słoik - 12348 przepisów (strona:248/824)

Schrzaniony chleb 236

łatwiznę. To znaczy w najbliższym sklepie kupiłem słoiczek chrzanu staropolskiego. Jako bazę wybrałem ciasto, które wykorzystałem ostatnio przy pieczeniu bułek z czosnkiem . Ponieważ jednak, jak wyczytałem z etykiety na słoiku, chrzanu w chrzanie jest tylko połowa, zwiększyłem ilość mąki i zmniejszyłem ilość płynów w przepisie. Ale i tak ciasto nadawało się na foremkowca. Podczas pieczenia w całej kuchni panował delikatny(...)mąki rżanej starogardzkiej 350 g wody o temp. pokojowej 100 g maślanki o temp. pokojowej 18 g świeżych drożdży  15 g soli 190 g chrzanu tartego ze słoika Przygotowanie chleba: Na początek rozpuść sól w wodzie, zaś w maślance drożdze. W dużej misce umieść zaczyn, wsyp mąki. Wlej wodę z solą i maślankę z drożdżami. Mieszaj mikserem lub robotem

Grahamka, weka i kajzerka
Frużelina z czerwonej porzeczki 167

rozpuszczenia cukru.Dodać sok z jednej cytryny i wymieszaną z wodą mąkę ziemniaczaną.Dokładnie wymieszać.Doprowadzić do wrzenia. Frużelina dość szybko gęstnieje,bo porzeczka ma dużo pektyny. . Słoiki wyparzyć, osuszyć.Gorącą frużelinę przekładać do słoiczków ,dokładnie zakręcać i odwracić do góry dnem. Przykryć słoiki kocem i pozostawić do wystygnięcia Dla pewności- pasteryzować przez 5-6 minut

w mojej kuchni
Sałatka z cukinii w kurkumie 355

selera wszystko posolić około 3 łyżkami soli Zalewa 1 op. kurkumy 1 łyżka gorczycy ½ l octu 3 szkl. cukru 1 szkl. wody wszystko do zalewy zagotować Wykonanie Układać w słoiku plastry cebuli,następnie cukinie z czosnkiem,liście selera i plastry kolorowej papryki.Zalać zalewą .Pasteryzować słoiki 10-15 minut od zagotowania wody. Smacznego przepis przywiozłam z wczasów tego roku.i

w mojej kuchni
Konfitura jagodowa z anyżkiem. 174

cukier. Mieszać, aż cukier całkowicie się rozpuści. Gotować konfiturę na małym ogniu, co jakiś czas mieszając, aż będzie odpowiednio gęsta (około 25 - 30 minut). Wyjąć anyż, przelać konfiturę do słoików i dokładnie zakręcić. Pasteryzować 5 - 10 minut. Można też gorącą konfiturę przełożyć do czystych, wyparzonych słoików, zakręcić i odwrócić do góry dnem. Przykryć ściereczką. Smacznego

Zakątek rozkoszy kulinarnych
Śledzie w oleju 148

drobną kosteczkę i posyp łyżeczką soli.  Odstaw na 15 minut by puściła sok. Po tym czasie sparz wrzątkiem i dokładnie odcedź. Filet pokrój na kawałki. W słoiku układać warstwami śledzia , cebulę na wierzch dajemy 4 ziarenka ziela ,1 listek laurowy na to pieprz i następną warstwę , aż do wykorzystania wszystkich składników pamiętając ,że ostatnia warstwa(...)cebula.  Wszystko zalewamy olejem tak żeby przykryć śledzie  . Zakręcamy słoik i odkładamy na 1-2 dni do lodówki

magiczna kuchnia Kasi
Frużelina czereśniowa 189

soku z  czereśni i wymieszać.  Przelać tak rozpuszczoną żelatynę do garnka z owocami i natychmiast wyłączyć ogień.  Wymieszać dokładnie.  Gorącą frużelinę przełożyć do wyparzonych, gorących słoików.  Zakręcić czystymi, wygotowanymi i suchymi nakrętkami.  Odstawić do całkowitego wystudzenia.  Frużelina zgęstnieje dopiero jak będzie całkiem zimna.  Jeżeli okaże się, że gotowa frużelina będzie zbyt gęsta(...)można po otwarciu słoika dodać odrobinę wrzątku i wymieszać

Sto kolorów kuchni
Dżem z czarnej porzeczki 148

jakiś czas mieszam, tuż przed końcem gotowania mieszam dżem przez cały czas, gdyż zaczynają przywierać. Jeśli dżem jest wystarczająco gęsty ściągam go z ognia i przekładam go do wyparzonych słoików. Zakręcam. Piekarnik nagrzewam do 130 stopni i umieszczam w nim słoiki na 20 minut. Tak przygotowane przetwory układam na ściereczce do góry dnem i pozwalam im ostygnąć. Nauczona doświadczeniem

