słoik - 12348 przepisów (strona:146/824)

Kiszony kalafior 181

jest tak popularny ale równie pyszny. Jego chrupka konsystencja sprawia że jest świetną przegryzką. Świetnie smakuje tez z dipem jogurtowym, ziołowym czy czosnkowym   Kiszony kalafior SKŁADNIKI: (na 3 słoiki 1l) duży kalafior 3 kawałki chrzanu około 10cm pęczek koperku lub 3 kopry z baldachami 9 ząbków czosnku 1 l przegotowanej wody łyżka soli WYKONANIE: Kalafior myjemy i dzielimy(...)różyczki. Słoiki wyparzamy lub sterylizujemy w piekarniku w 100 stopnaich C przez 15 minut. Na dno słoików układamy połowę chrzanu, ząbków czosnku i kopru. Ukłądamy różyczki kalafiora. Na wierzchu ukłądamy resztę kopru, czosnku i chrzanu. Zalewamy gorącą wodą wymieszaną z solą. Zakręcamy. Kalafior jest dobry już po 2-3 dniach

Pyry na Gaz
Paprykowy sos słodko-kwaśny do słoików 156

Miks sezonowych warzyw w pysznym sosie słodko-kwaśnym. Idealne na szybki obiad. Wystarczy dodać podsmażonego kurczaka i makaron i pyszny obiad gotowy.     Paprykowy sos słodko-kwaśny do słoików Składniki: (na 3 duże słoiki) 8-10 średnich pomidorów biała cebula czerwona cebula średnia cukinia po 2 papryki żółte, czerwone i zielone 1/2 główki czosnku 2 kolby kukurydzy 1/2 szklanki(...)dwóch kolb. W osobnym garnku zagotować olej, ocet i wodę. Dolać do warzyw. Dodać około 3-4 łyżeczek cukru oraz przyprawy do smaku. Zagotować. Gorące wlać do wyparzonych słoików. Zakręcić, pozostawić do ostygnięcia do góry dnem

Pyry na Gaz
Zakwas na żurek 150

żytniej razowej 1 litr ciepłej wody 3 ząbki czosnku 2 kulki ziela angielskiego 2 liście laurowe kilka ziaren pieprzu skórka z kromki razowego chleba Sposób wykonania: Dodatkowo jeden duży słoik ( musi być duży bo zakwas w czasie fermentacji lubi wykipieć) Gaza gumka Czosnek obrać i lekko zmiażdżyć. Do słoika wsypać mąkę, wlać ciepłą wodę i dokładnie wymieszać aby nie było(...)grudek, Dodać przyprawy, skórkę z chleba i czosnek, całość przykryć gazą i zabezpieczyć gumką, (nie przykrywamy szczelnie) Słoik odstawić w ciepłe miejsce na 3 – 4 dni. Codziennie dobrze jest całość zamieszać łyżką. Gdy zakwas jest gotowy możemy całość zużyć do zupy, lub tylko część a resztę przelac do mniejszego   naczynia i przechowywać w lodówce

Na słodko lub wytrawnie
Buraczki z papryką mojej mamy (na zimę - do słoika bez pasteryzowania) 273

Przepis sprawdzony... od wielu lat w mojej rodzinie buraczki są robione w ten sposób. Z tej porcji wychodzi 7,5 słoika 0,5 l. Wszystkim smakują, także więcej nie ma co pisać. Podaję przepis:-) Składniki: 3 kg czerwonych buraczków 1/2 szkl. cukru 1 szkl. octu spirytusowego 10% 1 szkl. wody 3 cebule 1/2 kg papryki 1 łyżka soli Wykonanie: Buraczki(...)wrzucić pokrojoną cebulę z papryką i gotować 7 min. Następnie dorzucić starte buraczki i gotować jeszcze 10 min. (jak będzie chwilę dłużej to nic się nie stanie). Do wyparzonych słoików ponakładać gorące buraczki z papryką i odwrócić zakręcone słoiki do góry dnem. (ja przykrywam ściereczką i zostawiam do wystudzenia) Smacznego

IMPRESJA SMAKU
Nocna owsianka z bakaliami 142

morele, skórka pomarańczowa i pekany. Odkryłam też syrop daktylowy, którym czasami dodaję do owsianki, a Hania mówi o nim "czarny miodzik". Jeśli jeszcze nie próbowaliście takiej nocnej owsianki ze słoika, to nic prostszego - należy to zrobić!. Poranki będą piękniejsze :) składniki: 1/2 szklanki płatków owsianych górskich (mogą być również orkiszowe lub pół na pół) 2/3 szklanki mleka  dodatki: orzechy pekan(...)skórka pomarańczowa pokrojone figi pokrojone morele pokrojone daktyle Płatki wsypujemy do słoika, zalewamy mlekiem i dodajemy pozostałe ulubione dodatki. Słoik zakręcamy, wstrząsamy, aby składniki się wymieszały i wkładamy do lodówki na noc.  Rano (lub po kilku godzinach) owsianka jest gotowa do spożycia. Smakuje na zimno, ale jeśli ktoś woli ciepłą, można ją podgrzać. Można również dodać trochę miodu

