słoik - 12348 przepisów (strona:177/824)

Granola z migdałami 195

granolę wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do ustudzenia. Do ostudzonej dodajemy pokrojone na kawałki morele, suszone wiśnie, rodzynki, żurawinę oraz jagody goji. Mieszamy i przekładamy do czystych i suchych słoików, szczelnie zamykanych. Granola z migdałami może być podana z mlekiem, kefirem lub jogurtem naturalnym. To propozycja na błyskawiczne i zdrowe śniadanie lub bardzo smaczną przekąskę. Może być także wykorzystywana jako(...)składnik ciast, deserów bądź batoników. Granola z migdałami przechowywana w suchych i szczelnie zamkniętych słoikach nic nie traci na swojej chrupkości. Gorąco polecam i życzę smacznego. Skorzystałam z przepisu Magdaleny (oryginał – Granola Nigelli Lawson) ze strony rondelek.pl Przepis na Granolę z migdałami dodaję do wydarzenia Błyskawiczny piątek 2. czerwca 2017 r. Wydrukuj przepis The post Granola z migdałami appeared

mojewypiekiinietylko
Czeskie utopence - marynowane parówki (przekąska do piwa) 114

kulek ziela angielskiego 1. Składniki na zalewę łączymy ze sobą. Zagotowujemy, przykrywamy pokrywką, odstawiamy do ostygnięcia.  2. Cebulę kroimy w krążki, papryki i czosnek w plastry. W słoiku układamy na zmianę cebulę, papryczki, czosnek i parówki. Zalewamy ostudzoną zalewą.  3. Słoik odstawiamy na 1 dobę w temperaturze pokojowej. Później przestawiamy w ciemne i chłodne miejsce

Szefowa kuchni
Carpaccio z młodych buraków. 160

piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni. Upieczone buraki wystudzić i obrać ze skórki. Pokroić buraki na cienkie plasterki i ułożyć pojedynczo na talerzu. Składniki dressingu umieścić w zakręcanym słoiku. Tak długo potrząsać słoikiem, aż sól i cukier rozpuszczą się.  Skropić rukolę dressingiem, wymieszać i ułożyć na buraczkach. Dodać listki młodych buraczków. Orzeszki pinii uprażyć na suchej patelni i ułożyć

Codziennik Kuchenny
Makaron z serem taleggio i suszonymi pomidorami 236

łyżki masła klarowanego; 2 łyżki słodkiej, rzadkiej śmietanki 30 %; 200 g sera taleggio (waga po obraniu ze skóry); 1/2 szklanki suszonych pomidorów w oleju; 1 łyżka oleju ze słoika z suszonymi pomidorami; Sól; Pieprz. 1 szklanka = 1 cup = 240 ml, 1 łyżka = 15 ml   Sposób przygotowania: Makaron ugotować w posolonej wodzie, zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzić. Ser taleggio(...)gotować na bardzo małym ogniu, często mieszając, aż się rozpuści. Należy uważać, aby nie doprowadzić sosu do wrzenia. Do sosu serowego dodać pokrojone, suszone pomidory oraz łyżkę oleju ze słoika z pomidorami i wymieszać. Zestawić z ognia. Przyprawić solą i pieprzem do smaku. Na patelnię z sosem wsypać gorący, odcedzony makaron i dokładnie wymieszać. Makaron podawać gorący, bezpośrednio po przygotowaniu

Gospodyni Miejska
Plany robótkowe i sałatka z zacierki siostry Anastazji 179

mniejsze, łyżkę, wagę kuchenną, dekoracyjną miskę lub półmisek, garnek, ewentualnie otwieracz do konserw. Przygotuj składniki: 20 dag zacierki, 1 puszkę pędów bambusa, 1 puszkę kukurydzy, 1 słoik selera konserwowego, 15-20 dag szynki drobiowej, ½ pęczka zielonej pietruszki, 1 mały jogurt naturalny, 3-4 łyżki majonezu, sól, pieprz. Zacierkę ugotuj według przepisu na opakowaniu. Ugotowaną zacierkę odstaw do wystudzenia. Puszki(...)słoik otwórz. Pędy bambusa, kukurydzę i selera przełóż na większe sitko lub kilka mniejszych sitek, aby odsączyć je z zalewy. Szynkę pokrój w dość cienki i niezbyt długie paski. Natkę pietruszki umyj, osusz i drobno posiekaj. Do większej miski przełóż wystudzoną zacierkę, pędy bambusa, kukurydzę, selera, szynkę, natkę, jogurt i majonez. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj, dopraw do smaku solą oraz

