słoik - 12348 przepisów (strona:215/824)

Hawajska sałatka z kurczakiem 389

nikt przecież nie zabroni przygotować ją na Sylwestra lub Nowy Rok :) Składniki: 2 piersi z kurczaka 5 jajek 1 mała puszka ananasów w plastrach lub w kostce 1 mały słoik marynowanych pieczarek 1 mały słoik ogórków konserwowych 1 puszka fasoli czerwonej 1 puszka kukurydzy majonez sól, pieprz oraz przyprawa gyros do smaku olej do smażenia mięsa Sposób przygotowania: Filety oczyszczamy

Kuchnia w czekoladzie
Sos tatarski mojej mamy 541

mnie nie ma wielkiej różnicy w smaku, a sałatka jest lżejsza. Poniżej przepisu wrzucam też kilka zdań z wikipedii na temat sosu tatarskiego. Składniki (orientacyjne): 1 litrowy słoik korniszonów (ogórków marynowanych w occie) 1 litrowy słoik grzybów marynowanych 6 jajek 2 łyżki majonezu 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego sól, pieprz Jajka gotujemy i kroimy w kosteczkę. Korniszony i grzyby również

Trzeci talerz
Konfitura żurawinowa 160

Byłam dziś w markecie moją uwagę przykuł na promocji słoik sosu żurawinowego, żurawiny tam jak na lekarstwo za to syropu f.-g. nieskończona ilość:) Tak mam na tym punkcie małego fizia, przyznaje się czytanie etykiet stało się moja obsesją ale dzięki temu dopinguje mnie to do robienia swoich potraw i dań w domu. Stąd dziś przepis na sos żurawinowy ,który(...)prostu kanapką. Zapraszam... Skala smaku 10/10 mrożoną żurawinę nie jest tak łatwo dostać. Kupiłam ją w Piotrze i Pawle. Ja zrobiłam z podwójnej porcji, wyszły mi cztery słoiki 250g. które zapeklowałam. Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size

Kubki smaku
Sałatka ze śledziem 218

sobą komponują.  Można ją podać w misce lub w pucharku. Ułożyć warstwowo lub wymieszać.  Jak komu wygodniej, smakuje zawsze tak samo :) Sałatka ze śledziem  1 słoik marchewki konserwowej krojonej ( 250 g)  6 filetów śledzia marynowanego  1 puszka groszku konserwowego ( 400 g)  1 por  1 słoik ogórków korniszonów ( 500 g)  majonez (pikantny

Takie tam pichcenie
Świąteczna sałatka z kurczakiem i rodzynkami 251

Składniki: jedna podwójna pierś z kurczaka puszka kukurydzy puszka białej fasolki seler cięty w słoiku słoik marynowanych pieczarek 10 dag rodzynek 3 łyżki posiekanego szczypiorku 3-4 łyżki majonezu sól, pieprz do smaku tłuszcz do smażenia Sposób przygotowania: Piersi z kurczaka kroimy w kostkę. Doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy na patelni na złoty kolor. Kukurydzę i fasolę odsączamy na sitku

Pobite gary Barbary
Kandyzowane skórki cytrusowe 212

tylko z górki. No chyba że zawsze przez zjedzeniem dokładnie szorujecie i sparzacie pomarańczki ;-). Składniki: skórki po cytrusach cukier (na każdą skórkę po pomarańczy łyżka cukru) woda rondelek bajerancki słoik Przygotowanie: Skórki obierz na ile dasz radę z białej części wewnętrznej. Pokrój w drobną kostkę. Nalej wody do rondelka i rozpuść w nim cukier po czym wrzuć skórki. Woda powinna(...)przykryj pokrywką rondelek. Gotuj około 40 minut, co 10 minut sprawdzając czy nie trzeba dolać wody. Pod koniec gotowania zdejmij pokrywkę i odparuj wodę. Gotowe skórki przełóż do słoika i trzymaj w lodówce aż się nie skończą

greenscarf
Kandyzowana skórka pomarańczowa 169

paski skórki wyjąć z syropu i odłożyć na kratkę, by ociekły z syropu. Najlepiej by były na kratce całą noc. Następnego dnia pokroić je na kosteczki i włożyć do słoika. Słoik ze skórką można przechowywać w lodówce ok. 2 tygodni (może nawet dłużej). Syrop pomarańczowy można wykorzystać do herbaty lub do polania ciasta (można go też wyjeść łyżeczką z garnka

Mania Wypiekania
Kandyzowana skórka pomarańczy 165

przykryciem ok 30 min. Po tym czasie odkrywamy garnek i gotujemy jeszcze jakieś 10-15 min, aż skórka troszkę nam się zeszkli, a syrop się zredukuje. Przekładamy do słoików. Dodatkowe informacje Dorotka radzi odcedzić nadmiar syropu, ale ja przekładam go również do słoików. 4.3.1.2 http://mieszamwgarnku.pl/desery/inne/kandyzowana-skorka-pomaranczy/ BosowKuchni Artykuł Kandyzowana skórka pomarańczy pochodzi z serwisu Mieszam w garnku