Mango Papaja
Jabłka na szarlotkę w słoikach 103

racji tego ,że ciężko w moich rejonach kupić szarą renetę ,po zakupie większej ilości starłem i zatrzymałem ich niesamowity smak w słoikach. Składniki 3,5 kg szarej renety 3 cytryny 400 g cukru 3 łyżeczki cynamonu Przygotowanie Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. W garnku rozpuszczamy cukier ,wrzucamy starte jabłka ,smażymy około 30 min. Dodajemy startą skórkę(...)cytrynową ,cynamon ,po czym dokładnie mieszamy. Gorące przekładamy do słoików ,zakręcamy ,układamy na ściereczce do góry dnem i zostawiamy do całkowitego ostygnięcia

R'n'G Kitchen
Dżem z pigwy i pomarańczy 131

wlewamy wodę ,wsypujemy cukier i zagotowujemy od czasu do czasu mieszając. Następnie zestawiamy z ognia ,blendujemy i ponownie zagotowujemy. Dodajemy żelatynę ,dokładnie mieszamy i jeszcze gorący dżem przekładamy do słoików. Słoiki zakręcamy i układamy do góry dnem. Pozostawiamy je do całkowitego ostygnięcia

R'n'G Kitchen
Leszcz w zalewie octowo-pomidorowej 136

startą cebulą ,doprawiamy solą. Wstawiamy do lodówki na noc. Następnie ryby płuczemy ,oprószamy solą i ostrą papryką ,obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym oleju. Usmażoną rybę przekładamy do słoików. Do wody dodajemy pokrojoną w talarki cebulę ,cukier ,pieprz ,liście laurowe i ocet. Zagotowujemy ,dodajemy koncentrat pomidorowy i gotujemy jeszcze 5 min. Tak przygotowaną zalewą wypełniamy słoiki i zakręcamy. Następnie

R'n'G Kitchen
Coffee frappe 139

innych ulubionych lód lub zamrożone kostki kawy bita śmietana gorzka czekolada Sposób przygotowania:   Kawę rozpuszczalną zalewamy gorącą wodą. Studzimy a następnie chłodzimy w lodówce. Zimna kawę wlewamy do słoika razem z mlekiem i dwoma gałkami lodów. Intensywnie potrząsamy do połączenia składników. Do wysokiej szklanki wkładamy kilka kostek lodu lub co polecam kostki zamrożonej kawy. Dopełniamy kawą ze słoika

Pyry na Gaz
6 przepisów na orzeźwiające napoje na lato 237

cukier. Następnie zalej wodą tak, by zakryła sypkie składniki. Za pomocą spieniacza do mleka (lub miksera) ubij składniki na gęstą, sztywną pianę. Pianę możemy zrobić także przy pomocy słoika – w tym celu włóż składniki do słoika, zamknij go i potrząsaj do czasu uzyskania gęstej piany. Powstałą pianę przełóż do szklanki, zalej ostrożnie zimnym mlekiem. Jeśli masz ochotę – dodaj kostki lodu

Moja pasja smaku
Dżem malinowy 172

niewielką ilością wody - kilka łyżek. Stopniowo dodawać cukier. Gotować na wolnym ogniu, mieszać. Dżem przygotowywać przez 2-3 dni. Gotując i studząc, aż do uzyskania pożądanej gęstości. Wkładać do słoików i zamykać na gorąco.  Dla pewnością słoiki można pasteryzować, gotując je 15 minut

Humanistka w kuchni
Dżem truskawkowo rabarbarowy z wanilią 129

waniliowy i wymieszać. Wsypać cukier żelujący, ponownie wymieszać. Mieszając doprowadzić do wrzenia i gotować 3 minuty. Zdjąć z ognia i mieszać do zaniku piany. Gorący dżem rozlać do wyparzonych słoików, szczelnie zakręcić i odwrócić do góry dnem. Po 2 godzina odwrócić, pozostawić do ostudzenia. Zimne słoiki wynieść w chłodne miejsce. Jeśli nie chcemy mieć w dżemie kawałków owoców, po zdjęciu

Ala piecze i gotuje
Kiszone liście winogron na "dolmy" 196

tylko podoba. Mają kwaśno-cierpki smak, dlatego że liście winogron bywają gorzkawe.  SKŁADNIKI: 60 liści winogron  ZALEWA: 1 litr wody  4 łyżeczki soli morskiej  DO SŁOIKA;  3 ząbki czosnku  1 kawałek chrzanu  2 kwiatostany kopru  1 łyżeczka gorczycy białej  Po nafaszerowaniu można zalać je zalewą słodko-ostrą z odrobiną oliwy(...)Liście myjemy i osuszamy.  Układamy po 10 sztuk liści na kupkę i zawijamy nitką, tak aby powstały nam ruloniki.  Gdy wszystko już zawiniemy, to wkładamy do wyparzonego słoika. Dokładamy czosnek, chrzan, gorczycę i koper.  Zalewamy roztworem solankowym. Odstawiamy do ciepłego miejsca na 3 dni, a następnie po pojawieniu się białego osadu i zmętnieniu wody wynosimy do zimnej

Zainspiruj się kuchnią