mięsa, do kanapek , do sałatek i wielu innych potraw . Ekspresowe pikle z ogórków z pewnością przypadną Wam do gustu również jako samoistna przekąska. Do czystych i suchych 2 słoików wkładamy pokrojone w grube plastry 4 ogórki małosolne, koper i czosnek z kiszenia, po 1 płaskiej łyżeczce gorczycy, po 2 ziarna ziela angielskiego i po 1 goździku. Przygotowujemy zalewę. Mieszamy(...)łyżki domowego octu jabłkowego (może być też ocet spirytusowy, ale wtedy pikle będą kwaśniejsze), oraz trochę słonego płynu, który wytworzył się podczas kiszenia ogórków. Przygotowaną zalewę wlewamy do słoików z ogórkami i zakręcamy. Gotowe pikle wstawiamy do lodówki. Po kilku godzinach pikle są już gotowe do spożycia i mogą być świetnym dodatkiem np. do grillowanego mięsa. Smacznego! The post Pikle
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięserdecznie! Składniki: Kruche ciasto: 3 szklanki mąki 5 żółtek 250 g masła 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki cukru pudru Nadzienie: 5 lasek rabarbaru ogrodowego 1 słoik domowego dżemu truskawkowego (400g) Beza: 5 białek 3/4 szklanki cukru 1 kisiel (u mnie poziomkowy) Sposób wykonania: 1. Margarynę, cukier puder i mąkę posiekać nożem. Dodać żółtka i proszek, zagnieść(...)części (1/3 i 2/3). 2. Rabarbar oczyścić, pokroić w centymetrowe kawałki, przełożyć do rondelka, dodać łyżkę wody i chwilę dusić, aż zmięknie i zacznie się delikatnie rozpadać. Wtedy dodać słoik dżemu truskawkowego. Wymieszać razem i chwilkę razem poddusić (dosłownie pół minuty). Zdjąć z gazu. 3. Białka ubić na sztywno, partiami dodawać cukier, a potem kisiel i dokładnie wymieszać
Kuchnia domowa Aniwypadku najlepiej sprawdzają się mleka z większą zawartością tłuszczu czyli mleko sojowe, kokosowe oraz migdałowe. Kefir sojowy Składniki: 500ml mleka sojowego 2 łyżeczki grzybka tybetańskiego Przygotowanie: Do litrowego słoika wlej 500 ml mleka sojowego i dodaj dwie łyżeczki grzybka tybetańskiego. Na słoik nałóż przewiewny materiał i zabezpiecz gumką. Po 24h lub 48h kefir jest gotowy. Wyłów ziarna
wegujemybyć domowa kostka rosołowa . Po co faszerować samych siebie jak i osoby z naszego otoczenia kostkami, skoro w tak prosty sposób można zrobić własną alternatywę? Ja przechowuję go w słoiku, ale jeśli używasz go mało lub jest Ci wygodniej zawsze możesz dać go do „foremek do lodu”. Wtedy własnie uzyskasz formę kostek rosołowych Ja uwielbiam smak sosu sojowego(...)składniki umieść w dużym garnku i gotuj co jakiś czas mieszając przez około godzinę. Po tym czasie zdejmij z ognia, przestudź i przełóż do forem do lodu lub do słoików. Zużyj w przeciągu kilku miesięcy. I voilà. Twoja domowa kostka rosołowa jest już gotowa. Teraz możesz gotować swoje ulubione zupy Smacznego! Artykuł Domowa kostka rosołowa – warzywna pochodzi z serwisu
Blendmanchili do smaku. Dodać rozrobioną w wodzie mąkę ziemniaczaną, wymieszać i gotować całość, na bardzo małym ogniu, przez około 10 minut, aż sos lekko zgęstnieje. Gorący sos przelać do słoika/słoików. Słoiki odwróci ćdo góry dnem i odstawić do wystygnięcia. Podawać z nachosami, krakersami czy chipsami. SMACZNEGO! Uwagi do przepisów: Z podanych składników wychodzi około 800 ml salsy. Ostrość
Gospodyni Miejskadodaję cukier i gotuję na wolnym ogniu przez ok. 2 godz. od czasu do czasu mieszając. Miód będzie pomalutku gęstniał. Po tym czasie jeszcze gorący przelewam do wyparzonych wcześniej słoików, dokładnie zakręcam i odwracam do góry dnem. Trzymam tak do momentu, kiedy słoiki będą zupełnie zimne. Miód z mniszka ma całą masę rewelacyjnych właściwości : - zapobiega powstawaniu i leczy występującą
Wielopokoleniowokilka dni . Co pewien czas wstrząśnij słojem , aby składniki się zmieszały , a cukier szybciej się rozpuścił . Gdy cukier całkiem się rozpuści przecedź syrop przez sitko , przelej do czystych małych słoików . Słoiki szczelnie zamknij , przechowuj w ciemnym i chłodnym miejscu . Dodawaj do herbaty zamiast cukru.Syrop z mniszka lekarskiego jest stosowany głównie w celu łagodzenia kaszlu . Jednak miód z mniszka przyśpiesza także
