słoik - 12348 przepisów (strona:152/824)

Klopsiki wieprzowe w sosie pomidorowym 304

Polecam Wam pyszne klopsiki wieprzowe w domowym sosie pomidorowym ze słoików , które zrobiłam w tym roku na zimę. A klopsiki w sosie pomidorowym to jedno z ulubionych dań mojego syna. Przepis na te klopsiki jest uniwersalny, gdyż można je przygotować z sosami o różnych smakach. Klopsiki można również przygotować na parze z dodatkiem ryżu i pietruszki. Klopsiki w sosie pomidorowym(...)ryżem. Klopsiki wieprzowe w sosie pomidorowym są delikatne, lekkie i puszyste, do tego szybkie w przygotowaniu. A najważniejsze, że są bardzo smaczne, do tego domowy sos pomidorowy ze słoików jest najlepszy jaki zrobiłam do tej pory. Wystarczyło tylko otworzyć słoik i lekko zagęścić sos. Składniki: 50 dag mięsa wieprzowego z łopatki, 1/2 litra rosołu 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Domowe nalewki: Miętówka - nalewka z mięty 4473

obyło się bez własnych modyfikacji. Składniki: liście z ok. 10 łodyg mięty 0,5 litra spirytusu 0,75 litra wody 300 g cukru Liście dokładnie myjemy, umieszczamy w dużym słoiku, zasypujemy cukrem i zalewamy spirytusem. Słoik zakręcamy, mieszamy, zostawiamy na 3 dni w ciemnym miejscu. Co jakiś czas wstrząsamy słoikiem. Po 3 dniach nalewkę przelewamy przez drobne sitko lub gazę

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Ogórki kiszone 151

Moje pierwsze kiszone ogórki. Na próbę zrobiłam tylko jeden słoik z obawy, że mogą się nie udać. Wyszły jednak całkiem dobre, najważniejsze, że w ogóle zjadliwe! W tym roku debiutuję z przetworami, nigdy wcześniej nie przygotowywałam niczego sama, tym razem moje podejście a przede wszystkim ciekawość świata, bardzo się zmieniły. Wszystkiego bardzo chcę spróbować sama, wszystkiego pragnę się nauczyć. Mój(...)właśnie ten moment. To pasja, którą zarażam innych a sama zaraziłam się od mojej mamy, babci... I wielu innych, różnych ludzi, którzy pokazali mi smak dobrej kuchni. Do litrowego słoika wsypałam przyprawę, która zastępuje świeży zestaw do kiszenia (akurat nie miałam takiego zestawu pod ręką, a mama dała mi tę mieszankę). W słoju umieściłam ogórki, układałam je bardzo ciasno

Mango Papaja
Ekspresowa sałatka 1816

Ekspresowa sałatka...zalewamy makaron wrzącą wodą, w między czasie odsączamy sałatkę ze słoika  [ takie sałatki warto zrobić i mieć w zapasie], dodajemy majonez...i gotowe.. 2 zupki wietnamskie Vifon słoik sałatki dowolna mieszanka sałat np.z rukolą, z roszponką lub sałatą rzymską  majonez  Kluski -makaron przygotować według wskazówek znajdujących się na opakowaniu [ pokruszyć , zalać wrzącą wodą(...)odstawić pod przykryciem na 3 minuty].Sałatkę ze słoika odsączyć z zalewy, dodać mix sałat i makaron.Wymieszać z majonezem, doprawić do smaku

Moje domowe kucharzenie
Mus z Malin 231

się, że są. Przetwory i tak robię. Dlaczego? Moja mama robiła, ja robię i lubię wiedzieć co jem, a przede wszystkim co podaję dziecku. Dodatkowym atutem jest zapach zawartości słoika.  Dlaczego mus? Choćby dlatego, że pestek jest mało, do lodów, deserów i wielu innych słodkości. Wszystko będę Wam pokazywać na bieżąco :) Składniki: 2,5 kg malin 1 kg cukru(...)przetarcie całej malinowej pulpy przez sito. Kiedy już przetarłam wszystko przez sito, przelałam mus do jednego woka, wsypałam cukier i zagotowałam. Powstały mus z malin, jeszcze gorący przelałam do słoików, które po zakręceniu szybko odwróciłam dnem do dołu i ustawiłam na ściereczce do przestygnięcia. Ile wyszło musu z tej ilości owoców? Tak jak widać na zdjęciu: 1 litrowy słoik

