słoik - 12348 przepisów (strona:111/824)

Papryka marynowana 146

szklanka octu 10% 8 dkg cukru (ok 10 łyżeczek) 7 łyżeczek soli Sposób przygotowania: Paprykę myjemy i wydrążamy środki. Pokrojoną na mniejsze kawałki układamy w wyparzonych i osuszonych słoikach. Do każdego słoika dodajemy po ząbku czosnku, kilka ziarenek ziela angielskiego i po niecałej łyżce gorczycy. Składniki na zalewę zagotować. Przestudzoną napełniać słoiki z papryką dodając do każdego po łyżce oleju

Kuchnia w czekoladzie
Galaretka z papierówek z wanilią 170

zimnym talerzyku, który wstawiłam wcześniej do lodówki, gdy kropla zastyga, tzn. że galaretka jest gotowa. Wyjmujemy laski wanilii i korę cynamonu. Zdejmujemy z ognia i przelewamy do suchych, wyparzonych słoików mocno je zakręcając i na 5 minut odwracając je do góry dnem. Do dwóch słoiczków dałam posiekaną świeżą miętę, zamieszałam i zakręciłam słoiki. Z podanych proporcji uzyskałam 12 słoików

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Mus jabłkowy bez cukru 239

same się rozpadały, nie trzeba było im pomagać. Taki domowej roboty naturalny przecier jabłkowy doskonale nadaje się dla małych dzieci, nawet dorośli skuszą się aby wyjadać go wprost ze słoika. Wystarczy jak umyte jabłka obierzemy, pokroimy na ćwiartki i wykroimy gniazda nasienne, wrzucimy do garnka i dodamy niewielką ilość wody. Ponieważ ja obierałam i oczyszczałam jabłka na bieżąco stojąc przy(...)dokładnie wycieramy. Do każdego nakładamy mus jabłkowy do pełna. Mocno zakręcamy i pasteryzujemy w piekarniku w temp. 100 stopni z termo obiegiem przez 30 minut, a następnie wyjmujemy słoiki, układamy je do góry dnem i zostawiamy aż wystygną. To co nie zmieściło się do słoików zjadłam łyżeczką, mus był bardzo PYSZNY! The post Mus jabłkowy bez cukru appeared first

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Grzyby... grzyby suszone 201

razem.  Nasz pobyt w Karkonoszach urozmaiciliśmy wyjściem do lasu. Na grzyby. Był spacer, były grzyby i po powrocie do domu (we Wrocławiu) na półkę w spiżarni trafiły słoiki z suszonymi grzybami. Jak przygotować grzyby do suszenia? Jak zabrać się za suszenie grzybów? Jak suszyć?  Jaką metodą ? Najważniejszą rzeczą, jaką powinniśmy zrobić po przyniesieniu grzybów do domu to należy(...)samą górę i zamieniam tę z góry. Wysuszone grzyby można przełozyć na papier i wystawić jeszcze na słońce. Osobno prawdziwki, osobno podgrzybki... Teraz już można grzyby przełożyć do szklanych słoików. Kolejne słoiki stanęły w mojej spiżarni. Jeśli pogoda dopisze, myślę, że sezon grzybowy trochę potrwa. Mam nadzieję, że zachęciłam Was do tego, żeby samemu suszyć grzyby a w zimie

Kuchnia u Krysi
Buraczki z papryką 174

dobrze, że na nadchodzącą zimę, możemy nasze warzywa zamknąć do słoików. W czasie zimy do obiadu będą jak znalazł. Ja robiłam buraczki z 10 kg.                                          Buraczki z papryką Składnki : buraki czerwone -5 kg papryka -1,5 kg cebula(...)godziny. Po tym czasie na wolnym ogniu doprowadzić do zagotowania ciągle mieszając, aby buraki się nie przypaliły. Od zagotowania gotować jeszcze przez kilka minut. Nakładać buraki do wyparzonych słoików, zakręcać i odstawić słoiki do góry dnem. Można jeszcze pasteryzować przez ok. 15 minut, ja nie pasteryzuje. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return

Kuchnia Danusi
Grzybki marynowane 142

zaraz po jajecznicy z kurkami omomom! Zapraszam :) Grzybki marynowane Gąski gotujemy 20 min, wszystkie inne grzyby ok. 10 min nie dłużej w mocno słonej wodzie. Ugotowane grzybki wkładamy do słoików i wlewamy zalewę. Zalewa: 1/2 szklanki octu 3 szklanki wody liście laurowe małe (tyle ile słoików) ziele angielskie ( tyle ile słoików) 2 łyżki cukru Wszystko razem zagotować i zalać gorące

