najdziwniejszych kulinarnych eksperymentach, odrywałabym ogonki i duże żyłki do rana. Zabawy trochę było, bo po obraniu i przebraniu, zostały dwa kilogramy liści. Z takiej ilości wyszły mi cztery słoiki o pojemności około 250-300 ml. Składniki: liście szczawiu dwie łyżki oleju sól Przebieramy szczaw, odrzucamy listki z plamami czy pomarszczone. Z liści odrywamy ogonki i grube żyłki. Dokładnie je myjemy(...)ilość- użyłam blendera, ale tak, aby zostały kawałki listków. Wrzucamy rozdrobniony szczaw na rozgrzany tłuszcz, doprawiamy solą. Użyłam łyżeczki soli na 2 kg liści. Gorący przekładamy do wyparzonych słoików, pasteryzujemy 15 minut. Tak przygotowany przecier wystarczy dodać zimą do wywaru, doprawić śmietaną i podać z jajkiem ugotowanym na twardo
Wrzosowa Polanagarść mixu sałat 250g chudego twarogu 10-15 truskawek 1/2 szkl. oleju rzepakowego 3 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 łyżka miodu Sposób przygotowania: Sporą garść mixu sałat wkładamy do słoika (powinna zajmować 1/3 pojemności). Następną warstwę tworzymy z chudego białego twarogu - rozkruszamy w dłoniach i wsypujemy do słoika. Ostatnia warstwa to pokrojone truskawki. Dressing pietruszkowo-miodowy: olej przelewamy do miseczki
Kolorowy Przepisownikrównie drobno jak resztę warzyw. Dodajemy odcedzony z puszki bób i szykujemy grecki winegret. Czosnek przeciskamy przez praskę lub siekamy i rozcieramy na pastę, wrzucamy go do blendera lub słoika. Dodajemy olej, oliwę, ocet, sok z cytryny, suszone oregano. Miksujemy wszystko na gęsty sos, lub zakręcamy słoik i energicznie nim wstrząsamy do zemulsyfikowania składników. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem
Karo in the Kitchennarażone na chorobę zwaną botulizmem (powodowaną przez bakterię Clostridium botulinum). W sklepie - na co zwrócić uwagę kupując miód: Dobry miód nie może kosztować 10 czy 15 zł za litrowy słoik - to powinno wzbudzić nasze podejrzenia. Miód wielokwiatowy jesteśmy w stanie kupić za 25-30zł za litrowy słoik, natomiast jeśli ma to być miód spadziowy jego cena może wynosić nawet
Mania WypiekaniaNazwa pelati oznacza, że pomidory są już obrane ze skórki. Polecam pyszny przepis na własne pomidory w przecierze w słoikach. Składniki: 7,5 kg pomidorów 5 łyżek oliwy sól i pieprz do smaku cukier do smaku ½ szklanki soku z cytryny Wykonanie: 5 kg pomidorów sparzyć, obrać, odcedzić na sicie. Następnie doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem i dusić(...)oliwie na wolnym ogniu aż się rozpadną, a sos zgęstnieje. Pozostałe pomidory dokładnie umyć, przełożyć do wyparzonych słoików, wlać po dwie łyżki soku z cytryny i zalać gorącym przecierem, szczelnie zamknąć i pasteryzować przez 15 minut
Tradycyjna Kuchniacieniu, z niezliczoną ilością dzbanków lemoniady, gałek lodów, z miskami pełnymi czereśni, malin, jagód, arbuza, moreli i brzoskwiń. Tych ostatnich w szczególności! Soczystych, słodkich brzoskwiń. Co roku przygotowuję dziesiątki słoików z przetworami z tych słonecznych owoców. Najlepiej lubię konfiturę brzoskwiniową z galaretką lub po prostu brzoskwinie w syropie, które idealnie nadają się do deserów, czy wypieków. I właśnie(...)cukru 4 żółtka 200 g mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka cukru waniliowego skórka otarta z 1 ekologicznej cytryny 4 białka 1-2 litrowe słoiki brzoskwiń w syropie (ew. 1 puszka lub 1 kg świeżych brzoskwiń) odsączone na sicie Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Masło ubijamy z cukrem na puszystą masę
Rozpustne gotowanielubię spełniać i w ten o to sposób dzisiaj goszczę Was smarowidłem pasztetowym, które godne jest polecenia. Raz przygotowane na zawsze pozostanie w Waszym menu. Pasztet wieprzowy do słoików SKŁADNIKI : 500 g szynki 1 0 0 g wątróbki drobiowej 15 0 g podgardla 2 łyżki smalcu sól i pieprz do smaku 1-2 listki liś cia laurow(...)ostatnie 5 minut wrzucamy wątróbkę. Wszystko odcedzamy. Mielimy trzykrotnie w maszynce na najmniejszym sicie. Do masy dodajemy smalec, doprawiamy pieprzem ewentualnie solą. Powstałą masę pasztetową przekładamy do słoików - ugniatamy . Pasztet pasteryzujemy w piekarniku w temperaturze 100 stopni przez 40 minut. Odstawiamy do ostygnięcia. Smacznego
