyć do litrowych słoików, dodając po parę goździków – około 4 sztuk na słoik. W garnku zagotować wodę z sokiem cytrynowym, cukrem białym i cukrem z prawdziwą wanilią. Zamiast cukru waniliowego możemy dodać same(...)ziarna z pół laski wanilii. Jeszcze gorącym syropem można zalać gruszki. Zakręcić słoiki i pasteryzować 10-15 min. Po wystudzeniu należy schować przetwory do chłodnej spiżarni. Smacznego :) Kategoria: A-Z SŁODKO , Przetwory na słodko Tagged: goździki , gruszki

https:KKuchniaMniam
Pieczone pomidory w zalewie. 149

dodatkiem aromatycznych przypraw dodatkowo uatrakcyjnia efekt końcowy i zwiększa wachlarz zastosowań. Dobrze sprawdzą się jako dodatek do sałatek, kanapek, mięs. Szczerze polecam. PS. Z podanych proporcji wyszedł mi jeden słoik, widoczny na zdjęciu. Składniki: 1 i 1/2 kg pomidorów 2 ząbki czsonku 1/2 szkl. oliwy z oliwek 1 płaska łyżka ziół prowansalskich  sól Wykonanie: Pomidory umyć, przekroić na połówki(...)zdecydowanie zmniejszą swoją objętość (czas zależy od wielkości pomidorów, u mnie ok. 2 godz.). Oliwę wymieszać z ziołami prowansalskimi. Czosnek obrać i pokroić w plasterki. Pomidory przełożyć do słoika. Zalać przygotowaną zalewą, dodać czosnek.  Słoik szczelnie zamknąć i przechowywać w lodówce

zadanie-gotowanie
Czerwona cebula marynowana i nie tylko czyli jak wykorzystać cebulę 192

miejsca na takie naturalne zjadliwe dekoracje ale jest pomysł, który na pewno będę w niedalekiej przyszłości zrealizuję w mojej domowej spiżarni. Czerwona cebula w occie Składniki: na słoik ¾ litra 3- 4 cebule 100 ml octu, 12% 90 g cukru 300 ml wody ½ łyżeczki soli Obierz cebulę i pokrój w cienkie krążki. Włóż do słoika. Zagotuj wodę z cukrem, octem(...)solą. Gorącą zaprawą zalej cebulę. Zakręć słoik pokrywką i pozostaw do ostudzenia. Przechowuj marynowaną cebulę w lodówce nawet do dwóch tygodni. Cebula – warzywo o zdrowotnych właściwościach A tak dla ciekawości wiecie, że cebula to warzywo pełne zdrowotnych właściwości? Niepozorne warzywo zawiera siarkę, krzem,magnez, cynk i mikropierwiastki jak selen. Cebula jest również bogata w szereg witamin

codojedzenia
Domowe krojone pomidory w słoikach 132

pomidora. Pokrojone pomidory mieścić w garnku z grubym dnem, posypać lekko solą i zagotować, ale tak by pomidory nie "rozleciały" się do końca. Wyłożyć je do idealnie czystych słoików, wytrzeć brzegi słoików i zakręcić czystymi, suchymi dekielkami, przekręcać słoiki do góry dnem i przykryć grubym kocem do wystygnięcia

Proste Potrawy
Pikle pomidorowe 144

gałązki koperku 1 szkl octu jabłkowego 1 szkl wody 1 łyżka cukru 1 łyżka soli kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego 1 łyżka ziaren gorczycy Przygotowanie: Wyparzamy 2 słoiki (400ml). Pomidorki myjemy i osuszamy. Myjemy koperek. Czosnek obieramy. Do słoiczkółw wkładamy pomidorki, ząbek czosnku i koperek- zostawiamy ok. 2cm wolnej przestrzeni. Do garnka wlewamy ocet i wodę oraz cukier, sól(...)ogień i zagotowujemy- sól i cukier muszą się rozpuścić. Następnie zdejmujemy garnek z ognia i odstawiamy na chwilę. Po 10 minutach ciepłą zalewą  rozlewamy z przyprawami do słoików z pomidorkami, tak aby pomidory zostały przykryte. Zakręcamy i odstawiamy na 3 dni w chłodne miejsce. Przechowujemy w lodówce. Przepis na 2 słoiki

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Przecier pomidorowy na zimę. Do zup, zapiekanek, sosów a nawet do picia. 1395

temu zaradzić.  Przecier pomidorowy na zimę. Do zup, zapiekanek, sosów a nawet do picia.  Składniki: 5 kg dojrzałych pomidorów 1 łyżka soli 3 łyżki cukru Do każdego słoika: łyżeczka oliwy lub oleju.  Wykonanie: Pomidory sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki. Pokroić na drobniejsze kawałki i za pomocą blendera zmiksować na gładką, jednolitą masę. Na tym etapie można(...)przecier przez 20 minut.  Po tym czasie nakładać pomidory do wyparzonych słoiczków, a do każdego dołożyć łyżeczkę oliwy. To taki stary babciny sposób, by przecier trzymał się w słoikach dłużej niż normalnie. Zakręcić szczelnie.  Słoiki pasteryzujemy w wodzie na średniej wielkości ogniu przez 10 minut.  Smacznego

Poezja Smaków - blog kulinarny