słoik - 12348 przepisów (strona:110/824)

Konfitura truskawkowa 128

pasteryzację. Wyszły trochę zbyt rzadkie, ale idealnie będą się nadawały do posmarowania croissantów lub do polania naleśników albo lodów. Konfitura truskawkowa Przygotuj nóż, dużą miskę, garnek, durszlak, łyżkę, słoiki, ewentualnie szumówkę. Przygotuj składniki: ok. 3 kg truskawek, ok. ½ - ¾ kg cukru, ewentualnie odrobinę przegotowanej wody. Słoiki dokładnie umyj, wypaż i wytrzyj. Truskawki dokładnie umyj i przełóż na durszlak, aby obciekły. Odszypułkuj(...)odłożyć na samym początku i dodać je do konfitury w momencie, gdy truskawki w garnku są już miękkie i pomału zaczynają się rozpadać. Gotową konfiturę przełóż do przygotowanych wcześniej słoików, dokładnie je zakręć i pasteryzuj przez kilka minut. Ja smażyłam truskawki przez trzy dni. Cukier też należy dodawać ostrożnie, ponieważ truskawka truskawce nie równa. Konfiturę zawsze można dosłodzić. Podczas smażenia

blog.moje-pasje.info
Letnie przetwory: Ogórki curry 178

Ogórki konserwowe pełne przypraw ). Dodałam także trochę marchewki. :) Ogórki curry Przygotuj wagę kuchenną, nóż i deskę do krojenia, łyżkę, łyżeczkę, szklankę, dużą miskę odporną na działanie wysokiej temperatury, garnek, słoiki, chochlę. Przygotuj składniki: 1,5 szklanki octu, 1,5 szklanki cukru, 1 szklankę wody, 2 łyżeczki curry, 2 łyżeczki słodkiej papryki, 2 łyżeczki pieprzu, 2 łyżki soli(...)cebule. Do garnka wlej wodę i ocet. Do płynu wsyp cukier. Całość postaw na gazie i zagotuj. Do wrzącej zalewy dodaj pozostałe przyprawy, tj. sól, pieprz, paprykę i curry. Słoiki umyj, wyparz wrzątkiem i osusz. Ogórki umyj i pokrój na ćwiartki, ósemki lub w plasterki. Cebule obierz z łupinek i pokrój w piórka. Ogórki i cebule przełóż do miski, zalej

blog.moje-pasje.info
Najlepsze brownie z wiśniami 125

Masło roztapiamy i lekko schładzamy 2. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, foremkę o wymiarach ok 35 /25 wykładamy papierem do pieczenia  3. Świeże wiśnie drylujemy, wiśnie ze słoika odsączamy, zachowujemy ok 2 łyżki kompotu 4. Do miski miksera wlewamy roztopione masło, zachowany kompot jeśli używamy wiśni ze słoika, jaja i cukier puder, wszystko miksujemy 5. Mąkę, proszek do pieczenia(...)sól i kakao przesiewamy przez sito do masy jajecznej, krótko mieszamy, dodajemy wydrylowane wiśnie ( wraz z powstałym po ich drylowaniu sokiem) lub odcedzone wiśnie ze słoika, dodajemy posiekaną czekoladę, mieszamy do połączenia się, krótko 6. Masę przekładamy do przygotowanej formy i pieczemy ok 20-25 min, ciasto nie może być przesuszone, jeśli tylko wbity patyczek nie jest oblepiony surowym ciastem

Słodki Kompromis
Konfitowane Inguday Tibs pieczona sałatka buraczana i Kik Alicha 152

małe pieczarki - cebula Sałatka buraczan(a/o-ziemniaczana) - buraki - marchewka - cebula - cytryna - ziemniaki (opcjonalnie) Kik Alicha - groch łuskany - kurkuma - kminek Wykonanie: Cebulę kroimy w półplatserki i razem z pieczarkami wkładamy do słoika. Zalewamy wszystko olejem i zamykamy słoik. Przygotowujemy garnek z wodą i wkładamy do niego słoik z pieczarkami. Gotujemy na bardzo małym ogniu. Buraki i resztę warzyw kroimy w kostkę mieszamy

