słoik - 12348 przepisów (strona:118/824)

domowy kompot z czarnej porzeczki 123

składniki: 1000 g czarnej porzeczki 1000 ml wody 300 g cukru wykonanie: Porzeczki myjemy, osączamy na durszlaku. Przekładamy do słoików (do 3/4 wysokości). Wodę zagotowujemy z cukrem. Gorąca zalewą zalewamy owoce. Zakręcamy słoiki. Pasteryzujemy: do dużego garnka na dno wkładamy ściereczkę, wkładamy zakręcone słoiki, zalewamy wodą do 3/4 wysokości i gotujemy pod przykrycie 15 min. Zapisz Zapisz

Domowy Smak Jedzenia
Ogórki marynowane z dodatkiem wina 145

Solanka: Na 1 l wody - łyżka soli Umyte ogórki zalewamy solanką na ok 12 godzin. Po tym czasie ogórki wyjmujemy, wycieramy do sucha i układamy w słoikach, przekładając gałązkami kopru, pietruszki oraz rozmarynu. Jeżeli używamy suszony to ok. łyżeczki na słoik o pojemności 2 l.  Zalewa: -szklanka octu 10% -szklanka(...)łyżeczki soli -1/2 szklanki cukru -łyżeczka ziaren pieprzu lub gorczycy -dwa liście laurowe  -duża cebula pokrojona w plastry Zagotowujemy wszystkie składniki. Gorącą zalewą wypełniamy słoiki z ogórkami. Zakręcamy i odstawiamy w chłodne miejsce

Kulinarne przemyslenia
Ogórki małosolne z czarnuszką i ostrą papryką 101

czosnek. Genialne połączenie, idealne do mięsnych kanapek, na grilla, do sałatek, czy jako dodatek do obiadu. Ogórki małosolne z czarnuszką i ostrą papryką Składniki: ( składniki podane na 1 litrowy słoik ) małe ogórki gruntowe 4 łyżki czarnuszki 1/2 łyżki ostrej papryki czosnek 1 l wody gorącej, przegotowanej 1 łyżka soli Przygotowanie: Ogórki dokładnie myjemy, osuszamy. Kroimy na plasterki. Układamy ciasno(...)słoiku razem z obranymi i pokrojonymi na plasterki ząbkami czosnku - ilość wedle preferencji. Przygotowujemy zalewę, pamiętając, że na 1 litr wody dodajemy 1 łyżkę soli.  Do solanki dodajemy 1/2 łyżki ostrej papryki w proszku oraz 4 łyżki czarnuszki. Zalewę przelewamy do słoika z ogórkami, zakręcamy. Przy ładnej pogodzie, gotowe są zazwyczaj na następny dzień. Podajemy jako dodatek do kanapek

Moja smaczna kuchnia
Domowy ketchup z pomidorów 308

będzie odpowiednio gęsty. Ketchup można spożywać od razu lub przechowywać go przez kilka dni w lodówce. Jeśli chcecie przygotować ketchup na zimę, wlewamy gorący ketchup do suchych, wyparzonych słoików, zakręcamy i ustawiamy do góry dnem. Tak przygotowane słoiki można przechowywać w lodówce około miesiąc. Żeby przechowywać ketchup poza lodówką trzeba go jeszcze zapasteryzować. Słoiki gotujemy około 15 minut. Życzę smacznego

Czerwona Porzeczka
Sałatka "Do majonezu"- w słoiku 183

taką oto sałatkę. Wystarczy dodać marchew, papryki oraz cebulę, a w zamian dostaniemy sałatkę do obiadu. Jeśli zaś spodziewamy się gości lub przyszli jacyś niespodziewani, to wystarczy odcedzoną zawartość słoika połączyć z ugotowanymi jajkami i majonezem, odpowiednio doprawić i podać do stołu.  Składniki: 3 większe cukinie 1 kg papryki czerwonej 1 kg papryki żółtej 1 kg papryki zielonej(...)marchew zalać wrzącą wodą i odstawić na godzinę, po tym czasie odcedzić i osączyć z jej nadmiaru. Dodać do cukinii i papryki. Z podanych składników przygotować zalewę. Do wyparzonych słoików dać kilka ziarenek ziela, gorczycy i liść laurowy, a następnie nakładać warzywa. Zalać przygotowaną zalewą, zakręcić i pasteryzować 10 minut.    Jeśli nie chcemy "wyławiać" gorczycy ze słoika przed