Blondynka Gotuje
Przetwory - ogóreczki konserwowe 194

ząbki czosnku, gałązkę kopru i po kilka ziarenek pieprzu,gorczycy i ziela angielskiego. Składniki zalewy dokładnie wymieszać aby sól i cukier się rozpuściły. Zalewą zalać ogóreczki ułożone w słoikach. Słoiki dokładnie zakręcić i wstawić do garnka. Zalać wodą na wysokość 3/4 słoika. Pasteryzować ok 8-10 minut od zagotowania, aby ogóreczki tylko zmieniły kolor. Wyłączyć gaz i zostawić do wystudzenia

Monia miesza i gotuje
Domowe przetwory. Dżem morelowy z migdałami. 105

dżem morelowy jest tak cudowny, że naprawdę trzeba się mocno powstrzymywać żeby nie wyjeść całego z garnka zanim trafi do słoików. Na razie schowałam go głęboko bo jak znam życie to Żarłoczek jadłby słoik za słoikiem. Szkoda, że nie miałam więcej moreli do przerobienia, ale w przyszłym roku zrobię go duuuużo ! Morele to nie tylko owoce do deserów. Można

Smaczna Pyza
Dżem truskawkowy 293

godzin, po tym czasie zdjęłam go z palnika i pozwoliłam mu ostygnąć, dzięki temu po ostygnięciu zobaczyłam, jaką konsystencję będzie miał produkt końcowy, czyli zimny dżem wyjęty ze słoika - konsystencję dżemu można również sprawdzić z użyciem talerzyka, który należy porządnie schłodzić (w lodówce lub zamrażarce), następnie wyłożyć na zimny talerzyk niewielką ilość dżemu, który pod wpływem zimna zastygnie do konsystencji(...)całkowitym ostygnięciu dżemu (jak u mnie) lub na zimnym talerzyku jest zadowalająca, a dżem się nie rozpływa, należy zdjąć garnek i gorący dżem przełożyć do umytych i wyparzonych słoiczków - słoiki oraz pokrywki należy przed powyższym etapem umyć w wodzie z płynem, sparzyć wrzącą wodą i osuszyć - dżem należy nałożyć prawie do pełna, pozostawiając wolny górny brzeg, na który nakładamy pokrywkę

Smakołyki Bereniki
Frużelina truskawkowa z wanilią i cytryną 166

cytryny starta skórka z 1/2 cytryny 2 łyżeczki pasty waniliowej - można zastąpić dużym cukrem waniliowym 32g (wtedy o tyle mniej normalnego cukru) 3 łyżki mąki ziemniaczanej Słoiki wyparzyć w dużym garnku wraz z wieczkami. Wyjmować na ściereczkę kuchenną i dokładnie osuszyć. Wieczka oraz brzegi słoików można dodatkowo przetrzeć spirytusem lub wódką - dla pewności iż wybiło się wszystkie bakterie . Truskawki dokładnie(...)wypełniając je do pełna. Wytrzeć i osuszyć ewentualne pobrudzone brzegi. Mocno zakręcić wieczka. Odstawić na ściereczkę kuchenną do góry dnem i pozostawić do całkowitego wystygnięcia - można zostawić na noc. Słoiki nakryć małym kocem, w ten sposób wolniej stygną i dokładniej się wekują.   Tak przygotowana frużelina nie wymagają już dodatkowej pasteryzacji. Przechowywać w spiżarni - u mnie jest to piwnica

Grunt to przepis!
W jakie przepisy klikamy najczęściej? 175

jakoś tak wyszło, że przegapiłam ten moment. Tortu nie ma ale będzie podsumowanie - wpisy po które najczęściej sięgacie - moje top 10!  10 980 wejść  Oooooostre papryczki w słoiku   Będąc na bazarku zauważyłam miłego Pana z ziemniakami, cukiniami, pomidorami, ogórkami... i! ostrymi papryczkami (8zł za 1 kg!) - od razu kupiłam kilogram. Potem chwila w internecie, znalazłam przepis(...)dalej jazda! Krojenie papryczek - tragedia, po 1/3 zastanawiałam się czy nie włożyć ich całych do słoika. Końcowo uznałam, że pokrojone wyglądają lepiej i dzielnie dobrnęłam do końca z pomocą M. 9 1047 wejść Wciąż zamykam lato w słoikach - kac pomidor! Gdy już zakręciłam ostatnie wieczko, sięgnęłam dalej... do przepisu, litewskiego. Pomidory przepyszne do obiadu, można też z nich zrobić przecier

