słoik - 12348 przepisów (strona:259/824)

Na dobry początek dnia: Granola kakaowa 138

Pyszna, kakaowo-kokosowa granola z wiórkami kokosowymi, orzechami nerkowca i miodem <3 Składniki na 1 słoik: 20 g łuskanego słonecznika 50 g płatków migdałów 220 g płatków owsianych górskich 20 g otrębów owsianych 50 g orzechów nerkowca 70 g wiórków kokosowych szczypta soli 200 g płynnego miodu 3 łyżki cukru trzcinowego 3 łyżki oleju kokosowego CZAS PRZYGOTOWANIA(...)wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni Celsjusza. Pieczemy 40 minut, mieszając od czasu do czasu. Wyciągamy i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia, a następnie kruszymy i przekładamy do słoika. Podajemy z jogurtem naturalnym lub mlekiem. Smacznego

My Culinary Art
Likier kokosowy 223

Jest delikatny, słodziutki, coś dla osób lubiących delektować się smakiem alkoholu. Składniki: 200g wiórek kokosowych, 500ml wódki, puszka mleka skondensowanego słodzonego, 500ml mleka zagęszczonego niesłodzonego. Zaczynamy od przygotowania większego słoika, do którego wsypujemy wiórki i zalewamy wódką. Odstawiamy na 3-4 dni, codziennie wstrząsając słoikiem. Po tym czasie  odcedzamy wiórki na sitku np. nad garnkiem zostawiając najlepiej

Pudełko rozmaitości
Szybkie danie z kaszy jaglanej 212

się nakarmienia, co robisz? Bo ja wtedy wrzucam do garnka jakąś kaszę (dziś oko najpierw napotkało kaszę jaglaną na półce), dorzucam dodatki, jakie się nawiną, a z szafki wyciągam słoik z sosem, który robiłam na takie okazje latem poprzedniego roku. I wychodzi danie, że palce lizać! U mnie to przypadkowe danie pewnie częściej będzie pojawiać się na stole :) Składniki(...)porcje): 150 ml kaszy jaglanej 300 ml wody mały słoik (po chrzanie) sosu pomidorowego kawałek (ok. 20 cm) kiełbasy jałowcowej 4 młodziutkie listki jarmużu (u mnie fioletowy) 2 liście laurowe łyżeczka słodkiej papryki w proszku łyżka czosnku niedźwiedziego sól natka pietruszki Kaszę opłukać w kilku wodach. Zalać wodą w ilości 2 razy większej niż ilość kaszy i zagotować. Zdjąć pokrywkę

Weekendy w domu i ogrodzie
Kotleciki selerowo-jaglane z sałatkami 312

wyraźną w smaku sałatką z buraków i papryki. Może pod koniec lata (jeśli nadal ten blog będę prowadzić ;)) umieszczę tutaj przepis na nią. Bardzo łatwo przechowuje się w słoikach. Składniki (wychodzi 12 kotlecików): duży seler korzeniowy pół szklanki kaszy jaglanej 1,5 szklanki wody rozdrobniona natka pietruszki 2 jajka sól, pieprz ziołowy olej do smażenia 1. Seler obrać i pokroić(...)resztę składników. Wymieszać i doprawić do smaku. 5. Formować płaskie kotleciki i smażyć z obu stron na rozgrzanym oleju. Kotleciki zrobiłam w środę. Podałam z gotową (bo ze słoika) sałatką z buraków. Dziś po podróży potrzebowałam szybkiego obiadu, więc odgrzałam je na parze i podałam z zieloną fasolką szparagową. Sałatka z zielonej fasolki szparagowej: mrożona fasolka 2 łyżki masła łyżka

Weekendy w domu i ogrodzie
Sałatka z selera i kaparów "nawinie" do pracy 176

się nawinie, to w potrawie). To szybki sposób na przekąskę do pracy, gdy mamy dość kanapek lub zabrakło w domu pieczywa. Podstawą jest seler konserwowy, który można kupić w słoiku w niemal każdym sklepie. Składniki : seler konserwowy ze słoika 2 łyżki kaparów pół pęczka natki pietruszki 5 plastrów szynki puszka czarnej fasoli 3 połówki brzoskwiń z puszki pół czerwonej papryki

