cukru, bez ciasta, bez kremów - warzywno-białkowy idealny również, dla tych którzy stosują dietę niskowęglowodanową, lub liczą kalorie, na pewno będzie ich tu mniej... Składniki: duży słoik pieczarek 1 puszka groszku konserwowego 1 mała pierś z kurczaka (ok. 400g) 3 średnie marchewki 4 jajka słoik papryki konserwowej (ok. 400g) 200g sera żółtego pęczek szczypiorku pęczek koperku majonez czosnek granulowany sól
Dieta Rozdzielna i ZdrowieŁagodna sałatka do słoików na zimę ,doskonała do obiadu. Składniki: 3 kg cukinii, 10 cebul, 3 łyżki soli, 8 papryk (różne kolory), duży pęk kopru, zalewa, 1 szklanka octu jabłkowego, 1/3 szklanki oleju, 1/3 szklanki wody, 1/4 szklanki octu 10% 1 szklanka cukru. Sposób przygotowania przepisu: 1. Cukinię pokroić w kostkę, (kroiłam(...)dałam 3 płaskie łyżki soli). 2. Zagotować wszystkie składniki zalewy. Wlać do warzyw. Dobrze razem wszystko wymieszać, przykryć folią i zostawić na noc. Następnego dnia włożyć do słoików, zakręcić i pasteryzować
W królestwie smaków BeatySkładniki -2 kg ogórków -1 szkl. octu -1 szkl. cukru -4 szkl. wody -1 łyżka soli -koper -czosnek -marchew -cebula Przygotowanie Ogórki obrać i pokroić wzdłuż. Ułożyć pionowo w słoikach. Do słoików dodać koper, czosnek, marchew i cebulę. Przygotować zalewę. Zalać ogórki. Wekować ok. 5 minut
Zielona Kuchniaziemniaków prawie zawsze dodaję paprykę, to taki nierozerwalny element w mojej kuchni. Zabierając się za przetwory pomyślałam, że poszukam w sieci podobnego sosu aby można go było zamknąć w słoiku i znalazłam na blogu Filizofia Smaku , postanowiłam zaczerpnąć sporej inspiracji bo skład odpowiadał mi w pełni. Z podanej proporcji powstało około 2 litrów pysznego sosu ( takich słoiczków jak ze zdjęcia(...)przyprawiamy go solą, pieprzem, oregano, paprykami, bazylią, gałką muszkatołową, octem i cukrem. Gotujemy około 30 minut lub dłużej do uzyskania idealnej dla nas konsystencji. Gorący sos przelewamy do wyparzonych słoików, mocno zakręcamy i pasteryzujemy 20 minut od momentu zagotowania wody. Wyjmujemy, odwracamy do góry dnem i zostawiamy do wystudzenia
Życie zaczyna się w kuchnismak paprykarza szczecińskiego? Jak nie, to proponuję zrobić domowy i na pewno od razu zakochamy się w jego smaku. Doskonała przekąska z warzyw, ryb i ryżu zamknięta w słoikach. Po jego zrobieniu, a z porcji wychodzi dużo słoiczków i tak zaczniecie drugie podejście, bowiem ten domowy wyrób rozpływa się w ustach, i bardzo szybko znika. Przepis dostałam(...)odpowiada dodajemy jeszcze przypraw. Do wszystkiego dodajemy surowy ryż, przecier i olej. Jeszcze raz mieszamy. Cała filozofia tego przepisu polega na tym, że surowe składniki nakładamy do słoików i gotujemy 3,5 godziny. Farsz jest rzadki, ale w trakcie gotowania wszystko wchłoną surowe produkty. Podczas długiego gotowania można dolewać do garnka gorącą wodę. Tak przygotowany paprykarz możemy przechowywać w spiżarce
W kuchennym oknie EwySałatka ziemniaczana z ogórkami małosolnymi i rzodkiewkami fantastycznie sprawdza się na wszelkich grillach, przyjęciach i spotkaniach towarzyskich. Oprócz tego jest idealna na lunch – wystarczy zapakować ją w duży słoik i zabrać do pracy czy szkoły. Ja ją uwielbiam! Cudowny smak – i to bez użycia majonezu. Zdecydowanie polecam przyrządzić ją co najmniej dzień przed podaniem – gdy przegryzie się(...)Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Do słoiczka wlewamy/dodajemy składniki dressingu: olej, wyciśnięte ząbki czosnku, miód, obie musztardy, sok wyciśnięty z całej cytryny oraz sporą szczyptę soli. Zamykamy słoik i wstrząsamy, aż składniki się połączą i stworzą emulsję. Wrzucamy do słoiczka pokrojoną cebulę i chowamy do lodówki na co najmniej 30 minut (w kwaśnym cebula straci swój gryzący smak
Poezja smakuwstążki” jeśli będziemy podawać go np. do sosów Pokrojony makaron roztrzepałam palcami, żeby oddzielić poszczególne paseczki, wstążki i zostawiłam na do dalszego wyschnięcia. Gotowy, wysuszony makaron przekładam do dużych słoików i zamykam. Można przechować go również w papierowych torebkach. Jeżeli makaron ma użyty zaraz po zrobieniu, to dobrze do ciasta dodać 1 łyżeczkę soli. Natomiast, jeśli makaron ma być(...)przeznaczony do suszenia, to nie należy go solić przed zarobieniem ciasta. Sól powoduje, że makaron będzie się dłużej suszył a w słoiku będzie wilgotniał. Mam nadzieję, że skorzystacie z tego przepisu i zrobicie prawdziwy, domowy i smaczny makaron. Już nie raz przekonaliście się, że domowe przetwory mają łatwe, czytelne przepisy a samo wykonanie nie nastręcza trudności. A jak smakuje