Biały fartuszek
Ekspresowa sałatka makaronowa 187

sałatkę, jest ona zdecydowanie ekspresowa. Wszystkie produkty zostały znalezione w szafce lub dostały drugie życie ( makaron ). Składniki: Ugotowany makaron – dowolny ( pozostałość z rosołu ) Mieszanka warzywna z marchewką i fasolką ( słoik ) Pieczarki marynowane ( mały słoik ) Ser żółty 100 gram Oliwki ( mały słoik ) Majonez 1 łyżeczka musztardy Sól Pieprz Wykonanie: Makaron kroimy na mniejsze kawałki. Mieszankę warzywną przekładamy na sito i przepłukujemy

Smaki Ewy
Ogórki małosolne i kiszone 153

zaserwować sobie ogórka małosolnego .... Składniki: ogórki korzenie chrzanu czosnek kwiaty kopru 2 łyżki soli kamiennej na 1 litr wody ogórki Przygotowanie: Ogórki umyć i ciasno powkładać do czystych wyparzonych słoików. Do każdego słoika (0.9l) włożyć po 1-2 kwiaty kopru, kilka kawałków czosnku i korzeń chrzanu przecięty na pół wzdłuż.  Następnie układać ciasno ogórki, najlepiej pionowo ciemniejszą stroną(...)dołu. Na koniec ogórki zalać gorącą wodą wymieszaną z solą.  Słoiki mocno zakręcić i odstawić do zakiszenia. Ogórki małosolne gotowe są po dwóch - trzech dniach, a na kiszone trzeba poczekać trochę dłużej

Z notatnika
Moje zakupy w sklepie z ePrezenty.pl 174

Dzięki sklepowi  ePrezenty.pl   mogłam sobie wybrać upominki które mi się podobały z dowolnym tekstem. Wybrałam deskę do krojenia oraz ozdobny słoik na ciasteczka. Zamówienie został zrealizowane w ekspresowym tempie a przesyłka dotarła bardzo szybko. Produkty które otrzymałam 100 % spełniły moje oczekiwania, po otworzeniu paczki pojawiła się wielka radość. Deska wykonana została z drewna bambusowego, ma okrągły kształt(...)metalowym uchwytem. Jest odporna na ścieranie, działanie wilgoci oraz zabrudzenia. Na desce został wykonany laserowy grawer z moim imieniem. Deska z takim grawerem stanowi ładna i oryginalną ozdobę kuchni. Słoik na ciasteczka jest szklany, ma pojemności 1,1 l., wykonamy jest na nim ozdoby grawer z napisem. Słoik posiada wieczko z gumą, dzięki temu ciasteczka w nim przechowywane długo zachowają

Bajeczna Kuchnia
Sałatka z kapusty i ogórków do słoików 311

warzyw , a większość pochodzi z mojego warzywnika warto przygotować taką sałatkę. P otem jesienią czy zimą , gdy nie ma m zbyt wiele czasu by zrobić surówkę sięgn ę po słoik ,otworz ę i dodatek do obiadu jak znalazł. Przepis  pochodzi stąd:   http://www.mojegotowanie.pl/przepis/salatka-z-ogorkow-i-bialej-kapusty-na-zime Z modyfikowałam  ilość warzyw pod swoje potrzeby a marchewkę zamiast na wiórki pocięłam(...)olej wlać do garnka,wsypać cukier i przyprawy,zagotować i wystudzić. Następnie zalać zalewą poszatkowane warzywa,dokładnie wymieszać  i zostawić jeszcze na ½ godziny aby się przegryzło. Przygotowane słoiki napełnić sałatką ,zalać resztkami zalewy,która zostanie w misce,szczelnie zakręcić i pasteryzować 15 minut. Z podanej porcji wyszło 14 słoików

Kolorowa kuchnia Elki
Domowy cukier waniliowy 124

znacznie droższy od popularnego cukru wanilinowego. Domowym sposobem samemu z łatwością można zrobić cukier waniliowy,musimy tylko zaopatrzyć się w laski wanilii. Cukru używamy białego lub trzcinowego.   Do słoika wsypujemy cukier,laski wanilii przecinamy wzdłuż,nożem wydłubujemy nasionka , dodajemy je do cukru i do środka wkładamy przecięte laski wanilii. Słoik zamykamy,wstrząsamy i odstawiamy minimum na tydzień(...)czasie mamy już gotowy pachnący i aromatyczny cukier do naszych wypieków.  Proporcji dokładnych nie podaję . W fazie początkowej na słoik 500ml dałam 2 laski wanilii a z czasem dokładam nowe laski,których ziarenka zużyłam do innych celów. Wanilia to nie tylko aromatyczna przyprawa, ale także roślina lecznicza. Waniliową nalewkę można stosować przy wyczerpaniu organizmu, chorobach reumatycznych i rozstroju