Kryzysowa Książka Kucharska
Śledzie w oleju z koperkiem i kaparami 195

jestem wielkim śledzi miłośnikiem, zwykle używam korzennych które, chyba jako jedyne, mi smakują. Te, z dużą ilością koperku i z dodatkiem kaparów, wyszły wyjątkowo dobrze. Porcja na nieduży słoik. Bardzo polecam na wszelkie spotkania.  składniki ok 250 g filetów śledziowych - 3 filety, używam korzennych śledzi w oleju 2 ząbki czosnku  2 łyżki świeżego , posiekanego koperku 2 łyżeczki kaparów(...)olej przygotowanie Śledzie pokroić na mniejsze kawałki. Ząbki czosnek pokroić na połówki. W słoiku układać warstwami porcję śledzi, przekładając czosnkiem, kaparami, posypywać koperkiem. Zalać olejem, zamknąć słoik, odstawić do lodówki na co najmniej 48 godzin. Smacznego

Stare Gary
Śledzie z suszonymi pomidorami i kaparami 132

Śledzie przyrządzone w ten sposób są smaczne i bardzo aromatyczne, możemy je przyrządzić dużo wcześniej, im dłużej stoją tym są lepsze. Składniki: 0,5 kilograma filetów śledziowych 1 słoik suszonych pomidorów 4 łyżki marynowanych kaparów 1 łyżeczka czerwonego pieprzu 1 szklanka oleju  Sposób przygotowania: Filety śledziowe przekładamy do miski, zalewamy zimną wodą i moczymy przez 2-3 godziny(...)słone śledzie, odsączamy z wody i kroimy na małe kawałki. Pomidory suszone odsączamy z zalewy, kroimy na pół, cebulę obieramy, kroimy w pióra, sparzamy gorącą wodą. W słoiku śledzie układamy warstwami z suszonymi pomidorami, kaparami oraz cebulę. Całość zalewamy olejem, słoik zakręcamy i wstawiamy do lodówki

Bajeczna Kuchnia
Zakwas na barszcz czerwony 143

angielskiego kilka ziarenek pieprzu 1,5 łyżeczki soli Przygotowanie zakwasu: Buraki obieramy, kroimy na mniejsze kawałki. Czosnek obieramy i przekrawamy na połówki, a wodę łączymy z solą. Do dużego słoika przekładamy naprzemiennie buraki z przyprawami ( ziele, liście, pieprz + czosnek ). Czyli wrzucamy do słoika kilka kawałków buraków, kawałki czosnku, przyprawy i znowu buraki, czosnek, przyprawy… aż do wyczerpania składników. Zawartość(...)słoika zalewamy wodą z solą, by w całości przykryła buraki . Tak przygotowane buraki na zakwas, przykryte ściereczką, lub gazą, odstawiamy w ciepłe i ciemne miejsce na 7-10 dni. Zakwas odcedzamy w dniu gotowania barszczu. Przepis na barszcz na zakwasie znajdziesz TUTAJ . Artykuł Zakwas na barszcz czerwony pochodzi z serwisu

NiePieprz.pl
Śledzie z żurawiną 2391

Słone śledzie w połączeniu ze słodką żurawiną, białą cebulą  i pikantnym pieprzem. Niepracochłonna i szybka przekąska na co dzień i od święta :) Składniki na mały słoik: 4 filety śledziowe matjas duża cebula duża garść suszonej żurawiny liść laurowy 2 ziela angielskie 3/4 szklanki oleju pieprz świeżo mielony Filety śledziowe namoczyć w zimnej wodzie przez co najmniej 2 godziny(...)następnie pokroić  na ukośne paski. Żurawine namoczyć w gorącej wodzie przez około 10 minut, odcedzić.  Cebulę pokroić w piórka. W słoiku ułożyć warstwami na przemian śledzie, cebulę, żurawinę i przyprawy. Tak przygotowane składniki zalać olejem, aby przykryć wszystkie ułożone warstwy. Słoik szczelnie zamknąć i wstawić do lodówki na conajmniej dobę, aby wszystkie smaki się przegryzły

wyzwania kuchenne
Tradycyjne śledzie w oleju z cebulką 493

moczymy w zimnej wo dzie przez około go dzinę (wo dę można po pół go dzinie zmienić).   Cebulę kroimy w piórka i na przemian ukła damy w słoiku z pokrojonym śle dziem. Wypełniamy słoik ( u mnie wyszły 3 śre dnie słoiki) , aż po brzegi i zalewamy olejem tak, aby wszystko zostało zakryte. Zakręcamy wieczkiem i pozostawiamy