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiprzypominają pierogi :) Są proste do zrobienia, a przy tym bardzo smaczne. Tym razem poszłam trochę na łatwiznę i aby przyspieszyć wyrób tych bułeczek postanowiłam użyć gotowych, prażonych jabłek ze słoika. Zaoszczędziłam sporo czasu, a efekt zadowolił nie tylko moje podniebienie :) Te urocze drożdżowe kieszonki, po brzegi wypełnione jabłkowym nadzieniem będą idealną przekąską lub drugim śniadaniem nie tylko w pracy(...)suszonych drożdży lub 25 g świeżych drożdży 50 g cukru 15 g cukru waniliowego szczypta soli Nadzienie: ok. 700 g prażonych jabłek (użyłam gotowych ze słoika) garść rodzynek Do posmarowania bułeczek: kilka łyżek mleka Wykonanie: Mleko wlewamy do garnuszka, dodajemy masło (lub margarynę) i podgrzewamy do jego rozpuszczenia. Odstawiamy do przestudzenia. Mąkę przesiewamy do miski, dosypujemy suche drożdże i dokładnie
MyCookBook.pldokładnie mieszamy, a następnie gotujemy 3 - 5 minut aż dżem wyraźnie zgęstnieje. Pamiętajcie, by podczas całego procesu delikatnie mieszać całość,by nie uszkodzić truskawek. Gorącą masą napełniamy wyparzone słoiki, zakręcamy i odstawiamy. Jeśli wolicie, to dla pewności, że słoiki dobrze się zamkną możecie pasteryzować włożony do nich dżem przez 15 - 20 minut
Czary - gary w kuchniJogurt na drugie śniadanie do pracy 5 łyżek jogurtu naturalnego 2 łyżki wiórków kokosowych 2 łyżki nasion chia kilka orzechów laskowych 2 daktyle słoik nie duży Do słoika wsypujemy jedną łyżkę wiórków oraz nasiona chia, dodajemy jogurt i dodajemy pokrojone w małe kawałeczki daktyle oraz orzechy, mieszamy. Z góry posypujemy jeszcze jedną łyżką wiórków
Kuchnia na wzgórzupomidora, posypujemy osączoną z zalewy kukurydzą, wędzonego fileta z kurczaka kroimy w kostkę łączymy z pozostałymi składnikami, dodajemy kuleczki mozzarelli, delikatnie mieszamy . Przygotowujemy sos: Cebulkę drobniutko siekamy umieszczamy w słoiku, wlewamy oliwę , ocet winny i wino, dodajemy musztardę, doprawiamy do smaku solą i Peiperem zakręcamy słoik i wstrząsamy aż składniki się połączą i powstanie gęsty kremowy sos, przed podaniem polewamy
Wanilia i Kardamonmałe słoiczki) świeże truskawki, do dekoracji wiórki kokosowe do obsypania wierzchu i boków tortu Wykonanie Na paterze układamy pierwszy blat biszkoptu. Nasączamy wodą kokosową. Smarujemy dżemem z 1 słoika, wyłożyć ¼ kremu kokosowego. Przykryć kolejnym blatem, nasączyć, posmarować dżemem z 2 słoika, wyłożyć ¼ kremu kokosowego. Przykryć ostatnim blatem, nasączyć. Wierzch i boki wysmarować resztą kremu kokosowego, obsypać wiórkami kokosowymi. Schłodzić przez
kulinarnyswiatdomipiątkowe przedpołudnie zapraszam na pyszną sałatkę warzywną. To doskonała przekąska na każdą imprezę. Jest szybka i łatwa do przygotowania. Polecam!! SKŁADNIKI: 1 słoik selera sałatka ORZECH , 1 słoik marynowanej cukinii, 1 duże winne jabłko, 1 puszka kukurydzy konserwowej, 1/2 puszki fasoli czerwonej, 4 jajka, 3,5 łyżki majonezu, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: 1. Seler, cukinię, kukurydzę i fasolę odsączam z zalewy
Tradycyjna kuchnia KasiSałatka z buraczków 2016-04-08 16:39:54 Wczesna jesień, to idealny czas na przyrządzanie rozmaitych przetworów. W naszych spiżarniach pojawiają się słoiki wypełnione po brzegi różnokolorowymi dżemami, kompotami, marynatami i sałatkami. W naszej spiżarni większość półek zajmuje sałatka z buraków, której robię na prawdę ogromne ilości. Wszyscy domownicy ją uwielbiają. Jest to świetny, witaminowy dodatek do tradycyjnych polskich(...)Następnie dodajemy starte buraczki, dokładnie mieszamy, aby wszystkie składniki dokładnie się połączyły ze sobą. Gotujemy wszystko razem około 7-10 minut. Tak przygotowane buraczki przekładamy do umytych i wyparzonych słoików. Pasteryzujemy przez 10-15 minut. Przechowujemy w chłodnym miejscu. by Małgorzata Hert Wędrówki po kuchni http://www.wedrowkipokuchni.com.pl
Wędrówki po kuchniświeżo wyciśniętego soku z cytryny • ½ - ¾ łyżki octu winnego • ½ szklanki bardzo dobrej jakości oliwy z oliwek • świeżo zmielony pieprz Sposób przygotowania: 1. Cebulkę drobniuteńko posiekać. ½ łyżki cebulki przełożyć do naszykowanego słoika. 2. Dodać musztardę, wsypać sól, wlać sok z cytryny i ocet winny. 3. Na koniec wlać oliwę z oliwek. Jeśli nie lubicie jej smaku, możecie połowę oliwy z oliwek zastąpić(...)innym olejem, dobrej jakości. Doprawić świeżo zmielonym pieprzem. 4. Słoik dokładnie zakręcić. Przez kilka minut energicznie potrząsać, aż powstanie emulsja. 5. Przygotowanym sosem polać porwaną na małe kawałeczki sałatę. Smacznego. Przepis dodaję do akcji: Lato 2014 w kuchni z Julią Child
W mojej kuchni