słoik - 12348 przepisów (strona:132/824)

Kabaczki w zalewie z kurkumą! 210

Akcja spiżarnia trwa dalej! Dzisiaj polecam przygotować kilka słoików z marynowanymi małymi kabaczkami, w słodko-kwaśnej zalewie z kurkumą! Pyszne! Zapraszam! SKŁADNIKI: - 1,5 kg małych żółtych kabaczków/ patisonków - gorczyca - różowy pieprz - liść laurowy - kurkuma - pieprz cayenne Do każdego słoika wkłądamy po 2 ziarenka ziela angielskiego, po 2 listki laurowe, po 4-6 ziarenk pieprzu różowego, i 1/2 łyżeczki kurkumy(...)Kabaczki szorujemy kroimy na pół, układamy w słoiczkach. Na zalewę : - 220 ml octu - 3/4 szkl cukru - 3 łyżki soli - 5 szklanek wody - łyżka miodu Zagotuj zalewę, wrzątkiem zalewaj kabaczki. Słoiki pasteryzujemy około 12 minut. Odwracamy do góry dnem po wyjęciu z garnka. Smacznego! Najlepiej smakują po około tygodniu. Smacznego

SMYKWKUCHNI
Babeczki z owocami z kompotu 147

Zostało mi trochę ciasta kruchego. Miałam konfiturę morelową zrobioną latem i słoik moreli w kompocie. No i wyszły babeczki morelowe.  ciasto kruche: 200 gram mąki 100 gram masła zimnego 100 gram cukru pudru jajo słoik konfitury morelowej słoik moreli w kompocie  Ciasto kruche wałkujemy na grubość ok 0,5 cm. Wycinamy odpowiedni kawałeczek ciasta i układamy w formie

AZgotuj!
Pikle w zalewie musztardowej 255

przerośnięte, bez dużych pestek tak abym po odkrojeniu końcówek akurat zmieściła je do słoiczka półlitrowego. Następnie odkroić końcówki i pokroić w pikle (na ćwiartki). Pokrojone ogórki ułożyć ciasno w słoikach. Do każdego słoiczka włożyć po małym listku laurowym. Zalać wystudzoną zalewą. Dokładnie zakręcić słoiki. Następnie słoiczki włożyć do garnka wyścielonego ściereczką lub gazetami, zalać wodą na wysokość 3/4 słoika. Pasteryzować

Monia miesza i gotuje
Marynowana czerwona cebulka 239

mieć w razie potrzeby pod ręką. Dlaczego piszę o mniejszych słoiczkach? Bo przygotowana tym sposobem cebula zajmuje bardzo mało miejsca - z trzech średnich czerwonych cebul wyszedł mi jeden niewielki słoik po dżemie. Zalewa: 2 szklanki wody,  2 łyżeczki ziaren kolendry, 2 średnie liście laurowe (pokruszone), 1 łyżeczka ziarenek białej gorczycy, 2 łyżeczki cukru, 3 łyżeczki soli, 1/3 szklanki(...)minut. Cebulę obrać, pokroić w plasterki lub półplasterki. Wywar przecedzić i włożyć do niego pokrojoną cebulę. Zagotować wszystko razem i przełożyć do umytych i wyparzonych słoiczków. (Cebulę lekko ugnieść, słoiki dopełnić octowym wywarem.) Zakręcić i odstawić do góry dnem do wystygnięcia. Po dwóch-trzech dniach można zajadać :) Jeśli cebulkę robimy do zjedzenia na bieżąco, wtedy nie trzeba słoików

Codzienna kuchnia niecodzienna
Letnie śniadanie w słoiku 180

Przepyszne, dietetyczne śniadanie podane w słoiku. Truskawki, maliny i borówki z jogurtem greckim, przykryte muesli. Muesli składa się z podpieczonych w piekarniku płatków owsianych, pestek słonecznika i płatków migdałowych z syropem klonowym. Syrop klonowy możecie zastąpić miodem lub syropem z agawy. Mogę śmiało rzec, że to śniadaniowa rozpusta :) Jest to doskonałe śniadanie dla osób zapracowanych i mających mało czasu rano(...)Wszystko możemy przygotować wieczorem, wystarczy zamknąć słoik i włożyć do lodówki. Rano śniadanie do pracy gotowe. Zapewniam, że na pewno zrobi furorę wśród współpracowników ;) Oczywiście możemy sobie takie śniadanie zafundować również w domu, wykładając wszystkie składniki do wysokiej szklanki lub miseczki. Składniki na 2 porcje: 2 garście borówek amerykańskich lub jagód (ok. 30g) garść malin (około 25g) kilka truskawek

