wanilinowego. A jego przygotowanie jest dziecinnie proste. Koniecznie go przygotujcie aby na Święta cieszyć się wspaniałymi wypiekami :) ok 1/2 kg cukru kruształu 2 laski wanilii Cukier wsypuję do słoika. Laski wanilii przekrawam wzdłuż na pół i wyskrobuję ziarenka, które wraz ze strąkami wanilii dodaję do cukru. Cukier należy dokładnie wymieszać bo ziarenka są posklejane. Słoik zakręcamy a po upływie(...)tygodni można już cieszyć się własnym, pachnącym prawdziwą wanilią cukrem. Gdy do wypieków potrzebuję ziarenek wanilii, pozostałe strąki dokładam do słoika (stare wyjmuję) i dosypuję trochę cukru, mieszam. W ten sposób cały czas mam w domu świeży cukier waniliowy
Smakołyki Asipieczemy przez 45 do 50 minut. Po upieczeniu studzimy przez 10 minut w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami potem na kratce. zakwas żytni 3 dniowy: Pierwszego dnia mieszamy w słoiku 80-100 g mąki żytniej typ 2000 z 100-120 ml przegotowanej, ostudzonej wody. Słoik przykrywamy gazą i odstawiamy na 12 godzin w ciepłe miejsce. Po 12 godzinach zakwas mieszamy, dlatego(...)Czwartego dnia dokarmiamy zakwas ostatni raz i odstawiamy na 2-3 godziny. Po tym czasie można zakwasu używać . Jeśli zostanie na trochę zakwasu można przechowywać w zakręconym słoiku w lodówce przez około 2 tygodnie
Bon appetit mon amiestopniach przez około 50 minut zakwas pszenny: M etoda przygotowania zakwasu pszennego jest prawie identyczna jak zakwasu żyt niego ( dzień I 50 g mąki pszennej mieszamy w słoiku z 50 ml przegotowanej wody (może by ć też mineralna) S łoik przykrywamy gazą i odstawiamy w ciepłe miejsce na 24 godziny. Możemy zwiększyć ilość mąki i wody(...)mąki był 1:1 D ni II do V Powtarzamy dokarmianie zak wasu taka sama ilości ą mąki i wody Jeśli zakwas zacznie "kipieć" poza słoik powstałą masę można przełożyć do drugiego słoika (nie trzeba wyrzucać ,bo zakwas można przechowywać dłużej w lodówce,a przed kolejnym użyciem tylko go dokarmiamy) W zakwasie powinny tworzyć się
Bon appetit mon amieświeże ( żeby zbyt długo nie leżały, ja zawsze zrywam i w ten sam dzień kiszę) Koper (przerośniety czyli baldachy i łodygi) Czosnek ok 4 ząbków na litrowy słoik Chrzan (pół dużego korzenia im więcej tym ogórki będa twardsze) Sól tylko kamienna (1 duża łyżka na 1 litr wody) Ogórki umyć, słoiki wyparzyć. Na dnie ułożyc koper, chrzan(...)ząbki czosnku (jeśli są duże to przekroić) i na wierzch znów koper. Wodę zagotować z solą (na 1 l wody 1 łyżka kopiasta soli kamiennej), ostudzić i zalać ogórki. Słoiki dobrze zakręcić i odstawić do kiszenia:) Jeśli ktoś ma wodę ze studni to nie musi jej gotować. W mieście jest bardzo chlorowana więc dla bezpieczeństwa warto ją przegotować. Smacznego:) Sól
Moje Słodkie Piekiełkougotowana marchewka Piersi umyć, przekroić na mniejsze filety. Mąkę wymieszać z solą. Panierować w mące, rozmąconym jajku i bułce tartej, smażyć na złoty kolor z obu stron. Ułożyć w słoikach, włożyć czosnek, i plasterki marchewki. Ocet z przyprawami i cebulą zagotować przez kilka minut. Cebulę wyłowić i ułożyć w słoikach, zalać gorącą zalewą i zakręcić słoiki, kiedy wystygną, wstawić
