słoik - 12348 przepisów (strona:243/824)

Przetwory - przepisy 196

porzeczki Dżem truskawkowy z mango Dżem mirabelkowy z miętą Dżem morelowy Kompot z mirabelek Czekośliwka Gruszki w aromatycznej marynacie Gruszki w pomarańczowym syropie Cynamonowe jabłka na szarlotkę Wiśnie w słoikach bez cukru i soku Marynowana papryka Czosnek marynowany Sos boloński na zimę Sos do lasagne Krojone pomidory w przecierze Zimowa Sałatka z cukinii Zimowa sałatka z kapusty i buraczków Leczo(...)cukinią do słoika Kiszone ogórki Ogórki małosolne

Wiem co jem
Mielonka wieprzowa z papryką ze słoika 124

zjedzona i nie będzie nam obsychać. Idealnie by było mieć na nią mięso ze sprawdzonego źródła, ale i to ze sklepu też może być. Najlepsze będą do tego są słoiki o prostych ściankach, można ją wtedy bez problemu wyjąć na deskę i z łatwością pokroić. Z podanych proporcji wyjdzie nam ok. 10 słoików o poj. 330ml.” Czytaj więcej

Wiem co jem
Kiełbasa parzona z golonki 191

szynkowar. Można je dostać na allegro albo w internetowym sklepie masarskim. Za 5mb osłonki o śr. 11cm ja zapłaciłam 11zł. Sposób przygotowania jest podobny jak mielonki paprykowej ze słoika. Osłonki są jednak o wiele wygodniejsze w użyciu niż słoiki. Nie ma problemu z wyjmowaniem. Robimy kiełbasy takiej wielkości jakie nam pasują. Kiełbasa po rozpoczęciu jest przez cały tydzień świeżutka, doskonale

Wiem co jem
Leczo z cukinią do słoika 176

Dziś na blogu przepis na pyszne leczo do słoika z cukinią. Dawniej, aby cieszyć się zimą jego wybornym smakiem, zazwyczaj je mroziłam. W ubiegłym roku jednak moje obie zamrażarki były tak wypełnione po brzegi owocami i grzybami, że na leczo nie starczyło już miejsca. Cukinia w moim ogrodzie wyjątkowo obrodziła i żal mi było, żeby się zmarnowała. Pomyślałam, że zrobię(...)leczo w słoikach, chociaż miałam trochę wątpliwości czy dobrze się przechowa. Czytaj więcej

Wiem co jem
Smażona skórka cytrynowa 127

dlatego zawsze kupuję od razu kilka opakowań. Tym razem wiedziona ciekawością, po przejrzeniu wielu przepisów w książkach i necie, postanowiłam samodzielnie przygotować ten dodatek. Z podanych proporcji otrzymałam pełen słoik o pojemności 0,9 litra. Gdybym pokroiła skórkę w kosteczkę, z pewnością objętościowo byłoby jej mniej. Wykonanie nie jest trudne, trzeba tylko uzbroić się w cierpliwość. Miąższ, który mi pozostał(...)dwoma łyżkami cukru, wymieszałam i wstawiłam do ciepłego piekarnika dosłownie na kilka minut. Skórki mają tylko obeschnąć z wierzchu i nie kleić się do siebie. Po wystudzeniu wsypałam do słoika, i dokładnie go zakręciłam. Nadmiar cukru, który osypał się ze skórek wykorzystałam do posłodzenia herbaty

Kuchenne zapiski Edyty
Tiramisu 210

kakao tradycyjnego 500 g serka mascarpone 250 ml śmietanki kremówki 30% lub 36% 100 ml gęstej śmietany 18% 1 łyżeczka zagęstnika do śmietany 200-250 g podłużnych biszkoptów duży słoik (360 g owoców bez zalewy) wiśni drylowanych ze słoika * szklanka o poj. 250 ml Przygotowanie: 1. Zaparzyć kawę i odstawić do wystudzenia. Następnie dolać do kawy likier i wymieszać

Domowa Cookierenka Agi
Lemon curd - krem cytrynowy 176

Bardzo smaczny, gęsty krem o intensywnym, cytrynowym smaku. Idealny jako nadzienie do tart, babeczek, do przekładania ciast i ciasteczek, ale także do naleśników, gofrów i podjadania prosto ze słoika :) Składniki (na mały słoiczek ok. 200 g): skórka otarta z połowy cytryny (dokładnie umytej i sparzonej) 60 ml soku z cytryny (1,5 cytryny) 3 żółtka 6 łyżek cukru(...)Następnie zdjąć rondel z ognia i, cały czas mieszając, dodawać po kawałku masła.  3. Kiedy masa będzie jednolita przełożyć ją do wyparzonego słoika i schłodzić w lodówce przez min. godzinę.  Przechowywać w lodówce do 3 dni. Źródło/ Inspiracja: marthastewart.com

