więc wszyscy fani sezamu lub tym podobnych smaków będą zachwyceni! A nawet sezamowi niejadcy zostaną skuszeni do kuchni tym zapachem :) GRANOLA POTRÓJNIE SEZAMOWA przepis autorski // ok. 300g (średni słoik) granoli ~215g płatków owsianych górskich ~50g mąki sezamowej (mąka sezamowa to zmielony i odtłuszczony sezam, więc jest trochę inna niż po prostu zmielony sezam w domowych warunkach, ale ostatecznie można wykorzystać(...)blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy ok. 30 minut w 160-180*C, co ok. 10 minut mieszając, aby granola równomiernie się przypiekała. Przechowujemy w szczelnie zamkniętym słoiku. Smacznego
chili & sugarSpodziewajcie się również przepisów z cukinią, bo w tym roku w babcinym ogródku jest jej od groma i przy poprzedniej wizycie szczodrze nas obdarowała... :) DŻEM BORÓWKOWY przepis autorski // 3 słoiki po 300ml ~1,2kg borówek ~250g cukru (lub więcej, jeśli owoce są kwaśne) ~1-2 łyżki soku z cytryny Owoce umieścić w garnku i gotować do momentu(...)rozpadną się, następnie dodać cukier (i ew. sok z cytryny) i gotować jeszcze kilkanaście minut dopóki dżem nie zgęstnieje. Słoiki i zakrętki wyparzyć w piekarniku rozgrzanym do 130*C przez ok. 15 minut, od razu po wyjęciu przełożyć do nich jeszcze gorący dżem, odwrócić do góry dnem, przykryć ściereczką i pozostawić do całkowitego ostudzenia. Smacznego
chili & sugarczerpak i sito, które umieszczamy nad garnkiem. Przez sitko przecieramy maliny, tak aby sok został w drugim garnku. Ponownie doprowadzamy syrop do wrzenia i szybko przelewamy do gorących, wyparzonych słoików i zakręcamy wyparzonymi zakrętkami. Odwracamy słoiki do góry dnem i pozostawiamy do całkowitego ostudzenia. Malin, które Wam zostaną nie wyrzucajcie, na dniach dodam przepis co można z nimi zrobić :) Smacznego
chili & sugarlubię marnować jedzenia. Dlatego, gdy po zrobieniu syropu malinowego została mi spora ilość przetartych malin, nie chciałam ich wyrzucać. Mogłam przełożyć je do słoików i zawekować, ale dżem już miałam , mogłam też zjeść lub wykorzystać do wypieków, ale miałam jeszcze całe 2kg nieprzerobionych malin. Wtedy pomyślałam, że można zrobić z nich nalewkę i tak też uczyniłam :) Tym samym powstała moja(...)pół (ja użyłam wódki) Przecier przekładamy do dużego słoja, dodajemy świeże maliny, zasypujemy cukrem i odstawiamy na ok. 30 minut. Po tym czasie mieszamy całość i zalewamy alkoholem. Zakręcamy słoik i odstawiamy w ciemne, suche i niezbyt gorące miejsce na ok. 10 dni (ja trzymałam nalewkę w szafce kuchennej). Następnie nalewkę przefiltrowujemy 1-2 razy, przekładamy do butelki/butelek i odstawiamy
chili & sugarjeszcze łatwo dostępna w sklepach stacjonarnych, ale możecie kupić ją w internecie, np. TUTAJ *klik* . BEZGLUTENOWA I WEGAŃSKA GRANOLA Z KASZY JAGLANEJ I CANIHUA'Y przepis autorski // średni słoik granoli ~100g kaszy jaglanej ~50g canihua'y BIO FRESANO ~75g płatków gryczanych ~30g nerkowców ~30g migdałów w płatkach ~30g orzechów włoskich ~30g suszonej żurawiny ~40g suszonych śliwek ~25g rodzynek ~50g syropu(...)granolę czy nie spiekła się za mocno! Po upływie tego czasu wyjmujemy blachę z piekarnika i całkowicie studzimy granolę. Następnie łamiemy ją na małe kawałki. Przechowujemy w szczelnie zamkniętym słoiku max. 2-3 tygodnie. Smacznego
