się zmieniło, może dojrzałam do tego aby jednak zmierzyć się z tym tematem. Zawalczyłam z moim wrodzonym lenistwem (podobno osoby urodzone w niedzielę tak mają) i zapełniłam kilka słoików własnoręcznie przygotowanymi konfiturami. Po udanych eksperymentach z owocami pokusiłam się o przygotowanie ogórków, moich ulubionych, z czosnkiem i chili. Przepis oczywiście skonsultowałam z mamą, żeby nie było;) Wyszły mega pyszne(...)więc dzielę się przepisem. I nabrałam ochoty na więcej. W planach mam jeszcze poeksperymentowanie nieco z kiszonkami. Na moim blacie w kuchni stoi już słoik z kiszącymi się pomidorami. Zobaczymy co z tego wyjdzie:) Składniki: 3 kg ogórków gruntowych 3,5 łyżki soli Zalewa: 1 kg cukru 700 ml octu 6 łyżeczek chili w proszku 3 główki czosnku
Smakowity Blog Kulinarnyjabłkowy. Idealny jako dodatek do wszelakich ciast, wypieków czy deserów. Warto mieć pod ręką parę takich słoików w razie gdyby nagle jakiegoś słodkiego wypieku nam się zachciało. A zawsze to lepiej taki domowy zawczasu zrobić niż jechać na sklepowych gotowcach. My już wszelakimi słoikami mamy całą lodówkę zastawioną. Piwniczki żadnej nie mamy więc w lodówce musimy trzymać. W trzeciej lodówce(...)mieszając. Do odparowanego przecieru dodajemy cukier, sok i startą skórkę z cytryny. Gotujemy jeszcze przez kilkanaście minut mieszając co jakiś czas. G orącą masę przekładamy do wysterylizowanych słoików. Porządnie zakręcamy i stawiamy do góry dnem do wystudzenia. Smacznego
Marder&Marder Manufacturekilo, tak na oko , w razie potrzeby można przecież dorobić porcję zalewy ) 12 dużych ,ząbków czosnku 2 łyżki cukru 1 łyżka -płaska soli zalewa ( porcja na około 4 słoiki nie z pełna litrowe ): 2 małe koncentraty pomidorowe 4 szklanki wody 2 łyżki cukru 1/2 szklanki octu , winnego czerwonego 1 łyżeczka soli ( płaska ) 1 łyżeczka mielonej papryki słodkiej 1 łyżeczka mielonej(...)twardawą ) w wodzie z łyżką soli, dwiema łyżkami cukru . Pamiętajmy,że wodę najpierw doprowadzamy do wrzenia , dopiero wrzucamy fasolkę , dzięki temu zachowa piękny kolor . Odcedzamy , po przestygnięciu układamy w słoikach , dodając do każdego z nich po trzy pocięte ząbki czosnku ( wmieszane w fasolkę ) . Teraz czas na zalewę – sos . Do garnka o nieprzywierającym dnie , wkładamy cebulę , razem z sokiem , który
Ogrodnik w podróżySkładniki: śliwki węgierki 2 kg, woda 1,5 litra, ocet 10 % 1 szklanka, cukier 1 szklanka, cynamon 1 łyżka, goździki 1 łyżka użyłam słoiki o poj. 1/2 litra = śliwki umyć i wypestkować, poukładać ciasno prawie do pełna w słoikach wodę zagotować z cukrem, octem, cynamonem, goździkami, gorącą wlewać do słoików do pełna, mocno zakręcić wstawić do piekarnika elektrycznego nagrzanego
W Mojej Kuchni LubięNajprostszy przepis na buraczki w słoikach na zimę, w sam raz jako dodatek do obiadu. Składniki: 3 kg buraków 3 średnie cebule ocet, cukier, sól Wykonanie : Buraki gotujemy do miękkości ( jeżeli skórka zaczyna schodzić można również po tym stwierdzić ,że buraki są gotowe). Studzimy i obieramy. Ścieramy na tarce o dużych oczkach, dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę, doprawiamy wedle własnego(...)smaku octem, cukrem i solą. Odstawiamy na godzinę aby smaki się połączyły, by można było ewentualnie doprawić. Buraczki wkładamy do słoików dobrze zakręcamy i pasteryzujemy przez 5 minut. Wyjmujemy i odwracamy słoiki do góry nogami. I tak oto mamy buraczki na zimę przepis podstawowy