ChilliJemy
Jak zrobić śledzie w oleju 490

Filety śledziowe namaczamy w zimnej wodzie (ok. 2-3 godzin) w zależności od tego jak bardzo są słone. W międzyczasie zmieniamy 2-3 razy wodę. Cebulę drobno kroimy. W słoiku układamy warstwami – cebulę i pokrojone w romby śledzie. Każdą warstwę cebuli posypujemy pieprzem. Na 1 litrowy słoik dajemy także pomiędzy warstwy 2 liście laurowe, np. na dole(...)górze. Ułożoną cebulę i śledzie w słoiku zalewamy olejem, tak aby przykrył wszystkie warstwy. Smacznego! Post Jak zrobić śledzie w oleju pojawił się poraz pierwszy w Kulinarny Blog - wiesz jak gotować

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
ŚLEDZIE Z SUSZONYMI POMIDORAMI 183

pysznego śledzika...tym razem z suszonymi pomidorami w oleju. Spokojnie zdążycie jeszcze zrobić,przepis prosty,ale śledzie wychodzą naprawdę smaczne. Składniki:   5-6 płatów śledziowych pomidory suszone w słoiku  pieprz suszona bazylia 4 ząbki czosnku olej  Śledzie należy wymoczyć  ok 2 godz w zimnej wodzie,można ją zmieniać w trakcie. Pomidory pokroić w kosteczkę. Przygotować słoik(...)którym będziemy trzymać nasze śledzie. Odsączone śledzie pokroić na mniejsze kawałki,układać w słoiku warstwami...każdy kawałek oprószyć dość obficie pieprzem,nasmarować wyciśniętym czosnkiem,posypać bazylią i pokrojonymi pomidorami.Skropić olejem.Całość zalać olejem połączonym z olejem z pomidorów. Tak przygotowane śledzie odstawić do lodówki lub w dość chłodne miejsce

Niespełnione zdolności kulinarne
Ajerkoniak na osteoporozę 148

białych skorupkach sok z 3 kg cytryn  0,4 l spirytusu  250 ml koniaku miód do smaku (około 0,4 l by zrównoważyć cytrynę) duży słoik lub szklane naczynie z przykrywką Dobrze umyj jaja i sparz  je wrzątkiem. Wyszoruj cytryny, sparz je i wyciśnij z nich sok. Włóż całe jajka do słoika i zalej je sokiem(...)skorupki się rozpadną poprzebijaj wszystkie jajka  widelcem aż wypłynie wszystko z jaj   i zamieszaj. Trzymaj miksturę  w lodówce przez 10 dni mieszając codziennie. Zmiksuj całą zawartość słoika, przelej do garnka, dodaj miód i alkohol. Wymieszaj wszystko dokładnie do chwili, aż miód sie rozpuści. Przelej do butelek,  zakręcić i trzymaj w chłodnym miejscu. Pij codziennie trzy razy

Gotuj Sam!
Relish z buraków, jabłka i chrzanu. 163

Muszę przyznać, że hasło "zakręcone w słoiku" jest dla mnie absolutnym strzałem w dziesiątkę. Możemy powtarzać je co roku. Tym razem do słoika trafiły buraki z jabłkiem i chrzanem. Nie tarłam ich na tarce, jak to się robi w przypadku ćwikły, a jedynie pokroiłam w kostkę. W części się rozgotowały, ale sporo pozostało w takiej właśnie formie. Relish jest(...)doprowadzić do wrzenia. Następnie dodać buraki wymieszane z cebulą i jabłkiem. Gotować tak długo, aż nadmiar płynu odparuje. Na koniec dodać świeżo starty chrzan, doprawić pieprzem. Przełożyć do słoików. W przypadku zamiaru dłuższego przechowywania zapasteryzować

zadanie-gotowanie
Kulki dyniowe słodko-kwaśne 103

miąższu wydrążać kulki metalową łyżeczką do robienia kulek. • Gotowe kulki sparzyć przez 2 minuty we wrzątku. • Odcedzić, przelać zimną wodą i zapakować do słoików. • Zagotować składniki zalewy, pogotować ok. 5 minut. • Wyjąć goździki i cynamon, zalać gorącą zalewą dynię w słoikach. • Szczelnie zakręcić i pasteryzować przez 15 minut. Pasteryzacja to wstawienie słoików

To co kocham