Najprostszy przepis na buraczki w słoikach na zimę, w sam raz jako dodatek do obiadu. Składniki: 3 kg buraków 3 średnie cebule ocet, cukier, sól Wykonanie : Buraki gotujemy do miękkości ( jeżeli skórka zaczyna schodzić można również po tym stwierdzić ,że buraki są gotowe). Studzimy i obieramy. Ścieramy na tarce o dużych oczkach, dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę, doprawiamy wedle własnego(...)smaku octem, cukrem i solą. Odstawiamy na godzinę aby smaki się połączyły, by można było ewentualnie doprawić. Buraczki wkładamy do słoików dobrze zakręcamy i pasteryzujemy przez 5 minut. Wyjmujemy i odwracamy słoiki do góry nogami. I tak oto mamy buraczki na zimę przepis podstawowy
W Moim Magicznym Domuwody z 1 łyżką mąki kukurydzianej. Wlać do sosu, dobrze wymieszać. Podgrzewać mieszając. Po paru minutach sos zacznie gęstnieć. Kiedy zacznie się znowu gotować wyłączyć. Rozłożyć do małych wyparzonych słoików. Zakręcić. Tak przygotowany sos możemy przechowywać w lodówce nawet parę miesięcy. Można też słoiki pasteryzować, najwygodniej w piekarniku. Słoiki wstawić do zimnego piekarnika, piekarnik nagrzać do temp
Stare Garyprzepis i zobaczyć czy rzeczywiście jest nadczym się rozwodzić.Fakt,zawsze też chciałam zrobić przepyszne gołąbki greckie,teraz już będę miała fajną okazję bo nie muszę szukać po sklepach słoików z lisčmi.Przy okazji zrobiłam przepyszny sok z winogron .Zimą będzie co jeść i pić , oraz zrobić nalewkę winogronową. 36 LIŠCI winorośli 1 główka czosnku kawałek(...)chrzanu korzeń po szczypcie gorczycy na słoik koper sól 2 łyżki na litr wrzątku ********************************************* Wybieramy ładne , nieuszkodzone liscie winogrona.Płuczemy ,osuszamy i obcinamy ogonki .Układamy jeden na drugim LIŠCIE tylko po 9 szt.,zwijany w rulonik i wkładamy do słoiczka.Dodajemy do każdego słoika Ząbki czosnku ,gorczycę,kawałek chrzanu i koper.Zalewamy osolonej wrzątkiem i zakręcamy.Mam nadzieję
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkikroimy w krążki. Wszystko razem mieszamy i solimy. Odstawiamy na pół godziny, po czym odsączamy sok z warzyw. Paprykę szatkujemy w małe paski. Dodajemy do całości. Sałatkę wkładamy do słoików i dodajemy do każdego po parę ziaren ziela, pieprzu i gorczycy. W garnku łączymy wszystkie składniki zalewy i doprowadzamy do wrzenia. Mieszamy aby cukier się rozpuścił. Zalewę nalewamy do słoików(...)mocno zakręcamy. Pasteryzujemy przez 10 minut. Gorące słoiki układamy do góry nogami i pozostawiamy je tak aż do wystygnięcia
Qchnia po prostuszklanka octu 2 łyżki cukru 1 łyżka soli 5 kulek ziela angielskiego 1 łyżka gorczycy 5 ziarenek pieprzu 3 liście laurowe 1 łyżka oleju 3 łyżki miodu Do słoików: po 1 gałązce kopru ogrodowego po kawałku chrzanu Wykonanie: Ogórki myjemy i odcinamy ich końce. Układamy je ciasno w słoikach i do każdego wkładamy koper i po kawałku chrzanu. Z podanych(...)składników zagotowujemy zalewę. Po zagotowaniu dodajemy do niej olej i miód i dokładnie mieszamy. Gorącą zalewą wypełniamy słoiki, porządnie zakręcamy i pasteryzujemy 15 minut w 90 stopniach. Smacznego
