słoik - 12348 przepisów (strona:185/824)

Nalewka z pigwy – Pigwówka 122

wielkości jabłka • 750 g cukru • 0,5 l spirytusu • 1 szklanka wody Wykonanie: • Oczyszczoną z gniazd nasiennych i pokrojoną na małe plasterki pigwę włożyć do słoika i zasypać cukrem. • Odstawić na 2-3 dni aż puści sok, często potrząsając słoikiem. • Odlać sok, dodać wodę i podgrzać aby rozpuściły się resztki cukru

To co kocham
Pijane żelki 108

dość dużą niespodzianką i trzeba je sobie niestety dawkować. Składniki: • 1 opakowanie żelków Haribo – butelki coli • 1 szklanka białego rumu Baccardi Wykonanie: • Żelki włożyć do słoika i zalać rumem tak, aby były przykryte. • Wstawić do lodówki szczelnie zamknięte na 5 dni. • Codziennie mieszać potrząsając słoikiem i dolewać rumu, kiedy żelki go wypiją

To co kocham
Sałatka warzywna zimowa 112

cienkie plasterki. • Zagotować składniki zalewy razem z plasterkami marchewki. • Wszystkie warzywa wygnieść ręką i wymieszać razem. Dodać marchewkę z zalewy. • Warzywa przełożyć do wyparzonych słoików i zalać gorącą zalewą. Dokładnie zakręcić wieczka. • Słoiki włożyć do garnka z wodą i pasteryzować gotując 20 minut od momentu zawrzenia wody. • Odwrócić do góry

To co kocham
Likier kukułkowy 150

Składniki: • 500 g cukierków kukułek • 500 ml wódki Wykonanie: • Cukierki włożyć do mocnej torby foliowej i utłuc tłuczkiem do mięsa, po czym przełożyć do słoika. • Zalać wódką i odstawić na 2 tygodnie, często w trakcie potrząsając słoikiem. • Po tym czasie cukierki całkowicie się rozpuszczą

To co kocham
Nalewka kakaowa 305

spirytusu Wykonanie: • Wanilię pokroić na małe kawałeczki, migdały posiekać, dodać kakao, kawę i zalać spirytusem. • Szczelnie zamknąć i odstawić na 10 dni, codziennie potrząsając słoikiem. • Po tym czasie przelać zawartość słoika przez gazę złożoną kilkakrotnie i zostawić najlepiej na noc. • Cukier zagotować w wodzie i dodać syrop do zlanego nalewu

To co kocham
Domowa przyprawa do piernika 147

zapachu. Mam wrażenie, że w kupnej jest mąka, kakao i trochę zapachu, a w mojej aromat i jeszcze raz aromat w słoiku, w kuchni i w całym domu. Przygotowanie jest łatwe i mamy wpływ na skład mieszanki. Ja mieliłam przyprawy w starym elektrycznym młynku(...)pobliżu kaloryfera. • Kardamon, goździki i ziele angielskie zmielić lub utrzeć w moździeżu. • Gałkę muszkatołową zetrzeć na drobnej tarce. • Wymieszać wszystkie składniki. • Przechowywać w zamkniętym słoiku

To co kocham
Żurawina z miodem i kolendrą 147

Żurawina w słoiku, odsłona druga. Tym razem lekko miodowa, lekko pomarańczowa, lekko alkoholowa, wytrawna i bardzo pachnąca. Trudno ją porównać do poprzedniej z jabłkami i sokiem cytrynowym, bo to zupełnie inny smak. I obie są doskonałe, trudno mi wybrać smaczniejszą. Ta będzie idealna do pieczonego łososia lub dowolnego sera. Składniki(...)owoców. • Smażyć ok. 30 minut, aż powstały sok częściowo odparuje, a konfitura zgęstnieje. Na koniec dodać wódkę i jeszcze chwilę pogotować. • Umieścić gorącą żurawinę w słoikach, zakręcić, odwrócić do góry dnem i pod kocyk, do czasu aż wystygną. Ja używam słoiczków umytych w zmywarce, bez wyparzania i gotowania. Nie ma potrzeby

To co kocham
Musztardowe śledzie z cebulką 1446

godzin. • Pokroić filety na mniejsze kawałki i posmarować je z obu stron musztardą. • Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. • Ułożyć śledzie w słoiku i poprzekładać je pokrojoną cebulą. • Zalać olejem i odstawić zamknięty słoik do lodówki

To co kocham
Suszone pomidory w zalewie 181

dnia - niczemu to nie zaszkodziło :) Podczas suszenia można przekładać na zmianę poziomy, aby wszystko równomiernie się wysuszyło Oliwę z oliwek zagotowujemy Pomidory wraz z papryką (bez cytryny) układamy w słoikach i do każdego słoika rozdzielamy łyżeczką po równo zalewę z miseczki Następnie zalewamy zagotowaną oliwą z oliwek Zakręcamy, odstawiamy do góry nogami i pasteryzujemy ok. 20 minut Zdrówko! :) W myśl

