wymieszaj wodę z miodem i oliwą, następnie dodaj mąkę. Wymieszaj składniki. Wyłóż ciasto na blat roboczy i krótko je wyrób. Uformuj z ciasta niewielką kulę, którą włóż do dużego słoika lub miski, i odstaw pod przykryciem na 48 godzin. Dzień 3 : 100 g mąki pszennej typ 500 100 g masy z etapu poprzedniego 45 g letniej wody W misce wymieszaj(...)wodę z masą z etapu poprzedniego, następnie dodaj mąkę. Wymieszaj składniki. Wyłóż ciasto na blat roboczy i krótko je wyrób. Uformuj z ciasta niewielką kulę, którą włóż do słoika lub miski, i odstaw pod przykryciem na 48 godzin. Dzień 5 : 100 g mąki pszennej typ 500 100 g masy z etapu poprzedniego 45 g letniej wody W misce wymieszaj wodę
Grahamka, weka i kajzerkaTego rodzaju sos bardzo się przydaje, gdy po pracy dopada nas przeraźliwy głód, a nie mamy czasu na przygotowanie posiłku. Wystarczy ugotować makaron, a w rondelku odgrzać sos ze słoika :) Ewentualnie dodać suszone oregano, zetrzeć twardy ser i gotowe :) Składniki : 3 kg pomidorów (u mnie mieszanka czerwonych i żółtych Bawolich Serc + resztki pomidorów, z których wybierałam nasiona(...)zmiksować na pulpę. Pulpę pomidorową ponownie gotować z dodatkiem octu, soli i cukru. Odparować sos do pożądanej konsystencji. Pod koniec dodać musztardę do smaku. Gorący sos przelewać do słoików. Szczelnie je zamykać. Pozwolić, by zawartość powoli stygła. Słoiki można przechowywać w szafkach kuchennych, choć najlepiej im w chłodnym miejscu. ------- Podobne: Ketchup z cukinii Konfitura z czerwonej cebuli Spaghetti
Weekendy w domu i ogrodziegarnku zagotuj wodę z solą i octem. Do gotującej wody wrzuć grzyby, cebulę i paprykę. Gotuj przez 5 minut. Łyżką cedzakową wyjmij z marynaty grzyby i warzywa, napełnij nimi słoiki. Do marynaty wrzuć przyprawy i trochę cukru do smaku i ponownie zagotuj marynatę. Gorącą marynatą zalej słoiki. Słoiki szczelnie zamknij wieczkami i pasteryzuj przez około 25-30 minut. Przechowuj
Przepisy i porady kulinarnełyżki ziaren czarnego pieprzu 20 ziaren ziela angielskiego 2 płaskie łyżki kurkumy 2 płaskie łyżki soli Przygotowanie: Ogórki mama umyła i pokroiła je wzdłuż w plastry. Plastry nałożyła do słoików. Wodę z cukrem i przyprawami zagotowała, po czym dodała ocet i gotowała wszystko 5 min. Zalewę przecedziła i zalała nią ogórki w słoikach. Słoiki pasteryzowała od zagotowania wody
Lili w kuchnimama zrobiła jest kompot brzoskwiniowy. Najzwyklejszy tradycyjny kompot bez dodatków. Tylko owoce, woda i cukier. Składniki: 5 kg brzoskwiń 2 łyżki cukru na słoik woda Przygotowanie: Brzoskwinie myjemy i kroimy. Wkładamy owoce do słoików, tak do połowy każdego i wsypujemy 2 łyżki cukru. Całość zalewamy zimną wodą, zamykamy słoik