Weekendy w domu i ogrodzie
Sałatka ze świeżego szpinaku 127

dopiero nazywa się trafić z przepisem. Mam nadzieję, że Wam również zasmakuje. 'Sałatka ze świeżego szpinaku' Składniki: - 200g świeżego szpinaku (najlepiej baby lub niepryskany) - 1 op mini mozzarelli - 1/2 słoika suszonych pomidorów w oliwie (dobrej jakości lub domowej roboty) - pestki dyni - 1 łyżeczka miodu - 2 łyżeczki musztardy sarepskiej - 2 łyżeczki oliwy z oliwek - 2 łyżeczki octu balsamicznego Z miodu, musztardy(...)oliwy i octu zrobić sos (wszystkie składniki umieścić w słoiku, zakręcić zakrętką i porządnie wstrząsnąć). Szpinak opłukać pod bieżącą wodą i wysuszyć. Pomidory pokroić na małe kawałki, mozzarellę na ćwiartki. Wszystkie składniki umieścić w misce. Pestki dyni uprażyć na patelni. Przed podaniem sałatkę zalać sosem i obsypać uprażonymi pestkami dyni. Smacznego

CookYourself
współpraca - Bacówka - towary tradycyjne 165

żurawiną. Mój faworyt wśród pasztetów! Pasztetem tym zachwycała się cała moja rodzina. Przepyszny. * swoja ze słoja - tradycyjna kiełbasa zamknięta w słoju. Na pierwszy rzut oka przypomina mielonkę ze słoika, ale w smaku nie ma porównania. Swoja ze słoja jest pyszna. Plus za zamknięcie tak dobrego smaku w słoiku, dzięki czemu możemy wziąć ją na wycieczkę. Do tego świeża bułka

CookYourself
Krem bananowy z czekoladą / czekobanan 137

tylko do smaku. Przepis jest bardzo prosty i zajmuje mało czasu. Polecam. Dobra alternatywa dla popularnego kremu czekoladowo-orzechowego ;) 'krem bananowy z czekoladą / czekobanan' Składniki (na 2 małe słoiki): - 4 dojrzałe banany - 100g gorzkiej czekolady - 2 łyżki wody - 2 łyżki cukru pudru Banany obrać i pokroić w plastry. Umieścić w garnku, zalać wodą i zagotować.  Gotować(...)będzie chciał, potraktujcie masę blenderem). Zdjąć z ognia, dodać cukier puder i połamaną gorzką czekoladę. Dokładnie wymieszać, aż do rozpuszczenia się bananów.  Gorący krem przekładać do wyparzonych słoików. Odstawić w chłodne miejsce do wystudzenia. Smacznego

CookYourself
Domowy zakwas na wielkanocny żur, żurek 164

mąki żytniej razowej 2000 (100g) - 3 ząbki czosnku - 2 liście laurowe - 6 ziaren ziela angielskiego - 8 ziaren pieprzu - 0,5 litra ciepłej, przegotowanej wody Wszystkie składniki umieścić w litrowym słoiku, wymieszać. Przykryć gazą i odstawić w ciemne, ciepłe miejsce na 4-5 dni. Minimalny okres kiszenia to 3 dni. Ważne jest to, że im zakwas dużej będzie się kisić - będzie(...)gotowy. Przechowywać w lodówce. Odcedzać czy nie? Ja nie odcedzam. Wykorzystuję zarówno mąkę i wodę. Zostawiam tylko trochę zakwasu jako starter do kolejnego zakwasu, który przechowuję w lodówce, w słoiku. Przy starterze dodaję szklankę mąki i 0,5 litra ciepłej wody i po 3 dniach zakwas gotowy

