słoik - 12348 przepisów (strona:234/824)

Gruszki w syropie, idealne do ciasta i jako kompot 163

Piątek był dniem nader pracowitym. Mnóstwo słoików owocowych pojawiło się w spiżarce :) Póki co pierwszy z efektów pracy, czyli gruszki w syropie. Same owoce idealnie nadają się do ciast w okresie zimowym, kiedy o świeże gruszki dużo trudniej (no chyba, że te z importu - twarde i bez smaku, zazwyczaj). Ich syrop można rozcieńczyć z wodą i podać w formie kompotu(...)Pychota! :) GRUSZKI W SYROPIE Składniki: - gruszki (raczej twarde niż miękkie) - cukier - woda - goździki Przygotowanie: Gruszki myjemy, obieramy i pozbawiamy gniazd nasiennych. Umieszczamy w słoikach. Do każdego wrzucamy jeszcze 2-3 goździki. Zalewamy zalewą z wody i cukru rozmieszanych w proporcjach 1:2 - pół kilograma cukru na każdy litr wody. Pasteryzujemy około 15-20 minut. Voila! Smacznego i do napisania wkrótce

Życie zamknięte w smaku
Kompot na zimę z jabłek, mirabelek, winogron i brzoskwiń 176

BRZOSKWIŃ Składniki: - jabłka - mirabelki - winogrona - brzoskwinie - cukier - woda Przygotowanie: Jabłka pozbawiamy skórki i gniazd nasiennych. Brzoskwinie obieramy i usuwamy z nich pestki. Wszystkie owoce myjemy i wkładamy warstwami do słoików. Przygotowujemy zalewę z cukru i wody (0,5 kilograma cukru na każdy 1 litr wody, lub 0,4 kilograma, gdy posiadamy bardzo słodkie owoce). Słoiki zamykamy i pasteryzujemy przez

Życie zamknięte w smaku
Brzoskwinie w słodkim syropie najprostsze na świecie 208

Brzoskwinia w tym roku obrodziła i to niezwykle. Zdarza się to rzadko, więc większość owoców zamknęłam w słoikach w słodkim syropie, co by mieć je na okres jesienny i zimowy do różnego rodzaju ciast. Przepis prosty i pyszny ;) BRZOSKWINIE W SŁODKIM SYROPIE Składniki: - brzoskwinie - cukier - woda Przygotowanie: Brzoskwinie myjemy, sparzamy i usuwamy z nich skórkę. Przekrawamy na pół i wyciągamy(...)pestkę. Wkładamy do umytych słoików. Całość zalewamy mieszanką cukru i wody (pół kilograma na każdy litr wody). Pasteryzujemy przez około 15-20 minut. Voila! Smacznego i do napisania wkrótce

Życie zamknięte w smaku
Zupa dyniowa z krewetkami, pędami bambusa i mlekiem kokosowym 153

Dynia, dynia, dynia. Jest wszędzie. W piekarniku siedzi dyniowy pasztet, w lodówce mus na pumpkin pie, blaty zastawione są słoikami z dynią, a z wielkiego gara na kuchence dochodzi ciche bulgotanie dyniowej zupy. Końca nie widać, bo z kuchennego stołu uśmiecha się do mnie kolejne, kilkunasto czy kilkudziesięciokilogramowe monstrum. Wszystkie te przepisy, oczywiście pojawią się na blogu (póki co dodałam(...)pietruszkę, seler, ziemniaki (wszystko pokrojone w kostkę). Gotujemy do miękkości i miksujemy. Dodajemy umyte i oczyszczone krewetki, pokrojone w słupki pędy bambusa (można takie kupić w gotowej formie w słoiku) oraz 200 mililitrów mleka kokosowego. Doprawiamy solą, czarnym pieprzem i pieprzem cayenne - z tym ostatnim uważamy, bo jest bardzo ostry i intensywny w smaku. Gotujemy jeszcze kilka minut i serwujemy

Życie zamknięte w smaku
Śledzie kaszubskie - przepis przekazywany z pokolenia na pokolenie 253