blog.moje-pasje.info
Koktajl KiBa 223

mieszankę piją nie tylko dzieci ale równie często i chętnie sięgają po nią dorośli. Do przygotowania koktajlu potrzebujemy: 2 średniej wielkości banany 3 garście wiśni (ja wzięłam ze słoika, ale w sezonie polecam świeże) 200 ml mleka np migdałowego, ryżowego 200 ml soku wiśniowego (tego ze słoika) Wszystkie składniki umieszczamy w kielichu blendera i miksujemy. Przelewamy do szklanek. Jeżeli chcecie

Szybko Tanio Smacznie
Tiramisu bez glutenu, cukru 109

cukru. Zdrowe i pyszne! To prawdziwa bomba dla każdego miłośnika kawy i wanilii. Z takim deserem można wygodnie rozłożyć się na hamaku i łyżeczką wcinać go prosto np. ze słoika. Do tego dobra książka i mamy przed sobą długie i miłe popołudnie Kolejnym dużym plusem tak podanego tiramisu bezglutenowego jest to, że można je zabrać ze sobą dosłownie wszędzie(...)pracy, szkoły, parku, siłowni, boxa, na prom, kajaki, rower, motor Z podanych niżej składników wychodzi jeden naprawdę duży słoik lub dwa mniejsze. Składniki na ciastka: 3 łyżki oleju kokosowego ¾ szklanki mąki ryżowe ½ szklanki mąki migdałowej 100 ml mleka migdałowego – możecie zamienić na inne Wasze ulubione ½ łyżeczki sody łyżeczka soku z cytryny 2 łyżki miodu szczypta soli wanilia Składniki

PaleoLife
Domowa przyprawa do Taco 140

Wszystkie składniki przyprawy do Taco wsypać do słoiczka i dokładnie wymieszać. Spróbować i ewentualnie dodać do smaku więcej soli i/lub czarnego pieprzu Przyprawę przechowywać w szczelnie zakręconym/zamkniętym słoiku/pojemniku.   Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi 1 porcja przyprawy. W słoiku widocznym na zdjęciu jest 9 porcji (wszystkie składniki pomnożone razy 9) przyprawy. W celu wykonania

Gospodyni Miejska
SCHAB W SOSIE PIEPRZOWYM 342

Schab oprószyć solą i przesmażyć na średnim ogniu 20 minut, z dwóch stron. Dolać wodę i bulion do mięsa, zakryć pokrywką i dusić na małym ogniu. Przyrządzić sos. Do słoika dać mąkę kukurydzianą, śmietanę, trochę letniej wody. Dodać sos barbecue, przyprawę do dziczyzny, sól i dużo świeżego pieprzu zmielonego. Zakręcić słoik i wszystko porządnie wstrząsnąć, żeby nie było żadnych grudek

kuchniabellissima.wordpress.com
Sałatka z grillowanych warzyw 237

Składniki: 1 pęczek szparagów 1/2 cukinii 1/2 bakłażana 1/2 słoika czosnku marynowanego z chili 1/2 słoika mini korniszonków kawałek kapusty pekińskiej kawałek sera feta szczypiorek saszetka sosu cezar olej przyprawa … Czytaj dalej Sałatka z grillowanych warzyw

czarrna od kuchni
Sałatka z tuńczykiem i mieszankami warzywnymi 125

oczekiwania. Wystarczy zaopatrzyć się w kilka gotowych produktów i wyczarujecie smaczne danie. Ja swoją tak właśnie wyczarowałam a teraz kolej na Was. Składniki: Mieszanka warzywna : marchewka, groszek, kukurydza 2 słoiki Tuńczyk w oleju rozdrobniony 2 puszki 4 jajka Pieczarki marynowane – mały słoik Pęczek cienkiego szczypiorku 1 mała cebula Majonez Sól Pieprz Wykonanie: Jajka gotujemy na twardo. Odsączamy na sicie mieszanki

