tylko z górki. No chyba że zawsze przez zjedzeniem dokładnie szorujecie i sparzacie pomarańczki ;-). Składniki: skórki po cytrusach cukier (na każdą skórkę po pomarańczy łyżka cukru) woda rondelek bajerancki słoik Przygotowanie: Skórki obierz na ile dasz radę z białej części wewnętrznej. Pokrój w drobną kostkę. Nalej wody do rondelka i rozpuść w nim cukier po czym wrzuć skórki. Woda powinna(...)przykryj pokrywką rondelek. Gotuj około 40 minut, co 10 minut sprawdzając czy nie trzeba dolać wody. Pod koniec gotowania zdejmij pokrywkę i odparuj wodę. Gotowe skórki przełóż do słoika i trzymaj w lodówce aż się nie skończą
greenscarfpaski skórki wyjąć z syropu i odłożyć na kratkę, by ociekły z syropu. Najlepiej by były na kratce całą noc. Następnego dnia pokroić je na kosteczki i włożyć do słoika. Słoik ze skórką można przechowywać w lodówce ok. 2 tygodni (może nawet dłużej). Syrop pomarańczowy można wykorzystać do herbaty lub do polania ciasta (można go też wyjeść łyżeczką z garnka
Mania Wypiekaniaprzykryciem ok 30 min. Po tym czasie odkrywamy garnek i gotujemy jeszcze jakieś 10-15 min, aż skórka troszkę nam się zeszkli, a syrop się zredukuje. Przekładamy do słoików. Dodatkowe informacje Dorotka radzi odcedzić nadmiar syropu, ale ja przekładam go również do słoików. 4.3.1.2 http://mieszamwgarnku.pl/desery/inne/kandyzowana-skorka-pomaranczy/ BosowKuchni Artykuł Kandyzowana skórka pomarańczy pochodzi z serwisu Mieszam w garnku
Mieszam w Garnkucukru - 50 dkg mąki - 5 białek (piana) - 1 dkg sody oczyszczonej - 3 łyżki przegotowanej zimnej wody - 15 dkg bakalii ( rodzynki, orzechy) - powidła śliwkowe ( w zależności od pojemności słoika ja dałam 400 g ) - dwie polewy czekoladowe gotowe ( 5 min się je moczy w gorącej wodzie i są gotowe do użycia) - tłuszcz do wysmarowania blachy Przygotowanie: Miód z przyprawą trzeba w rondelku(...)sody oczyszczonej - 0,12 zł 3 łyżki przegotowanej zimnej wody 15 dkg bakalii ( rodzynki, orzechy) - rodzynki 2,99 zł opakowanie, orzechy miałam swoje Powidła śliwkowe ( w zależności od pojemności słoika ja dałam 400 g ) - 3,99 zł 2 polewy czekoladowe gotowe - 2,19 zł/szt.(5 min się je moczy w gorącej wodzie i są gotowe do użycia
Tanio smacznie i prostomożna zgrzeszyć . Zresztą ja tam diet nie lubię- są nie dla mnie , a tłusta nie jestem , wystarczy ruch i rozsądek ,a wszystko można jeść , nawet czekoladę ..mniam Składniki : 1 słoik marynowanych płatów śledziowych – najlepiej domowych , ale kupne też oblecą 3 cebule dość spore 1 łyżka koncentratu pomidorowego – gęstego 1 płaska, łyżka słodkiej mielonej papryki – idealne jest mielone(...)mieszamy , następnie dokładamy koncentrat i mieszamy ,aż cebulka zmięknie i połączy się z nim . Odstawiamy do całkowitego wystudzenia . Zimny olej z cebulką , łączymy z pokrojonymi śledziami i układamy w słoikach , tak aby śledzie nie wystawały ponad zalewę . Zakręcamy porządnie i odstawiamy do lodówki na 3 dni. Po tym czasie możemy się zachwycać niebiańskimi śledzikami W razie potrzeby postoją do tygodnia