Gotowanie jest łatwetego?! Nie było w niej niestety nic orzechowego. A mój organizm orzechów się domagał stanowczo i żadnym substytutem nie chciał się zaspokoić. Pierwsza myśl to złapać się za słoik masła orzechowego . Po chwili myśl przeszła w czyn i masło orzechowe zaczęło znikać systematycznie łyżka za łyżką. A co gdyby tak masło orzechowe z czymś wybitnie słodkim połączyć? Tak narodziła(...)smażonych orzechów nerkowca , prażonych migdałów i orzechów laskowych . Orzechowej dobroci w nim pełno, bo aż 99% po zliczeniu wszystkich procentów. I to się ceni, że producent nie dopełniał słoika jakimiś "ulepszaczami" . Mały zgrzyt w składzie stanowi jedynie olej palmowy , na którym smażono nerkowce. Na sól morską przymykam oko, bo w kuchni jej na co dzień używam
Grunt to przepis!potraw z grilla. Jeśli do oleju dodamy sok z cytryny lub ocet balsamiczny - otrzymamy pyszny i oryginalny sos do sałatek. W lodówce przestoją nawet 3 tygodnie (Proporcje na 1 słoik o pojemności 500 ml) Serek: 700g jogurtu greckiego (2 opakowania po 350g) Dodatkowo: sól do smaku czarnuszka papryka w proszku lubczyk suszony Zalewa: oliwa z oliwek 2 ząbki czosnku(...)doprawić solą, wymieszać i uformować z niego kulki (o dowolnej wielkości). Każdą kulkę obtoczyć w przyprawach, ziołach lub zostawić bez dodatków. (Do środka można włożyć np. oliwkę.) Na dnie słoika ułożyć pokrojonego pomidora, ząbki czosnku i do połowy wypełnić oliwą. Kulki układać ciasno i warstwami. Całość zalać oliwą - aby pokrywała wszystkie składniki. Słoik zakręcić i wstawić do lodówki. Kulki
Di gotujektóre spożywane regularnie, pomagają ochronić się przed cukrzycą typu 2-go - czyli tą pokarmową . Niski indeks glikemiczny nerkowców przeobraża je w rarytas diety diabetyka! Natychmiast wzięłam do ręki kolejny słoik, tym razem Mix orzechowy crunchy , gdzie po zliczeniu procentów - orzeszki arachidowe, orzechy nerkowca, migdały i orzechy laskowe - też mi wyszło 99% dobroci orzechowej. Masło to stawia najwyraźniej na synergię składników(...)się o mój konsumencki żołądek, wytwarzają tradycyjnie bez syntetycznych środków ochrony roślin i mają swój proces produkcji pod ścisłą lupą. Ręka sama już rwała się w kierunku kolejnego słoika, tym razem z pro-sportowym wizerunkiem. Było to Masło orzechowe active - wyprodukowane bez użycia wzmacniaczy smaku . Bo przecież orzechy to bogate źródło energii dla pracujących mięśni oraz moc składników odżywczych
Grunt to przepis!używałam jogurtu..tym razem użyłam mleka i dodałam cykoriadę. 4 łyżki nasion chia 1 łyżeczka cykoriady 2 szklanki mleka 2 -3 łyżeczki cukru herbatniki mus jabłkowy Do 2 słoików wsypać połowę nasion chia , cukru i mleka.Do 1 słoika dodać cykoriadę.Całość wymieszać [ potrząsając zakręconym słoikiem].Po około 15-20 minutach znów wymieszać.Zostawić w lodówce na noc lub kilka godzin.Nast
Moje domowe kucharzenieNaszła nas ochota na ryż z sosem słodko-kwaśnym. Pewnie najszybszym rozwiązaniem byłoby kupić taki w słoiku, podgrzać w rondelku i gotowe. Jednak po przeanalizowaniu etykiet na słoikach, ten pomysł szybko został odrzucony. Dlaczego by nie zrobić takiego sosu samodzielnie? Wydaje się, że ciężko uzyskać taki smak w domowych warunkach i bez dodatku wymyślnych składników. Nic bardziej mylnego! Mamy(...)zajmuje około 30 minut, a powstała porcja wystarczy dla pięciu głodomorów lub po prostu na kilka obiadów. Tak jak wspomniałam wcześniej, dobrym pomysłem jest również zamknięcie takiego sosu w słoiku. Obiad last minute jak znalazł
