słoik - 12348 przepisów (strona:123/824)

Ogórki w musztardzie do słoików na zimę 123

już w occie, kiszone, małosolne... więc pora na musztardowe. Uwielbiam! Składniki: 3 kg małych ogórków 2 cebule 1 płaska łyżeczka soli na jeden słoik 1 baldach kopru Składniki na zalewę: 5 szklanek wody 1 szklanka cukru 1 szklanka octu 5 łyżek musztardy Wykonanie: Cebulę obrać i pokroić. Ogórki umyć i włożyć do przygotowanych słoików wraz z cebulą, koprem i solą(...)płaska łyżeczka na jeden słoik 0,9 litra). Wszystkie składniki na zalewę wymieszać, zagotować, zalać ogórki i odstawić na noc. Następnego dnia zakręcić, przełożyć do garnka z wodą do ¾ wysokości i gotować na wolnym ogniu przez 5 minut

Tradycyjna Kuchnia
sok z buraka na detox wątroby 126

metę. K orzystne dla: zapobiegania choroby- nowotworowej, wątroby, miażdżycy, nadciśnieniu i oczyszczającej  nerki. Składniki -200gr. cukier -700gr. buraki -2 Łyżki mąki - 100gr. suche rodzynki -3 Litrów słoik (jeśli masz miskę gliny nawet lepiej) Wykonanie Umyć buraki, pokroić je na małe kawałki i umieścić je w czystym słoiku. Dodać rodzynki, 2 łyżki. mąki i 200gr. cukru. Napełnić słoik

w mojej kuchni
Sernik z wiśniami 153

nieco zmodyfikowany przepis na prosty domowy sernik – na spodzie z ciasteczek czekoladowych (świetnie nadadzą się Oreo, ja użyłam czekoladowej wersji Neo z Lidla), z domowymi wiśniami ze słoika. Moja blaszka ma średnicę 16 cm jeśli pieczecie sernik w większej tortownicy składniki trzeba pomnożyć przez dwa. Składniki: 500 g sera na sernik (może być z wiaderka) 0,5 szklanki cukru(...)łyżeczki cukru waniliowego 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka budyniu waniliowego 1 limonka 50 g masła + ok. 120 g ciasteczek czekoladowych typu markizy, ok. 300 ml wiśni ze słoika wraz z zalewą, 1 łyżka żelatyny Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego ser i jajka warto wyciągnąć wcześniej z lodówki. Masło rozpuszczamy i odstawiamy do przestudzenia. Jajka ucieramy

Ciastkozercy
domowy syrop z kwiatów mniszka lekarskiego - miód z mniszka 108

Warto pochylić się z uwagą i zebrać złote kwiaty. Bowiem w tej niepozornej roślinie matka natura ukryła ogromne bogactwo. Dziś przedstawiam przepis który pozwoli, ten naturalny skarb zamknąć w słoiki. składniki 500 kwiatów mniszka 1 l wody 1 kg cukru sok z  jednej cytryny sposób przygotowania Z kwiatów oddzielamy płatki i wkładamy je do garnka.  Następnie płatki zalewamy(...)płótno lub gazę, dodajemy cukier i gotujemy na małym ogniu, aż część wody wyparuje ( około dwóch godzin), na koniec gotowania dodajemy sok z cytryny Jeszcze gorący syrop rozlewamy do słoików, zakręcamy wieczka i stawiamy do góry dnem na 10-12 godzin. Sprawdzamy szczelność zamknięcia słoików ( zakrętka musi być lekko wklęsła) i odstawiamy do spiżarni

Miód i pieprz
domowe moskaliki 218

wodą, oraz octem, gotujemy przez pięć minut, po czym dokładamy pokrojoną w krążki cebulę gotujemy jeszcze minutę, zestawiamy z palnika i studzimy. Osolone śledzie płuczemy układamy je do słoików, uważając przy tym aby w słojach pozostawić miejsce na zalewę ( najlepiej jest śledzie ułożyć tylko przy ściankach słoika).   Słoiki zalewamy przestudzoną marynatą, zamykamy je i odstawiamy w chłodne miejsce

Miód i pieprz
Borówki i inne owoce w cukrze 179

Powoli pojawiają się świeże owoce. Dzisiaj bardzo prosty sposób na przygotowanie owoców w słoiczkach! Przygotuj: Owoce – ja użyłem borówek Cukier Do czystych, wyparzonych słoików wkładamy owoce. Można użyć takich, jakie akurat mamy: maliny, truskawki, jagody… Ja użyłem moich ulubionych borówek. Owoce zasypujemy cukrem. Najlepiej dodawać cukier już w trakcie nakładania owoców, warstwami. Ile cukru? Ja na mały słoik daję(...)Jeśli owoce są mało słodkie, cukru dajemy więcej, gdy są słodkie same z siebie – cukru może być mniej. Zakręcamy i pasteryzujemy do momentu, aż rozpuści się cały cukier. Gotowe słoiki ustawiamy do góry dnem, by szczelnie się zamknęły. Tak przygotowane owoce będą doskonałym składnikiem ciast i deserów lub jako dodatek do herbaty. Smacznego