Ogrodnik w podróżyjest jej niebywałym atutem. Polecam gorąco ocet jabłkowy z Ogródka Dziadunia (klik) - jest naprawdę dobrej jakości a dodatkowo można go nabyć za bardzo słuszną cenę. W słoiku układaj warstwami: cebulę i koper, śledzie, przyprawy itd. Zalej marynatą, zamknij szczelnie słoik i wstaw do lodówki na minimum 4 dni (jeśli wytrwasz tyle). :) Smacznego
Garniec Magaliedość długo , bo do tygodnia i im więcej siedzą w lodówce , tym smaczniejsze są . Polecam , szczególnie na sylwestra " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki : 1 słoik marynowanych ,płatów śledzi – duży 2 ogórki kiszone 1 mała cebulka 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka -płaska pieprzu 1 szklanka oleju 1 płaska łyżeczka gorczycy Śledzie odcedzamy z zalewy , zdejmujemy(...)ogórków . Czosnek obieramy i kroimy w cieniutkie plasterki , także dokładamy do pozostałych składników . Dodajemy pieprz , gorczycę i wlewamy olej oraz pokrojone śledzie , mieszamy delikatnie łyżką . Przekładamy do wyparzonych słoików , zakręcamy i odstawiamy na 3 dni do lodówki . Gotowe , teraz już tylko jeść Post Bosmańskie śledziki pojawił się poraz pierwszy w Ogrodnik w podróży
Ogrodnik w podróżywrzenia, mieszając póki cukier się nie rozpuści. Gruszki wkładamy do gotującej się zalewy. Gotujemy do momentu, aż owoce zmienią kolor na złoty i będą szkliste. Gruszki umieszczamy w przygotowanych słoikach i zalewamy je płynem, w którym się gotowały. Nie trzeba ich pasteryzować. Słoiki od razu zakręcamy i stawiamy do góry dnem (powinny tak stać do całkowitego wystudzenia). Smacznego
MyCookBook.plśredniej cebule 1 gałązka tymianku olej kujawski 3 ziarna przygotowanie Śledzie pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę pokroić w kostkę, śliwki w paski. Cebulę, śliwki, śledzie, układać w słoiku warstwami zaczynając od cebuli. Dodać gałązkę tymianku. Zalać olejem tak aby wszystko było przykryte. Zamknąć słoik, wstrząsnąć i odstawić do lodówki na co najmniej 24 godziny. Smacznego
Stare Garysoli 1 łyżka cukru 1-2 cebule 1 łyżeczka ziaren gorczycy białej Śledzie patroszymy , płukamy , rozcinamy na pół i pozbawiamy kręgosłupa ( jak na zdjęciu ) . Tak przygotowane śledzie układamy w słoikach dość luźno , najlepiej po obrysie wewnętrznej strony słoja , a środek zostawiamy pusty – do niego napchamy cebulki Składniki na zalewę wkładamy i wlewamy do garnka , dokładając pokrojoną w plastry cebulę(...)doprowadzamy do wrzenia , od momentu zagotowania zalewy , pozwalamy jej bulgotać około 5 minut . Po czym zdejmujemy z gazu i zostawiamy do całkowitego wystygnięcia . Zimną zalewą zalewamy śledzie , do środka słoika wpychamy cebulę z zalewy , zakręcamy i odstawiamy na 3- 4 dni do lodówki . Po tym czasie możemy już spokojnie zjeść lub przetworzyć w śledziki bosmańskie , czy kaszubskie " class="wp-smiley