two broke sistersBardzo lubię oscypki. Wracając z gór zawsze wiozę niemały ich zapas. Jakiś czas temu w jednym ze sklepów zauważyłam w słoiku oscypki marynowane w oleju. Kupiłam tak na próbę, całkiem smaczne były, sprawdziły się znakomicie zwłaszcza jako dodatek do sałatek. Niedawno dostałam kilka ładniutkich oscypków, spróbowałam je zamarynować je po swojemu - wyszły bardzo fajne. Szczególnie smakują mi marynowane(...)sposób oscypki białe. Składniki podaję "na oko", ja zamarynowałam 4 kawałki w słoiku 330 ml. Nie mogłam się powstrzymać i sfotografowałam swoje oscypki dziś na tarasie - czy u Was też było tyle śniegu? Szkoda, że tak szybko się roztopił... składniki: małe oscypki (duże można byłoby spróbować pokroić na mniejsze kawałki) garść suszonej żurawiny kilka ząbków czosnku duża szczypta suszonego rozmarynu
6niebojako śniadanie lub deser. Składniki na tortownicę o średnicy 23 cm: 150 g nieugotowanej kaszy jaglanej 300 ml wody lub mleka 5 dużych jajek (u mnie rozmiar L) 1 słoik prażonych jabłek (900 g), u mnie z zapasów z tego przepisu lub 1 kg obranych, pozbawionych gniazd nasiennych jabłek, uprażonych na suchej patelni i odparowanych z wody 1 łyżka ekstraktu(...)kaszy dodać jajka, wanilię i miód, zblendować na gładką masę, bez żadnych grudek. Przełożyć do formy wysmarowanej olejem, wyrównać. Piec 20 min. W międzyczasie przygotować jabłka. Jabłka ze słoika lub jabłka uprażone przez nas, zblendować na gładką masę, mają być na tyle gęste, że łyżka stoi, jeżeli będą wodniste należy je odparować. Wyłożyć na podpieczony spód, wyrównać. Piec kolejne
moj przepis nastołówkowe, rodem z baru mlecznego. Czyli jest pyszne! Do tego tanie, niewymagające, szybkie w przygotowaniu. Może zastąpić ziemniaki lub towarzyszyć im w obiedzie. Najlepsze z marchewką i groszkiem ze słoika. :-) 1 słoik mieszanki marchew i groszek od Orzech 1 łyżka masła 1,5 łyżki mąki 3 łyżki kwaśnej śmietany sól, pieprz 1. Ze słoika odlewamy 1/3 szklanki zalewy. Dodajemy
Szefowa kuchniopakowanie jogurtu sojowego (150g) opcjonalnie słodzik, np. ksylitol WYKONANIE Mleko sojowe (najlepiej niesłodzone) podgrzewamy do ok 45 stopni, następnie dodajemy do niego jogurt i dokładnie mieszamy. Całość przekładamy do słoika. Słoik owijamy folią aluminiową i ręcznikiem, po czym umieszczamy w ciepłym miejscu na ok 8 godzin (najlepiej na noc). Słoik przekładamy do lodówki na kolejne 8 godzin, aby jogurt bardziej
healthy dreamsblogu. Jest to jedna z moich ulubionych past na kanapki, ze względu na niepowtarzalny smak i walory odżywcze. Koniecznie ją wypróbuj! SKŁADNIKI: 150 g pestek słonecznika łuskanych 1 słoik z suszonymi pomidorami w oleju ( ok. 280 g) 2 cebule 2 ząbki czosnku 1 łyżka cukru ciemnego 1 łyżka soku z cytryny kilka łyżek przegotowanej wody (opcjonalnie) 1 łyżeczka(...)czasie odlać wodę na sicie. Obrać cebule, pokroić w kostkę i podsmażyć na złoto. Lekko przestudzić. Do malaksera włożyć suszone pomidory, cebulę i wlać minimum połowę oleju ze słoika. Dodać cukier i obrane, pokrojone w plasterki ząbki czosnku i zmiksować ( można za pomocą blendera). Dodać pestki ze słonecznika. Zmiksować kilka minut. Ja staram się miksować wszystko tak, aby wyczuć
Calzonella.com