Kaszub właśnie - śledzie po kaszubsku. Przepis jest rodzinną tradycją przekazywaną z pokolenia na pokolenie. ŚLEDZIE KASZUBSKIE Składniki: - 800 gram solonych śledzi – matiasów - 4 cebule - 1 szklanka oleju - pieprz - słoik koncentratu pomidorowego Przygotowanie: Śledzie moczymy przez ½ godziny, kroimy na kawałki około 2 centymetrowe, układamy warstwowo w misce. Na patelnię wlewamy olej, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i słoik koncentratu pomidorowego

Życie zamknięte w smaku
Konfitura z czerwonej porzeczki 164

create', 'UA-42916170-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); KONFITURA Z CZERWONEJ PORZECZKI Składniki: - 1 kilogram czerwonej porzeczki (bez szypułek) - cukier (w ilości zależnej od upodobań) Przygotowanie: Najpierw przygotowujemy słoiki i zakrętki, które myjemy i wyparzamy dowolną metodą (w piekarniku, garnku lub w mikrofali; przy tym ostatnim oddzielnie szkło i metal, który nie nadaje się do mikrofalówki). Porzeczki zasypujemy dowolną ilością(...)będzie gęstsza, można to sprawdzać przez umieszczanie jej kropli na talerzyku - gdy ostygnie, jej konsystencja będzie obrazować konsystencję całej konfitury.  Gdy masa osiągnie odpowiednią gęstość, przelewamy ją do słoików i natychmiast je zakręcamy. Voila! Smacznego i do napisania wkrótce

Życie zamknięte w smaku
Tradycyjne ogórki małosolne 161

auto'); ga('send', 'pageview'); OGÓRKI MAŁOSOLNE Składniki: - około 1 kilograma ogórków - 2 litry wody - 4 łyżki soli - pęczek kopru - 3 ząbki czosnku - kawałek chrzanu Przygotowanie: Ogórki myjemy. Wkładamy do słoika naprzemiennie z łyżką kopru, słupkiem chrzanu i połówką obranego czosnku, aż do chwili gdy zabraknie w słoiku miejsca, bądź skończą się nam składniki. Zalewamy roztworem wody i soli. Zamykamy. Voila

Życie zamknięte w smaku
Zakwas żytni na chleb 184

window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-42916170-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); ZAKWAS ŻYTNI NA CHLEB Składniki: - mąka żytnia razowa - woda mineralna, źródlana lub przegotowana - słoik Przygotowanie: 50 gram mąki mieszamy z 50 mililitrami wody (lub więcej, ale zachowując stosunek 1:1). Przykrywamy ściereczką lub gazą, ale nie zakręcamy słoika (wcześniej wymytego i wyparzonego). Odstawiamy w ciepłe miejsce

Życie zamknięte w smaku
Ogórki małosolne z chilli 134

Składniki: - około 1 kilograma ogórków - 2 litry wody - 4 łyżki soli - pęczek kopru - 3 ząbki czosnku - 1-2 suszone papryczki chilli - kawałek chrzanu Przygotowanie: Ogórki myjemy. Wkładamy je do słoika naprzemiennie z łyżką kopru, słupkiem chrzanu i połówką obranego czosnku (gdzieś w połowie układamy chilli), aż do chwili gdy zabraknie w słoiku miejsca, bądź skończą się nam składniki. Zalewamy roztworem

Życie zamknięte w smaku
Ogórki w musztardzie – najprostsze na świecie 134

Przepis ten  wykorzystuję  od lat.   Jest genialny w swojej prostocie a przy tym ogórki są pyszne. Te słoiki zwykle jako pierwsze znikają z półek spiżarni. Zresztą sami oceńcie. Składniki: Dowolna ilość ogórków Zalewa: 1 l wody 1 szklanka octu spirytusowego 10% 1 szklanka cukru 3 łyżki musztardy sarepskiej 3 łyżeczki soli Wykonanie: Ogórki obieramy i kroimy wzdłuż(...)części w zależności od wielkości ogórków. Układamy pionowo w słoikach. Gotujemy zalewę, zalewamy ogórki. Pasteryzujemy przez ok. 20 minut. SMACZNEGO