Przepisy i porady kulinarneDzisiejsze bezy robiłam z myślą o Dniu Mamy, to po ciasteczkach kolejne fajne słodycze, które można zrobić wcześniej i pięknie prezentują się w przezroczystym słoiku. Świetnie nadadzą się także jako dekoracja tortu czy babeczek, więc można potraktować je jako dodatek lub w końcu to idealny sposób, żeby wykorzystać niezużyte do ciasta białka :) Składniki: 2 duże białka 120 g cukru szczypta(...)podczas pieczenia/suszenia. Bezy pieczemy w piekarniku rozgrzanym na 120 stopni przez około godzinę (w zależności od ich wielkości czas może się nieco różnić). Gotowe wystudzone bezy można przechowywać w słoiku. Smacznego! ciastkożercy
Ciastkozercypowrotem do garnka. Dolewamy wywar wołowy i dusimy bez przykrycia ok. 2h. Ja niestety wywaru nie miałam, ale dodałam galaretkę wieprzową (bez mięsa), którą miałam jeszcze w słoiku. Było tego ok. pół słoika litrowego. W osobnym garnku gotujemy pomidorki koktailowe z gałązką, która daje bardziej intensywny smak i aromat. Gotujemy na dużym ogniu, pod przykryciem aż powstanie sos. Dodać
Ukojenie Podniebieniapyszna kolacja, ale również można ją zabrać w pojemniku na śniadanie do pracy. SKŁADNIKI 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 4 jajka 100 g ryżu (1 torebka) 1 mały słoik ogórków konserwowych 1 mała puszka kukurydzy 1 mała cebula 2-3 łyżki majonezu 2 łyżeczki musztardy sól, pieprz, szczypta ziół prowansalskich opcjonalnie do dekoracji szczypiorek WYKONANIE Ryż ugotować w lekko(...)osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu (u mnie było to 15 minut), zostawić do ostudzenia. Jajka ugotować na twardo (8 minut), również zostawić do ostudzenia. Ogórki wyciągnąć ze słoika i pokroić w kostkę. Cebulę i jajka obrać i również pokroić w kostkę. Kukurydzę odcedzić przez sitko z zalewy. Do miski wsypać ryż, dodać tuńczyka, jajka, ogórki, kukurydzę i cebulę, Wszystko
Passions hobbies lifezaparzonej mocnej kawy, ostudzonej 100 - 150 ml zimnego mleka kostki lodu Przygotowanie: Do blendera kielichowego przelewamy kawę razem z mlekiem. Miksujemy przez kilka sekund. Wlewamy napój do szklanki lub słoika na napoje, dodajemy kilka kostek lodu. Kostki lodu można zmiksować razem z kawą i mlekiem. Przed podaniem szklanki lub specjalne słoiki możemy dodatkowo schłodzić, wkładając je do zamrażarki. Kawę mrożoną
Moja smaczna kuchnianajdziwniejszych kulinarnych eksperymentach, odrywałabym ogonki i duże żyłki do rana. Zabawy trochę było, bo po obraniu i przebraniu, zostały dwa kilogramy liści. Z takiej ilości wyszły mi cztery słoiki o pojemności około 250-300 ml. Składniki: liście szczawiu dwie łyżki oleju sól Przebieramy szczaw, odrzucamy listki z plamami czy pomarszczone. Z liści odrywamy ogonki i grube żyłki. Dokładnie je myjemy(...)ilość- użyłam blendera, ale tak, aby zostały kawałki listków. Wrzucamy rozdrobniony szczaw na rozgrzany tłuszcz, doprawiamy solą. Użyłam łyżeczki soli na 2 kg liści. Gorący przekładamy do wyparzonych słoików, pasteryzujemy 15 minut. Tak przygotowany przecier wystarczy dodać zimą do wywaru, doprawić śmietaną i podać z jajkiem ugotowanym na twardo
Wrzosowa Polanagarść mixu sałat 250g chudego twarogu 10-15 truskawek 1/2 szkl. oleju rzepakowego 3 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 łyżka miodu Sposób przygotowania: Sporą garść mixu sałat wkładamy do słoika (powinna zajmować 1/3 pojemności). Następną warstwę tworzymy z chudego białego twarogu - rozkruszamy w dłoniach i wsypujemy do słoika. Ostatnia warstwa to pokrojone truskawki. Dressing pietruszkowo-miodowy: olej przelewamy do miseczki
Kolorowy Przepisownikrównie drobno jak resztę warzyw. Dodajemy odcedzony z puszki bób i szykujemy grecki winegret. Czosnek przeciskamy przez praskę lub siekamy i rozcieramy na pastę, wrzucamy go do blendera lub słoika. Dodajemy olej, oliwę, ocet, sok z cytryny, suszone oregano. Miksujemy wszystko na gęsty sos, lub zakręcamy słoik i energicznie nim wstrząsamy do zemulsyfikowania składników. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem
Karo in the Kitchennarażone na chorobę zwaną botulizmem (powodowaną przez bakterię Clostridium botulinum). W sklepie - na co zwrócić uwagę kupując miód: Dobry miód nie może kosztować 10 czy 15 zł za litrowy słoik - to powinno wzbudzić nasze podejrzenia. Miód wielokwiatowy jesteśmy w stanie kupić za 25-30zł za litrowy słoik, natomiast jeśli ma to być miód spadziowy jego cena może wynosić nawet
Mania Wypiekania