Moja Galeria Smaku
Surówka z cukinii do słoików 171

Rewelacyjna surówka z cukinii, papryki i marchewki do weków. Idealna jako dodatek do obiadu. Składniki na 5 słoików o pojemności 0,5l: 2 kg cukinii 3 cebule 2 marchewki 1/2 kg różnokolorowej papryki 1 papryczka chilli 4 łyżki soli Cukinię zetrzeć na tarce, zasypać 3 łyżkami soli. Odstawić na 2h. Cebulę pokroić w pióra, zasypać 1 łyżką soli. Odstawić(...)mieszać, aż cukier się rozpuści. W dużym garnku wymieszać gorącą zalewę  z warzywami. Odstawić na 2h.  Ponadto: olej liście laurowe ziarenka pieprzu Surówkę przełożyć do wyparzonych słoików. Na wierzch każdego słoika dać liść laurowy, łyżkę oleju i 4 ziarenka pieprzu. Zakręcić. Pasteryzować w piekarniku w 100 stopniach przez 20 minut. Przepis pochodzi z magazynu Konfitury&Spółka

Moja Galeria Smaku
Chleb żytni 159

zakwasu najlepiej zacząć wieczorem. Można rozpocząć go we wtorek tak, aby w weekend można było upiec chleb. Oczywiście można go zrobić w każdym momencie:) 1. Dzień pierwszy W dużym słoiku wymieszać 100 g mąki żytniej razowej typ 2000 ze 100 ml przegotowanej letniej wody . Nie zakręcać słoika, przykryć go folią spożywczą i zrobić w niej kilka dziurek. Słoik umieścić

Moja Galeria Smaku
Lato na talerzu - część II. Sałatki, tarty, napoje. 188

zestawienie sałatek (w większości moich ulubionych), tart, letniej pizzy, letnich napojów i konfitur, w których się nie specjalizuję i nie wiem czy kiedykolwiek zacznę. Miejsce na strychu już mam, słoików uzbierałam całkiem sporo, tylko czasu brakuje... bo to jest tak: bardzo lubię piec - więc piekę, robię zdjęcia, piszę przepis i umieszczam na blogu. Z obiadami podobnie, może z tą różnicą(...)gotuję, bo trzeba coś zjeść i rodzinę nakarmić. Ale słoiki na zimę? No lenia mam wielkiego. Wolę książkę poczytać :) Choć w zimnie by się zjadło :) SAŁATKI...   TARTY, PIZZE...     NAPOJE I SŁOIKI

bistro mama
CZARNE I CZERWONE PORZECZKI W SYROPIE 188

Porzeczek w tym roku zatrzęsienie. Oprócz soków przygotowałam również do słoików takie w syropie. Idealny dodatek do wielu dań.Polecam   Składniki: 1 kg porzeczek czarnych 1 kg cukru Wykonanie: Porzeczki myjemy, zasypujemy cukrem. Odstawiamy na min 12 godzin. Po tym czasie podgrzewamy, doprowadzamy do wrzenia.Odszumowujemy. Do słoików przekładamy porzeczki, zalewamy wytworzonym syropem. Zamykamy słoiki, pasteryzujemy ok 10 minut

Z Majeczką w kuchni
Kompot ze śliwek na zimę 159

Bardzo prosty sposób na kompot w słoikach na zimę. 0,5-1,5 kg śliwek węgierek ( im więcej śliwek tym bardziej aromatyczny kompot ) cukier  woda Śliwki umyć, pokroić na połówki i wydrylować. Ewent. możemy użyć całych śliwek, należy je wcześniej po nakłuwać wykałaczką w kilku miejscach.   Owoce układamy w słoiku do połowy wysokości. Następnie zasypujemy 3 łyżkami cukru(...)układamy resztę śliwek. Zalewamy przegotowaną, letnią wodą. Dokładnie wycieramy nakrętkę i brzeg słoika, zakręcamy  i pasteryzujemy ok 20 minut