Smaki Ewy
Zupa z cukinii z pesto i pomidorami 157

dzisiaj prezentuję cukinię w postaci zupy. Cóż więcej dodać, musicie sami spróbować. Składniki: 1 spora żółta cukinia 3 marchewki 1 cebula 1 pojedyncza pierś z kurczaka 3 ziemniaki mały słoik suszonych pomidorów w oleju słoik pesto ( zielone ) 1 puszka pomidorów 2 ząbki czosnku sól pieprz biały grzanki tarty ser Wykonanie: Mięso gotujemy w osolonej wodzie, szumujemy, dodajemy pokrojone warzywa/ owoce

Smaki Ewy
Kiełbasa słoikowa 181

przyprawiania uzależniony jest od naszych preferencji. ( można sprawdzić jaki smak będzie miała kiełbasa, gdy weźmiemy masę, zrobimy małego kotleta i usmażymy go na patelni ). Wyrobioną masę wkładamy do słoików, ugniatamy tak aby pozbyć się powietrza. Gotujemy zamknięte słoiki przez 2 godziny. Po wystudzeniu jest gotowa. SMACZNEGO

Smaki Ewy
Zupa ogórkowa z własnych ogórków 141

przygotowanie zupy właśnie w ten sposób. Składniki: 2 ½ l wody Ok 25 gram mięsa do zupy 4 ziemniaki 3 marchewki 1 cebula 1 pietruszka Kawałek selera Ogórki kiszone ( słoik 1 l ) Sól, pieprz Liść laurowy Ziele angielskie Gęsta kwaśna śmietana Wykonanie: W osolonej wodzie gotujemy mięso, usuwamy szum. Dodajemy pozostałe przyprawy. Ziemniaki, pietruszkę i seler kroimy w kostkę. Marchewki ścieramy(...)wywaru i gotujemy razem ok 15 minut. Ogórki również ścieramy na tej samej tarce co marchew. Dodajemy ostatnie do gotującej się zupy.  Nigdy nie wylewamy zalewy ze słoika, posłuży nam ona do doprawienia zupy. Doprawioną zupę gotujemy jeszcze ok 15-20 minut. Podajemy z gęstą kwaśną śmietaną. SMACZNEGO

Smaki Ewy
Jogurtowe ciasto z owocami 183

Propozycja na dzisiejsze popołudnie - jogurtowe ciasto z owocami a dokładnie z brzoskwiniami które zrobiłam do słoików kilka miesięcy temu. Ciasto robi się szybko i nie jest skomplikowane. Można wykorzystać oczywiście inne owoce zależnie co kto lubi lub aktualnie posiada. Więc do dzieła. Składniki: Biszkopt – dla przypomnienia 5 - 6 jajek 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)łyżka octu Masa Owoce ze słoika, puszki 2 galaretki owocowe 2 jogurty naturalne ( duże opakowania ) Wykonanie: Dokładne wykonanie biszkoptu w przepisie na cytrynkę. Po upieczeniu i wystudzeniu biszkoptu, ciasto nakłuwamy widelcem, polewamy syropem z owoców ( aby ciasto nie było suche ). Układamy na biszkopcie owoce ( pokrojone ).Dwie galaretki rozpuszczamy w szklance wody ( najlepiej do rozmieszania użyć zwykłego miksera, łatwo się wówczas

Smaki Ewy
Zapiekanka z makaronem, kurczakiem i nie tylko 173

zabrakło również sera. Wykorzystałam kurczaka z poprzedniego dnia ale można usmażyć lub ugotować kurczaka specjalnie do tego dania. Składniki: Kawałki kurczaka ( najlepiej z sosem) ½ opakowania makronu ( świderki ) Mieszanka ze słoika ( marchew, kukurydza, groszek ) 2 ogórki kiszone ½ słoika papryki konserwowej 1 cebula 100 -150  gram startego sera Łyżka oliwy Sól, pieprz Czosnek granulowany Zioła prowansalskie Pieprz cayenne Wykonanie: Makaron gotujemy

Smaki Ewy

Proponowane wyszukiwania