chili & sugarnatury rzeczy ma być proste? Otóż zajmie nam to 4 dni. Niestety nie posiadam zdjęć poszczególnych etapów produkcji, ale postaram się wszystko ładnie opisać. Dzień 1: Bierzemy słoik, taki konkretny jakiś, minimum 1 litr. Ja akurat mam swój zakwas w 3 litrowym (właściwie to miałem, bo teraz na jakiś czas - z przyczyn technicznych - przełożyłem do mniejszego). I wsypujemy do niego(...)tylko co jakiś czas chcesz używać zakwasu to trzymaj go zakręconego w lodówce. Wyjmuj raz na tydzień, dokarmiaj tak jak powyżej (będzie go coraz więcej więc lepiej mieć duży słoik :)) i znów chowaj do lodówki. A jak planujesz wypiek to wyjmij zakwas minimum 12 godzin wcześniej i dokarm go. Prawda, że proste? Nie taki zakwas straszny jaki ma zapach :) AKTUALIZACJA
Marder&Marder ManufactureLista składników jest dość umowna, spotykałem się z najróżniejszymi. Podstawowe i niezmienne są oczywiście ogórki, woda i sól . Znaczy się tak: najlepsze jest kamionkowe naczynie , może też być duży słoik . Nalewamy do środka przegotowanej wody i nasypujemy solidne dwie łyżki soli . Mieszamy i wrzucamy ogórki . Dobrze żeby nie za dużo ogórków było, tzn. żeby trochę przestrzeni miały, żeby nie były(...)angielskiego. A nawet słyszałem o estragonie i gorczycy . Pewnie co osoba to przepis, co region to zwyczaj... No i jak już zrobimy wszystko co trzeba to zakrywamy kamionkę lub słoik. Można to zrobić talerzykiem, chociaż ja osobiście preferuję ściereczkę. I czekamy. I tutaj znowu osobiste preferencje wchodzą w grę. To znaczy trzymamy ogórki tyle ile lubimy. Znam osoby, które już
Marder&Marder ManufactureTrochę z dystansem do tego podszedłem, bo połączenie wydało mi się cokolwiek podejrzane. Ale już po pierwszej spróbowanej łyżce wziąłem z 10 kolejnych i w mniej niż minutę pół słoika zniknęło! Pyszny jest, nadaje się właściwie do tego samego co normalne inne dżemy. A robi się go wyjątkowo prosto. Więc jak będzie za czas jakiś sezon na dynię to kilka(...)drobną kostkę i zalewamy 1-2 szklankami wody. Dusimy aż dynia będzie miękka i zrobi się z niej paćka. Wtedy dodajemy cukier, kwasek i galaretki. Mieszamy dokładnie, przekładamy do słoików i pasteryzujemy 5 minut. Smacznego! --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail!". Od tej pory
Marder&Marder ManufactureDobrej Kiełbasy, nada się idealnie. Czyli dajecie łopatkę, wątróbkę, cebulę, masło i mieszankę przypraw. A jeśli macie ochotę pobawić się nieco dłużej to podajemy przepis: Składniki na 2 duże słoiki (lub 3-4 mniejsze): 500 g łopatki 150 g wątróbki drobiowej 2 średnie cebule 2 kulki ziela angielskiego 1 liść laurowy 2 ząbki czosnku 1,5 łyżki masła 1 łyżeczka(...)gładką masę. Dodajemy wszystko z patelni, na której szkliła się cebula. Dodajemy też resztę przypraw i sól do smaku. Pasztet powinien być dość luźny, potem zgęstnieje. Przekładamy do słoików i pasteryzujemy. Zastosujemy wielokrotną pasteryzację według Jakuba Kuronia: Słoje o wielkości 500 ml (i mniejsze) gotujemy wraz z zawartością 60 minut. Następnego dnia pasteryzację powtarzamy, ale już tylko przez 40 minut
Marder&Marder Manufactureresztą asortymentu też proponuję się zapoznać. Jeżeli planujecie samemu w domu przygotowywać wszelakiej maści mięsiwa to tutaj znajdziecie wszystko co trzeba. Składniki na 1 duży lub 2 małe słoiki 300 g szynki 190 g tłustego boczku 50 g wątróbki drobiowej 50 g kaszy manny 300 ml wody 1 cebula 1-2 liście laurowe ziele angielskie 18 g mieszanki przypraw "Smarowidło(...)wsypujemy kaszę i mieszamy dokładnie. Mięso mielimy na drobnych oczkach (ok.3 mm). Surową wątróbkę też mielimy. dodajemy kaszę i mieszankę przypraw. Miksujemy blenderem żeby powstała jednolita masa. Przekładamy do słoików, szczelnie zakręcamy i pasteryzujemy. Zastosujemy wielokrotną pasteryzację według Jakuba Kuronia: Słoje o wielkości 500 ml (i mniejsze) gotujemy wraz z zawartością 60 minut. Następnego dnia pasteryzację powtarzamy, ale już tylko
