słoik - 12348 przepisów (strona:196/824)

JAGODY W SYROPIE 154

grzechem byłoby nie porobić z nich przetworów. Takim samym sposobem możemy przygotować i inne owoce w syropie Składniki: 1 kg jagód 0,7 dag cukru Wykonanie: Jagody wsypujemy do słoików do 2/3 wysokości. Zasypujemy cukrem. Odstawiamy na kilka godzin aż puszczą sok. Po tym czasie dobrze pozakręcane słoiki ustawiamy w dużym garnku z wodą, gotujemy 10-15 minut od zawrzenia

Z Majeczką w kuchni
Domowe suszone pomidory 360

Pomidory wstawić do piekarnika rozgrzanego do 90 o C i suszyć przez kilka godzin z włączonym termoobiegiem (ok.4 - 5 godzin). Moje pomidorki na koniec suszenia były lekko wilgotne. Do słoika włożyć świeże zioła i wysuszone pomidorki i zalać gorącym olejem a następnie od razu zakręcić słoik

Mama Gotuje
Meksykańska salsa 222

kurczakiem do makaronu albo ryżu.  Dzięki przetworom, zimową porą możecie zrobić obiad w kilka chwil i to bez dodatku konserwantów. Inspiracja: Filozofia smaku  Składniki na ok. 4 słoiki po 240ml: 2 małe cebule 2-3 małe papryki (u mnie czerwona, zielona i biała) 2 papryczki chili (z pestkami lub bez, zależy jak ostro lubicie) 3 ząbki czosnku(...)jakiś czas mieszając, aż do uzyskania pożądanej konsystencji.  Pod koniec gotowania doprawić słodką papryką, oregano, kminem rzymskim, pieprzem i solą.  Salsę przełożyć do wyparzonych i suchych słoików. Zakręcić. Pasteryzować około 20 minut. Smacznego, Anulla

Fabryka pomysłów
Sos pomidorowo - śliwkowy 158

pomidorowo - śliwkowy z dodatkiem papryki i oczywiście cebuli to wyśmienita baza do wielu potraw. Pasteryzowany w słoikach, przyda się w okresie jesienno - zimowym,  jako sos do makaronu, pizzy,  musaki, lazani i wielu innych. Dodatek śliwek znakomicie niweluje lekką kwaskowość pomidorów, nadając jednocześnie słodką nutę. Sam aromat śliwek jest prawie w ogóle(...)złoto. Paprykę również pokroić w drobną kostkę i usmażyć do miękkości. Śliwki rozgotować i zbelndować do na gładką masę. Wszystkie składniki wymieszać razem, przyprawić i zagotować. Przełożyć do słoików i pasteryzować 10 minut

Jadło i czytadło
Dżem z mirabelek z amaretto 170

bursztynowy kolor w słoiczku. Kwaskowy dżem z dodatkiem migdałowego amaretto jest naprawdę wyborny. Gorąco polecam!   SKŁADNIKI: 1,5g mirabelek (pozbawionych pestek) 600g cukru 50 ml amaretto WYKONANIE: Słoiki sterylizujemy przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 100 stopni C. Mirabelki myjemy i wyjmujemy pestki (ja robię to za pomocą drylownicy do wiśni). Dodajemy do nich cukier, przykrywamy i pozostawiamy(...)czasie mirabelki gotujemy na małym ogniu aż owoce się zeszklą i zagęszczą. Dodajemy amaretto i gotujemy jeszcze kilka minut aż alkohol odparuje. Gorący przekładamy do wysterylizowanych słoików. Pasteryzujemy 15-20 minut w piekarniku w 100 stopniach

Pyry na Gaz
Czekośliwka oraz "Przygoda na Karaibach" i "Angielskie lato" 164

swojego ciężaru łatwo przywierają do dna. Przy czwartym gotowaniu dosypać do śliwek cukier i kakao. Zagotować, mieszając. Zagotować jeszcze raz po kilku godzinach. Wkładać bardzo gorące śliwki do wyparzonych słoików i mocno zakręcać. Słoiki odstawić do powolnego studzenia. Przechowywać w piwnicy w dolnych szafkach w kuchni. ----- Podobne: Ciasto śliwkowo-kokosowe Powidła śliwkowe bez cukru Fale Dunaju ze śliwkami Wpadłam ostatnio

Weekendy w domu i ogrodzie
Przecier pomidorowy na zimę 157

pestki. Jeśli nie posiadamy takiego urządzenia, to pomidory przecieramy przez sito. Przecier przelewamy do garnka, dodajemy cukier, doprowadzamy do zagotowania. Wrzący przecier przelewamy do czystych i wyparzonych słoików. Słoiki mocno dokręcamy, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 120 stopni i pasteryzujemy przez 60 minut