Marder&Marder Manufacturedoświadczył kiedykolwiek klęski urodzaju, ten wie, ile czasu, słoików, butelek, misek, garnków, wody, prądu, gazu i zarwanych nocy pochłania przerobienie wszystkich darów natury. Mnie w tym roku postanowiły uszczęśliwić w ten sposób jabłonie, które owocują bez opamiętania;) Na razie przerabiam same tylko spady. Zawekowałam już 15 słoików musu do szarlotek i naleśników, kompot jabłkowy pijemy regularnie niemal codziennie, jabłeczniki(...)też piekę nagminnie. Niestety doba nie jest z gumy i zwyczajnie brakuje mi czasu by zamknąć w słoikach wszystkie jabłka, bo jeszcze oprócz tego mam warzywa, którymi muszę się zająć i standardowe prace ogrodnicze, które trzeba wykonać. Zaczęłam się zastanawiać co tu zrobić, żeby przyśpieszyć czas przygotowania jabłek na zimę jednocześnie oszczędzając trochę miejsca. Nie tylko bowiem doba u mnie
Posadzone i zjedzonezależności od gatunku grzybów trwa to 5-20 min.; najdłużej gotują się kurki i gąski). Ugotowane grzyby przecedzić, a wywar można wykorzystać np. do zupy. Grzyby ułożyć w wyparzonych słoikach zostawiając 1 cm miejsca od górnej krawędzi słoików. Zalewa: Wodę, ocet, sól, cukier, pieprz, ziele angielskie i liść laurowy ugotować. Gotować 5 min. Zalać grzyby przygotowaną zalewą, aby całe były(...)niej zanurzone. Słoiki zakręcić i pasteryzować przez 20 minut we wrzącej wodzie. ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Zapraszam na mój Instagram , gdzie są między innymi zdjęcia z działki
Posadzone i zjedzonerobi najlepsza kawę z pianką!... i chociaż ja jej na co dzień nie pijam kawy to w Jej kuchni zawsze smakuje!. Z podanej ilości wychodzi 10 litrowych słoików. Składniki: - 10 kg kapusty - 1 kg cebuli - 1 kg marchewki - 10 łyżek soli - 5 łyżek kminku - 5 liści laurowych Przypraw y i dodatki znajdziecie na www.Skworcu.com.pl(...)piórka, wymieszać z i zasolić, odstawić na 24 godziny. 2. W drugi dzień marchew zetrzeć na tarce, wymieszać z kapustą dodając kminek i listek laurowy. 3. Przygotować słoiki, kapustę połączoną ze wszystkimi składnikami wyciskamy mocno w dłoniach, przekładamy do słoików i mocno ubijamy drewnianym tłuczkiem. Zostawiamy 2-3 cm wolnej przestrzeni od góry. 4. Słoje zostawiamy otwarte, przykrywamy gazą
Apetyczna babeczkazmiksuje nam nierozgotowane kawałki pomidorów. Przecieramy pomidory przez sito (w miarę gęste), aby oddzielić pestki od przecieru. Przecier ponownie zagotowujemy, dodajemy sól, cukier i pieprz. Przygotowane wcześniej słoiki (wyparzone, zakrętki również) napełniamy gotowym przecierem i pasteryzujemy. Ja nalewam gorący przecier, dobrze zakręcam i wkładam do nagrzanego piekarnika do 120 st. na ok. 30 minut. Po tym czasie(...)należy wyciągnąć ostrożnie gorące słoiki i odwrócić do góry dnem. Najlepiej wykładać na głębszą blaszkę lub tacę wyłożoną starszym ręcznikiem. W ten sposób unikniemy kuchennej kraksy, jeśli któryś słoik byłby nieszczelny. Taki przecier jest w miarę rzadki, można go więc spokojnie pić jak sok albo na jego bazie robić tradycyjną zupę pomidorową. Jako sos do pizzy jest zdecydowanie zbyt
bistro mamazakryła gruszki. Przykrywamy i gotujemy do miękkości gruszki (gruszki mają być po prostu miękkie, ale nie rozgotowane i ciapowate ). Wyłączamy płytę i gruszki wyjmujemy łyżką cedzakową, układamy w słoiku, przekładamy również przyprawy. Do powstałego po gotowaniu gruszek kompotu dodajemy octu, na każdy 1 litr kompotu dodajemy 100 ml octu - zalewa delikatna, lekko octowa, jeśli wolisz ostrzejsze smaki dodaj więcej octu(...)Przed zalaniem gruszek spróbuj syropu czy właśnie taki stopień ostrości Ci odpowiada. Zalej gorącym płynem gruszki i od razu zakręć słoik. Odstaw do góry nogami słoiki i przykryj ściereczką. Gotowe
