zaczął gęstnieć, trzeba go częściej mieszać bo "uroczo" bulgocze i chlapie ;-) Na koniec stwierdziłam,że użyję blendera aby konsystencja ketchupu była bardziej aksamitna i gładka. Nakładałam do wyparzonych słoików. Można go trzymać w lodówce do bezpośredniego spożycia. Aby dotrwał do zimy, powinno się go pasteryzować. W tym celu, gotowałam słoiki przez 20 minut we wrzątku lub można pasteryzować
potrawyregionalneRobię je sama, bo wiadomo wtedy co dodałam i jak zrobiłam. Śledzie opiekane w zalewie octowej do tej pory kupowałam. Ale po ostatniej kolacji, gdy wyrzucałam już pusty słoik stwierdziłam, że dlaczego nie zrobić ich samemu. Jak pomyślałam tak też zrobiłam. Wyszły rewelacyjne! Naprawdę. Od dziś koniec z kupowaniem! Trochę pracy a właściwie dłubania (pensetą) jest przy wyjmowaniu ości(...)pokrojoną w plasterki marchewkę i plasterki cebuli. Gotowałam, doprowadzając do wrzenia. Zmniejszyłam ogień i wlałam ocet. Ponownie zagotowałam. W czasie gdy zalewa się gotowała, włożyłam śledzie do słoików. Gorącą marynatą zalałam rybki. Gdy wystygły, wstawiłam je do lodówki na 24 godziny aby "przeszły" przyprawami. Smacznego! Zapraszam na inne śledziki: śledzie po kaszubsku sałatka śledziowa z jabłkiem sałatka
potrawyregionalneciasta z jabłkami. Były już: szarlotka , tarta z jabłkami , jabłecznik , ciasteczka z jabłkami , biszkoptowe , a dziś kolej na ciasto drożdżowe z prażonymi jabłkami. Miałam z ubiegłorocznych zapasów słoik prażonych jabłek, idealnych do szarlotki. Użyłam ich do strucli drożdżowej i był to strzał w dziesiątkę. Puszyste, pachnące cynamonem, maślane i pełne jabłek. Ja zawinęłam jabłka w cieście, na kształt rolady(...)masła 1 szklanka (250 ml) mleka 1 łyżeczka cukru 1/4 łyżeczki soli około 1/3 szklanki cukru ( zależy jak słodkie macie jabłka) *250 g to jedna szklanka Składniki na nadzienie: słoik (około 800 g ) prażonych jabłek cynamon, imbir, kardamon, cukier ( do smaku) Jak to przy cieście drożdżowym, zaczęłam od rozkruszenia w misce świeżych drożdży. Wsypałam łyżeczkę cukru. Wlałam ciepłe
potrawyregionalneowoce zmiękną i zaczną się rozpadać. Schłodzić nieco, a potem zmiksować całość np. w stojącym blenderze. Dżem ponownie zagotować, dodając kardamony, cukier i sok z cytryny. Włożyć dżem do słoików, gdy masa będzie bulgotać. Zakręcić szczelnie słoiki i odstawić do spokojnego schłodzenia. Przy każdej obróbce termicznej należy pamiętać o mieszaniu . Dżemu jest dużo (oczywiście możecie zmienić proporcje) i łatwo przywiera
Weekendy w domu i ogrodzieworeczki ryżu po 100 g 1 puszka kukurydzy 3-4 duże ogórki kiszone 1 duża cebula 3-4 jajka na twardo 2 puszki tuńczyka w sosie własnym 1 duży słoik majonezu 1 duży słoik ketchupu Wykonanie: Ogórki pokroić w dość drobną kostkę i odsączyć. Ryż ugotować na sypko i ostudzić. Cebulę drobno posiekać. Jajka pokroić w średnią kostkę. Tuńczyka odsączyć
Pociąg Do KuchniMakaron Spaghetti. Zielony ponieważ jest z dodatkiem szpinaku. Smacznego:) SKŁADNIKI: 500 g długiego Zielonego Spaghetti 300 g mięsa mielonego wołowego 20 dag sera żółtego 3 łyżki koncentratu pomidorowego słoik ok 350 ml zmiksowanych pomidorków 2 cebule 2 ząbki czosnku Przyprawy:sól,pieprz,czosnek granulowany,słodka papryka, suszony koperek oliwa z oliwek do smażenia 0.5 l wody SPOSÓB(...)minut. 7. Dodaję mięso. 8.Całość smażę ok 5 minut, aż mięso będzie złotawe. 9. Do odobnej miseczki wlewam 500 ml wody, wkładam koncentrat pomidorowy, przyprawy oraz słoik z przecierem pomidorowym. 10. Całość mieszam ze sobą i wylewam na mięso. 11.Duszę ok 10 min aż sos stanie się gęstszy. 12. Między czasie przygotowuję makaron
Gotowanie Patkinasion chia sok z połowy limonki 3 łyżki syropu klonowego 2 jabłka 1 łyżeczka cynamonu 2 łyżki miodu 1 łyżka wody Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj Przygotowanie: W słoiku wymieszaj mleko, sok z limonki, syrop klonowy i nasiona chia, wszystko dobrze wymieszaj i pozostaw w lodówce na 1,5h. Na patelni podgrzej wodę z miodem i cynamonem, następnie(...)nabierze brązowego koloru ok 7-10 minut ( nie za długo, żeby miód nie karmelizował się za mocno i nie stwardniał. Wszystko ostudź i układaj w szklance lub słoiku warstwami, pudding chia następnie jabłka, pudding i jabłka, wszystko możesz udekorować całymi laskami cynamonu. Smacznego