Domowa Cookierenka Agi
Deser ogrodnika 160

Deser powstał przez przypadek - zostało mi sporo pokruszonego ciasta z kopca kreta , więc postanowiłam pozostać przy tematyce "ziemnej" i tak oto powstał warstwowy "deser ogrodnika" w słoiku. Nie dość, że cieszy oko i kubki smakowe, to jeszcze jest prosty do przygotowania i można go zabrać wszędzie. Życzyłabym sobie, żeby takie przypadki przytrafiały mi się częściej :) Składniki: ciasto, które zostało(...)powstanie gładka masa. Odstawić do przestygnięcia. Serek mascarpone zmiksować z cukrem pudrem. Dodać płynną czekoladę i dokładnie wymieszać. Przełożyć do rękawa cukierniczego, aby łatwiej było nakładać masę do słoików. Masa truskawkowa: Serek mascarpone zmiksować z cukrem pudrem. Truskawki zmiksować za pomocą blendera na puree i dodać do serka mascarpone, ponownie zmiksować - do połączenia składników. Masę przełożyć do rękawa cukierniczego. Przygotować

Domowa Cookierenka Agi
Syrop z mniszka lekarskiego (miodek majowy) 191

brodawnikiem mleczowatym, kaczyńcem, podróżnikiem, popią główką, hetmańską buławą, gołębim grochem, świńskim pyskiem i najlepsze na koniec: męską stałością :) Dlatego warto wyciągnąć z niego wszystko co najlepsze i zatrzymać w słoiku na dłużej, zanim zamieni się w dmuchawca :) Więcej przepisów z wykorzystaniem mniszka znajdziecie tutaj . * nie mylić z mleczem polnym, do którego mniszek jest bardzo podobny. Różnica -  u mniszka wszystkie(...)słoiczków (warto zrobić próbę gęstości i kapnąć odrobiną syropu na talerzyk, odczekać chwilkę aż ostygnie i sprawdzić czy jest już wystarczająco gęsty). 4. Gotowy syrop przelewamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i stawiamy do ostygnięcia do góry dnem. Wyszło mi 5 małych słoiczków.  5. Tak przygotowany syrop przechowujemy nie dłużej niż kilka miesięcy

Domowa Cookierenka Agi
.567. pb&jelly na omlecie 153

razowy omlet biszkoptowy z przyprawą do piernika z domowym dżemem śliwkowym i masłem orzechowym~ Zrobiłam masło orzechowe z 1,2kg orzechów = 4 słoiki tegoż cudownego smarowidła ♥♥♥ Mam w domu 8 słoików PB, hahah! Żyć nie umierać

breakfast of dreams
.694. znów w słoiczku 157

jagodowy gotowany sernik w słoiku po Nutelli~ Czyszczę kolejny słoik, znajduję ostatnie jagody w zamrażarce - przecież zaczyna się nowy sezon! :) Pierwszy tydzień w pracy. Jak wrażenia? Kurde, no jest ciężko, nawet bardzo. Pierwszego dnia wróciłam do hotelu pół żywa, czułam się źle i fizycznie i psychicznie, bo ilość pracy i warunki mnie dobiły. Nie żeby coś, chodzi

breakfast of dreams
.774. w słoiczku 165

gotowany sernik w słoiku po kremie speculoos~ W tamtym roku kupiłam chyba ze 3, albo 4 kremy, niedawno znalazłam jeszcze dwa słoiki - jeden pełny, drugi prawie pusty i opróżniłam ten drugi :D A pierwszy zostawię na zimę, będzie jak znalazł :) Jeżeli do tej zimy dotrwa

breakfast of dreams
.879. czyszczę słoik 131

gotowany kakaowy jogurt w słoiku po kremie Speculoos~ Ostatni słoik kupnego kremu wykorzystany - teraz w końcu będę mogła zrobić domowy! :)  Ferie feriami, ale ja mam praktyki... Dzisiaj, jutro, pojutrze i popojutrze >.< Czekam więc do środy, żeby móc rozpocząć ferie (i w końcu wstać później niż o 6:30...)!  P.S. Wczorajszy wpis z truflami jaglanymi uzupełniony

breakfast of dreams
.891. kolejny słoiczek...i chrupiąca przesyłka 134

gotowany waniliowy jogurt w słoiku po Nutelli~ W słoiku miała być owsianka, ale zapomniałam o niej wczoraj wieczorem więc rano na szybko ugotowałam jogurt :)  Wczoraj po południu doszła do mnie przesyłka od Ziarenkowa ! :) Współpraca z tym sklepem to dosłownie czyta przyjemność :) Znacie Ziarenkowo ? Jeśli nie, to jak najszybciej zajrzycie do SKLEPU i zapoznajcie się z ofertą

breakfast of dreams
.924. znalazłam 154

kokosowy* krem z karobem i bananem w słoiku po domowym maśle z nerkowców~ W szafce znalazłam jeszcze jeden "pusty" słoiczek :D W sumie...to myślałam, że coś tam jeszcze jest i nawet się ucieszyłam, bo miałam ochotę na to masło, ale okazało się, że masła zostało niewiele - jedynie trochę na dnie i ściankach :D Tak więc wyczyściłam słoik do końca

breakfast of dreams