słoik - 12348 przepisów (strona:136/824)

Letnie śniadanie w słoiku 147

Przepyszne, dietetyczne śniadanie podane w słoiku. Truskawki, maliny i borówki z jogurtem greckim, przykryte muesli. Muesli składa się z podpieczonych w piekarniku płatków owsianych, pestek słonecznika i płatków migdałowych z syropem klonowym. Syrop klonowy możecie zastąpić miodem lub syropem z agawy. Mogę śmiało rzec, że to śniadaniowa rozpusta :) Jest to doskonałe śniadanie dla osób zapracowanych i mających mało czasu rano(...)Wszystko możemy przygotować wieczorem, wystarczy zamknąć słoik i włożyć do lodówki. Rano śniadanie do pracy gotowe. Zapewniam, że na pewno zrobi furorę wśród współpracowników ;) Oczywiście możemy sobie takie śniadanie zafundować również w domu, wykładając wszystkie składniki do wysokiej szklanki lub miseczki. Składniki na 2 porcje: 2 garście borówek amerykańskich lub jagód (ok. 30g) garść malin (około 25g) kilka truskawek

Moja Galeria Smaku
Surówka z cukinii do słoików 145

Rewelacyjna surówka z cukinii, papryki i marchewki do weków. Idealna jako dodatek do obiadu. Składniki na 5 słoików o pojemności 0,5l: 2 kg cukinii 3 cebule 2 marchewki 1/2 kg różnokolorowej papryki 1 papryczka chilli 4 łyżki soli Cukinię zetrzeć na tarce, zasypać 3 łyżkami soli. Odstawić na 2h. Cebulę pokroić w pióra, zasypać 1 łyżką soli. Odstawić(...)mieszać, aż cukier się rozpuści. W dużym garnku wymieszać gorącą zalewę  z warzywami. Odstawić na 2h.  Ponadto: olej liście laurowe ziarenka pieprzu Surówkę przełożyć do wyparzonych słoików. Na wierzch każdego słoika dać liść laurowy, łyżkę oleju i 4 ziarenka pieprzu. Zakręcić. Pasteryzować w piekarniku w 100 stopniach przez 20 minut. Przepis pochodzi z magazynu Konfitury&Spółka

Moja Galeria Smaku
Chleb żytni 125

zakwasu najlepiej zacząć wieczorem. Można rozpocząć go we wtorek tak, aby w weekend można było upiec chleb. Oczywiście można go zrobić w każdym momencie:) 1. Dzień pierwszy W dużym słoiku wymieszać 100 g mąki żytniej razowej typ 2000 ze 100 ml przegotowanej letniej wody . Nie zakręcać słoika, przykryć go folią spożywczą i zrobić w niej kilka dziurek. Słoik umieścić

Moja Galeria Smaku
Lato na talerzu - część II. Sałatki, tarty, napoje. 159

zestawienie sałatek (w większości moich ulubionych), tart, letniej pizzy, letnich napojów i konfitur, w których się nie specjalizuję i nie wiem czy kiedykolwiek zacznę. Miejsce na strychu już mam, słoików uzbierałam całkiem sporo, tylko czasu brakuje... bo to jest tak: bardzo lubię piec - więc piekę, robię zdjęcia, piszę przepis i umieszczam na blogu. Z obiadami podobnie, może z tą różnicą(...)gotuję, bo trzeba coś zjeść i rodzinę nakarmić. Ale słoiki na zimę? No lenia mam wielkiego. Wolę książkę poczytać :) Choć w zimnie by się zjadło :) SAŁATKI...   TARTY, PIZZE...     NAPOJE I SŁOIKI

bistro mama
Sposób na ochłodę, czyli mrożona kawa na mleku roślinnym (wideo). 140

uciec. Wtedy sięgam po tę właśnie kawę, mrożoną, słodką i lekko kokosową, która sprawia, że przynajmniej na chwilę 35C staje się znośne. Do przygotowania kawy będzie potrzebny Wam słoik z zakrętką. Czasem zamiast espresso używam kawy parzonej na 2 sporych łyżeczkach. Wtedy dodaję już mniej mleka ryżowego/migdałowego, żeby kawa nie była zbyt wodnista. Składniki: 100 ml mleka ryżowego(...)może być za gęste) 4-5 kostek lodu 1 mocne espresso 1 płaska łyżeczka stewii z erytrytolem* szczypta cukru kokosowego *można zastąpić dowolnym słodzidłem lub pominąć. Sposób przygotowania: Do słoika wlewamy mleko ryżowe, mleko kokosowe, stewię z erytrytolem i kostki lodu. Zakręcamy słoik i mocno potrząsamy ok. 10 sekund. Za pomocą łyżki, wlewamy espresso (w taki sam sposób