Niezły Młynekgarnka i podlać ok. 1 szklanką wody. Dusić na wolnym ogniu do rozpadu owocu. Zmiksować na gładki krem dodając 1,5 łyżki soli** Dyniowe puree należy przelać do wyparzonych słoików i wekować dwukrotnie w odstępie dobowym. Z podanej porcji wychodzi ok. 10 x 0,5 l słoików. * W związku z tym, że nie posiadam tak dużego garnka
kawawszklancecebule 2 ząbki czosnku Buraczki ugotować i obrać. Pozostałe składniki zagotować i gorącą zalewą zalać buraczki. Odstawić na dobę. Następnie buraczki wyłowić z zalewy i zetrzeć. Nakładać do słoików i zalewać dwiema łyżkami zalewy. Resztę zalewy przelać do słoiczków. Pasteryzować około 30 minut i pozostawić słoiki w wodzie, aż ostygną
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaDotychczas buraczki do obiadu podawałam zawsze w wersji prosto ze słoika, bez dodatków. Niedawno od znajomej pani dostałam ten przepis i wypróbowałam go, choć wydawało mi się, że majonez do buraczków nie bardzo pasuje. Tym bardziej się zdziwiłam, bo tak przyrządzone są bardzo smaczne, a do tego bardziej wykwintne. Na elegancki obiad będą w sam raz. Składniki: słoiczek buraczków(...)łyżki majonezu 1 łyżka chrzanu 2 łyżki żurawiny do mięs ( ze słoika) cukier sól pieprz Majonez wymieszać z chrzanem i żurawiną. Dodać do buraczków i wymieszać. Przyprawić do smaku solą i pieprzem, jeśli trzeba można dodać trochę cukru lub soku z cytryny
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnianiej jest o dziwo... jabłko! Doskonale smakuje w połączeniu z majonezem i warzywami, nadaje sałatce świeżości. Robi się ją w miarę szybko, marchewkę zamiast gotować można kupić gotową w słoiku i wtedy sałatkę mamy w 5 minut. *podaję zmienione proporcje, takie z jakich ja zrobiłam Składniki: 1 duże jabłko 3 marchewki słoik selera konserwowego puszka czerwonej fasoli 1/2 puszki
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniasosem czosnkowym i sałatą. Składniki: 250 g makaronu duże muszle 300 g mięsa mielonego 1 cebula 1 ząbek czosnku duża kulka mozzarelli (125 g) 2 łyżki czarnych oliwek słoik sosu słodko-kwaśnego sól pieprz słodka i ostra papryka łyżka oleju Makaron ugotować w osolonej wodzie al dente. Cebulę posiekać i zeszklić na oleju, dodać mięso, podsmażyć kilka minut(...)Przyprawić pieprzem, solą, papryką i czosnkiem. Do mięsa dodać 1/3 słoika sosu i dokładnie wymieszać, wystudzić. Resztę sosu przełożyć na dno żaroodpornego naczynia. Muszle nadziać farszem i ułożyć na sosie. Oliwki pokroić w plastry, ułożyć na muszlach. Całość posypać startą mozzarellą. Wstawić do piekarnika i piec w 200*C kilka minut aż mozzarella zapiecze się na złoto
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniapokroić na połówki a mniejsze pozostawić w całości. Zasypać zwykłym cukrem, dodać sok z cytryny i gotować na wolnym ogniu około kwadransa. W tym czasie dokładnie wymyć i wyparzyć słoiki i pokrywki, wstawić je do piekarnika nastawionego na 200*C żeby dokładnie się wysuszyły. Do truskawek dodać cukier żelujący, dokładnie wymieszać i gotować jeszcze około 5 minut. Od razu przełożyć(...)słoików i zakręcić. Pasteryzować około kwadransa
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnianajlepiej od strony gdzie były liście. Wodę zagotować z cukrem, solą, olejem i przyprawami. Na końcu dodać ocet a po chwili rzodkiewki. Gotować około dwóch minut. Rzodkiewki przełożyć do słoików i zalać przestudzoną zalewą. Zakręcić słoiki i pasteryzować około 15 minut. źródło przepisu- Czary Gary
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaplastry, nie wymaga obierania ze skórki. 2. Gotujemy wodę z cukrem i przyprawami, po zagotowaniu odstawiamy na 2 godziny aby przyprawy oddały jak najwięcej aromatu. 3. W słoikach układamy plastry cytryny i dokładamy również po kilka plastrów imbiru. Zalewamy słodką zalewą korzenną, ( bez przypraw ). Napełnione słoiki pasteryzujemy 10 minut
Apetyczna babeczka