bistro mama
Dietetyczna galaretka z kurczaka 380

gotujemy na małym ogniu ok. 45 minut. Z ugotowanego wywaru wyjmujemy mięso i warzywa, a wywar przecedzamy przez gęste sito. Żelatynę przygotowujemy według opisu na opakowaniu. Do przygotowanych 2 słoików wkładamy plasterki marchewki, pokrojoną w kosteczkę pierś z kurczaka, natkę pietruszki, kostki marchewki układając naprzemienne warstwy. Wszystko zalewamy gorącym wywarem i czekamy, aż wystygnie. Następnie słoiki zakręcamy i wstawiamy(...)lodówki by zawartość stężała tworząc dietetyczną galaretkę z kurczakiem i marchewką. Gdy galat stężeje wyjmujemy ze słoika, ja miałam pyszne danie na 2 dni. Wartość kaloryczna 1 porcji ok. 135 kcal Smacznego! The post Dietetyczna galaretka z kurczaka appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Ogórki małosolne 167

gotowe! I  nie słuchajcie tych, którzy się z nas śmieją, że jemy zepsute ogórki ;) Ogórki małosolne Składniki: ogórki cebula czosnek koper Przygotowanie: Do czystego słoika wkładamy ogórki, najlepiej takie malutkie! Wtedy są najsmaczniejsze ;) Koper, dwa ząbki czosnku i przekrojoną na pół cebulę umieszczamy w słoiku i zalewamy zalewą. Zalewa: na litr letniej! wody łyżka soli. Słoik szczelnie zamykamy

Lawendowe Niebo
SAŁATKA JARZYNOWA 321

domu, że od lat się wprasza. Święta? Sałatka jarzynowa! Impreza? Sałatka jarzynowa! itd. itp. SKŁADNIKI: - 10 niewielkich ziemniaków - 3-4 marchewki - 2-3 pietruszki - 1 seler - ogórki kiszone - litrowy słoik - puszka groszku - puszka kukurydzy - 3-4 szare renety - 8-10 jajek - 4-5 czerwonych cebul - majonez wedle uznania (Najlepiej domowy. My dajemy sporo - około 3/4 litrowego słoika), - pierz ziołowy(...)dokładnie mieszamy - najwygodniej będzie w naprawdę dużym garze. Majonez miksujemy z przyprawami (powinien być dość słony i pikantny) i dodajemy do warzyw, dokładnie mieszamy.  My przekładamy do słoików, zakręcamy i wstawiamy do lodówki. Oczywiście jak na naszą rodzinę przystało, salaterka z kolorową zawartością objęta jest pewną zasadą - musi być dużo przypraw. Nasza rodzina powinna w herbie mieć pieprz ziołowy

Wypisz Wymaluj
Pesto 159

ekonomicznego punktu widzenia, nie opłaca się robić pesto domowym sposobem. Słoiczek gotowego można kupić za 10zł - 15zł, tymczasem, żeby zrobić je samemu należy zainwestować w 3 kępki bazylii lub słoik suszonych pomidorów, wykosztować się na orzechy włoskie, o parmegiano regiano nie wspominając. Mimo wszystko, bardzo Was proszę, zanim sięgnięcie po gotowe produkty, spróbujcie zrobić raz pesto z suszonych pomidorów własnymi(...)które zjada do ostatniej kropli sosu i wylizuje talerz. To pesto jest jednym z takich smaków. Makaron z nim to prawdziwa rozkosz dla podniebienia. Pesto z suszonych pomidorów: 1 słoik suszonych pomidorów 1 gałązka bazylii 1 sparzony we wrzącej wodzie ząbek czosnku 1-2 garście orzechów włoskich 2 garście parmegiano regiano startego na drobnej tarce 2 szczypty soli 1 łyżka

W kuchni wieczorem
RYBA PO JAPOŃSKU 361

smakowita. Stosując gotowe śledzie smażone, zmniejszamy czas przygotowania o dobre dwie godziny, które poświęcilibyśmy na smażenie ryb. RYBA PO JAPOŃSKU /tradycyjnie; wersja uproszczona;/ na 6-8 osób 2-3 słoiki śledzi smażonych w zalewie  1 słoik papryki konserwowej 1 słoik ogórków konserwowych 4 białe cebule 1-2 szklanki octu zalewa od śledzi 1/2 szklanki wody 5 ziaren pieprzu

W kuchni Karmel-itki
Przepisy na Sylwestra i Karnawał 336

Pasztet mięsny Pasta rybna w wersji light Twarożek zwany bryndzą Pasta twarożkowa z pstrągiem Pate z drobiowych wątróbek Pasta z tuńczykiem Pasta łososiowa Rybna pasta twarożkowa Domowy majonez w słoiku Sos tatarski Wędliny Schab z pończochy, czyli domowa wędlina Domowy baleron Schab ze słoika w pikantnej panierce Schab w majeranku nadziewany śliwką Domowa biała kiełbasa Szynka pieczona w ziołach Polędwica(...)szynkowara Schab z warkoczem pieczony w majeranku Domowa kiełbasa drobiowo-wieprzowa Wędzona domowa pasztetowa Terrina z golonki Schab ze słoika Schab karkowy z pończochy Schab pieczony w przyprawach Domowa podsuszana kiełbasa żywiecka Domowa polędwica wędzona Domowa wędzona kiełbasa chłopska Domowe chorizo, czyli hiszpańska kiełbasa Domowa pasztetowa Polędwica wileńska Pieczywo Schiacciata, toskański chlebek Wiejski chleb francuski z suszonymi pomidorami Pomidorowy jasny