Kulinarne przygody Gatity
Sos cygański do słoików na zimę 491

obraźliwe" słowo murzyn, a po drugie biedny Bambo fika i bryka koziołki niczym małpa jakaś. Eehh, jedzenie łagodzi obyczaje zatem przejdźmy do naszego sosu cygańskiego. Warto zrobić parę słoików, przydadzą się zimą jako baza jakiegoś sosu do makaronu, czy do polania placków ziemniaczanych.       Potrzebujemy: 2 kg pomidorów 4 duże papryki (białą, czerwoną, żółtą i zieloną) 2 duże(...)pozostałe przyprawy i gotujemy 1 godzinę. Mieszamy przy tym dość często, aby sos się nie przypalił. Zbieramy w międzyczasie powstającą pianę. Na koniec blendujemy na gładka masę. Przekładamy do słoików i pasteryzujemy 20 minut w 90 stopniach. Sos jest ostry jak cholera (przynajmniej dla nas). Pyycha :) Smacznego

Marder&Marder Manufacture
Papryka w zalewie octowej 137

Gotujemy i studzimy NIGDY NIE ZALEWAMY GORĄCA ZALEWĄ  NASZYCH POTRAW CZY SAŁATEK. Zlewamy wodę z papryki i cebuli  i wkładamy je  do słoików posypując gorczyca po kilka ziarenek do jednego słoika. Zamykamy i wekujemy sposób tutaj Smacznego

Viola cooks with passion
GRAWEROWANE PAMIĄTKI DLA KAŻDEGO 85

prezent dla bliskiej osoby na dowolną okazję.  I właśnie dzięki  ePrezenty.pl  miałam możliwość wybrania upominków dla siebie. Wybrałam kubek, drewnianą tabliczkę do powieszenia na ścianie i słoik na pyszne ciasteczka, a wszystko to z grawerowanym napisem "Zrób to smacznie" :) Kontakt mailowy ze sklepem   ePrezenty.pl  był świetny, bardzo szybko otrzymywałam odpowiedzi na moje pytania. Ekspresowo zrealizowane(...)został wykonany z moim indywidualnym nadrukiem, z wysokiej jakości materiału do nadruku. Z powodzeniem można go myć w zmywarce. Grawer wykonany został po obu stronach kubka.  Słoik na ciasteczka  wykonany ze szkła, z gumową uszczelką co zapewnia dłuższe utrzymywanie świeżości przechowywanej w nim żywności.  Drewniana tabliczka  wykonana z drewna bukowego o wymiarach

Zrób to smacznie
Przecier ogórkowy na zimę 279

najlepiej przekroić na pół lub na cztery) i gałązki kopru. Ogórki nałożyć do słoiczków i zalać powstałą wodą, zakręcić i odstawić do ukiszenia. Przez kilka dni może lecieć ze słoików, ale nie należy się tym martwić, ponieważ to jest naturalny efekt kiszenia. Kiedy słoiki będą już suche można wynieść do spiżarni lub piwnicy. Gotowe czekają do zimy. Smacznego

talerz przyjemności
Jeżyny w cukrze wg Aleex 148

całą noc. 4. Następnego dnia garnek z owocami postawić na ogniu, a gdy tylko sok się zagotuje (muszą pojawić się małe bąbelki), szybko przełożyć jeżyny do czystych, wyparzonych słoików. Owoców nie należy mieszać, ponieważ są bardzo delikatne i mogą się rozpaść. 5. Słoiki z owocami w syropie dokładnie zakręcić i postawić do góry dnem do czasu, gdy wystygną

W mojej kuchni
Papryka marynowana 156

oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić na mniejsze kawałki, a następnie wrzucić do wrzącej wody i gotować około 1 minutę. 6 szklanek wody zagotować z pozostałymi składnikami. Do wyparzonych słoików włożyć  paprykę i zalać wrzącą zalewą. Zakręcać natychmiast słoiki  i obracać denkiem do góry. Odstawić do wystygnięcia. papryka marynowana

O kuchni z uczuciem
Marmolada z papierówek 227

cukier i zagotować. Zmniejszyć ogień i mieszając co jakiś czas, smażyć aż do odparowania odpowiedniej ilości wody. Marmolada powinna być dość gęsta, a kawałki jabłek powinny częściowo rozpaść się. Słoiki umyć i wyparzyć. Gorąca marmoladę nakładać do słoików. Po zakręceniu ustawiać je do góry dnem, powinny bez problemu pozamykać się. Dla pewności można je również pasteryzować przez około

Codzienna kuchnia niecodzienna
Ogórki kanapkowe. 326

zimowe dni każdy przysmak zamknięty latem w słoiku jak znalazł. Dwa lata temu robiłam pikle w curry, teraz przyszedł czas na ogórki kanapkowe. SKŁADNIKI: 2 kg. ogórków  ZALEWA: 3 szkl. wody 1,5 szkl. octu 2 szkl. cukru 1,5 łyżki gorczycy 1 płaska łyżka ziarnistego pieprzu 1 niepełna łyżka curry 1 łyżka przyprawy do grilla  3 płaskie(...)ziaren ziela angielskiego 2 liście laurowe WYKONANIE: ogórki umyć, pokroić w plastry, wszystkie składniki zalewy łączymy w garnku, mieszamy do rozpuszczenia cukru, gotujemy 5 min., ogórki wkładamy w słoiki, wlewamy gorącą zalewę, mocno zakręcamy, pasteryzujemy 7 min. od zagotowania

Kuchnia Beaty