słoik - 12348 przepisów (strona:142/824)

Zakwas na żurek 207

zimnej przegotowanej wody 6 łyżek mąki żytniej typ 2000 Młyn Kopytowa 5-6 ząbków czosnku 4 kulki ziela angielskiego 2-3 listki laurowe 1 kromka chleba razowego (czerstwa) Przygotowanie: Słoik wyparzyć. Wsypać mąkę, wlać wodę i dokładnie wymieszać. Dodać obrane ząbki czosnku, liście laurowe, ziele angielskie i kromkę chleba. Słoik przykryć gazą, założyć gumkę recepturkę i odłożyć w ciepłe(...)ciemne miejsce na 3-4 dni. Raz dziennie zakwas przemieszać. Po tym czasie wyjąć chleb, liście laurowe, ziele angielskie, czosnek i rozlać do wyparzonych słoików lub butelek. Zakręcić i przechowywać w lodówce. Do mieszania używamy drewnianej łyżki

Ala piecze i gotuje
Pasztet drobiowy 123

wątróbkę z cebulą. 3. Następnie do masy dodać 2 jajka, kaszkę manną , przyprawy (nie żałować;)) i wszystko ze sobą połączyć.  Przygotowany farsz przełożyć do 250 ml słoików (nakładać do 2/3 wysokości) i podwójnie pasteryzować (tzn. do garnka włożyć zakręcone słoiki, zalać zimną wodą do 3/4 wysokości słoików i gotować na średnim ogniu około 30 minut* - na drugi

Ugotować
Ogórki małosolne 177

jako dodatek do obiadu. Wbrew pozorom są łatwe i szybkie do przygotowania. Po za tym lubię zapach kopru, czosnku i kiszenia się ogórków.  Składniki na jeden 1 l słoik: 8-9 sztuk ogórków gruntowych  kwiat kopru 2 liście winogrona kilka listków z wiśni 4 ząbki czosnku 1 l wody 1 łyżka soli Wodę wlać do garnka, wsypać sól(...)zagotować. W międzyczasie ogórki, kwiat kopru i liście umyć. Czosnek obrać. Ogórkom odciąć końcówki. Do słoika włożyć kwiat kopru, liście winogrona, liście z wiśni, obrany czosnek, a na sam koniec ciasno ułożyć ogórki. Muszą być bardzo blisko siebie, aby podczas kiszenia żaden ogórek nie wypłynął. Do słoika wlać bardzo gorącą wodę. Na sam koniec delikatnie przykryć pokrywką. Ogórki są już

Ugotować
Sos słodko-kwaśny (do słoików) 160

Rewelacyjny w smaku sos słodko-kwaśny. Możecie go przelać do słoików i zimą delektować się jego smakiem. Wystarczy, że podsmażycie , np. pokrojone mięso z kurczaka, dodacie sos i obiad gotowy. Po za tym uwierzcie mi poniższy sos jest o niebo lepszy niż kupny. Jeżeli chcecie przygotować go dla dzieci to radzę nie dodawać papryki chili + dodać trochę mniej octu(...)Przepis dodaje do akcji Pora na pomidora!  i Warzywa psiankowate 2014 . Składniki na 4 słoiki 0,5 l: 1,5 kg pomidorów bez skórek 1 papryka czerwona 1 papryka zielona 1 mała papryczka chili kilka młodych marchewek lub 1 duża 3 średniej wielkości cebule 1 ząbek czosnku 125 g kukurydzy z puszki (bez zalewy) 250 g ananasa z puszki

Ugotować
Domowa kapusta kiszona + film 160

przemian do wyczerpania się składników. Kapusta musi być tak ugnieciona aby na wierzchu wytworzył się sok. Całość przykrywamy miską lub talerzem i obciążamy czymś ciężkim np. słoikiem napełnionym wodą. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 4 dni w temperaturze pokojowej. Po tym czasie kapustę przebijamy nożem aby wydobył się z niej nadmiar gazów, możemy ją również pomieszać. Kapustę ponownie ubijamy pałką(...)przykrywamy miską i obciążamy słoikiem z wodą. Po 3 dniach kapusta jest gotowa do spożycia, można ją również przełożyć do słoików i  zapasteryzować

Smakowite Dania
Owsiany zakwas na żur 169

ziaren pieprzu i ziela angielskiego 3 łyżki wody z ogórków kiszonych Owsiany zakwas na żur - jak zrobić? Płatki owsiane zmielić na mąkę w młynku do kawy lub w blenderze. Słoik wyparzy i osuszyć. Zmielone płatki umieścić w słoiku, zalać przegotowaną letnią wodą, dodać ząbki czosnku, ziele angielskie, pieprz oraz liście laurowe. Dodać wodę z ogórków kiszonych. Słoik z zakwasem nakryć

Moje Qulinaria
Powidła śliwkowe z nutką cynamonu i goździków 168

mieszać.Trzeciego dnia powinno zostać około 1/3 początkowej ilości śliwek - wtedy dodać cukier, cynamon i rozgnieciony w moździerzu goździk i jeszcze chwilę pogotować, aż cukier się rozpuści. Przełożyć do słoików (muszą być suche) i zakręcić. Polecam słoiki z powidłami zapasteryzować. Ja pasteryzuję wkładając zamknięte słoiki do piekarnika, ustawiam 130 stopni i trzymam tak przez jakieś 15 minut. Potem wyciągam

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Gołąbki w kiszonej kapuście 200