W Moim Magicznym Domuwody z 1 łyżką mąki kukurydzianej. Wlać do sosu, dobrze wymieszać. Podgrzewać mieszając. Po paru minutach sos zacznie gęstnieć. Kiedy zacznie się znowu gotować wyłączyć. Rozłożyć do małych wyparzonych słoików. Zakręcić. Tak przygotowany sos możemy przechowywać w lodówce nawet parę miesięcy. Można też słoiki pasteryzować, najwygodniej w piekarniku. Słoiki wstawić do zimnego piekarnika, piekarnik nagrzać do temp
Stare Garykroimy w krążki. Wszystko razem mieszamy i solimy. Odstawiamy na pół godziny, po czym odsączamy sok z warzyw. Paprykę szatkujemy w małe paski. Dodajemy do całości. Sałatkę wkładamy do słoików i dodajemy do każdego po parę ziaren ziela, pieprzu i gorczycy. W garnku łączymy wszystkie składniki zalewy i doprowadzamy do wrzenia. Mieszamy aby cukier się rozpuścił. Zalewę nalewamy do słoików(...)mocno zakręcamy. Pasteryzujemy przez 10 minut. Gorące słoiki układamy do góry nogami i pozostawiamy je tak aż do wystygnięcia
Qchnia po prostuszklanka octu 2 łyżki cukru 1 łyżka soli 5 kulek ziela angielskiego 1 łyżka gorczycy 5 ziarenek pieprzu 3 liście laurowe 1 łyżka oleju 3 łyżki miodu Do słoików: po 1 gałązce kopru ogrodowego po kawałku chrzanu Wykonanie: Ogórki myjemy i odcinamy ich końce. Układamy je ciasno w słoikach i do każdego wkładamy koper i po kawałku chrzanu. Z podanych(...)składników zagotowujemy zalewę. Po zagotowaniu dodajemy do niej olej i miód i dokładnie mieszamy. Gorącą zalewą wypełniamy słoiki, porządnie zakręcamy i pasteryzujemy 15 minut w 90 stopniach. Smacznego
Marder&Marder Manufacturedoświadczył kiedykolwiek klęski urodzaju, ten wie, ile czasu, słoików, butelek, misek, garnków, wody, prądu, gazu i zarwanych nocy pochłania przerobienie wszystkich darów natury. Mnie w tym roku postanowiły uszczęśliwić w ten sposób jabłonie, które owocują bez opamiętania;) Na razie przerabiam same tylko spady. Zawekowałam już 15 słoików musu do szarlotek i naleśników, kompot jabłkowy pijemy regularnie niemal codziennie, jabłeczniki(...)też piekę nagminnie. Niestety doba nie jest z gumy i zwyczajnie brakuje mi czasu by zamknąć w słoikach wszystkie jabłka, bo jeszcze oprócz tego mam warzywa, którymi muszę się zająć i standardowe prace ogrodnicze, które trzeba wykonać. Zaczęłam się zastanawiać co tu zrobić, żeby przyśpieszyć czas przygotowania jabłek na zimę jednocześnie oszczędzając trochę miejsca. Nie tylko bowiem doba u mnie
Posadzone i zjedzonezależności od gatunku grzybów trwa to 5-20 min.; najdłużej gotują się kurki i gąski). Ugotowane grzyby przecedzić, a wywar można wykorzystać np. do zupy. Grzyby ułożyć w wyparzonych słoikach zostawiając 1 cm miejsca od górnej krawędzi słoików. Zalewa: Wodę, ocet, sól, cukier, pieprz, ziele angielskie i liść laurowy ugotować. Gotować 5 min. Zalać grzyby przygotowaną zalewą, aby całe były(...)niej zanurzone. Słoiki zakręcić i pasteryzować przez 20 minut we wrzącej wodzie. ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Zapraszam na mój Instagram , gdzie są między innymi zdjęcia z działki