Brzuszki Łakomczuszki
Jabłka prażone do szarlotki 145

Zamykacie jabłka w słoikach? Jeśli nie, to zacznijcie: bardzo fajny sposób na jeszcze szybsze zrobienie szarlotki. Ostatnio np. wykorzystałam je do szarlotki jesiennej z tego przepisu.  Składniki: /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-qformat:yes; mso-style-parent(...)kostkę. Przełożyć do garnka, dodać cukier, podlać wodą i prażyć na małym ogniu przez 10-15 minut. Na koniec dodać cynamon i wymieszać. Gorące jabłka przełożyć do wyparzonych litrowych słoików. Zakręcać i odstawić do góry dnem. Z podanych proporcji wychodzi 4 słoiki jabłek

Pasja Smaku
Ogórki małosolne 286

mnie zrobione już po raz trzeci. Szybko znikają, ale cóż się dziwić jak są smaczne. Pierwsze robiłam tak na bardzo szybko, więc poodcinałam końcówki. W kolejnych już wrzucałam do słoika całe ogórki. Wybierzcie sposób który Wam pasuje i smakuje! Składniki na słoik 4 litrowy : * 2 kg ogórków gruntowych * pół pęczka kopru do kiszenia ogórków * 4 ząbki czosnku * 2 litry wody(...)daję pół na pół wrzątek z zimną przegotowaną wodą  * 2 łyżki soli Przygotowanie : Ogórki umyć, odciąć bądź nie odcinać końcówek. Włożyć do dużego słoika. Dodać koper oraz czosnek. Wodę wymieszać z solą, zalać ogórki. Po 3-4 dniach są idealne do zjedzenia

Magiczne Życie Marty
Jak zrobić domowy kefir? 176

więc ja nie będę rozpisywać się na ten temat, opiszę tylko w jaki sposób ja przygotowuję swój domowy kefir. Do przygotowania kefiru wykorzystuję: – wyparzone metalowe sito, – wyparzony słoik o pojemności 1 litra, gaza, gumka – silikonowa łopatkę do mieszania, – plastikowy pojemnik, a właściwie litrowa miarka do przechowywania kefiru w lodówce. – oczywiście grzybki kefirowe i mleko(...)obecnych wysokich temperaturach kefir powstaje szybciej. A moje grzybki w tej temperaturze pięknie się namnażają. Gdy będę musiała wyjechać odcedzę grzybki, przepłuczę je wodą lub mlekiem, włożę je do słoika z niewielką ilością mleka, zakręcę i wstawię słoik do lodówki. Nic im się nie stanie w lodówce, będą sobie leżakować aż wrócę i stwierdzę, że mam ochotę na nową porcję

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Fasolka szparagowa z marchewką na zimę 180

Fasolkę szparagową oczyścić i umyć. Marchewki oczyścić i pokroić w cieńsze słupki. Zalać wodą, dodać pół łyżeczki soli i gotować około 15 min do miękkości. Odcedzić i powkładać do słoików. Dodać do każdego słoika po 2-3 plasterki cebuli i zalać gorącą zalewą.Słoiki szczelnie zakręcić i pasteryzować 15 min. Zalewa; ocet, cukier, goździki i liść laurowy podgrzać do rozpuszczenia

Ala piecze i gotuje
Gruszki w octowej zalewie 155

zimę robię kilka słoików gruszek w occie. Są świetnym dodatkiem  do pieczonego mięsa, wędlin ale również jako przekąska.  Składniki: 2 kg twardych gruszek 1,5 szk cukru 2 szk wody 1 szk octu 10 % Jamar 4 goździki kawałek laski cynamonu Przygotowanie:   Gruszki obrać z skórki, pokroić na połówki i usunąć gniazda nasienne. Wodę, cukier, goździki, ocet zagotować(...)włożyć gruszki i na małym ogniu gotować do miękkości od czasu do czasu mieszając. Gorącymi gruszkami napełnić słoiki. Zalewę ponownie doprowadzić do wrzenia i gorącą zalać gruszki. Słoiki szczelnie zakręcić, odwrócić do góry dnem. Pozostawić do wystygnięcia. Gruszki po obraniu wkładać do wody z octem żeby nie ściemniały

Ala piecze i gotuje