Kolorowa kuchnia Elki
Sok z jeżyn ogrodowych 151

owoców,po prostu zrywam jeżyny z krzaczków taką ilość jaka jest dojrzała w danym momencie,płuczę je pod bieżącą wodą,odsączam na sicie,wrzucam do dużego słoja,zasypuję cukrem,słoik zakrywam gazą ,owijam gumką i stawiam na słonecznym parapecie. Ilość cukru zależy od kwaskowości owoców,po prostu robię to na wyczucie. Słoik z owocami stoi tam dzień czasem(...)Następnie wlewam wszystko na sito,delikatnie odciskając sok . Resztę dokładnie przecieram do drugiego garnka ,aż na sicie zostaną tylko pestki . Powstanie gęsty mus ,kt ó ry pakuję do osobnych słoików ,będzie wykorzystany do deserów i ciast. Czysty,gorący sok przelewam do wyparzonych słoiczków,szczelnie zakręcam nakrętki. Słoiczki pasteryzuję 15 minut. Kiedy wystygną wędrują na półkę do spiżarni i tam czekają

Kolorowa kuchnia Elki
Marynowana papryka 153

potraw.   2 kg mieszanej papryki (czerwona,żółta i zielona) 2 ząbki czosnku pokrojonego na plasterki 1 duża cebula pokrojona w plasterki liście laurowe ( po 1 szt na każdy słoik)  kolorowy pieprz ziarnisty ziele angielskie gorczyca zalewa: 6 szkl.  wody 1 szkl. octu 10% 1 szkl. cukru 1 łyżka soli kamiennej do przetworów Składniki zalewy zagotować i wystudzić(...)Paprykę pozbawić gniazd nasiennych i pokroić na średniej grubości paski. Zalać wrzątkiem i od razu odcedzić. Do każdego słoika na dno włożyć 1 listek laurowy, 5-6 ziarenek pieprzu,2 kulki ziela angielskiego,1/4 łyżeczki gorczycy,2-3 plasterki czosnku,1 plasterek cebuli. Słoiki uzupełnić papryką,zalać zalewą,zakręcić i pasteryzować 10 minut. Z tej porcji wyszło 11 słoiczków

Kolorowa kuchnia Elki
Konfitura z truskawek i czerwonej porzeczki 148

Rozpoczął się czas zamykania w słoikach letnich smaków. A jesienią i zimą w paskudne poranki, będziemy poprawiać sobie nastrój kanapką z cudnie pachnącą konfiturą. Nie zrobiłam zbyt wiele słoiczków z konfiturą więc nie mam pewności, czy wystarczy ich do zimy. Po zrobieniu pierwszej partii konfitury z truskawek w wyniku ,,próbowania" zapasy uszczupliły się o połowę. Następne słoiczki z konfiturami przezornie(...)również pozostałą część cukru. Gotować konfiturę przez ok. 1/2 godziny, na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając.  Gorącą konfiturę przełożyć do wyparzonych wrzątkiem słoiczków, dokładnie zakręcić, obrócić słoiki do góry dnem i tak pozostawić do wystygnięcia. Słoiki z konfiturą przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu. Smacznego

Codziennik Kuchenny
Najlepsze śledzie z cebulą 285

dodatek szalotek daje jeszcze lepszy efekt smakowy.  Śledzie z cebulą (szalotkami) są idealne, gdy śledzie są słone i cebulowe, ale smak cebuli nie zagłusza smaku ryby.  Słoik śledzi z cebulą można przygotować już teraz i może czekać w lodówce do Świąt.  Śledzie według tego przepisu doskonale smakują jako dodatek do schłodzonej, czystej wódki. Składniki: 50 dkg płatów(...)sito, aby ociekły z wody. Szalotki pokroić w drobną kosteczkę, oprószyć niewielką ilością pieprzu i ewentualnie majerankiem i wymieszać. Osuszone płaty śledzi pokroić na kawałki.  Na dno słoika nałożyć grubą warstwę posiekanej cebuli, na niej ułożyć warstwę śledzi, posypać je pieprzem i cebulą. Układać śledzie i cebulę, aż do wyczerpania składników i dodać taką ilość oleju aby zakrył cebulę

Codziennik Kuchenny

Zapoznaj się z informacją o plikach cookie

KatalogSmakow.pl używa plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszego serwisu.

Czy możemy używać Twoich danych, by wybierać dla Ciebie reklamy?

Nasi partnerzy zbierają dane i używają plików cookie do personalizacji reklam i mierzenia ich skuteczności. Dowiedz się, jak serwis i partnerzy wykorzystują dane.

AkceptujęNie, dziękuję