słoik - 12348 przepisów (strona:196/824)

Sałatka z kaszy gryczanej, soczewicy, rzodkiewki, groszku i marchewki 159

Sałatka z kaszy gryczanej, soczewicy i warzyw, to lekki i pożywny posiłek. Wystarczy ją przełożyć do słoika i posiłek na wynos gotowy. Można przygotować więcej sałatki, podzielić na porcje i obiad do pracy gotowy. W ten sposób oszczędzam czas i nie muszę gotować codziennie.  Do tzw. sałatek słoikowych, robionych na kilka dni i przechowywanych w lodówce, najlepiej wypierać produktu(...)porcję białka (chude mięso lub strączkowe) i warzywa. Do przygotowania tej sałatki użyłam warzyw, które oprócz tego, że są smaczne, to ożywiają  ją kolorystycznie.  Co upakować do słoika, aby się zdrowo najeść? napisałam tutaj . Składniki (porcja na 2 osoby): 1 szkl .  kaszy gryczanej ugotowanej na sypko  1/2 szkl . ugotowanej brązowej soczewicy 1/2 szkl . ugotowanego groszku

Codziennik Kuchenny
Gorąca czekolada z amaratusem, 138

białko, sporo witaminy B6, kwasu foliowego, witaminy C oraz magnezu, fosforu i żelaza. Przepis jest prosty, a czekolada wychodzi pyszna i kremowa, a dzięki daktylom bardzo słodka. Składniki (jeden słoik): 200 ml mleka migdałowego 100 ml wody 3 łyżki kakao 3-5 łyżek prażonego amarantusa 1 łyżka miodu(opcjonalnie) 6-9 daktyli wiórki kakaowe Przygotowanie: Wszystkie składniki lądują w garnku(...)wżenia, zmniejszamy gaz i gotujemy przez około 10 minut. Ściągamy garnek z gazu i blendujemy zawartość, aż do uzyskania kremowej konsystencji. Przelewamy do docelowego naczynia np. do słoika lub kubka. Czekoladę serwujemy ciepłą z dodatkiem ubitego mleka kokosowego i wiórkami kakaowymi lub startą gorzką czekoladą. Smacznego! Artykuł Gorąca czekolada z amaratusem, pochodzi z serwisu paleolife

PaleoLife
Labneh (ser z jogurtu greckiego) 182

takiej postaci można już wykorzystać jako serek do smarowania kanapek. Można też uformować z sera małe kulki i obtoczyć je z suszonych przyprawach i drobno posiekanej bazylii. Przełożyć do słoika, dodać ząbki czosnku (ok. 2 na jeden średniej wielkości słoik) i zalać oliwą. Odstawić do lodówki. Najlepiej smakują po kilku godzinach w takiej zalewie

Bullio
Puree z dyni 152

dynię wyciągamy z piekarnika, studzimy a następnie łyżką lub nożem oddzielamy miąższ od skórki, który następnie blendujemy na gładkie puree. Gotowe puree możemy wykorzystać od razu bądź przekładamy do słoika, zakręcamy słoik i przechowujemy w lodówce do 5 dni. Jeżeli chcemy zrobić zapasy, to warto puree z dyni przełożyć do woreczków lub pojemników i zamrozić

Zainspirowana w kuchni
Sałatka z tuńczykiem, pieczarkami, groszkiem, jajkiem, kukurydzą i papryką 370

lubię, no prawie wszystkie lubię he he :-). Udanego dnia Wam życzę, jutro zapraszam na recenzję bardzo ciekawej książki i konkurs, gdzie będzie można właśnie książki wygrać :-))) Składniki: 1/2 dużego słoika pieczarek marynowanych lub mały słoiczek 1/2 słoika papryki marynowanej 1/2 puszki kukurydzy 1/2 puszki groszku 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 2 cebulki dymki z zieloną częścią 5 jajek

