spirytusu 150 ml wody Nalewka z propolisu przepis 1. Propolis oczyść z ewentualnych zanieczyszczeń, rozdrobnij (możesz to zrobić w młynku do kawy) i umieść w szklanym zakręcanym słoiku. 2. Zalej propolis spirytusem i odstaw w ciemne, chłodne miejsce na dwa - trzy tygodnie. 3. Co najmniej raz dziennie potrząsaj słoikiem, ale im częściej będziesz to robić, tym lepiej
Cztery Fajerydomowej nalewki. Owoce wsyp do dużego słoja i skrop sokiem wyciśniętym z całej cytryny. Zasyp 1 kg cukru i zalej 500 ml wody i 500 ml spirytusu. Tak przygotowany słoik z mieszanką zakręć i odstaw z zacienione miejsce na 3 tygodnie. Od czasu do czasu przemieszaj zawartość słoika. Po tym czasie alkohol zlej do butelki, przecedzając go przez rzadkie sito
ProstePesto.plŚwietnie robi dodanie jej do gulaszy czy delikatnych zup. Ja kocham ostre, więc używam jej do kanapek. Adjika nie wymaga pieczenia, gotowania, obierania. Adijka wymaga maszynki do mielenia i słoików do pasteryzowania. Jeśli boicie się zbyt wielkiej ostrości, zróbcie pastę w proporcji pół na pół słodkiej i ostrej papryki. A jeśli przeraża was myśl, że chociaż odrobinę będzie piekło(...)zróbcie z samych słodkich papryk i też będzie pysznie. Pasteryzowanie – przelewamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i wsadzamy do nagrzanego do 110 stopni piekarnika, pasteryzujemy 1h. Wyciągamy i odwracamy do góry dnem, żeby ostygło. ADJIKA ŁAGODNA Z POMIDORAMI Składniki: 3 kg pomidorów 1,5 kg słodkiej, czerwonej papryki 500 g ostrej czerwonej papryki (weźcie swoją ulubioną, ja używam chilli
ladykitchenmnie nadal trwa sezon na przetwory i dzisiaj mam dla Was przepis na pyszną sałatkę do słoików. Robię ją już kolejny rok, bo tam nam wszystkim smakuje :) Składniki: - 2 kg buraków - 2 kg cukinii - 5 cebul - 2 łyżki soli zalewa - 2 szklanki oleju - 2 szklanki cukru - 1 i 1/2 szklanki octu Przygotowanie: Buraki gotujemy w osolonej wodzie, obieramy i kroimy(...)następnie kroimy w plasterki. Warzywa pokrojone przekładamy do miski, wsypujemy cukier i zalewamy octem i olejem. Całość mieszamy i odstawiamy na 1 godzinę. Warzywa z zalewą wkładamy do wyparzonych słoików a następnie pasteryzujemy 25 minut
Zainspirowana w kuchniłodygi bazylii grubo pokrój. Umieść wszystkie składniki w malakserze i zmiksuj na gruboziarniste pesto. Jeśli pesto jest za gęste dodaj więcej oliwy lub wody. Dopraw pesto solą. Przełóż do słoika. Polej wierzch oliwą i zamknij słoik. Oliwa chroni pesto przed utlenieniem i zachowuje jego świeżī zielony kolor. The post Domowe pesto jest najlepsze! appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl
codojedzeniagodzinach: Syrop z kwiatami przecedzam do garnka, przez sitko które wyłożyłam gazą, kwiaty na gazie wyciskam i wyrzucam. Tak przygotowany syrop zagotowuję i rozlewam do wcześniej wyparzonych słoików. Brzeg słoiczka dokładnie wycieram, mocno zakręcam wieczko i ustawiam do góry dnem na ściereczce. Następnie nakrywam drugą ściereczką lub ręcznikiem i pozostawiam do wystudzenia. Jeżeli nie jesteśmy pewni czy słoiki złapały
Uwaga Babcia Gotujeświeża mięta. Jeśli korzystamy z mięty z ogródka, pamiętajmy że liście zrywamy przed zakwitnięciem. Gdy mięta zakwitnie to traci dużo z walorów smakowych i zapachowych. Mięte przełóżmy do litrowego słoika i zalejmy spirytusem. Zakręcamy szczelnie i odstawiamy w ciemne miejsce (np. do jakiejś szafki) na minimum 10 dni. Optymalnie 14 dni. Po dwóch tygodniach zawartość słoika delikatnie przelejmy przez gęstą
ProstePesto.plsię ukisiła. Raz na 3 dni należy zebrać mgiełkę, która zbiera się u góry beczki. Po 3 tygodniach kapusta prawdopodobnie będzie już ukiszona, można przełożyć ją do czystych, wyparzonych słoików, zakręcić szczelnie i przechowywać w suchym, chłodnym miejscu, na przykład w piwnicy, podobnie jak ogórki kiszone. Nie ma konieczności trzymania w lodówce, póki słoik z kapustą nie zostanie otwarty. Taka