Kuchnia u Krysidań. Możesz go używać jak masło do bagietki, nadzienie do naleśników, nadzienie do wszelakich bułeczek, pączków czy do pierożków na słodko. Masło z pieczonej dyni, powinniśmy przechowywać w słoiku w lodówce maksymalnie do 5 dni. Przygotowuje się je bardzo szybko i tak samo szybko znika z tego słoiczka. Masło z dyni, też idealnie oddaje charakter jesieni, jest mocno(...)się z nich brązowa skórka) - 1- 2 łyżki syropu klonowego lub miodu - do smaku cynamon i kardamon Całość zmiksuj ma gładką masę blenderem. Gotowe! Będziesz wyjadać łyżeczką ze słoika
SMYKWKUCHNIgęstość , po umieszczeniu na talerzu łyżeczkę soku. Przesunąć palcem po soku. Jeśli sok nie powróci automatycznie do siebie i pozostaje w miejscu,to jest gotowy. Wlać do pasteryzowanych słoików .Gotową galaretkę gorącą przelać do słoików,zakręcić i pozostawić do ostygnięcia:)) Zioło to jest stosowane w omletach, w potrawach z makaronów, we włoskich sosach, sałatkach, do przyprawiania potraw z owoców
w mojej kuchnipęcherzyki powietrza. Gorącą konfiturę przełóż do małych słoiczków, szczelnie zamknij wieczkami. Pasteryzuj przez 5 minut. Gotową konfiturę przechowuj w ciemnym i chłodnym miejscu. R ada : Podczas studzenia słoików po pasteryzacji wielokrotnie odwracaj je , aby plasterki fig równomiernie ułożyły się po całej zawartości słoika, były na dnie i na górze
Przepisy i porady kulinarnebrzoskwinie i sok z cytryny, dodać cukier. Cukru można dodać mniej lub więcej, zależy to od tego jak lubicie. Gotować mieszając aż wszystko się rozgotuje i powstanie tzw. papka. Słoiki wyparzyć i wlać gorący dżem, Zakręcić słoiki, przykryć grubym ręcznikiem i zostawić tak aż ostygną. Wykonanie thermomix do naczynia miksującego dodać dynię, jabłka, brzoskwinie, cukier, sok z cytryny, zmiksować obroty
Kuchnia Pokoleńpapryka. Świeże w wypadku tego sosu nie działają – są za mocne i za ostre, dodają też kompletnie niepotrzebną tutaj fakturę. Wszystko mieszamy dokładnie, a następnie dolewamy zalewę z otwartego słoika pikli – 2-3 łyżeczki jeśli wolimy gęstszy sos, 4-5 jeśli bardziej odpowiada nam rzadszy. Ja lubię taki o konsystencji gęstej śmietany – nie spływa, ale i nie kapie(...)łyżeczki ketchupu (u mnie pikantny) 2 pełne łyżeczki musztardy ½ łyżeczki mielonej papryki – słodkiej lub ostrej 1 płaska łyżeczka suszonej mielonej cebuli 1 płaska łyżeczka suszonego mielonego czosnku zalewa ze słoika pikli – 2 do 5 łyżeczek
Karo in the Kitchenwpisy paprykowe - bo więcej takich jak ja było. Ten przepis przemówił do mnie tak samo jak sos paprykowy (który już jutro na blogu). Dlatego nie wiele myśląc zakupiłam słoiki - tak, tak zabrakło i trzeba mimo wszystko jeszcze dokupić - i Tehrmomix zabrał się do roboty, bo mojej tu nie było za dużo. Ja nie dałam chili w związku(...)pozostałe składniki i gotujemy jeszcze przez 8 min/100 st/obr 2 wyławiamy liść laurowy i miksujemy czas 40 s zwiększając obroty z 3 do ok 10 gorące przekładamy do słoików, zakręcamy i układamy do góry dnem pozostawiając do ostygnięcia Smacznego
Gotowanie z pasjąmałym ogniu do uzyskania pożądanej gęstości. Ja dusiłam go około 20 minut. Sos próbujemy, w razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem. Przelewamy go do słoiczków, a następnie pasteryzujemy. Słoiki umieszczamy w garnku z wodą i pasteryzujemy przez 20 minut od momentu zagotowania. Słoiki wyciągamy z wody, dokręcamy i stawiamy do góry dnem pozostawiając do wystudzenia. Smacznego Artykuł Sos z cukinii
PatiGotujeszklanki cukru Przygotowanie: Wszystkie składniki na zalewę mieszamy w garnku i gotujemy od momentu zagotowania 3-5 minut. Cukinię kroimy w kostkę lub słupki. Nakładamy do wyparzonych słoików. Zalewamy gorącą zalewą razem z przyprawami. Słoiki mocno zakręcamy, pasteryzujemy przez 7 minut. Następnie odwracamy do góry dnem i chowamy pod koc do całkowitego wystygnięcia
Życie zaczyna się w kuchni