kruche babeczki
Galareta wieprzowa 327

wywaru łyżką cedzakową. W razie konieczności wywar przyprawiamy jeszcze solą i pierzem, przecedzamy. Mięso rozdrabniamy na mniejsze  kawałki, a marchewkę w kostkę lub plastry.Do pojemników ,salaterek lub słoików na dno układamy marchew i pietruszkę następnie dajemy mięso i zalewamy wywarem.Słoiki zalewamy wywarem gorącym.Galaretkę studzimy, następnie umieszczamy w lodówce.Na drugi dzień podajemy skropione sokiem z cytryny(...)octem. SMACZNEGO Ps.galaretę w słoikach proponuje dodatkowo zapasteryzować będzie mogła postać nam dłużej w lodówce.Na mokro 30 min na sucho w piekarniku temp.110 stopni 40 min. Zaznaczam że ta ilość surowca jest dość duża wychodzi sporo galarety można wszystko podzielić na dwa jak komuś za dużo

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Dania dwudniowe - kurczak w sosie słodko-kwaśnym 958

przeróżne doznania smakowe i harmonię! Słodycz i kwaśność idealnie tu ze sobą współgrają, a lekko chrupiące warzywa i miękki kurczak tylko to dopełniają. Taki sos można kupić gotowy w słoiku, ale powiem Wam, że dla mnie smakuje identycznie, a nawet lepiej!  Dlaczego warto? Gotowe sosy ze słoika zawierają wiele niepotrzebnych składników, jak na przykład syrop glukozowo-fruktozowy, spore ilości

Ekocozy | Naturalnie na co dzień
Leczo z cukinii w słoiczkach na zimę 135

ciepło. Na zimno - jako wyśmienity dodatek do kanapek, a po podgrzaniu, ewentualnie dodaniu np. kiełbasy - jako danie obiadowe.  Mnie z takiej  ilości składników wyszło 6 litrowych słoików oraz 10 mniejszych ( o różnych pojemnościach). Składniki: 6 cukinii 1 kg cebuli 8 czerwonych papryk 5 kg pomidorów Lima olej liść laurowy ziele angielskie pieprz ziarnisty pieprz mielony sól Przygotowanie: Cebulę(...)momentu aż cukinia zmięknie.  Pomidory kroimy w kostkę i dodajemy na sam koniec - dusimy aż powstanie sos. Doprawiamy go do smaku solą i pieprzem. Gorące leczo przekładamy do słoików i pasteryzujemy w garnku przez około 20 minut. Smacznego

Taste Therapy
Botwinka kiszona 150

szukałam sposobu zrobienia zapasów botwinki na zimę  Ten sposób wg mnie jest najlepszy i najzdrowszy Sposób przygotowania 1. • Do każdego litrowego słoika włożyć koper dwa duże  ząbki czosnku kawałek korzenia chrzanu  • Ciasno włożyć pokrojoną botwinkę  • zagotować wodę wymieszać z solą i gorącą  zalać liście w słoikach ,zaraz zakręcić  i odstawić do kiszenia w ciemne

W królestwie smaków Beaty
Nalewka z pigwowca 152

cukier się rozpuści. Możemy mu pomóc w rozpuszczaniu potrząsając słojem każdego dnia. Po tym czasie zlewamy syrop i łączymy go ze spirytusem, a owoce zalewamy wódką. Zakręcamy i oba słoiki zostawiamy na 3 tygodnie. Następnie wódkę zlewamy znad owoców i łączymy z syropem zmieszanym ze spirytusem. Filtrujemy, butelkujemy i zostawiamy na 6 miesięcy do dojrzewania. Owoce, które zostaną po zlaniu(...)wódki idealnie smakują dodane do herbaty. Albo nawet bez herbaty, po prostu zalane wrzątkiem. Można je trzymać w słoiku w lodówce dość długo, mają jeszcze resztki alkoholu w sobie więc nie powinny się szybko zepsuć. A jeżeli nie chce wam się wyciągać pestek z owoców (na początku produkcji) to możecie też kroić je całe, z pestkami. Wówczas nalewka będzie taka