Fill The Bowl
CZARNE I CZERWONE PORZECZKI W SYROPIE 155

Porzeczek w tym roku zatrzęsienie. Oprócz soków przygotowałam również do słoików takie w syropie. Idealny dodatek do wielu dań.Polecam   Składniki: 1 kg porzeczek czarnych 1 kg cukru Wykonanie: Porzeczki myjemy, zasypujemy cukrem. Odstawiamy na min 12 godzin. Po tym czasie podgrzewamy, doprowadzamy do wrzenia.Odszumowujemy. Do słoików przekładamy porzeczki, zalewamy wytworzonym syropem. Zamykamy słoiki, pasteryzujemy ok 10 minut

Z Majeczką w kuchni
Pudding z chia z mango - raw 185

kupić jeszcze taniej. Można np. wziąć 1 kg (znalazłam w necie za ok 22-25 zł) w kilka osób i nasza kieszeń tak nie odczuje tego wydatku :) Składniki (na słoik ok 330 ml): - 2 pełne łyżeczki nasion chia, - surowe mleko roślinne (ja użyłam kokosowego, ale dobre będzie np migdałowe, słonecznikowe, - 1/2 mango, - opcjonalnie 2 - 3 truskawki świeże lub suszone, Wykonanie(...)Wsypać chia do słoika, zalać do połowy słoiczka mlekiem, dodać drobno pokrojone mango i truskawki, wymieszać dobrze. Gdy jeszcze brakuje płynu w słoiku, uzupełnić prawie cały mlekiem, jeszcze raz dokładnie wymieszać. Odstawić na noc do lodówki. Rano wyciągamy słoiczek i zabieramy do pracy ;) lub zjadamy w domu (oczywiście nie takie bardzo zimne, lepiej poczekać aż się ociepli). Smacznego

Co na wege obiad?
Kompot ze śliwek na zimę 131

Bardzo prosty sposób na kompot w słoikach na zimę. 0,5-1,5 kg śliwek węgierek ( im więcej śliwek tym bardziej aromatyczny kompot ) cukier  woda Śliwki umyć, pokroić na połówki i wydrylować. Ewent. możemy użyć całych śliwek, należy je wcześniej po nakłuwać wykałaczką w kilku miejscach.   Owoce układamy w słoiku do połowy wysokości. Następnie zasypujemy 3 łyżkami cukru(...)układamy resztę śliwek. Zalewamy przegotowaną, letnią wodą. Dokładnie wycieramy nakrętkę i brzeg słoika, zakręcamy  i pasteryzujemy ok 20 minut

Atlas Smaków
Konfitura z dyni do słoików na zimę 92

ziela angielskiego. Wykonanie: Oczyszczoną dynię pokroić w kostkę, włożyć do garnka zalać trzema szklankami wrzącej wody i gotować jedną minutę. Odcedzić, do wywaru dodać przyprawy a dynię przełożyć do słoików. Wywar z przyprawami zagotować, doprawić do smaku według uznania  ( posolić, pocukrować lub zakwasić kwaskiem cytrynowym) i zalać dynię w słoikach. Słoiki zakręcić przykrywkami, pasteryzować przez 10 minut. Dynia wspaniale

Tradycyjna Kuchnia
Wiśnie w Rumie 148

zrobiłam dużo? Nie. Tylko kilka małych słoiczków. Nie potrzebuję więcej. Zresztą z przetworami staram się mocno hamować, bo ostatnio dokonałam pewnego odkrycia. Zajrzałam do piwnicy, a tam jeszcze tyle słoików z zeszłego roku. Obiecałam sobie, że w tym roku będę robić mniejsze ilości :) Składniki: wiśnie cukier trzcinowy rum Wykonanie: Wiśnie umyłam, wydrylowałam spinaczem, a jak? Na fan page`u bloga(...)filmik jak to zrobiłam. Tak przygotowane wiście układałam warstwami, każdą warstwę przesypałam łyżeczką cukru trzcinowego. Całą zawartość zalałam rumem. Czy cukier się rozpuści? Tak, co jakiś czas lekko otrząsałam słoikiem i rozpuścił się, nie czułam potrzeby podgrzewania, ani pasteryzowania słoików, bo to przecież sam alkohol. SMACZNEGO życzy BLONDYNKA