Marder&Marder Manufacturedobraliśmy różne przyprawy. Ale jeśli wam się nie chce bawić w odmierzanie poszczególnych przypraw to z powodzeniem możecie zastosować mieszankę "Kiełbasa słoikowa". Składniki na 1 duży lub 2 małe słoiki 330 g łopatki 215 g tłustego surowego boczku 2 duże ząbki czosnku 45 ml zimnej wody 10 g mieszanki przypraw "Kiełbasa słoikowa" od Dobrej Kiełbasy albo: 0,5 łyżeczki peklosoli(...)łyżeczka majeranku 0,5 łyżeczki pieprzu czarnego Mięso mielimy razem z czosnkiem i dokładnie mieszamy z przyprawami i wodą. Po wyrobieniu na jednolitą masę przekładamy do słoików i pasteryzujemy. Po pasteryzacji trzymamy w lodówce dzień lub dwa żeby się ładna galareta wytworzyła. Zastosujemy wielokrotną pasteryzację według Jakuba Kuronia: Słoje o wielkości 500 ml (i mniejsze) gotujemy wraz z zawartością
Marder&Marder Manufacturekonsystencji jaką chcemy uzyskać. Czy bardziej płynną jak przecier, czy nieco gęstszą jak koncentrat. My w sumie dusiliśmy około 2 godziny na bardzo małym ogniu. Gorące przekładamy do słoików, zakręcamy mocno i stawiamy do góry dnem żeby słoiki się zassały. --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój
Marder&Marder Manufacturenajwiększy bar mleczny w PRL? - W KC - same ruskie, śląskie i leniwe. No to jak już się pośmiali to zapraszam na przepis: Składniki na 1 duży lub 2 małe słoiki 250 g słoniny bez skóry 170 g łopatki 85-100 g cebuli (1 duża) 13 g mieszanki "Smarowidło domowe" od Dobrej Kiełbasy Słoninę, łopatkę i cebulę mielimy w maszynce(...)małych oczkach (ok. 3 mm). Doprawiamy i mieszamy dokładnie żeby wszystko się połączyło. Napełniamy słoiki. Zakręcamy i ustawiamy na blasze w zimnym piekarniku. Nastawiamy na 180 stopni i pieczemy 2 godziny na grzałkach góra-dół. Studzimy i możemy się zajadać. Tak przygotowane smarowidło może stać w lodówce kilka tygodni, chociaż i tak to nieprzydatna informacja. Jest tak pyszne, że znika
Marder&Marder Manufacturemnie odezwą. No same korzyści po prostu. Nalewki więc już nastawione i dojrzewają. A też i stale nowe dorabiam. Powoli zaczynam mieć problem z miejscem na ustawianie kolejnych słoików, w których z wolna dochodzą nalewki. Madzia wydzieliła mi jedną szafkę kuchenną. Zapełnienie jej trwało ze 3 dni może. Więc dostałem jeszcze jedną półkę w szafie w przedpokoju. Jej zapełnienie było(...)impreza chyba ze 2 miesiące będzie trwała :) I miną pewnie kolejne 2 miesiące zanim dojdę do siebie żeby móc wam te wszystkie przepisy podać. A tymczasem, przyglądając się słoikom, niektóre wstrząsając, niektóre filtrując wpadłem na pomysł zrobienia bardzo prostej nalewki, która właściwie nie musi dojrzewać. Jest gotowa do picia od razu po zrobieniu. Nie wiem czym różni się likier
Marder&Marder Manufacturekostek lodu 30ml syropu o smaku Irish cream cukier do smaku Przygotowanie: Kawę wsypać do shakera lub jak w moim przypadku (nie posiadam go na stanie) do dużego słoika i zalać wrzącą wodą. Dolać zimnego mleka, syropu oraz kostki lodu. Dosłodzić jeżeli kawa jest za mało słodka. Słoik zakręcić i wstrząsać ok 2 minut. Jeżeli lubimy gęstą kawę
ChilliJemy