Marder&Marder Manufacture
Dżem dyniowo-jabłkowy 168

umieszczamy w garnku i zagotowujemy co jakiś czas mieszając. Następnie zmniejszamy ogień do minimum i gotujemy jeszcze ok 1 godziny, aż wszystkie składniki się rozpadną. Gotowy dżem przekładamy do słoików i układamy słoiki na ścierce do góry dnem. Żeby dżem postał dłużej możecie je jeszcze zawekować.  Smacznego

Niezły Młynek
leśne grzyby konserwowane w pomidorach 138

niewielkim ogniu smażymy jeszcze przez dwie, trzy minuty. Obgotowane grzyby odcedzamy na durszlaku, a następnie łączymy z gorącym sosem. Całość dokładnie mieszamy i przekładamy do czystych ( najlepiej wyparzonych słoików). Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy ( ja użyłem w tym celu piekarnika) w temperaturze 80-85 stopni przez 30-40 minut. Tak przygotowane grzyby możemy przechowywać przez całą zimę

Miód i pieprz
Drożdżowe serca bez jajek z nadzieniem cynamonowym. 112

się klei zbyt mocno, dosypujemy jeszcze mąki i chwilę wyrabiamy. Ciasto odstawiamy na około 40 min. aby podwoiło swoją objętość. W tym czasie rozpuszczamy masło do nadzienia. Do małego słoika wsypujemy cukier oraz cynamon. Słoik zakręcamy i energicznie potrząsamy aby wszystko się ze sobą połączyło. Kiedy ciasto już wyrosło wykładamy je na wysypaną mąką stolnicę. Formujemy rulon i wałkujemy

Radość kipiąca uśmiechem.
Cytrynki do herbaty 128

cukier zagotowujemy, następnie dodajemy sok wyciśnięty z 3 cytryn i gotujemy przez 30 minut bez przykrycia. Pozostałe cytryny kroimy w plasterki, razem ze skórką. "Dupki" i pestki odrzucamy. Do słoików wkładamy plasterki cytryny, dość luźno i zalewamy gorącym syropem. Stawiamy do góry dnem. Instrukcja dla użytkowników Thermomixa: Potrzebujemy: 9 cytryn 500 ml wody 20 goździków 4 szklanki cukru Najpierw przygotowujemy(...)Następnie dodajemy sok wyciśnięty z 3 cytryn i gotujemy 30 min/obr. 1 bez miarki Tm. Pozostałe cytryny kroimy w plasterki, razem ze skórką. "Dupki" i pestki odrzucamy. Do słoików wkładamy plasterki cytryny, dość luźno i zalewamy gorącym syropem. Stawiamy do góry dnem. Skomentuj

MamaOskarka
Mrożony sok z leśnych jeżyn 136

przy siatce to jeżyny:) Udało mi się zebrać ich całkiem sporo i zrobić z nich sok do rozcieńczania. Przygotowałam ten sok zwyczajnie, lecz nie przelałam go do butelek czy słoików, ale zamroziłam. Okazuje się, że taki zamrożony syrop świetnie się sprawdza. Sok po rozmrożeniu nic a nic nie traci na smaku czy kolorze. A pracy jest mniej. Odpada wyparzanie butelek(...)słoików i pokrywek. Zamrażarkę do przechowywania przetworów wykorzystałam już przy okazji musu jabłkowego i przecieru pomidorowego (który już w tym roku zajął pół jednej szuflady w zamrażarce). Jeśli macie w niej trochę miejsca, a spiżarnia pęka już w szwach, zróbcie mrożony sok! To dobra alternatywa dla soków do spiżarni, jeśli w grę wchodzi nieduża ilość owoców. W mojej zamrażarce trzy

Posadzone i zjedzone