Kuchnia w czekoladzie
Sos boloński z cukinii na zimę - nie tylko do makaronów. 291

będą sałatki do obiadów, oraz sos który dziś widzicie - beż żadnych dodatków. Jest to bardzo gęsty sos, który smakuje podobnie do sosu bolognese - gotowego sosu jaki można kupić w słoikach. Choć moim zdaniem jest o niebo lepszy. Ci, którzy mają nadmiar kabaczków, będą mi dziękować za ten przepis ;-) Siedziałam nad stworzeniem idealnych proporcji kilka godzin, bo jak wiadomo, kabaczek musi(...)się przegryźć zanim osiągnie ostateczny smak. Tak więc zanim go zapakowałam do słoików, sprawdziłam dokładnie czy jest tylko lekko słodki i kwaśny - jest. Ale najważniejsze jest to, że jest pomidorowy, lekko pikantny i wyczuwalnie ziołowy - czyli taki, jaki powinien być prawdziwy sos boloński. Zastosowanie: do makaronów (wystarczy podsmażyć mięso mielone i dodać do sosu), mięs (np. tu ), zapiekanek ( tu ), jako

Poezja Smaków - blog kulinarny
Leczo z kabaczkiem 149

możecie podać z ryżem jak i chlebem. Uwierzcie mi na słowo, że leczo z kabaczkiem, papryką, pomidorami malinowymi i kiełbasą jest świetnie w smaku. Gorące leczo możecie przelać do słoików, zakręcić pokrywki i schować do lodówki.  Składniki na 3 słoiki 1 l: 2 kabaczki (np. mały i duży lub dwa średnie) 4-5 lasek kiełbasy 2 czerwone papryki(...)jakiś czas przemieszać. Leczo będzie gotowe, gdy kabaczek zmięknie i utworzy się warzywny sos. Na sam koniec dodać koncentrat pomidorowy. Posmakować i ewentualnie doprawić. Gotowe leczo przelać do słoików, zakręcić pokrywki i pozostawić do góry dnem (aż do wystudzenia). Na sam koniec schować do lodówki

Ugotować
Jak przechowywać szparagi 154

reklamówki należy obciąć końce szparagów – w taki sam sposób, w jaki robimy to z kwiatami. googletag.cmd.push(function() { googletag.display("div-gpt-ad-1438249643431-0"); }); Następnie szparagi trzeba umieścić w słoiku, do którego wcześniej należy nalać 5 cm zimnej, filtrowanej lub mineralnej wody. Sprawdźmy też, czy końce szparagów są zanurzone w wodzie. Na słoik nakładamy czysty plastikowy worek w taki sposób(...)tworzył coś w rodzaju bańki nad szparagami . Słoik wkładamy do najzimniejszego miejsca w lodówce. Tak przygotowane szparagi możemy trzymać nawet tydzień, wymieniając mętną wodę na świeżą. Post Jak przechowywać szparagi pojawił się poraz pierwszy w Kulinarny Blog - wiesz jak gotować

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Jak suszyć grzyby? Suszone grzyby w piekarniku 179

używamy tylko kapeluszy. Kapelusze można suszyć w całości lub pokrojone na plastry. Ja najczęściej kroję je w podłużne plastry, łatwiej dzięki temu mieszczą się w słoikach i szybciej się suszą. Trzonki grzybów można kroić w plasterki, są one mniej aromatyczne, bardziej łykowate, dlatego można je wykorzystywać na domowe suszenie.  KROK 2: Oczyszczone grzyby(...)grzyby powinny być prawie sztywne, lekko się uginać, a gdy chcemy je przełamać to usłyszymy lekki trzask. Pamiętajcie, by dobrze je ususzyć, inaczej mogą zapleśnieć w słoiku. Przetrzymujcie je najlepiej w szklanych pojemnikach czy słoikach. Przechowywanie je w woreczkach lnianych grozi chłonięciem przez suszone grzyby wilgoci i różnych innych domowych zapachów. KROK 3: Wystudźcie

Zasmakuj Kuchni
Czekoladowy pudding chia z truskawkami, migdałami i kokosem 86

dodatkami, lato trwa, a szkoda nie wykorzystać sezonu pełnego owoców! To jedno z najlepszych śniadań jakie jadłam kiedykolwiek, idealny deser czy kolacja. Zabieramy go do pracy, w szczelnie zamkniętym słoiku i delektujemy się wspaniałym smakiem! Do szczęścia tak niewiele potrzeba, bo nie więcej niż jedną szklankę mleka, kilka łyżek nasion chia i ulubione dodatki! Dzisiejsza wersja to połączenie czekolady(...)łyżki nasion chia 3 - 4 łyżki kakao bez cukru 1 łyżka migdałów 1 łyżka wiórków kokosowych 1 garść ulubionych, świeżych owoców miód lub cukier do smaku Przygotowanie: Do słoika nalewamy mleko. Dodajemy nasiona chia i kakao oraz cukier lub miód do smaku. Mieszamy całość dokładnie.  Zakręcamy słoik, wstawiamy do lodówki. Po 10 minutach ponownie dokładnie mieszamy. Po kilku godzinach

