będzie dniem przygotowywania ciasta właściwego i pieczenia chleba. Dzień pierwszy • 50g mąki gryczanej, • 50g tartego kwaśnego jabłka ze skórką na dużych oczkach tarki, • 50g ciepłej wody. Składniki mieszamy w słoiku litrowym lub innym szklanym naczyniu. Przykrywamy lnianą ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu np. przy kaloryferze lub w piekarniku z włączoną żarówką do następnego dnia do wieczora / na 24 godziny(...)czasie mieszamy co najmniej raz przygotowywany zakwas. Jeśli po kilku godzinach słoik z zakwasem będzie ciepły to znaczy, że temperatura jest odpowiednia. Dzień drugi i trzeci dodajemy mąkę i wodę, mieszamy i stawiamy w takiej samej temperaturze • 50g mąki gryczanej, • 50g ciepłej wody. W zakwasie po drugim dokarmieniu / patrz zdjęcie / fermentacja w postaci porów w cieście była najbardziej widoczna
Leśny ZakątekObieramy ze skórki i usuwamy albedo (białą skórkę od wewnątrz). Skórkę z jednej cytryny odkładamy, wykorzystamy ją za chwilę. Obrane cytryny kroimy w plasterki, usuwamy pestki i wkładamy do słoika. Zasypujemy je niewielką ilości cukru, lekko ugniatamy i mieszamy. Dodajemy odłożoną skórkę, wlewamy mleko i ocet. Słoik zakręcamy i odstawiamy w chłodne miejsce na 5 tygodni. Co kilka dni energicznie(...)potrząsamy słoikiem.Po 5 tygodniach nalewkę filtrujemy. Użyłam papierowego filtra do kawy. Przy filtrowaniu potrzebna będzie nam cierpliwość, nalewka będzie się filtrować bardzo wolno. Nalewka powinna być klarowna. Wlewamy ją do butelki. Możemy ją spożywać od razu lub odstawić jeszcze na 2 tygodnie, wtedy będzie bardziej dojrzała
Kulinarne przygody Gatitywiem co zrobiłabym bez gotowej granoli, przygotowanej w domu, którą zawsze mam w słoiku na półce. Nie mam pojęcia jak wówczas wyglądały by moje śniadania jedzone w pośpiechu rano. Dla mnie jest to najlepsze rozwiązanie. Mieszam kilka łyżek gotowej granoli z jogurtem naturalnym i świeżymi owocami prawie każdego ranka, kiedy nie mam zbyt wiele czasu na przygotowanie wymyślnego śniadania. Tropikalna(...)kokosowych oraz wody różanej. Jest bardzo aromatycznie, jest smacznie i słodko. Nie martwcie się surową kaszą jaglaną, po pieczeniu staje się znacznie smaczniejsza i chrupiąca. Składniki (na 1 duży słoik): 1/2 szklanki surowej kaszy jaglanej 1 szklanka płatków jaglanych 1/2 szklanki pestek słonecznika 1/2 szklanki posiekanych orzechów nerkowca 3 łyżki oleju kokosowego 2-3 łyżki pestek dyni 1/2 szklanki wiórków
Mango Papajaminiemy się zbytnio z prawdą, gdy powiemy, że do tej nalewki szykowaliśmy się z rok. A to coś ważniejszego zawsze było, a to słoika takiego dużego nie mieliśmy, a to coś tam... Ale wreszcie jest, wreszcie zrobiliśmy. I zdecydowanie nie żałujemy. To znaczy jedyne czego żałujemy to fakt, że tak późno się za nią zabraliśmy. Jest naprawdę pyszna. To rodzaj(...)żółta, idealnie klarowna. Właściwie to nie wiemy skąd taka nazwa, nalewka farmaceutów. Czy to lekarze cichcem spod biurka sobie popijają między jednym, a drugim pacjentem? Możliwe :) Jeżeli tylko dysponujecie słoikiem 4 litrowym to koniecznie ją zróbcie. A jeśli nie macie takiego słoika to zdobądźcie i koniecznie ją zróbcie :) »»» CZYTAJ DALEJ