Atlas Smaków
Konfitura z dyni do słoików na zimę 121

ziela angielskiego. Wykonanie: Oczyszczoną dynię pokroić w kostkę, włożyć do garnka zalać trzema szklankami wrzącej wody i gotować jedną minutę. Odcedzić, do wywaru dodać przyprawy a dynię przełożyć do słoików. Wywar z przyprawami zagotować, doprawić do smaku według uznania  ( posolić, pocukrować lub zakwasić kwaskiem cytrynowym) i zalać dynię w słoikach. Słoiki zakręcić przykrywkami, pasteryzować przez 10 minut. Dynia wspaniale

Tradycyjna Kuchnia
Wiśnie w Rumie 174

zrobiłam dużo? Nie. Tylko kilka małych słoiczków. Nie potrzebuję więcej. Zresztą z przetworami staram się mocno hamować, bo ostatnio dokonałam pewnego odkrycia. Zajrzałam do piwnicy, a tam jeszcze tyle słoików z zeszłego roku. Obiecałam sobie, że w tym roku będę robić mniejsze ilości :) Składniki: wiśnie cukier trzcinowy rum Wykonanie: Wiśnie umyłam, wydrylowałam spinaczem, a jak? Na fan page`u bloga(...)filmik jak to zrobiłam. Tak przygotowane wiście układałam warstwami, każdą warstwę przesypałam łyżeczką cukru trzcinowego. Całą zawartość zalałam rumem. Czy cukier się rozpuści? Tak, co jakiś czas lekko otrząsałam słoikiem i rozpuścił się, nie czułam potrzeby podgrzewania, ani pasteryzowania słoików, bo to przecież sam alkohol. SMACZNEGO życzy BLONDYNKA

Blondynka Gotuje
Letnie orzeźwienie - woda z owocami 176

oszalały Składniki - 1 nektaryna - 1 jabłko - 1 cytryna - 12 zamrożonych truskawek - 4 łyżki zamrożonych jagód - woda można smakową ja użyłam wodę różaną - 4 listki mięty - 2 łyżki miodu - 4 słoiki 0,5 l Sposób przygotowania 1. Do każdego słoika podzielić owoce mrożone  na przemian z niemrożonymi  Wodę wymieszać z miodem albo rozrobić z  ulubionym sokiem zalać owoce(...)słoikach dodać listek mięty

W królestwie smaków Beaty
Nalewka wiśniowa 204

Sezon na wiśnie w pełni. Trzeba więc zrobić przetwory na zimę.   Dzisiaj    krótko o tym, jak zamknąć lato w słoiku.  Zapraszam na pyszną, aromatyczną, zdrową, rozgrzewającą nalewkę wiśniową. Składniki: 1 kg wiśni 0,5 kg cukru 0,5 litra spirytusu Wykonanie: Wiśnie drylujemy, wkładamy do dużego słoja, zasypujemy cukrem i odstawiamy na 24 godziny(...)czasie kilka razy potrząsamy słoikiem. Po dobie dolewamy spirytusu i odstawiamy na 2 miesiące w ciemne miejsce. Ponieważ ja nie mam takiego dużego słoika, składniki rozdzielam do 2 mniejszych, o pojemności 0,9 litra. W każdym z nich umieszczam 0,5 kg wiśni i 0,25 kg cukru, szklankę spirytusu. Po 2 miesiącach wiśnie odsączamy. Można je przeznaczyć jako dodatek

Smak mojego domu
Marynowana papryka z cebulą do słoików na zimę 122

wersji z cebulką. Składniki: 1 kg kolorowej papryki, ½ kg cebuli, 3 szklanki wody, ½ szklanki octu, sól do smaku, cukier do smaku, pieprz ziarnisty, ziele angielskie, listek laurowy do każdego słoika. Wykonanie: Warzywa umyć, oczyścić, pokroić  i zblanszować we wrzątku przez 3 minuty. Następnie odsączyć, schłodzić i przełożyć do wyparzonych słoików przekładając przyprawami. Z wody i octu i cukru(...)smaku przygotować zalewę i gorącą napełnić słoiki. Zamknąć i pasteryzować około 20 minut w temperaturze 90 stopni

Tradycyjna Kuchnia