Moja smaczna kuchnia
Koniec wakacji i ....domowe limoncello 182

pił oryginalnego, domowe limoncello również   powinno smakować     Składniki: 5 cytryn z uprawy ekologicznej 0,5 l spirytusu 0,5 l wody 0,5 kg cukru słoik Wykonanie: Cytryny umyłam i obrałam ze skórki. Trzeba je obrać jak najcieniej i pozbyć albedo, bo w przeciwnym razie nasze limoncello będzie miało gorzki smak. Skórki cytrynowe pokroiłam na kawałki(...)umieściłam w słoiku. Zalałam spirytusem i odstawiłam w ciemne miejsce na dwa tygodnie. Można pozostawić na dłużej.     Im dłużej postoi, tym intensywniejszy kolor będzie miało limoncello, ponieważ pod wpływem spirytusu skórka blednie uwalniając piękny złocisty kolor. W rezultacie skórka staje się biała a spirytus żółty. Dobrze jest potrząsnąć słoikiem, żeby wymieszać spirytus.   Tak wygląda mieszanka spirytusowa

Kuchnia u Krysi
Ogórki kartuskie (w occie) 435

ogórkami. Są rewelacyjne, i ogórki i warzywa, które można podjadać jako dodatek. Pierwszy raz robiliśmy te ogórki, ale już mamy pewność, że nie ostatni.       Potrzebujemy: 4 słoiki litrowe 1,5 kg ogórków gruntowych Zalewa: 1,5 litra wody 1 szklanka octu spirytusowego 10% 2 łyżki soli 250 g cukru Dodatki: 2 marchewki 1,5 papryki czerwonej(...)obieramy i kroimy w talarki. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Paprykę obieramy, oczyszczamy i kroimy w paski. Z podanych składników zagotowujemy zalewę. Ogórki dokładnie myjemy. Do wcześniej wyparzonych słoików wkładamy: kawałek chrzanu, płaską łyżeczkę ziaren gorczycy, 2-3 ziela angielskie, 6-8 kulek pieprzu czarnego, 1-2 liście laurowe, pokrojony koper ogrodowy, kilka plasterków czosnku. Następnie wkładamy

Marder&Marder Manufacture
Pikle ze skórek arbuza - trend sezonu 216

obgotowac je przez ok. 10 min. a nastepnie odcedzić. W rondlu doprowadzic do prawie zagotowania się wszystkich składników na zalewę (z wyjątkiem listków bazylii). Kawałki skórek umieścić w słoikach i zalac je zalewą. Zakręcić słoiki, wstawić do wrzątkutak by woda siegała ok. 3 cm poniżej zakrętek i wekować jak to zazwyczaj się robi przez 15 minut. Po tym czasie wyjąć(...)ostrożnie weki i od razu przekręcac je do góry nogami ustawiając zakrętkami w dół na ręczniku. Drugim dużym ręcznikiem owinąć słoiki szczelnie by stygły jak najwolniej. Ponownie odwrócić gdy weki są już zimne. Zauważyć mozna, że denka są nieco zassane do środka

Sztuka gotowania w/g Samiry
Maliny W Syropie 148

malin 2-3 łyżeczki cukru na jeden słoiczek około 600 ml wody 1. Malinki myjemy i osuszamy na sicie. 2. Słoiczki myjemy i wyparzamy. Do wyparzonych słoików układamy po równo owoce oraz zasypujemy cukrem. 3. Wodę zagotowujemy i gorącą zalewamy maliny, zakręcamy słoiki. 4. Do garnka na dno kładziemy ściereczkę, wstawiamy słoiki i zalewamy ciepłą wodą do 3/4 wysokości. Gotujemy

Gotowanie...to proste !
Sałatka z cukinii, papryki i cebulki, przepyszna 195

wymieszać. Przykryć talerzem i przydusić. Zostawić tak na 4 godziny. Następnie zlać płyn z warzyw i wlać zalewę. Tak przygotowane warzywa zostawiamy na noc. Następnego dnia włożyć warzywa do słoików i wlać powstałą zalewę. Zamknąć słoiki i pasteryzować od momentu zagotowania się wody 10 minut. Smacznego

Kuchnia Pokoleń