CookYourself
kuracja oczyszczająca po Tybetańsku 164

stołowych ryżu ile masz lat.Umyj go, a następnie przełóż do słoja i zalej świeżo przegotowaną wodą.Zakręć i wstaw do lodówki.Nazajutrz wstań przed godzina 7 rano, wylej ze słoika wodę, nabierz kopiasta łyżkę ryżu i gotuj go 3-4 minuty. Nie dodawaj soli. Zjedz ugotowaną porcję . Pamiętaj, musisz to zrobić przed godz. 7.30! Właśnie o tej porze jelita pracują(...)najintensywniej, a ziarno wymiata wszelkie zanieczyszczenia. Pozostały w słoiku ryż znów zalej woda i umieść w lodowce. Czynność powtarzaj każdego ranka, aż ryż się skończy. Kuracja oczyści Twój żołądek, dwunastnice, jelita, a także nerki. Rano możesz dostrzec w moczu kryształki, różnej wielkości i koloru, od czarnego po jasnopomarańczowy. To są właśnie odpadki wyrzucone z twojego organizmu.11 domowych sposobów na świąteczne

w mojej kuchni
Kukułczanka -likier 161

Składniki: 1/2 l  białej wódki 400 g cukierków kukułek 2 puszki mleka skondensowanego  niesłodzonego Wykonanie Cukierki wyjąć z papierków i włożyć do słoika, zalać wódką i potrząsać mocno zakręconym słoikiem. Odstawić w ciemne miejsce na 3-4 dni w celu rozpuszczenia się cukierków w alkoholu. Po rozpuszczeniu się kukułek zmiksować i dodać mleko skondensowane i ponownie zmiksować. Jeżeli

O kuchni z uczuciem
Wielkanocna baba drożdżowa z rodzynkami. 144

cukru 50 g drożdży świeżych lub 14 g drożdży suchych 150 g rodzynek Szczypta soli 50 ml rumu (opcjonalnie) Skórka otarta z cytryny (opcjonalnie) Lukier Przygotowanie:  Do słoika o pojemności 500 ml wlewamy ciepłe mleko lub wodę, dodajemy pokruszone drożdże, 2 łyżki cukru, 3 łyżki mąki. Słoik dokładnie zakręcamy i trzęsiemy przez ok. 5 min, dzięki temu drożdże szybciej

Kuchnia Łukasza
Domowa ćwikła z chrzanem 198

umyć, zalać zimną wodą i ugotować do miękkości. Po ostudzeniu obrać i zetrzeć na tarce. Chrzan obrać, opłukać i osuszyć a następnie zetrzeć na tarce. Przełożyć starty chrzan do słoika i dodać 1 łyżeczkę cukru i pół łyżeczki soli. Zalać wrzącą wodą do połowy wysokości chrzanu, zamieszać, przykryć i odstawić do ostudzenia. Do buraków dodać sok z 1 cytryny, łyżkę(...)zużyjecie całego chrzanu możecie go przez kilka tygodni przechowywać w lodówce w zamkniętym słoiczku, dodawać go do majonezu, żurku, czy śmietany. Wyszło mi z tej porcji 2,5 słoika litrowego… Smacznego Post Domowa ćwikła z chrzanem pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl

UgotujmyTo.pl
Ryba po japońsku - ryba w cieście z sosem pomidorowym z marynatami (przystawka na zimno) 352

wcześniej, aby smaki się przegryzły.   Ja robię ją często i na stałe zagościła w menu imprezowym. POLECAM:-) Składniki: 1 kg filetów z ryby (np. Dorsz, Morszczuk itp.) 1 słoik papryki konserwowej 1 słoik ogórków konserwowych 2 duże cebule Składniki ciasto naleśnikowe: 1 szkl. mąki 1/2 szkl. wody 1 łyżka wegety lub soli 1 jajko Składniki sos: 1 szkl. wody

IMPRESJA SMAKU
Dżem rabarbarowy z wanilią 136

lodówki. Po tym czasie przełożyć do rondla. Wanilię przekroić wzdłuż i pokroić na kawałki, dodać do rabarbaru. Smażyć 25-30 minut, zdjąć pianę i bardzo gorący przełożyć do wyparzonych słoików. Przetrzeć alkoholem nakrętki i brzegi słoików, mocno zakręcić, odstawić, Po wystudzeniu przenieść w chłodne miejsce. Smacznego

Pełny talerz