Kulinarne przygody Gatity
Sos tabasco to dla początkujących a dla zaawansowanych pimenta a moda brasileira 137

niektórzy potrzebują szklanki wody.  Składniki proste i przygotowanie proste, trochę trudniej z proporcjami więc skazani jesteśmy wszyscy na tzw. działanie na wyczucie.  Zaczynajmy.  Krok 1: bierzemy słoik powiedzmy 0,5 litra Krok 2: wrzucamy do środka 2 garści ostrych małych papryczek (świeżych nie suszonych) Krok 3: dodajemy 1 ząbek czosnku i 1 małą łyżeczkę soli Krok(...)zalewamy słoik miksturą oliwy i mocnego alkoholu: wódla lub też słynna brazylijska  Cachaça ( bimber z trzciny cukrowej)w proporcjach 1:1.  Krok 5: zakręcamy słoik i czekamy, czekamy z tydzień czasami dwa, zostawiając w miejscu uodsobnionym, tylko uwaga nie wkładajmy do lodówki!!! a póżniej wystarczy parę kropel....  oto nasza pimenta już w połowie zużyta

Smaki Brazylii
Sos śmietanowo-grzybowy, czyli wspomnienie jesieni z Nasza Chata :-) 190

podczas obiadu miałam okazję powspominać tegoroczną ciepłą, kolorową jesień. :-) Sos z podgrzybkami Nasza Chata wyszedł pyszny, właściwie taki sam jak z grzybów, które zamroziłam jesienią. Grzyby zamknięte w słoiku w formie sporych kawałków są już doprawione i naprawdę bardzo smaczne. Postanowiłam dodać cebulę, bo w moich przepisach zawsze jest jej więcej niż u innych. Taki sos to absolutna klasyka(...)uznałam, że nie ma sensu kombinować skoro proste jest najsmaczniejsze. :-) 1 słoik Podgrzybków - Nasza Chata (danie gotowe) 1 filet z kurczaka 250ml śmietany 12-18% 1 średnia cebula (opcjonalnie) sól, pieprz 1. Cebulę i filet kroimy.  Nie mogłam się powstrzymać by nie dodać zdjęcia składu, na który od razu zwróciłam uwagę - zero chemii. :-) 2. Cebulę szklimy na odrobinie oleju

Szefowa kuchni
Konserowanie ogórków z marką marsyl 156

przetestowania mieszankę przypraw do konserwowania ogórków marki Marsyl. Firma Marsyl to producent przypraw, bakalii oraz herbat. Więcej na ich temat można poczytać na stronie internetowej:   http://www.marsyl.pl/ Przepis: słoiki, nakrętki dokładnie umyć i wyparzyć. Wrzucić po łyżce stołowej przyprawy do konserwowania ogórków Marsyl na litrowy słoik. Ogórki układać ciasno w pozycji pionowej uważając by ich nie gnieść. Przygotować zalewę(...)wyżej składniki w odpowiednich proporcjach. Ocet dodawać pod koniec gotowania. Słoje wypełnić gorącą zalewą, zwracając uwagę by ogórki były całkowicie zalane wodą. Zamknąć szczelnie natychmiast po zalaniu i odstawić słoik do góry nogami do momentu wystudzenia, lub można pasteryzować około 15 minut. Ogórki są dobre po około 2 – 3 tygodniach. I też takie były J Moja ocena:  już

Bon Appetit Małgorzaty
Cukinia w zalewie octowo-musztardowej 141

roku miałam klęskę urodzaju na cukinię. A co się robi z nadmiarem? Pakuje się w słoiki na zimę. Też tak uczyniłam :) Cukinia w musztardzie jest bardzo dobra. Będzie szybkim dodatkiem do obiadu albo zakąską na imprezy :)  Składniki na 1 litr wody: 1 litr gorącej wody  3/4 szklanki octu 10 % 2 łyżki soli 1 szklanka cukru 7 łyżek musztardy(...)Następnie dodajemy musztardę i dokładnie mieszamy.  Cukinię (a także możemy robić ogórki albo patisony.) obramy ze skóry,  wydrążamy z nasion i kroimy w większą kostkę. Do każdego słoika dodajemy 2 ząbki czosnku, 2 liście laurowe, po 2-3 ziarenka; ziela angielskiego i pieprzu oraz po łyżeczce ziaren gorczycy.  Zalewamy cukinię  zalewą, zakręcamy słoiki i pasteryzujemy

Bon Appetit Małgorzaty