Pyszne danie. O istnieniu tych gołąbków przypomniał nam  Robert Makłowicz  w jednym ze swoich programów. Kiszone liście kapusty ( w słoiku) kupiliśmy kiedyś na kiermaszu na stoisku bułgarskim  - najwyższa była pora, żeby je wykorzystać. Następnym razem postaram się liście sama zakisić, ale te ze słoika też nie były złe, słoik duży, liści było ok 22 - 24. Tak więc

Stare Gary
Jajka marynowane w occie balsamicznym 223

szklanki wody (szklanka 250 ml) 1/4 szklanki czerwonego octu winnego 1/2 szklanki octu balsamicznego  3 łyżki cukru lub miodu pół łyżeczki soli przyprawy  do słoika:  duża, czerwona cebula  3 listki laurowe 2-3 kulki ziela angielskiego  2 łyżeczki pieprzu kolorowego przygotowanie Składniki zalewy zagotować i ostudzić. Cebulę pokroić w piórka, włożyć do słoika wraz(...)jajkami, zielem, pozostałymi przyprawami i jajkami. Zalać marynatą i odstawić na 5-7 dni do lodówki. Od czasu do czasu przemieszać zawartość słoika, by jajka równo się barwiły. Smacznego

Stare Gary
Kiszenie zakwasu orkiszowego na biały barszcz wielkanocny 240

łyżek mąki orkiszowej razowej 500-600 ml wody 2-3 listki laurowe 4-5 ziarenek ziela angielskiego 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka zakwasu chlebowego - opcjonalnie Wykonanie: do wyparzonego słoika wsypać mąkę. Zalać przegotowaną, lekko przestudzoną wodą i dokładnie wymieszać rózgą dodać listki laurowe, ziele angielskie i obrane ząbki czosnku zakręcić słoik wieczkiem i odstawić w ciepłe miejsce(...)dodasz łyżeczkę zakwasu chlebowego, czyli zaszczepisz go bakteriami kwasu mlekowego będzie gotowy 1-2 dni wcześniej. Bez tego też się uda, lecz potrwa nieco dłużej. Raz dziennie zamieszaj zawartośc słoika. Długość procesu kiszenia zależy w głównej mierze od temperatury panującej w pomieszczeniu gdy uzyska charakterystyczny przyjemny kwaśny smak jest gotowy i możesz na nim ugotować barszcz

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Motywująca żurawina 142

niektóre zaczną pękać. Dodajemy gorczycę, papryczkę chilli (my dodajemy pokrojoną w grube paski, tak, żeby można ją było potem znaleźć), ocet i cukier żelujący. Doprowadzamy do wrzenia. Wygotowane słoiki wypełniamy gorącą żurawiną i zamykamy. Polecam średnie słoiki, tak żeby można było zużyć cały słoik do obiadu. Zawekowana żurawina wytrzyma spokojnie kilka miesięcy, ale po otwarciu trzeba ją dość szybko zjeść

les mirabelles
Pasztet z wątróbki z ananasową nutą 146

nutą w tle. Pasztet z wątróbki kurzej z miodem, słodką śmietanką i dżemem ananasowym należy do moich faworytów. Można go przygotować w formie keksowej lub upiec w słoikach i przechować na później, w sam raz na pyszne śniadanie.   1 kg wątróbki kurzej 5 cebul 330 ml słodkiej śmietany 30% 4 jajka 150 g bułki tartej(...)łyżki miodu płynnego 3/4 słoika dżemu ananasowego sól, pieprz, majeranek olej do smażenia mleko do namoczenia wątróbki ok. 1/2 litra   Wątróbkę umyć i moczyć przez ok 1-2 godziny w mleku. Cebulę pokroić w kostkę i smażyć ok. 30 minut na małym ogniu do zezłocenia, cebula powinna nabrać  s łodkiego smaku (nie można jej przypalić

Jadło i czytadło
Kalafior kiszony w słoikach, smaczny i chrupiący. Domowe przetwory. 182

czosnek obieram i dziele na ząbki. W garnku gotuje wodę i na każdy litr wody dodaję 1 okopiastą łyżkę soli. Kiedy woda się zagotowuje powstałą zalewę studzę. Do wyprażonych słoików ( u mnie 0.9 litra ) na dno układam po dwa ząbki czosnku, kilka kawałków kopru i wypełniam je bardzo ściśle różyczkami kalafiora, na wierzch dodaję znowu koper i czosnek. Zalewam zimna(...)kiszonki zostawiam w temperaturze pokojowej ok.3-4 dni, jak rozpocznie się proces kiszenia, dokręcam mocno zakrętki i słoje wynoszę w chłodne miejsce. Uwagi : Ze średniej wielkości kalafiora wychodzą ok. 3 słoiki po 0.9 litra. Dla mnie najlepsze są takie kalafiorki właśnie po 4-5 dniach kiszenia, smakują jak małosolne i wyjadamy je prosto ze słoika. Takie dłużej przechowywane są najlepsze

Kuchnia z widokiem na ogród
JARZYNY NA ZIMĘ 215

wrzucić do większej miski, dodać sol i dokładnie je wymieszać. 5. Wkładamy nasze warzywa do wyparzonych słoiczków, mocno je ubijając (można użyć do tego  tłuczka) 6. Zakręcamy nasze słoiki i wstawiamy je do śpiżarni lub w inne chłodne miejsce. By nie rdzewiały nam zakrętki od słoików, dobrze jest przed zakryciem, na słoik

Kulinarnie z Polką na Kresach