MarcinChef
Konfitura pomarańczowo- grejpfrutowa 164

dzień otworzy się słoiczek z konfiturą pomarańczowo-grejpfrutową i świat staje się piękniejszy :) Taka konfitura sprawdzi się świetnie do naleśników, deserów, czy tak po prostu- łyżeczką ze słoika :D Polecam!     Składniki: (na dwa średniej wielkości słoiki)   1 kg pomarańczy 1/2 kg grejpfrutów 2 szkl wody 1,5 szkl cukru (ilość cukru możecie dostosować do swoich(...)nabierze odpowiedniej konsystencji (może to potrwać troszkę dłużej). Pod koniec tego czasu wlać sok z cytryny i dalej gotować na małym ogniu.   Gorącą konfiturę przelać do wyparzonych, suchych słoików i mocno zakręcić. Zapasteryzować: słoiczki umieścić w garnku z wodą, tak by w połowie były zanurzone. Gdy woda zacznie wrzeć, gotować ok. 15 minut pod przykryciem. Po tym czasie słoiczki

Nastoletnie Wypiekanie
Słodki krem do pieczywa z buraków czyli prawie truskawek 189

Przez przypadek, zrobiłam krem do pieczywa (ja wyżeram go łyżką ze słoika), który do złudzenia przypomina w smaku i w konsystencji banana zblendowanego z truskawkami, a jak możecie wywnioskować z opisu jest zupełnie z innych składników. Jeżeli tak jak ja nie możecie doczekać się truskawek (jak większość warzyw i owoców najbardziej smakują mi świeże, nasze polskie w sezonie) to zachęcam(...)tego eksperymentu. Składniki na 2 słoiki około 300 ml: 2 średniej wielkości upieczone buraki 400 g (waga po ugotowaniu) białek fasoli- może być z puszki 50-100 g suszonej aronii (można pominąć, dorzuciłam ze względu na witaminę C) 50 g cukru 50 ml mleka roślinnego 1-2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki nasion Chia części tych składników

greenscarf
Mielonka z łopatki 139

będziemy) i łatwo użyć do zrobienia np. kanapek. Poza tym taka konserwa to wspomnienie dzieciństwa i beztroski. A my lubimy takie sentymentalne podróże. Dlatego właśnie postanowiliśmy zamknąć w słoiku kawałek łopatki, w postaci mielonki, w postaci konserwy właśnie. Wyszło naprawdę pysznie, ostatnio każdego ranka szykujemy sobie z nią kanapki do pracy.       Potrzebujemy: 3 kg łopatki wieprzowej(...)woda będzie miała 80 stopni i pasteryzujemy je tak jeszcze przez 2 godziny. Wyjmujemy z wody i stawiamy na szafce. Następnego dnia powtarzamy proces, ale na sam koniec szybko słoiki chłodzimy. Czyli odlewamy z garnka trochę gorącej wody zastępując ją zimną. Musimy to robić stopniowo, aby słoiki nam nie popękały. Gdy będą już zimne, wkładamy je na noc do lodówki

Marder&Marder Manufacture
Pasta jajeczna z awokado i kiełkami 134

ozdoby. Teraz wysiejcie i zjedzcie. Rzeżuchę zazwyczaj uprawiamy na gazie rozłożonej na talerzyku. Inne kiełki ( słonecznik, burak, brokuł ) możecie również uprawiać w domu i to bez kiełkownicy. Wystarczy większy słoik, gaza, gumka recepturka i ...systematyczność nawadniania. Kiełki wsypujemy do słoika, zalewamy wodą, odstawiamy na noc. Kolejnego dnia odlewamy wodę i przepłukujemy kiełki. Przepłukiwanie przeprowadzamy 2x dziennie: rano i wieczorem(...)zdejmujemy gazy, odcedzamy wodę przez gazę. Słoik z kiełkami stawiamy po skosie, na tacy, tak by nadmiar wody swobodnie wypływał. Składniki: 2 ugotowane na twardo jajka 1/2 awokado garść kiełków ( u mnie rzeżucha i słonecznik ) 1 pełna łyżeczka jogurtu naturalnego 1 niepełna łyżeczka majonezu ( można pominąć ) sól, pieprz Wykonanie: Awokado, obrane ze skóry pognieść widelcem. Dodać obrane ze skorupek jajka

kolorowotorcikowo
CREMA DE LIMONCELLO 89

kartony mleka zagęszczonego niesłodzonego Cytryny i limonkę musimy sparzyć we wrzątku. Osuszamy ręcznikami papierowymi. Każdego cytrusa obieramy cienko ze skórki za pomocą obieraczki do ziemniaków . Wrzucamy skórki do słoika i zalewamy spirytusem. Odstawiamy  w ciemne miejsce. Codziennie potrząsamy słoikiem. Po 7 dniach zlewamy alkohol ze słoika. Mleko gotujemy z cukrem, aż do jego rozpuszczenia. Do alkoholu dodajemy ostudzone mleko