Lili w kuchnirazem wymieszać i odstawić na godzinę. Po tym czasie ogórki odcedzić. Zalewa; Wodę, ocet oraz cukier zagotować. Obraną marchewkę oraz cebulę pokroić w plasterki, do każdego wyparzonego słoika włożyć po 2-3 plasterki marchewki oraz cebuli, 3 ziarenka ziela angielskiego, 4 ziarenka pieprzu, łyżeczkę gorczycy na końcu włożyć odcedzone ogórki mniej więcej do ¾ wysokości słoika. Całości zalać gorącą(...)zalewą słoiki zakręcić. Pasteryzować około 10 minut. rrarossa@gmail.com
RAROSSAPrzepis na kolejny domowy gotowiec (po połączeniu ogórków z chili ) ze słoika. Tym razem ogórki połączyłam ze słodką papryką i cebulą, choć odrobiną chili nie pogardziłam ;) Do tego świeży imbir dla podkręcenia smaku. Składniki (na 8 słoików 500 ml): ok. 3 kg ogórków 1 kg papryki czerwonej 0,5 kg obranej cebuli 1-2 świeże papryczki chili(...)grubsze plastry. W dużym garnku zagotować ocet z cukrem, solą i wodą. Do zalewy wrzucić ogórki, cebulę, paprykę, chili i imbir. Doprowadzić do wrzenia. Wkładać gorącą (bulgoczącą) sałatkę do słoików. Szczelnie je zakręcać i pozwolić, by powoli stygły. Przechowywać w ciemnym miejscu. Sałatkę można podawać do obiadu. Może być dodatkiem do serów, mięs, dań warzywnych
Weekendy w domu i ogrodzieszklanka octu 10% 1 łyżka soli 1 szklanka miodu prawdziwego płynnego Paprykę umyć i pokroić na paski o średnicy ok 4 cm. Należy pozbyć się wszystkich nasionek. Włożyć do słoików, układając paski w pionie. Wyszło mi 8 słoiczków pół litrowych. Do każdego słoika włożyć po jednym liściu laurowy, po 2 ziarna ziela angielskiego i po parę ziaren pieprzu czarnego. Wszystkie(...)składniki zalewy włożyć do garnka i doprowadzić do wrzenia. Gorącym płynem zalać paprykę. Na wierzch wlać po łyżce oleju. Słoiki z papryką zanurzone w wodzie do wysokości 3/4, pasteryzować przez 15min. Po wystudzeniu wynieść w chłodne miejsce. Smacznego :) Kategoria: Przystawki , słone przetwory , WYTRAWNIE Tagged: miód , papryka
https:KKuchniaMniamSezon ogórkowy w pełni, więc postanowiłam zamknąć smak mizerii w słoikach. Zimą pyszna mizeria do obiadku-prawdziwe pyszności. SKŁADNIKI: 4 kg. ogórków sól, ocet WYKONANIE: ogórki obrać, pokroić na plastry. posypać solą, odstawić na 15 min., następnie skropić octem, zostawić na 3-4 godz., ogórki w tym czasie puszczą sok, ogórki włożyć do wyparzonych słoików, zalać otrzymanym sokiem(...)pasteryzować 10 min. (w słoikach dżemowych
Kuchnia BeatyPrzepis na ten sos znalazłam na tej stronie ( klik ). Zmniejszyłam jednak ilość cukru (dałam 2 a nie 3 szklanki) i dodałam mniej curry. Z podanej porcji wyszło mi 7 słoików każdy po 0,5 l Składniki: 3 kg pomidorów 1 czerwona papryka 80 dag cebuli 1 puszka kukurydzy 1 puszka ananasów 2 łyżki soli 1/2 ostrej papryczki 3 ząbki czosnku(...)dodać mąkę ziemniaczaną i wymieszać. Zawiesinę wlać do sosu i dokładnie wymieszać. Gotować jeszcze przez parę minut, aż sos wyraźnie zgęstnieje. Doprawić ewentualnie do smaku pieprzem). Gorącym sosem napełnić słoiki, dobrze zakręcić i postawić do góry dnem. Jeśli ktoś jest bardziej ostrożny, można słoiki krótko zapasteryzować (gotować max 5-7 minut