Blondynka Gotuje
Letnie orzeźwienie - woda z owocami 145

oszalały Składniki - 1 nektaryna - 1 jabłko - 1 cytryna - 12 zamrożonych truskawek - 4 łyżki zamrożonych jagód - woda można smakową ja użyłam wodę różaną - 4 listki mięty - 2 łyżki miodu - 4 słoiki 0,5 l Sposób przygotowania 1. Do każdego słoika podzielić owoce mrożone  na przemian z niemrożonymi  Wodę wymieszać z miodem albo rozrobić z  ulubionym sokiem zalać owoce(...)słoikach dodać listek mięty

W królestwie smaków Beaty
Nalewka wiśniowa 162

Sezon na wiśnie w pełni. Trzeba więc zrobić przetwory na zimę.   Dzisiaj    krótko o tym, jak zamknąć lato w słoiku.  Zapraszam na pyszną, aromatyczną, zdrową, rozgrzewającą nalewkę wiśniową. Składniki: 1 kg wiśni 0,5 kg cukru 0,5 litra spirytusu Wykonanie: Wiśnie drylujemy, wkładamy do dużego słoja, zasypujemy cukrem i odstawiamy na 24 godziny(...)czasie kilka razy potrząsamy słoikiem. Po dobie dolewamy spirytusu i odstawiamy na 2 miesiące w ciemne miejsce. Ponieważ ja nie mam takiego dużego słoika, składniki rozdzielam do 2 mniejszych, o pojemności 0,9 litra. W każdym z nich umieszczam 0,5 kg wiśni i 0,25 kg cukru, szklankę spirytusu. Po 2 miesiącach wiśnie odsączamy. Można je przeznaczyć jako dodatek

Smak mojego domu
Marynowana papryka z cebulą do słoików na zimę 92

wersji z cebulką. Składniki: 1 kg kolorowej papryki, ½ kg cebuli, 3 szklanki wody, ½ szklanki octu, sól do smaku, cukier do smaku, pieprz ziarnisty, ziele angielskie, listek laurowy do każdego słoika. Wykonanie: Warzywa umyć, oczyścić, pokroić  i zblanszować we wrzątku przez 3 minuty. Następnie odsączyć, schłodzić i przełożyć do wyparzonych słoików przekładając przyprawami. Z wody i octu i cukru(...)smaku przygotować zalewę i gorącą napełnić słoiki. Zamknąć i pasteryzować około 20 minut w temperaturze 90 stopni

Tradycyjna Kuchnia
Wiśniowa frużelina w trzech smakach (bez cukru) 182

wrzenia, gotować około 2 minuty W małym garnuszku rozmieszać wodę ze skrobią ziemniaczaną, dodać do wiśni i dobrze wymieszać Po około minucie mieszania zdjąć z ognia Przełożyć do wyparzonych słoików, pasteryzować 15 minut Frużelina z cynamonem, goździkami i imbirem Składniki: 2,2 kg wydrylowanych wiśni 200 g syropu z agawy  łyżeczka stewii (opcjonalnie) 3 łyżeczki cynamonu(...)wrzenia, gotować około 2 minuty W małym garnuszku rozmieszać wodę ze skrobią ziemniaczaną, dodać do wiśni i dobrze wymieszać Po około minucie mieszania zdjąć z ognia Przełożyć do wyparzonych słoików, pasteryzować 15 minut Czekowiśnia pomarańczowa Składniki: 2,3 kg wydrylowanych wiśni 20 g suszonej skórki pomarańczowej 250 g miodu/syropu z agawy 8 łyżek kakao łyżeczka stewii 150 ml zimnej wody

pyszne zdrowości
Bigos z kapusty cukrowej. 167

postoi, bo znika). Składniki na bigos z kapusty cukrowej 1 główka białej kapusty 4 cebule 0,8-0,9 kg mięsa wieprzowego (łopatka, gulaszowe) 0,25 kg kiełbasy 1 słoik o pojemności 0,3 litra swojskiego przecieru pomidorowego lub puszka pomidorów krojonych bez skóry 0,5 litra rosołu (może być z kostki) 2 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego kilka(...)minutach doprawiamy danie przyprawą do bigosu i gotujemy jeszcze 10 minut, by wszystkie smaki się przegryzły i gotowe :-)      Taki gorący bigos najlepiej od razu włożyć do słoików, odwrócić do góry dnem i pozostawić do ostygnięcia. Zimne słoiki wkładamy do lodówki

Rozpustne gotowanie