Ogrodnik w podróżyIdealne połączenie smaków! Znikły w mgnieniu oka. Na pewno wrócę do nich w święta i nie tylko ;) Was też zachęcam :) Śledzie można zrobić 2 dni wcześniej, zapakować w słoiki a na Wigilię będą idealne! ;) Składniki: 700g śledzi typu Matijas 400g cebuli 2 średnie marchewki garść rodzynek 3 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżeczki octu balsamicznego 100ml oleju szklanka wody(...)małym ogniu, pod przykryciem około 10 minut. Następnie zdejmujemy z ognia, dodajemy rodzynki i odstawiamy do wystygnięcia. Śledzie kroimy na mniejsze kawałki i mieszamy z sosem. Przekładamy do słoików lub zamykanego pojemnika. Przechowujemy w lodówce. Życzę smacznego! ;) Przepis pochodzi ze strony www.gotowaniecieszy.blox.pl
Czerwona PorzeczkaBardzo smaczna sałatka, którą często robię w domu i na różne imprezki, bo nigdy nie podchodzi wodą. Składniki: 1 słoik pieczarek marynowanych (600 ml) 1 puszka kukurydzy 1 słoik selera marynowanego (280 ml) 1 por 5 jajek 10 dkg żółtego sera majonez kielecki około 200 gram kucharek pieprz Pieczarki kroimy w paseczki. Por kroimy w półtalarki. Kukurydzę i selera odsączamy
Kuchnia u Bietkizalej mlekiem i mocz kolejne 2 godziny, po czym pokrój na dzwonka. Wszystkie składniki zalewy zagotuj, wrzuć cebulę, gotuj przez 5 minut i odstaw do ostygnięcia. Na dno 2 słoików (około 1 l) wrzuć trochę cebuli, ułóż w jedną warstwę śledzi a na nie znowu trochę cebuli. Powtarzaj te czynności aż skończą się składniki, po czym wlej zalewę i olej(...)Zakręć słoiki i odstaw na minimum 3 dni. Smacznego! English version Herring marinated in vinegar (4 – 6 servings) Ingredients: 4 salted herrings 2 large onions Ingredients for the brine: 3 cups water 1 cup vinegar 1/2 tablespoons of salt 5 tablespoons sugar 5 peppercorns 3 allspice berries 3 large bay leaves 2 tbsp oil milk and water for soaking
karmelowyProsta i szybka wariacja na temat śledzi w słoiku. Pyszne na co dzień ale i w Święta będą idealne. Śledzie z papryka, cebula i jabłkiem w sosie majonezowym tacka śledzi a'la matias 1 czerwona cebulka pół czerwonej papryki pół jabłka ze skórką, bez pestek 2 łyżki majonezu 2 łyżeczki musztardy Śledzie odsączamy i kroimy(...)dzwonka. Cebulę kroimy w piórka, paprykę w paseczki, jabłko w niedużą kostkę. Mieszamy majonez z musztardą. W słoiku przekładamy: sos majonezowy, śledzie, po trochu cebuli, papryki i jabłka i tak do skończenia składników. Zakręcamy i chowamy do lodówki na kilka godzin
Dzieje kuchennej WiewióryFirma istnieje od 1991 roku i położona jest w malowniczej miejscowości Wąsosz Dolny i wytwarza tylko z produktów ekologicznych, sprawdzonych, a woda pochodzi ze zródeł Jury Krakowsko-Częstochowskiej. W słoikach Dziadunia drzemią najprawdziwsze skarby, niezmącone chemią, sztucznym barwnikiem czy choćby namiastką konserwantu. Produkty są pasteryzowane, tak, jak to robiły nasze babcie i robią nasze mamy. Przetwory z Ogródka Dziadunia(...)kiedyś na prawdę smakowało! Może pochylając się nad sokiem z żurawiny, czy jagód leśnych dostaniemy olśnienia, że to co dobre i pachnące nie musi oznaczać słowa chemia. W słoikach Dziadunia zamknięte jest serce, pasja dzielenia się miłością i produktem autentycznym. Zamknięta jest chęć walki o autentyczność i miłość do jednego z najczystszych regionów Polski. Zamknięto w nim czule wszystko
Z Kuchni Do Kuchni