My simple kitchenoraz solą, mieszamy do rozpuszczenia się a następnie odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Po wystudzeniu dodajemy musztardę i dokładnie mieszamy. Ogórki myjemy, obieramy i kroimy w ćwiartki. Wkładamy do wyprażonych słoików (5 szt po 500 ml pojemności). Do każdego słoika wkładamy po dwa liście laurowe, po trzy ziela angielskie oraz po szczypcie gorczycy. Zalewamy ogórki, zakręcamy słoiki i pasteryzujemy przez
Domowy Smak JedzeniaAkcja spiżarnia trwa dalej! Dzisiaj polecam przygotować kilka słoików z marynowanymi małymi kabaczkami, w słodko-kwaśnej zalewie z kurkumą! Pyszne! Zapraszam! SKŁADNIKI: - 1,5 kg małych żółtych kabaczków/ patisonków - gorczyca - różowy pieprz - liść laurowy - kurkuma - pieprz cayenne Do każdego słoika wkłądamy po 2 ziarenka ziela angielskiego, po 2 listki laurowe, po 4-6 ziarenk pieprzu różowego, i 1/2 łyżeczki kurkumy(...)Kabaczki szorujemy kroimy na pół, układamy w słoiczkach. Na zalewę : - 220 ml octu - 3/4 szkl cukru - 3 łyżki soli - 5 szklanek wody - łyżka miodu Zagotuj zalewę, wrzątkiem zalewaj kabaczki. Słoiki pasteryzujemy około 12 minut. Odwracamy do góry dnem po wyjęciu z garnka. Smacznego! Najlepiej smakują po około tygodniu. Smacznego
SMYKWKUCHNIZostało mi trochę ciasta kruchego. Miałam konfiturę morelową zrobioną latem i słoik moreli w kompocie. No i wyszły babeczki morelowe. ciasto kruche: 200 gram mąki 100 gram masła zimnego 100 gram cukru pudru jajo słoik konfitury morelowej słoik moreli w kompocie Ciasto kruche wałkujemy na grubość ok 0,5 cm. Wycinamy odpowiedni kawałeczek ciasta i układamy w formie
AZgotuj!przerośnięte, bez dużych pestek tak abym po odkrojeniu końcówek akurat zmieściła je do słoiczka półlitrowego. Następnie odkroić końcówki i pokroić w pikle (na ćwiartki). Pokrojone ogórki ułożyć ciasno w słoikach. Do każdego słoiczka włożyć po małym listku laurowym. Zalać wystudzoną zalewą. Dokładnie zakręcić słoiki. Następnie słoiczki włożyć do garnka wyścielonego ściereczką lub gazetami, zalać wodą na wysokość 3/4 słoika. Pasteryzować
Monia miesza i gotujemieć w razie potrzeby pod ręką. Dlaczego piszę o mniejszych słoiczkach? Bo przygotowana tym sposobem cebula zajmuje bardzo mało miejsca - z trzech średnich czerwonych cebul wyszedł mi jeden niewielki słoik po dżemie. Zalewa: 2 szklanki wody, 2 łyżeczki ziaren kolendry, 2 średnie liście laurowe (pokruszone), 1 łyżeczka ziarenek białej gorczycy, 2 łyżeczki cukru, 3 łyżeczki soli, 1/3 szklanki(...)minut. Cebulę obrać, pokroić w plasterki lub półplasterki. Wywar przecedzić i włożyć do niego pokrojoną cebulę. Zagotować wszystko razem i przełożyć do umytych i wyparzonych słoiczków. (Cebulę lekko ugnieść, słoiki dopełnić octowym wywarem.) Zakręcić i odstawić do góry dnem do wystygnięcia. Po dwóch-trzech dniach można zajadać :) Jeśli cebulkę robimy do zjedzenia na bieżąco, wtedy nie trzeba słoików
Codzienna kuchnia niecodzienna