drylujemy usuwając pestki. Połówki przekładamy od razu do miski i wlewamy sok z cytryny oraz wsypujemy cukier. Tak przygotowane śliwki odkładamy najlepiej na całą noc. 2. Następnie przygotowujemy słoiki ja wyparzam je w 100 st C w piekarniku przez 10 min. Śliwki lekko przemieszać i odcedzić dokładnie na sitku. Powstały syrop wraz z nierozpuszczonym cukrem zagotować dodając przyprawy, skórkę(...)połowy pomarańczy i kwasek cytrynowy. 3. Syrop doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu przez 5-8 minut. 4. Śliwki przełożyć do wyparzonych słoików. Z syropu wyjąć przyprawy i zalać śliwki. Zakręcić szczelnie, a następnie pasteryzować przez 20 minut. ( Ja na tym etapie starym farmaceutycznym sposobem dodaję na wierzch kilka kropel wódki by dodatkowo zabezpieczyć syrop
vaniliowoczekoladowarazie ja prowadzę 1:0. Serdecznie polecam! GOŁĄBKI ZAPIEKANE POD PIERZYNKĄ Z PAPRYKI I CUKINII. Składniki na 2 porcje: 1 słoik gołąbków w sosie pomidorowym Pamapol 1/2 zielonej papryki 1/2 czerwonej papryki 1 mała cukinia 2 łyżki oliwy z oliwek 1 mała cebula 2 ząbki czosnku sól pieprz kolorowy zioła prowansalskie 60 g tartej(...)smażyć przez około 6 minut, pod koniec smażenia dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. Całość dobrze doprawić solą, pieprzem kolorowym i posypać ziołami. Do małego naczynia żaroodpornego wyłożyć gołąbki ze słoika, sos wymieszać z warzywami i wylać na gołąbki, posypać startą mozzarellą. Potrawę zapiekać przez około 20 minut. Danie podawać ze świeżym domowym pieczywem. Smacznego
Zakątek rozkoszy kulinarnychusunąć nieprzyjemny zapach np. stęchlizny lub zapach chrzanu ze słoika trzeba wlać do butelki, słoika czy termosu trochę gorącej wody ( około 1 szklanki ), dosypać 2 łyżeczki soli, naczynie szczelnie zamknąć i mocno wstrząsnąć kilka razy. Następnie wylać słoną wodę i opłukać czystą wodą , wysuszyć. Gotowe
Przepisy i porady kulinarneprzygotowany kalafior przyda się zimą jako dodatek do zup i obiadów. Składniki na ok. 8-10 słoików 0,6 l: -4 średnie kalafiory -4 l wody -6 łyżek soli Kalafiory oczyszczamy i opłukujemy zimną wodą. Dzielimy na mniejsze części. Sparzamy we wrzątku przez 2 minuty, ale nie gotujemy. Odławiamy. Układamy w słoikach i zalewamy wrzącą zalewą, przygotowaną
Maminek kulinarnySkładniki: -papryka czerwona i żółta przyprawy na słoik litrowy: -dwa ząbki czosnku -liść laurowy -dwa ziela angielskie -cztery ziarna czarnego pieprzu -łyżka oleju Zalewa: -1 l wody -8 łyżek octu i tyle samo cukru - łyżeczka soli Wszystkie składniki zalewy zagotować i odstawić do wystudzenia. Paprykę przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne. Ułożyć(...)ściśle w słoikach z przyprawami. Zalać zimną zalewą. Na wierzch wlać łyżkę oleju. Pasteryzować 20 minut
Kulinarne przemysleniagodzinę. Następnie wyjąć z wody. Poczekać aż ostygną na tyle żeby schować do lodówki. Następnego dnia są gotowe do jedzenia 3 Nałożyć kiełbasę do słoiczków, mocno przydusić. Zakręcić, wstawić słoiki do dużego garnka w którym dno wyłożone jest grubą szmatką. Wlać wody do 3/4 wysokości, przykryć garnek. Gotować słoiki godzinę od zagotowania się wody. Jak już woda będzie się gotowała
Kuchnia Pokoleńcukier, wymieszać. Gotować tak długo, aż powstanie gęsta masa. Trochę soku może być, ponieważ podczas jak będzie dżem stygł i tak masa jeszcze zgęstnieje. Gorący dżem włożyć do wyparzonych słoików, zakręcić. Położyć słoiki dnem do góry i przykryć grubym ręcznikiem. Tak zostawić ,aż całkowicie ostygną. Można również pasteryzować 10 minut, wybór należy do Was. To jest naprawdę pyszny dżem, polecam