SMYKWKUCHNIdżem, który w zimowe wieczory przypomni smaki lata, ale będzie też współgrał z zimową atmosferą świąt. :) Gdy nadchodzi schyłek lata zaczynam myśleć o zapasach na zimę, chętnie zmieściłabym w słoikach wszystkie warzywa i owoce, ale chyba zabraknie mi na to czasu. W kolekcji domowych przetworów jest już dżem truskawkowy z wanilią oraz dżem wiśniowy z kardamonem , a teraz dołącza(...)masy do słoiczka - gorące owoce przekładamy do wyparzonych wcześniej słoiczków, zakręcamy i odwracamy do góry dnem. Układamy na ściereczce i pozostawiamy do wystygnięcia. Z podanej ilości wychodzi ok. 5 słoików o pojemności 0,5 l oraz 7 słoiczków o pojemności ok. 200 ml. Dżem jest kwaskowaty, wspaniale będzie smakował na kanapce czy w naleśnikach, chociaż ja bardzo lubię wyjadać
Cooking MonsterPrzetworów ciąg dalszy. Dziś proponuję sałatkę z ogórków i papryki do słoików. Jest pyszna i chrupiąca. Zimą będzie idealna jako dodatek do obiadów. Składniki: 2 kg ogórków 3 średnie marchewki 4 duże czerwone lub kolorowe papryki 6 cebul 5 ząbków czosnku Zalewa: 1 szklanka octu 2 szklanki wody 1 szklanka cukru 1,5 łyżki soli 5 ziaren ziela angielskiego Ogórki(...)drobno posiekany czosnek. Wszystko dobrze wymieszać. Składniki zalewy zagotować i zalać warzywa. Przykryć ściereczką i odstawić na około 2 godziny. Po tym czasie przełożyć do wymytych i wyparzonych słoików, zakręcić i pasteryzować 10 minut. Zapasteryzowane słoiki ustawić do góry dnem i pozostawić do wystygnięcia
kuchnia doskidużym ogniu przez około 5 minut. Odstawić na godzinę, aby przestygły lekko, a następnie na minimalnym ogniu, pod przykryciem, dosmażyć - mieszając co jakiś czas. Gotowe przełożyć do wyparzonych słoików. Maria Disslowa nie każde takich konfitur pasteryzować. Jak wkładam gorące do słoika, a słoik dobrze zakręcony ustawiam do góry dnem. Kiedyś, za czasów naszych babć czy prababć, bardzo popularne było częstowanie
Codzienna kuchnia niecodziennaPopularna sałatka, którą można bez problemu znaleźć na półce w każdym sklepie. Ja jednak preferuję słoik z ogórkami, cebulką i marchewką z własnego ogródka. Kupuję jedynie paprykę. Z podanych składników wyszło mi 12 średniej wielkości słoików. Składniki: 3kg ogórków 0,6kg papryki 0,5g marchewki 0,6kg cebuli v\:* {behavior:url(#default#VML);} o\:* {behavior:url(#default(...)soli 0,5l oleju szklanka octu 10% szklanka wody Wszystkie składniki pokroić w plasterki, wymieszać. zagotować zalewę, zalać nią warzywa i odstawić sałatkę na 2 godziny. Przełożyć do słoików, zalać zalewą. Pasteryzować 20 minut w 120 stopniach
Wrzosowa Polanakoniecznie zróbcie sobie taki sos. Nie dość, że jest przepyszny, to jeszcze możecie użyć go do wielu potraw - do pizzy, mięsa, czy zapiekanek. A nawet do wyjadania ze słoika:D Ja już żałuję, że nie zrobiłam go z większej porcji :) Idealnie będzie się nadawał do zimowych dań. Pomidory nie muszą być koniecznie pierwszej jakości - jak najbardziej nadadzą się te mocno(...)minor-latin; mso-fareast-font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-theme-font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} Składniki na 5 słoików po 250 ml: 3 kg mięsistych pomidorów 2 łyżki cukru 1 łyżka soli 3 duże ząbki czosnku 2 łyżeczki ziół prowansalskich 1 łyżeczka bazylii 6 ziaren ziela angielskiego 1/3 łyżeczka
My simple kitchen