KuchcikoweLove
Żurek wielkanocny – na domowym zakwasie, z domową białą kiełbasą 195

też, że im dłużej gotowany żur, tym bardziej zakwas traci na mocy i staje się mniej kwaśny. Warto mieć odrobinę zakwasu więcej żeby móc wzmocnić nim zupę. W sporym słoiku z zakrętką, który posłuży za shaker, mieszam śmietanę, dwie łyżki żytniej mąki i ‘zakwas’ z ogórków kiszonych z tartym chrzanem i solą (na początek 0,5 łyżeczki soli – wywar(...)wędzonce zawsze jest już naturalnie słony od solonych do wędzenia mięs, koniecznie go spróbujcie!). Hartuję mieszankę chochlą gorącej zupy, słoik zakręcam, całość przez minutę ostro potrząsam, żeby pozbyć się jakichkolwiek grudek z mąki i stale mieszając zupę – wlewam śmietanę do wywaru.   Próbuję, czy trzeba jeszcze dosolić, dopieprzyć, a może więcej chrzanu albo majeranku? Co trzeba dodaję, a całość gotuję

Karo in the Kitchen
Zakwas owsiany na wielkanocny żurek 123

bakterii, przyspieszy to proces produkcji domowego zakwasu. Dodaję łyżeczkę zakwasu chlebowego, ale i bez jej dodatku się uda, będzie się kisiił 1-2 dni dłużej.   Składniki: 1 l słoik płatki owsiane - 5 czubatych łyżek 600-700 ml przegotowanej, ostudzonej, letniej wody listek laurowy - 3 szt. ziele angielskie - 6 kulek czosnek - 2 ząbki Przygotowanie: zmielić płatki owsiane  do suchego(...)wyparzonego słoika wsypać mąkę owsianą, zalać przegotowaną, ostudzoną, lekko ciepłą wodą, najpierw w małej ilości i wymieszać na masę bez grudek, następnie dolać resztę (mąkę łatwiej wymieszać z ciepłą wodą) dodać przyprawy i 1 łyżeczkę zakwasu żytniego. Zamiennie można dodać 1 łyżkę wody z kiszonych, ale nie pasteryzownych ogórków. Można również nic nie dodawać, wówczas fermentacja wydłuży się

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Ciasto sypane 96

szklanki kaszy manny 1,5 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 szklanki brązowego cukru 1 cukier wanilinowy 150 g masła 82% Nadzienie: 1 słoik jabłek duszonych Stovit (750g) 3 słoiki śliwek (lub świeże pozbawione pestek) 1 kopiasta łyżeczka cynamonu Ciasto sypane Masło wkładamy do zamrażarki aby porządnie stwardniało. Kaszę manną mieszamy z mąką, proszkiem(...)pieczenia i cukrami. Jabłka wyjmujemy ze słoika i dokładnie mieszamy z cynamonem. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, wysypujemy 1/3 wymieszanych suchych składników ciasta. Następnie układamy warstwę jabłek i sypiemy kolejną część suchych składników (połowę tego co zostało). Układamy pozostałą część jabłek i śliwki. wierzch posypujemy równomiernie pozostałymi suchymi składnikami - lekko wyrównujemy. Wyjmujemy z zamrażarki masło i ścieramy na tarce

peggiwkuchni
Domowy syrop na kaszel 149

miodu, aby wzmocnić jego działanie. Ja tym razem go odpuściłam. Praktycznie codziennie mamy w słoiczku świeżą dostawę syropu. Pamiętajmy, że po 3 dniach należy powstały syrop odcedzić a zawartość słoika wyrzucić. Te 3 dni to czas, po jakim cebula lubi się psuć. Podejrzewam, że i tak nie będzie Wam już po tym czasie syrop potrzebny, ale jeśli jednak, to warto(...)imbiru cukier Wykonanie Cebulę obieramy i kroimy w pół plasterki. Cytrynę myjemy, i bez obierania kroimy w półplastry. Imbir obieramy i kroimy w cienkie plasterki. W słoiku układamy warstwami: Cebula, cytryna, imbir - przesypujemy łyżką cukru. Kładziemy kolejną warstwę cebuli, cytryn i imbiru i znów przesypujemy cukrem. Kładziemy warstwy do wykończenia składników. Przykrywamy słoik folią spożywcza i kładziemy w pobliżu kaloryfera

Mieszam w Garnku