brodawnikiem mleczowatym, kaczyńcem, podróżnikiem, popią główką, hetmańską buławą, gołębim grochem, świńskim pyskiem i najlepsze na koniec: męską stałością :) Dlatego warto wyciągnąć z niego wszystko co najlepsze i zatrzymać w słoiku na dłużej, zanim zamieni się w dmuchawca :) Więcej przepisów z wykorzystaniem mniszka znajdziecie tutaj . * nie mylić z mleczem polnym, do którego mniszek jest bardzo podobny. Różnica - u mniszka wszystkie(...)słoiczków (warto zrobić próbę gęstości i kapnąć odrobiną syropu na talerzyk, odczekać chwilkę aż ostygnie i sprawdzić czy jest już wystarczająco gęsty). 4. Gotowy syrop przelewamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i stawiamy do ostygnięcia do góry dnem. Wyszło mi 5 małych słoiczków. 5. Tak przygotowany syrop przechowujemy nie dłużej niż kilka miesięcy
Domowa Cookierenka Agirazowy omlet biszkoptowy z przyprawą do piernika z domowym dżemem śliwkowym i masłem orzechowym~ Zrobiłam masło orzechowe z 1,2kg orzechów = 4 słoiki tegoż cudownego smarowidła ♥♥♥ Mam w domu 8 słoików PB, hahah! Żyć nie umierać
breakfast of dreamsjagodowy gotowany sernik w słoiku po Nutelli~ Czyszczę kolejny słoik, znajduję ostatnie jagody w zamrażarce - przecież zaczyna się nowy sezon! :) Pierwszy tydzień w pracy. Jak wrażenia? Kurde, no jest ciężko, nawet bardzo. Pierwszego dnia wróciłam do hotelu pół żywa, czułam się źle i fizycznie i psychicznie, bo ilość pracy i warunki mnie dobiły. Nie żeby coś, chodzi
breakfast of dreamsgotowany sernik w słoiku po kremie speculoos~ W tamtym roku kupiłam chyba ze 3, albo 4 kremy, niedawno znalazłam jeszcze dwa słoiki - jeden pełny, drugi prawie pusty i opróżniłam ten drugi :D A pierwszy zostawię na zimę, będzie jak znalazł :) Jeżeli do tej zimy dotrwa
breakfast of dreamsgotowany kakaowy jogurt w słoiku po kremie Speculoos~ Ostatni słoik kupnego kremu wykorzystany - teraz w końcu będę mogła zrobić domowy! :) Ferie feriami, ale ja mam praktyki... Dzisiaj, jutro, pojutrze i popojutrze >.< Czekam więc do środy, żeby móc rozpocząć ferie (i w końcu wstać później niż o 6:30...)! P.S. Wczorajszy wpis z truflami jaglanymi uzupełniony
breakfast of dreamsgotowany waniliowy jogurt w słoiku po Nutelli~ W słoiku miała być owsianka, ale zapomniałam o niej wczoraj wieczorem więc rano na szybko ugotowałam jogurt :) Wczoraj po południu doszła do mnie przesyłka od Ziarenkowa ! :) Współpraca z tym sklepem to dosłownie czyta przyjemność :) Znacie Ziarenkowo ? Jeśli nie, to jak najszybciej zajrzycie do SKLEPU i zapoznajcie się z ofertą
breakfast of dreamskokosowy* krem z karobem i bananem w słoiku po domowym maśle z nerkowców~ W szafce znalazłam jeszcze jeden "pusty" słoiczek :D W sumie...to myślałam, że coś tam jeszcze jest i nawet się ucieszyłam, bo miałam ochotę na to masło, ale okazało się, że masła zostało niewiele - jedynie trochę na dnie i ściankach :D Tak więc wyczyściłam słoik do końca
breakfast of dreamsCZEKOLADOWA GRANOLA przepis autorski // pół litrowego słoika granoli ~250g płatków zbożowych (u mnie owsiane, orkiszowe i żytnie) ~40g wiórków kokosowych ~110g ulubionych orzechów (u mnie 50g migdałów i 60g nerkowców) ~260g mleka skondensowanego niesłodzonego + 20 (rozkruszonych) tabl. stevii / lub 260g mleka skond. słodzonego, wtedy nie dodajemy stevii ~2 bardzo czubate łyżeczki naturalnego kakao Orzechy pokroić na kawałki. Piekarnik rozgrzać(...)pieczenia i przełożyć na nią granolę. Wstawić do piekarnika i piec ok. 30min co 10min mieszając, aby granola równomiernie się upiekła. Wyjąć z piekarnika. Po ostudzenia przełożyć do słoika. Smacznego! :) Z jogurtem
chili & sugar550g. Nawet nie chcę myśleć, jak słodka musiałaby być gdybym dała te 750g :) KONFITURA Z PŁATKÓW RÓŻY źródło przepisu: KUCHNIA (palce lizac!) podaję z moimi modyfikacjami // 2-3 słoiki konfitury ~150g płatków wonnej róży ~550g cukru ~400g wody ~sok z 1 cytryny Płatki róży przebrać i usunąć z nich białe końcówki, które mogą nadać konfiturze goryczy. Następnie przemyć zimną(...)ostudzić syrop. Gdy będzie letni włożyć do niego płatki róż i całość powoli zagotować. Gotować 30-35 minut. Jeszcze gorącą konfiturę przełożyć do wcześniej wyparzonych (wraz z zakrętkami) słoików i zawekować. Smacznego! Przepis dodaję do akcji