Kuchnia PokoleńWitajcie:) dzisiaj zapraszam na kolejne szybkie danie z gotowym daniem ze słoika. Dzisiaj w zapiekance wykorzystałam bigos firmy PAMAPOL . Danie jest pyszne, szybkie w przygotowaniu i nie potrzeba do niego dużo składników. Zapraszam do wypróbowania:) Składniki: 500 g bigosu ze słoika PAMAPOL 1 duża cebula 2 łyżki masła około 500g ugotowanych w całości ziemniaków 1 szklanka startego
Sama słodycz i szczypta chiliszklanka mleka kokosowego 0,5 szklanki nasion chia 3 łyżki syropu klonowego 300 g świeżych malin 3 łyżki miodu (użyłam faceliowego) 1 banan Przygotowanie: w słoiku połącz mleko kokosowe, nasiona i syrop klonowy. Słoik zamknij i wszystko dobrze wymieszaj. Wstaw do lodówki na 4-5 h. Maliny zblenduj z miodem na gładką masę. W szklance ułóż banana
Niezły Młynekzagotowania, ciągle mieszając drewnianą łyżką. Dosypałem cukier, wrzuciłem plastry pomarańczy pokrojonej razem ze skórką, gotowałem jeszcze 5 minut. Zestawiłem garnek, łyżką cedzakową zebrałem pianę. Napełniłem po brzegi wyparzone słoiki, szczelnie zakręciłem pokrywki, słoiki ustawiłem do góry dnem na 5 minut
R'n'G Kitchentarce o grubych oczkach. Wszystko razem wymieszać (w dużej misce) i osolić. Miskę przykryć talerzem, docisnąć i nakryć ściereczką. Odstawić na tydzień. Po tym czasie kapustę przełożyć do słoików i szczelnie zakręcić. Pasteryzować 10-15 minut (w zależności od wielkości słoika
Di gotujezawierają naturalną pektynę dzięki której nie będzie rozwodniony. Owoce gotujemy na małym gazie ok. 20-30 minut, gdy zobaczymy, że dżem zacznie gęstnieć. Dżem przekładamy do czystych i wyparzonych słoików. Po nałożeniu odwracamy do góry dnem i trzymamy tak, aż wystygną. Gdy zobaczymy, że wieczka ładnie wklęsły to nie ma potrzeby pasteryzacji. Ja nie pasteryzowałam. Z przepisu otrzymamy(...)słoików dżemowych (w zależności od ich pojemności
Mania Wypiekaniaupodobań swoją frużelinę dodając goździki, cynamon, wanilię czy choćby anyż. Masa nie jest bardzo słodka, gdyż sok z cytryny skutecznie łamie jej słodycz. Frużelinę możecie przygotować i trzymać w słoiku w lodówce, ale po pasteryzacji zamieni się w doskonały przetwór, który w zimowy dzień przyniesie nam swoim aromatem i smakiem wspomnienie gorącego lata. Ja niestety nie miałam mąki ziemniaczanej, użyłam(...)więc tapioki. Jeśli Wasze wiśnie są bardzo soczyste, może zajść konieczność dodania nieco więcej mąki. Chodzi generalnie o uzyskanie gęstej konsystencji. Nawet jeśli nie lubisz wiśni, zrób chociaż jeden słoik frużeliny;) Drukuj Frużelina z wiśni do ciast, deserów, budyniu window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki 1 kg wiśni 2 szkl. cukru 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1/3 szkl. wody sok z cytryny
Mieszam w GarnkuWitajcie :) Zostałam zaproszona przez firmę PAMAPOL do wspólnej zabawy jak wykorzystać gotowe dania ze słoika do przygotowania szybkiego, pysznego i nietypowego dania. Ja mam dzisiaj propozycję wykorzystania pysznego sosu gulaszowego w lazanii.Powiem Wam że wyszła pyszna. Dla zapracowanych taka wersja dania jest w sam raz:) Zapraszam do wypróbowania:) Składniki: 1 słoik Gulaszu firmy Pamapol 1 szklanka startego parmezanu lub zwykłego
Sama słodycz i szczypta chiliminut, mieszając co jakiś czas. Jabłka powinny rozpaść się. Jeśli mus robimy z jabłek w skórkach i zależy nam na idealnej gładkości, wtedy można go zmiksować blenderem. Umyte słoiki wyparzać i od razu nakładać gorący mus. Po zakręceniu każdy słoik ustawiać do góry dnem. W taki sposób zamkną się bez konieczności pasteryzowania. (Można jednak je pasteryzować w tradycyjny sposób
Codzienna kuchnia niecodzienna