Mieszam w Garnku
Świąteczny piernik 195

cukru - 50 dkg mąki - 5 białek (piana) - 1 dkg sody oczyszczonej - 3 łyżki przegotowanej zimnej wody - 15 dkg bakalii ( rodzynki, orzechy) - powidła śliwkowe ( w zależności od pojemności słoika ja dałam 400 g ) - dwie polewy czekoladowe gotowe ( 5 min się je moczy w gorącej wodzie i są gotowe do użycia) - tłuszcz do wysmarowania blachy Przygotowanie: Miód z przyprawą trzeba w rondelku(...)sody oczyszczonej - 0,12 zł 3 łyżki przegotowanej zimnej wody 15 dkg bakalii ( rodzynki, orzechy) - rodzynki 2,99 zł opakowanie, orzechy miałam swoje Powidła śliwkowe ( w zależności od pojemności słoika ja dałam 400 g ) - 3,99 zł 2 polewy czekoladowe gotowe - 2,19 zł/szt.(5 min się je moczy w gorącej wodzie i są gotowe do użycia

Tanio smacznie i prosto
Bałkański przysmak śledziowy 199

można zgrzeszyć . Zresztą ja tam diet nie lubię- są nie dla mnie , a tłusta nie jestem , wystarczy ruch i rozsądek ,a wszystko można jeść , nawet czekoladę ..mniam Składniki : 1 słoik marynowanych płatów śledziowych – najlepiej domowych , ale kupne też oblecą 3 cebule dość spore 1 łyżka koncentratu pomidorowego – gęstego 1 płaska, łyżka słodkiej mielonej papryki – idealne jest mielone(...)mieszamy , następnie dokładamy koncentrat i mieszamy ,aż cebulka zmięknie i połączy się z nim . Odstawiamy do całkowitego wystudzenia . Zimny olej z cebulką , łączymy z pokrojonymi śledziami i układamy w słoikach , tak aby śledzie nie wystawały ponad zalewę . Zakręcamy porządnie i odstawiamy do lodówki na 3 dni. Po tym czasie możemy się zachwycać niebiańskimi śledzikami W razie potrzeby postoją do tygodnia

Ogrodnik w podróży
Śledzie po skandynawsku 204

jest jej niebywałym atutem. Polecam gorąco ocet jabłkowy z Ogródka Dziadunia   (klik)  - jest naprawdę dobrej jakości a dodatkowo można go nabyć za bardzo słuszną cenę.  W słoiku układaj warstwami: cebulę i koper, śledzie, przyprawy itd.  Zalej marynatą, zamknij szczelnie słoik i wstaw do lodówki na minimum 4 dni (jeśli wytrwasz tyle). :) Smacznego

Garniec Magalie
Bosmańskie śledziki 457

dość długo , bo do tygodnia i im więcej siedzą w lodówce , tym smaczniejsze są . Polecam , szczególnie na sylwestra " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki : 1 słoik marynowanych ,płatów śledzi – duży 2 ogórki kiszone 1 mała cebulka 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka -płaska pieprzu 1 szklanka oleju 1 płaska łyżeczka gorczycy Śledzie odcedzamy z zalewy , zdejmujemy(...)ogórków . Czosnek obieramy i kroimy w cieniutkie plasterki , także dokładamy do pozostałych składników . Dodajemy pieprz , gorczycę i wlewamy olej oraz pokrojone śledzie , mieszamy delikatnie łyżką . Przekładamy do wyparzonych słoików , zakręcamy i odstawiamy na 3 dni do lodówki . Gotowe , teraz już tylko jeść Post Bosmańskie śledziki pojawił się poraz pierwszy w Ogrodnik w podróży

Ogrodnik w podróży
Gruszki w occie z goździkami 145

wrzenia, mieszając póki cukier się nie rozpuści. Gruszki wkładamy do gotującej się zalewy. Gotujemy do momentu, aż owoce zmienią kolor na złoty i będą szkliste. Gruszki umieszczamy w przygotowanych słoikach i zalewamy je płynem, w którym się gotowały. Nie trzeba ich pasteryzować. Słoiki od razu zakręcamy i stawiamy do góry dnem (powinny tak stać do całkowitego wystudzenia). Smacznego

MyCookBook.pl
Śledzie korzenne z suszonymi śliwkami 217

średniej cebule 1 gałązka tymianku olej kujawski 3 ziarna przygotowanie Śledzie pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę pokroić w kostkę, śliwki w paski. Cebulę, śliwki, śledzie,  układać  w słoiku  warstwami  zaczynając od cebuli. Dodać gałązkę tymianku. Zalać olejem tak aby wszystko było przykryte. Zamknąć słoik, wstrząsnąć i odstawić do lodówki na co najmniej 24 godziny. Smacznego

Stare Gary
Marynowane płaty śledziowe – od podstaw 218

soli 1 łyżka cukru 1-2 cebule 1 łyżeczka ziaren gorczycy białej Śledzie patroszymy , płukamy , rozcinamy na pół i pozbawiamy kręgosłupa ( jak na zdjęciu ) . Tak przygotowane śledzie układamy w słoikach dość luźno , najlepiej po obrysie wewnętrznej strony słoja , a środek zostawiamy pusty – do niego napchamy cebulki Składniki na zalewę wkładamy i wlewamy do garnka , dokładając pokrojoną w plastry cebulę(...)doprowadzamy do wrzenia , od momentu zagotowania zalewy , pozwalamy jej bulgotać około 5 minut . Po czym zdejmujemy z gazu i zostawiamy do całkowitego wystygnięcia . Zimną zalewą zalewamy śledzie , do środka słoika wpychamy cebulę z zalewy , zakręcamy i odstawiamy na 3- 4 dni do lodówki . Po tym czasie możemy już spokojnie zjeść lub przetworzyć w śledziki bosmańskie , czy kaszubskie " class="wp-smiley

Ogrodnik w podróży