Smaki Ewy
Makaron z mascarpone, suszonymi pomidorami i szynką parmeńską 220

Składniki: 350 g makaronu spaghetti; 80 g szynki parmeńskiej w plasterkach (5 plastrów); 250 g serka mascarpone; 80 g suszonych pomidorów z zalewy; 1 łyżka oleju ze słoika z pomidorami suszonymi; 1 duża cebula; 2 ząbki czosnku. 1 łyżka oleju; Sól; Pieprz. Sposób przygotowania: Makaron ugotować w posolonej wodzie, zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzić (zostawić szklankę wody z gotowania(...)podsmażać (około 4 minut) i dodać pokrojone pomidory. Wymieszać i podsmażać razem krótką chwilę. Następnie dodać czosnek, krótko podsmażyć (około 30 sekund) i dodać serek mascarpone oraz olej ze słoika z suszonymi pomidorami (1 łyżka) i  całość podsmażać, aż serek się rozpuści. W przypadku, gdyby sos był zbyt gęsty wlać niewielką ilość wody z gotowania makaronu. Sos przyprawić solą

Gospodyni Miejska
Surówka z kapusty pekińskiej z ananasem 281

marchewką i jabłkiem. Wymieszać. Szczypiorek umyć, osuszyć, drobno posiekać. Dodać do warzyw. Wymieszać. Plastry ananasa odsączyć z zalewy. Pokroić w drobną kostkę. Dodać do surówki. Wymieszać. Przygotować dressing. Do słoika wlać wodę, ocet i olej. Wsypać cukier i sól. Zakręcić słoik i trzymając w dłoni, energicznie nim potrząsać, aż wszystkie składniki sosu dobrze się połączą, a cukier rozpuści. Tak przygotowany

Gospodyni Miejska
Konfitura z czerwonej cebuli w kuchni Baccaro 153

tego miejsca! Studio znajduje się, w industrialnym centrum Łodzi czyli na Off Piotrkowska Center. Poczułam się tam jak w domu, w oknach książki kucharskie, w tle przyjemne muzyka, słoiki z przyprawami i zapach pysznego jedzenia. Samo studio nie należy do największych, co uważam za ogromny plus gdyż małe powierzchnie zbliżają :) i nie ma w nich miejsca na patetyczną atmosferę(...)zarumieni, dodaj pokrojoną cebulę, wymieszaj wszystko starannie po ok 2 minutach dodaj wodę oraz ocet winny. Wymieszaj składniki, smaż przez ok 5 minut. I już Gotowe, konfiturę przełóż do słoika, przechowuj w lodówce.  Z czym jeść konfiturę? Ze wszystkim a najlepiej z burgerami,pieczonym mięsem, do kanapki ze stekiem albo z grillowanym serem, W prostocie siła :) A sam Damian

Wylizany Rondel
Cannelloni z mięsem mielonym i ziołami oraz "Magnolia" 169

rurek cannelloni mięsa mielonego z indyka 3 łyżki ugotowanego ryżu brązowego mała cebula chili pół łyżeczki ostropestu 4 gałązki rozmarynu 6 gałązek natki pietruszki ok. 8 gałązek suszonego majeranku słoik przecieru pomidorowego mozzarella ok. 5 dag sera dojrzewającego sól pieprz Do mięsa mielonego dodać ryż, pokrojone w drobną kostkę cebulę i chili, ostropest, posiekany rozmaryn (listki z dwóch gałązek), natkę(...)starte z 3 gałązek suszonego majeranku. Całość dobrze wyrobić ręką. Doprawić solą i mielonym pieprzem. Rurki makaronowe napełniać masą mięsno-ryżową i układać w naczyniu żaroodpornym. Na rurki wylać słoik przecieru pomidorowego (u mnie domowej roboty z dodatkiem czosnku ). Na wierzchu ułożyć dwie gałązki rozmarynu, a całość oprószyć pieprzem mielonym i majerankiem oraz grubo posiekaną natką pietruszki. Ułożyć na wierzchu

Weekendy w domu i ogrodzie