chili & sugarjagód (tak, aby każdy słoiczek zapełnić do 'prawie pełna' ;)) ~po 2 łyżki cukru na każdy słoiczek z jagodami (lub 3 łyżki, jeśli używacie większych słoików lub lubicie bardzo słodkie przetwory ;)) Jagody (umyte, osuszone) włożyć do słoiczków i zasypać cukrem (można dodatkowo wstrząsnąć kilkakrotnie słoiczkiem, aby cukier doszedł na dół, ale nie jest to konieczne, bo w tracie pasteryzacji(...)wszystko się zagotuje i cukier się rozprowadzi po całej zawartości słoiczka). Odstawić na ok. 2 godziny. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć na niej słoiki (zakręcone) i włożyć do piekarnika. Nastawić do na 130*C i pasteryzować jagody ok. 65 minut. Wyjąć z piekarnika i przykryć ścierką. Smacznego! :) Przepis dodaję do akcji
chili & sugarjesienno-zimowy aromat. Mam jeszcze dwie dynie i jedna z nich na pewno podzieli los tej, która wylądowała w tym dżemie. :)) KORZENNY DŻEM DYNIOWO-POMARAŃCZOWY przepis autorski // 4 słoiki po 320ml ~1kg dyni, obranej, pokrojonej w kostkę ~3 pomarańcze (ok. 550g) ~skórka z 1/2 - 1 pomarańczy ~sok z 1/2 cytryny ~gwiazdka anyżu ~szczypta gałki muszkatołowej ~szczypta kardamonu ~ laska(...)następnego dnia, nawet lepiej by tak było :)). Gdy dżem bedzie już gęsty, a owoce się rozpadną (wyjąć anyż i cynamon :)), przełożyć dżem do wcześniej wyparzonych wraz z zakrętkami słoików i zapasteryzować. Smacznego! :) Przepis dodaję do akcji
chili & sugarpowidła, nie pożałujecie, obiecuję! Proces ich wykonania jest również specyficzny - robiliście kiedyś dżem czy powidła w...piekarniku? POWIDŁA ŚLIWKOWE WEDŁUG PRZEPISU MOJEJ CIOCI przepis autorstwa mojej cioci // 5 słoików po 300ml ~1kg śliwek węgierek ~1kg śliwek węgierek ~180g cukru (jeśli śliwki są bardzo, bardzo, bardzo kwaśne - ok. 230g cukru) Śliwki (1kg) umyć, wypestkować i pokroić drobno. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym(...)śliwek pieczonych wczoraj, wstawić do piekarnika i piec godzinę w 180*C. Trzeciego dnia piec powidła 1-1/2 godziny, po pół godzinie dodać cukier. Powidła przekładać do wyparzonych słoików, zawekować i odstawić do góry dnem do wystygnięcia. Smacznego
chili & sugarChyba najlepsza ze wszystkich jakie do tej pory zrobiłam! A powstała szybko i bez żadnego konkretnego przepisu... Po prostu baaardzo chciało mi się takiej domowej granoli, a słoik stał pusty... Złapałam więc kilka głównych składników, dodałam czarniejącego już banana, kakao - do piekarnika! Zapach był nieziemski, mówię Wam! Smak też taki jest ;) Dodatkowo granola jest pozlepiana w kawałki więc nazwałam(...)crunchy granola ;) Znika bardzo szybko... KAKAOWO-BANANOWA GRANOLA CRUNCHY przepis autorski // średni słoik granoli, ok. 300-350g ~duży, dojrzały banan - ok. 120g po obraniu ~czubata łyżka miodu kakaowego (miuteli) ~2 łyżki (20g) kakao ~130g (szklanka + 3 łyżki) płatków owsianych ~30g (3-4 łyżki) płatków ryżowych ~10g (2-3 łyżki) otrębów ~50g suszonych bananów Piekarnik rozgrzać do 180*C. Banana
chili & sugarziaren słonecznika. Jest przepyszne! Ma niezbyt ciekawy kolor, ale smak za to jest bardzo ciekawy :) Spróbujcie, polecam! :) English version: (makes 1 jar) MASŁO SŁONECZNIKOWE przepis autorski // 1 słoik (jak na zdjęciu) ~350g ziaren słonecznika ~sól, cukier - do smaku Słonecznik podprażyć na patelni, ostudzić, przełożyć do misy miksera i miksować do momentu uzyskania gładkiej, lejącej masy. Doprawić do smaku, przełożyć(...)słoika. Smacznego! :) P.S. Zapraszam do polubienia chili&sugar na FACEBOOK'U Like chili&sugar on FACEBOOK
chili & sugargarnku i gotujemy na małym ogniu cały czas mieszając. Gdy masa będzie ciepła dodajemy mus rabarbarowy, skórkę i sok z cytryny, gotujemy aż curd zgęstnieje. Studzimy, przekładamy do słoików i przechowujemy w zamkniętych słoikach w lodówce max. tydzień. Smacznego! :) Przepis dodaję do akcji
chili & sugar