Szczęśliwa kuchnia
Leniwa babka drożdżowa 223

poniżej. Składniki: 50 gramów świeżych drożdży, pokruszonych 1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy 1/2 szklanki oleju 1/2 szklanki zimnego mleka 3 rozbełtane jajka 2,5 szklanki mąki Opcjonalnie: 1 słoik konfitury węgierkowej 1 i 1/2 łyżki śmietany 18% cukier puder w takiej ilości, w jakiej wchłonie śmietana - sporo cukru będzie Składniki wsypujemy do miski w wymienionej powyżej kolejności - nie mieszamy(...)mieszamy ciasto łyżką i przelewamy do formy wysmarowanej margaryną i wysypanej mąką Nagrzewamy piecyk do 180 stopni C Ja robiłam tak, że przelałam połowę ciasta i łyżką nałożyłam zawartość słoika konfitury węgierkowej Potem zalałam pozostałą częścią ciasta Pieczemy 35-40 minut Lukier robimy tak, że do śmietany dodajemy cukier puder w takiej ilości, w jakiej wchłonie śmietana. Podczas mieszania polewa

Szczęśliwa kuchnia
Opiekane śledzie marynowane w delikatnej zalewie octowej 393

Dołożyć cebulę i gotować jeszcze przez minutę.  Śledzie oprószyć mąką i na średnio rozgrzanym oleju obsmażyć z obu stron na złoty kolor. Układać je w umytych i wyparzonych słoikach, zalewać wrzącą zalewą. Na wierzchu układać cebulę. Słoiki zakręcić i odstawić do góry dnem do wystudzenia. Przechowywać w lodówce. Po kilku dniach śledzie są gotowe do zjedzenia

Codzienna kuchnia niecodzienna
Zakwas Z Mąki Żytniej 188

szkl mąki żytniej 1/2 szkl wody przegotowanej i ostudzonej Dzień Pierwszy - Wieczór Zaczynamy wieczorem. Mieszamy wszystkie składniki w wysokim słoju i odstawiamy w nieprzewiewne miejsce przykrywając nie szczelnie słoik folia alum. lub przykrywka tak aby zakwas mógł oddychać. Zostawiamy na noc. Dzień Drugi - Rano Mieszamy zakwas i znów dokarmiamy 1/2 szkl mąki + 1/2 szkl letniej przegotowanej wody, przykrywamy przykrywką(...)folia alum. nie szczelnie. Odstawiamy, sprawdzając co jakiś czas aby zakwas nam nie "uciekł" ze słoika. Dzień Drugi - Wieczór Tylko mieszamy i odstawiamy aby dalej mógł pracować. Trzeci Dzień - Rano 1/2 szkl mąki żytniej i tutaj uwaga nalewamy sobie 1/2 szkl letniej przegotowanej wody, ale wlewamy ja po troszku gdyż zakwas może już nie potrzebować tak dużej ilości wody. Zakwas

Gotowanie...to proste !
Hasło tygodnia - zakręcone w słoiku (rok później). 136

się złożyło (matematyka?), że to ja wymyślam pierwsze hasło tygodnia po urodzinach i nie mogłem odmówić sobie tej sentymentalnej przyjemności, by powtórzyć zadanie z naszego debiutu. Zakręcone w słoiku rok później. Pora jest taka, że właściwie powinniśmy pakować do tych słoików jakieś świąteczne smaki. Porobić świąteczne prezenty kulinarne. Dodać do nich świąteczne aromaty i w ogóle upchać tyle magii

zadanie-gotowanie
Do czego możemy wykorzystać wodę z kiszonych ogórków. 358

odą z kiszonych ogórków możesz zalać w słoiku małe cebulki lub obrane ząbki czosnku. Słoik zamknij i odstaw w chłodne miejsce na kilka dni. Po kilku dniach woda z kiszonych ogórków zmieni się w smaczny i zdrowy dodatek do Twoich sałatek

Przepisy i porady kulinarne
domowe dodatki do świątecznych wypieków 156

innymi) więc nie koniecznie chcemy to jeść. Oczywiście w sklepach można już kupić cukier z prawdziwą wanilią ale za cenę kilku gramów z torebki w domu możemy zrobić spory słoik takiego cukru. Rodzynki w rumie mam zawsze w domu, są niezastąpione do makowców, keksów i ciast bakaliowych. W ten sam sposób przygotowuję suszone śliwki i żurawinę.  Przyprawa korzenn(...)przy okazji gotowania np. budyniu do ciasta czy ryżu n a ml eku.  Rodzynki w rumie:  300 g rodzynek  3/4 szklanki rumu   Rodzynki umieścić w słoiku i zala ć rumem. Szczelnie zakręcić, można przechowywa ć w l odówce. W ten sam sposób można przygotować śliwki suszone lub żurawinę, będą jak znalaz ł od makowca.  Rumu

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia