słoik - 12348 przepisów (strona:193/824)

Paszteciki z bigosem 158

Kobieta pracująca musi się wtedy posiłkować choć w części gotowymi produktami wstępnie przetworzonymi , żeby wyrobić się ze wszystkimi obowiązkami w przewidywanych 24-godzinach. Taka prawda i kto nigdy słoika z gotowym daniem w sklepie nie kupił, niech pierwszy rzuci kamieniem... Po "kupnego" gotowca - Bigos polski z kiełbasą i grzybami od PAMAPOL - sięgnęłam dziś i ja z zamiarem inkorporowania(...)mleka 60g masła 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka suchych drożdży - płaska 1 jajko - do posmarowania z wierzchu przed pieczeniem czarnuszka - do posypania przed pieczeniem FARSZ: 1 słoik Bigosu polskiego z kiełbasą i grzybami od PAMAPOL Do miski przesiać mąkę pszenną, dodać mąkę żytnią, sól i suche drożdże. W garnuszki rozpuścić masło z łyżeczką cukru. Dolać mleko

Grunt to przepis!
Kompot winogronowy z miodem i anyżem 98

wody 30 dkg cukru 10 dkg płynnego miodu 1 małe opakowanie cukru waniliowego 1 laska cynamonu Sposób przygotowania: Owoce umyć, przebrać z nadpsutych i włożyć do 2/3 wysokości słoika. Do każdego słoiczka dać po jednej gwiazdce anyżu. Z podanych składników gotujemy zalewę, a następnie usuwamy laskę cynamonu i zalewamy owoce. Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy "na mokro" 10 minut

Kuchnia w czekoladzie
Sok malinowy na zimę 187

malinowy to świetny dodatek na zimową herbatkę podczas przeziębienia. Rozgrzewa i jednocześnie wypędza z nas chorobę. Składniki 3 kg świeżych malin ok. 1,2 kg cukru Wykonanie. W dużym słoiku o pojemności 3 litry warstwami układam: maliny, cukier, maliny itd. Odstawiam do ciepłego miejsca do następnego dnia na ok. 12-18 godzin. Kolejnego dnia czysty sok przelewam do garnka. Pozostałe(...)owoce wkładam do sokowirówki, aby całkowicie wykorzystać ten smaczny owoc. Miąższ dodaję do soku. Całość podgrzewam, aby rozpuścić cukier. Sok wlewam do wyparzonych, jeszcze gorących słoików. Zakręcam też wyparzonymi nakrętkami. Pozostawiam do wystudzenia

tojestpyszne.blogspot.com
Grzybki marynowane z miodem 73

wszystkich podanych składników (bez cebuli)  zagotować zalewę,  odstawić, następnie do zalewy włożyć ugotowane grzyby i cebulę pokrojoną w piórka, gotować kolejne 10 min., w wygotowane słoiki wkładamy gorczycę i grzyby z zalewą, słoiki wkładamy do garnka wyłożonego ściereczką, pasteryzujemy 20 min., po czym wyjmujemy, dokręcamy zakrętki, odkładamy do góry dnem do wystygnięcia i gotowe

Kuchnia Beaty
MUS GRUSZKOWY 127

ugniatam te owoce i mieszam by nie przywarły do garnka. Kiedy sok zacznie odparowywać dodaję cynamon i wanilię. Do wyparzonych wcześniej słoiczków wkładam gorący mus. Mocno zakręcam słoiki. Odwracam do góry dnem. Dla bezpieczeństwa również pasteryzuje w garnku z wodą. Zostawiam słoiki do góry dnem do wystygnięcia

Gotowanie Patki
Syrop z pigwy robiony na zimno 200

Przekrawamy na ćwiartki i usuwamy gniazda nasienne. Nie obieramy ze skóry. Każdą ćwiartkę dzielimy na mniejsze kawałki. Owoce przekładamy do naczynia (najlepsza byłaby duża szklana miska lub duży słoik) i zasypujemy cukrem - na każdy 1 kg owoców potrzeba 1 kg cukru. Wszystko razem trzeba przemieszać, przykryć i odstawić na około 4-7 dni, najlepiej w chłodniejsze miejsce(...)owocowy syrop. Czym dłużej postoi, tym więcej go będzie i będzie bardziej aromatyczny. Kiedy owoce będą już wyglądały jak podsuszone, a naczynie wypełni się syropem, można go zlać do słoików. Taki syrop spokojnie w lodówce postoi nawet do 2 tygodni. Kiedy jednak chcemy zrobić go więcej, wtedy  wystarczy wyparzyć słoiczki, a sam syrop zagotować i wrzący wlać do słoiczków

Codzienna kuchnia niecodzienna
Domowa uniwersalna przyprawa do zup, sosów 109

gazecie na kaloryferze. Każdy sposób jest dobry. Wrzucone do wody warzywa, ładnie pęcznieją i nadają smaku, a o to właśnie nam chodzi. Ja przechowuję moją przyprawę w zakręcanym słoiku. Stoi spokojnie 2-3 mies. i po takim czasie robię kolejny słoik. Drukuj Domowa uniwersalna przyprawa do zup, sosów window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki 3 marchewki 1 pietruszka 1/2 selera

Mieszam w Garnku
Szczupak w zalewie octowej 160

łyżeczek cukru 2 łyżeczki soli Dodatkowo: 3-4 cebule pokrojone w pióra lub krążki Po 3-4 kulki ziela angielskiego, łyżeczka gorczycy, 2-3 listki laurowe na słoik Opcjonalnie marchewka pokrojona w cienkie talarki Przygotowanie: Oczyszczone ryby pokroić w dzwonka, posolić, posypać mielonym pieprzem, wymieszać z pokrojoną cebulka i pozostawić na około godzinę aby ryba nabrała smaku. Następnie   obtoczyć(...)mące i usmażyć na oleju na złoty kolor. Usmażoną rybę ułożyć w słoikach. W miedzy czasie zagotować zalewę ok 15 minut z cienko pokrojoną marchewką oraz cebulką. Zazwyczaj przyprawy od razu rozdzielam do słoiczków po czym zalewam ryby gorącą zalewą i mocno zakręcam wieczka. Po wystudzeniu ryby przechowuję w lodówce. Bardzo dobrze same się wekują

W garach u Gosi
Buraczki tarte na zimę 1819

godzin. Po upływie czasu dobrze przemieszać nakładać do słoiczków lekko odciskając zalewę. A zalewy zawsze robię o jedną porcję więcej niż potrzeba i po załadowaniu buraczków do słoików zlewam sok/zalewę do słoików z całymi lub krojonymi buraczkami i mam świetny aromatyczny koncentrat na barszcz. Pasteryzować 20 minut

W garach u Gosi
galaretka z pigwy 125

rozpuszczenia się cukru. Włożyć  termometr do monitorowania temperatury galaretki. W trakcie gotowania zabierać powstałą  pianę na powierzchni . Gdy galaretka jest gotowa,dość gęsta ,przełożyć do wyparzonych słoików. Gdy temperatura wzrasta powyżej (100° C), można zauważyć, konsystencję galaretki / sok zaczyna się zmieniać. Gdy temperatura wynosi około 6 stopni wyższa od temperatury wrzenia (106° C ) galaretka jest gotowa . Wlać galaretkę(...)wyparzonych słoiczków. Pozostawiając 0,5 cm wolnej przestrzeni od górnej krawędzi słoika. Pasteryzować 5-6 minut od zagotowania wody

w mojej kuchni
Szmaciak marynowany 105

minut, po czym odcedziłem na sicie. Wymieszałem składniki zalewy, doprowadziłem do wrzenia i zdjąłem z ognia. Nastawiłem piekarnik na 125°C góra-dół. Do wyparzonych, czystych i suchych słoików włożyłem przyprawy, poukładałem kawałki grzybów do 2/3 wysokości słoików. Zalałem zalewą. Wstawiłem do piekarnika i pasteryzowałem 25 minut, wyjąłem , dokręciłem, a po 15 minutach obróciłem do góry dnem i zostawiłem

R'n'G Kitchen
Jabłka duszone na zimę 157

Każdej jesieni przygotowuję takie słoiki z jabłkami na zimę, wykorzystuję je do szarlotki, naleśników i wielu innych deserów. W tym roku w moim ogrodzie było dużo jabłek więc zrobiłam spory zapas. Składniki: 5 kilogramów jabłek  2 szklanki cukru Sok z połowy cytryny Sposób przygotowania: Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy na małe kawałki, skrapiamy sokiem z cytryny, jabłka(...)pokrojone jabłka, dusimy na małym ogniu ciągle mieszając. Gdy jabłka będą się lekko rozpadać wsypujemy cukier i dusimy do momentu aż jabłka będą gęste. Przekładamy do wyparzonych i suchych słoików, zakręcamy, pasteryzujemy przez 20 minut od momentu zagotowania

Bajeczna Kuchnia
Olejek z dziurawca na bóle mięśni. 125

Składniki : 200 g świeżych kwiatów dziurawca oliwa z oliwek Sposób wykonania :   K wiaty dziurawca wsyp do słoika, zalej oliwą z oliwek tak, aby wszystkie kwiaty były zanurzone w oliwie, wymieszaj, lekko ugnieć. Słoik zakręć i odstaw na miesiąc w słoneczne, ciepłe miejsce np. parapet okienny. Po miesiącu przecedź roztwór przez gazę lub gęste sitko. Wyciśnij dobrze oliwę z kwiatów

Przepisy i porady kulinarne
Domowa korzenna przyprawa do piernika 130

niż większość koleżanek, po złamanym sercu została mi fascynacja przyprawami, podczas gdy koleżankom zostawały dzieci i kredyty na mieszkania. Pewnie niektórzy z was widzieli moją półkę z przyprawami – 186 słoików pełnych aromatów z całego świata. Jestem strasznie wybredna jeśli chodzi o przyprawy i ze zgrozą czytam listy składników na torebkach. Większość mieszanek robię sama. Ponieważ mamy październik i małymi krokami(...)ścieramy ją na drobnej tarce. W misce połączcie przyprawy, cukier i sól. Sól przedłuży ważność przyprawy, a brązowy cukier złagodzi ostrość i doda karmelowego posmaku. Przed wsypaniem przyprawy do słoika, na jego dno wsypcie warstwę surowego, białego ryżu, to zapobiegnie zawilgoceniu. Przed każdym użyciem przyprawy podgrzewam ją na suchej patelni, to sprawia, że aromat jest jeszcze bardziej intensywny. Mam malutką

ladykitchen