moj przepis naugotowany ryż, dokładnie mieszamy. W razie konieczności doprawiamy i podlewamy gorącą wodą. Na koniec dodajemy upieczoną i rozdrobnioną rybę, mieszamy i zdejmujemy z palnika. Paprykarz możemy przełożyć do słoików. Na wierzch każdego wlewamy odrobinę oleju, zakręcamy słoik i pasteryzujemy. Przechowujemy w lodówce. Smacznego! W przepisie pojawia się kilka składników, które nie są dostępne w każdym sklepie. Ryż jaśminowy
Tajemnice Smakudanie główne obiadowe. Jednocześnie idealnie smakuje również na zimno jako smaczna przystawka. Do przygotowania schabu wykorzystałam produkty OLE!, HELIO Natura oraz ePrezenty Składniki: 1,20 kg schabu bez kości słoik suszonych pomidorów Ole Pół słoika czarnych oliwek Ole lub mix oliwek Ole! marynata: olej z suszonych pomidorów Ole 2 łyżki miodu Stovit 2 łyżki musztardy 2 ząbki czosnku papryka mielona
Podróż w kulinariaprzygotowana nalewka powinna leżakować minimum 2 tygodnie, aby dojrzała. Krok po kroku: 1. Wyszorować owoce 2. Sparzyć cytrusy wrzątkiem 3. Pokroić pomarańcze w plastry 4. Wrzucić plastry do słoika 5. Dodać 100 g cukru 6. Prażyć ziarna kawy przez 10 minut na małym ogniu 7. Ostudzić i wsypać uprażone ziarna do słoika 8. Zalać całość 0,5 l wódki
KuchniaWeDwoje.plsałatkę gyros , a ja postanowiłam zrobić tym razem sałatkę gyros ze śledziem i muszę przyznać, że jestem zadowolona. Składniki: 4-5 płatów śledzia 1/2 puszki kukurydzy około 1/2 słoika papryki konserwowej około 1/2 słoika ogórków konserwowych 1 cebula 2 łyżki majonezu 2 łyżki ketchupu 2 łyżeczki przyprawy do gyrosa Śledzie namoczyć w wodzie około 2 godzin. Cebulę obrać i pokroić
talerz przyjemnościprzy tym. Domowy cukier waniliowy zachowuje długo świeżość. Można powiedzieć, iż wysiłek niewielki, a jakie korzyści dla zdrowia. Składniki: 440 g cukru białego 1 laska wanilii Cukier umieszczamy w słoiku. Laskę wanilii przecinamy na pół. Wyjmujemy nasiona. Do cukru dodajemy nasiona i laskę wanilii. Zamykamy szczelnie. Potrząsamy, aby wszystkie składniki dobrze się połączyły. Odstawiamy na 2 tygodnie( od czasu(...)czasu potrząsając słoikiem
Ciasta z tradycjamipieczonej ciecierzycy. Kilka kroków do uzyskania perfekcyjnej chrupkości Oprócz opisanej powyżej czynności warto jeszcze zastosować przy przygotowywaniu chrupek poniższe punkty aby otrzymać idealnie upieczoną cieciorkę: Ugotowaną ciecierzycę (lub ze słoika, w ostateczności z puszki) należy dokładnie wypłukać a następnie wysuszyć. Ja płuczą ją kilka razy w zimnej wodzie po czym pozwalam jej odcieknąć na sitku przez kilka minut(...)dołącz do mnie na Facebooku i przypnij pina na Pintereście ! Pieczona ciecierzyca Drukuj Porcje: 200g Czas przygotowania: 45 minut Składniki: 250g ugotowanej ciecierzycy (może być też w zalewie ze słoika lub puszki) 1/2 łyżeczki oliwy z oliwek 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne 1 płaska łyżeczka papryki słodkiej 1/2 łyżeczki suszonego czosnku 1/2 łyżeczki suszonej cebuli (opcjonalnie) Przygotowanie 1 Ciecierzycę dokładnie płuczę
Book of spellsreceptury nie raz. Pomyślałam, że przyda się Wam sprawdzony przepis na śledzie w zalewie octowej szczególnie teraz przed Świętami. Można przygotować je wcześniej i przechowywać w zakręconym słoiku w lodówce. Jeżeli lubicie śledzie to polecam Wam również inne wypróbowane przepisy na śledzie . Zachęcam do wypróbowania przepisów, a za ten dziękuję mojej teściowej. Śledzie marynowane domowe 1 kg świeżych, wypatroszonych małych(...)kręgosłup lekko pociągając żeby wyjąć kręgosłup. Nie jest to trudna czynność gdyż od zamarynowanych śledzi kręgosłup odchodzi bez problemu. Przekroić filety wzdłuż na pół i zwinąć w roladkę. W słoiku wykładać warstwami pokrojoną w kosteczką cebulę i roladki ze śledzi. Warstwę cebuli nieco posolić, popieprzyć i ukruszyć na wierzch nieco liścia laurowego i dodać kulkę ziela angielskiego. Nie przesadzajcie
Pieguskowa Kuchnia