Posadzone i zjedzonerobi najlepsza kawę z pianką!... i chociaż ja jej na co dzień nie pijam kawy to w Jej kuchni zawsze smakuje!. Z podanej ilości wychodzi 10 litrowych słoików. Składniki: - 10 kg kapusty - 1 kg cebuli - 1 kg marchewki - 10 łyżek soli - 5 łyżek kminku - 5 liści laurowych Przypraw y i dodatki znajdziecie na www.Skworcu.com.pl(...)piórka, wymieszać z i zasolić, odstawić na 24 godziny. 2. W drugi dzień marchew zetrzeć na tarce, wymieszać z kapustą dodając kminek i listek laurowy. 3. Przygotować słoiki, kapustę połączoną ze wszystkimi składnikami wyciskamy mocno w dłoniach, przekładamy do słoików i mocno ubijamy drewnianym tłuczkiem. Zostawiamy 2-3 cm wolnej przestrzeni od góry. 4. Słoje zostawiamy otwarte, przykrywamy gazą
Apetyczna babeczkazmiksuje nam nierozgotowane kawałki pomidorów. Przecieramy pomidory przez sito (w miarę gęste), aby oddzielić pestki od przecieru. Przecier ponownie zagotowujemy, dodajemy sól, cukier i pieprz. Przygotowane wcześniej słoiki (wyparzone, zakrętki również) napełniamy gotowym przecierem i pasteryzujemy. Ja nalewam gorący przecier, dobrze zakręcam i wkładam do nagrzanego piekarnika do 120 st. na ok. 30 minut. Po tym czasie(...)należy wyciągnąć ostrożnie gorące słoiki i odwrócić do góry dnem. Najlepiej wykładać na głębszą blaszkę lub tacę wyłożoną starszym ręcznikiem. W ten sposób unikniemy kuchennej kraksy, jeśli któryś słoik byłby nieszczelny. Taki przecier jest w miarę rzadki, można go więc spokojnie pić jak sok albo na jego bazie robić tradycyjną zupę pomidorową. Jako sos do pizzy jest zdecydowanie zbyt
bistro mamazakryła gruszki. Przykrywamy i gotujemy do miękkości gruszki (gruszki mają być po prostu miękkie, ale nie rozgotowane i ciapowate ). Wyłączamy płytę i gruszki wyjmujemy łyżką cedzakową, układamy w słoiku, przekładamy również przyprawy. Do powstałego po gotowaniu gruszek kompotu dodajemy octu, na każdy 1 litr kompotu dodajemy 100 ml octu - zalewa delikatna, lekko octowa, jeśli wolisz ostrzejsze smaki dodaj więcej octu(...)Przed zalaniem gruszek spróbuj syropu czy właśnie taki stopień ostrości Ci odpowiada. Zalej gorącym płynem gruszki i od razu zakręć słoik. Odstaw do góry nogami słoiki i przykryj ściereczką. Gotowe
SMYKWKUCHNIdżem, który w zimowe wieczory przypomni smaki lata, ale będzie też współgrał z zimową atmosferą świąt. :) Gdy nadchodzi schyłek lata zaczynam myśleć o zapasach na zimę, chętnie zmieściłabym w słoikach wszystkie warzywa i owoce, ale chyba zabraknie mi na to czasu. W kolekcji domowych przetworów jest już dżem truskawkowy z wanilią oraz dżem wiśniowy z kardamonem , a teraz dołącza(...)masy do słoiczka - gorące owoce przekładamy do wyparzonych wcześniej słoiczków, zakręcamy i odwracamy do góry dnem. Układamy na ściereczce i pozostawiamy do wystygnięcia. Z podanej ilości wychodzi ok. 5 słoików o pojemności 0,5 l oraz 7 słoiczków o pojemności ok. 200 ml. Dżem jest kwaskowaty, wspaniale będzie smakował na kanapce czy w naleśnikach, chociaż ja bardzo lubię wyjadać
Cooking MonsterPrzetworów ciąg dalszy. Dziś proponuję sałatkę z ogórków i papryki do słoików. Jest pyszna i chrupiąca. Zimą będzie idealna jako dodatek do obiadów. Składniki: 2 kg ogórków 3 średnie marchewki 4 duże czerwone lub kolorowe papryki 6 cebul 5 ząbków czosnku Zalewa: 1 szklanka octu 2 szklanki wody 1 szklanka cukru 1,5 łyżki soli 5 ziaren ziela angielskiego Ogórki(...)drobno posiekany czosnek. Wszystko dobrze wymieszać. Składniki zalewy zagotować i zalać warzywa. Przykryć ściereczką i odstawić na około 2 godziny. Po tym czasie przełożyć do wymytych i wyparzonych słoików, zakręcić i pasteryzować 10 minut. Zapasteryzowane słoiki ustawić do góry dnem i pozostawić do wystygnięcia
kuchnia doski