Marder&Marder Manufacturegarnek na dużym palniku, do nagrzanego garnka wkładam kawałki mięsa (skórą do dołu) i obsmażam bez dodatku tłuszczu . Z mięsa wytapia się duża ilość tłuszczu gęsiego, który zlewam do słoika (wytapia się go naprawdę sporo), mięso przekładam na drugą stronę i również podsmażam. Nadmiar tłuszczu znów zlewam do słoika, słoik zakręcam i po wystudzeniu wstawiam do lodówki. Tłuszcz gęsi wykorzystuję
Smaczne Zdrowezrobić zapas miodu, kupić cytrynę i imbir i przygotować taką miksturę, bo pogoda niestety nas nie rozpieszcza, a trzeba się jakoś bronić przed zarazkami :-). Ja miksturę robię w mniejszym słoiku, bo po prostu może się zepsuć. Musimy pamiętać, żeby słoik dobrze wyparzyć i osuszyć przed zdrobnieniem mikstury. Imbir jest bogaty w substancje antybakteryjne, przeciwzapalne i antywirusowe. Ma działanie rozgrzewające(...)krążenie, dobrze wpływa na układ trawienny (wzmacnia żołądek i nerki), poprawia krążenie, ma działanie przeciwwymiotne, regenerujące, antyseptyczne i odtruwające. Składniki: cytryna imbir miód lipowy u mnie może być inny Słoik wyparzamy, osuszamy. Cytrynę musimy sparzyć, dobrze umyć skórkę i pokroić w plasterki. Imbir ja obieram i ścieram na tarce, na grubych oczkach (mikstura jest bardziej aromatyczna). Na spód słoiczka układam
kruche babeczkiwodę, cukier, cukier waniliowy, sok z cytryny i cynamon. Dodajemy jabłka i podgrzewamy od czasu do czasu mieszając. Gotujemy aż jabłka zaczną się rozpadać. Masę jabłkową przekładamy do wyparzonych słoików i szczelnie zakręcamy. Pasteryzujemy: Dno dużego garnka wykładamy ścierką, układamy na niej słoiki z jabłkami i zalewamy ciepłą wodą do 3/4 ich wysokości. Podgrzewamy i doprowadzamy do wrzenia. Od tego(...)momentu zmniejszamy ogień pod garnkiem i gotujemy jeszcze przez 15 minut. Po tym czasie wykładamy słoiki i stawiamy je do góry dnem na czas aż wystygną
Qchnia po prostuzagotują, wyjąć osączyć. Zagotować wodę z cukrem, dodać goździki, rozgnieciony cynamon, wlać ocet i zagotować. Do gotującej się zalewy włożyć gorące jabłuszka i zagotować. Jabłuszka przełożyć do wyparzonych słoików, przyprawy rozłożyć do słoiczków z jabłkami, zalać gorącym octem. Zamknąć, wstawić do garnka (dno garnka wyłożone ściereczką) i zalać wodą w temperaturze zalewy. Pasteryzować około 15 minut słoik o pojemności(...)wyjęciu słoiki odstawić do ostygnięcia, do góry dnem. zastawa
królestwo garówprzygotowania 2 porcji potrzebujemy: – 5-6 ziemniaków – 1 polędwiczkę wieprzową (możecie oczywiście zastąpić kurczakiem czy np ulubioną kiełbaską) – 1 cebula – 1 słoik groszku – 1 słoik czerwonej fasoli – 1 słoik kukurydzy – koncentrat pomidorowy – przyprawy: sól, pieprz, tymianek, cząber, ostra papryka opcjonalnie: ser do zapieczenia (na wierzch) Ziemniaki obieramy, kroimy w cienkie plastry, myjemy
Szybko Tanio Smacznieoblicze. Może to być potrawka robiona prosto nad ogniskiem i podawana z pajdą chleba, która będzie jedzona ze wspólnej patelni. Można też dobrodziejstwo sezonowych leśnych grzybów zamknąć do słoików i cieszyć się ich smakiem cały rok. Jeśli zdecydujecie się dodać ocet przygotujcie sobie słoiki, bo trzeba będzie je pasteryzować, ale jeśli mogę coś doradzić to te robione na ognisku prosto(...)razem dokładnie mieszamy. Jeśli zamierzacie zjeść grzyby na świeżo nie dodajemy octu. 5. Rydze podajemy z pajdą domowego chleba, jeśli robicie przetwory należy gorącą masę grzybowo pomidorową przełożyć do słoików i pasteryzować przez 10 minut
Apetyczna babeczkaciemne miejsce. Po 30 dniach przygotuj syrop - w garnku zagotuj wodę z cukrem i mieszaj aż cukier się rozpuści. Powstały syrop studzimy. W tym czasie odsączamy i wyjmujemy ze słoika skórki i wlewamy ostudzony syrop (woda + cukier). Wstrząsamy słoikiem aby wymieszać i odstawiamy do lodówki na dobę. Następnie przelewamy likier (przez drobne sitko lub gazę) do butelki lub butelek(...)mnie litrowa) i szczelnie zamykamy. Odstawiamy na min. 1 miesiąc (co kilka dni należy potrząsnąć słoikiem) - im dłużej nalewka będzie stała tym będzie smaczniejsza. Limoncello serwujemy na deser w małych kieliszkach, oczywiście musi być dobrze schłodzone ;) PS. Cytryny możecie wykorzystać na przygotowanie domowej lemoniady
Alutka-Gotujewyjmujemy formę i przelewamy mieszankę do garnka, dolewamy rum i całość doprowadzamy do wrzenia. Wyłączamy ogień i dodajemy 50 g cukru. Wyjmujemy rozmaryn i wlewamy gorącą mieszankę do wyparzonych słoików słoików. Słoiki odwracamy do góry dnem, aby wystygły i zamknęły się
Codzienna kuchnia niecodziennakoniec przetworów na ten sezon. Następne będą truskawki, ale to dopiero w czerwcu :) Pokazywałam Wam w zeszłym roku mus jabłkowy mrożony , a teraz przyszła kolej na tradycyjny mus w słoikach. Takie jabłka trzymają się bardzo dobrze przez całą zimę, choć nie ma w nich ani odrobiny cukru. Można je używać do jabłeczników, naleśników czy owsianki. Można je też jeść(...)przykryciem. Na początku mieszam często uważając, aby nic się nie przypaliło. Jeśli masa jest zbyt sucha, dolewam kilka łyżek soku, który odcisnęłam. Po zagotowaniu jabłek przekładam je do wyparzonych słoików, zakręcam wysterylizowanymi pokrywkami i pasteryzuję z piekarniku nagrzanym do 100°C przez 20 minut. Wyciągam na blat wyłożony grubym ręcznikiem, do góry nogami na 10 minut. Później odwracam do normalnej
Posadzone i zjedzonekoperku odkroić łodygi. Wszystkie warzywa zmielić w maszynce do mielenia za pomocą sitka o najmniejszych oczkach. Do warzyw wsypać sól. Całość wymieszać i odstawić na godzinę. W międzyczasie słoiki umyć i osuszyć. Masę warzywną bardzo dokładnie wymieszać (utworzy się dosyć duża ilość soku). Do przygotowanych słoików nałożyć jarzynkę. Masę delikatnie ubić. Słoiki zakręcić. Przechowywać w chłodnym miejscu. Warzywa przed
Ugotowaćosób) 1,5 szklanki mleka 2 szklanki wody 1 szklanka ryżu 0,5 szklanki kaszy jaglanej szczypta soli opcjonalnie: stewia (w formie płynnej) do posłodzenia 2 słoiki (o pojemności 500 ml) domowego musu z jabłek olej kokosowy do wysmarowania naczynia Mleko i wodę zagotować ze szczyptą soli i stewią, wsypać ryż i kaszę, gotować około 10 minut. W nasmarowanym olejem(...)kokosowym naczyniu żaroodpornym ułożyć warstwami: ryż i kaszę, zawartość jednego słoika z musem, ryż, zawartość drugiego słoika. Wierzch posypać cynamonem. Zapiekać około 20 minut
FitKot