słoik - 12348 przepisów (strona:240/824)

Domowy sos BBQ- bez gotowania 188

piwo. Mój sos ma gęstą konsystencję, jest lekko pikantny, lekko słodki, cudnie pachnie dymem i wędzeniem. I robi się prawie sam w 5 minut. Naszykujcie sobie dwa wyparzone słoiki pojemności 250ml lub szklaną butelkę. Ten sos spokojnie można przechowywać w lodówce do dwóch miesięcy. Jak go zrobić? Wszystkie składniki zblendujcie ze sobą. I już, gotowe. Prościej naprawdę nie można. Jeśli(...)Jeśli jesteście amatorami dymnych, głębokich smaków, na pewno nie będzie stał długo. SKŁADNIKI 400ml dobrego, naturalnego i delikatnego ketchupu (polecam do sosu Ketchup łagodny- Pudliszki lub Kotlin Łagodny w słoiku- ma inny skład od tego samego ketchupu w plastikowej butelce) 2 czubate łyżki stołowe musztardy Dijon (używam Develey) 1 czubata łyżeczka ostrej wędzonej papryki 3 łyżki sosu Worchestershire 2 łyżki

Karo in the Kitchen
Cold brew, czyli zimny napar- kawa zimno parzona 201

zdrową żywnością (kawa BIO). Proporcja to 1:3 – na pół szklanki świeżo zmielonej kawy weźcie 1,5 szklanki niegazowanej, niskosodowej wody mineralnej. Wlejcie wodę w szeroką karafkę lub do słoika, wsypcie kawę, wymieszajcie plastikową lub drewnianą łyżką i odstawcie w ciemne, ale nie chłodne miejsce na 24 godziny. Dobrze byłoby ją kilka razy zamieszać, byle drewnianą lub plastikową łyżką(...)szklanka mielonej kawy+ 3 szklanki wody.   Jeśli napar już osiągnął pożądany stopień mocy można go przecedzić na filtrze do kawy lub gęstym sitku – do czystej karafki albo słoika. Na późnej. Szczelnie przykryta i przechowywana w lodówce kawa może stać nawet tydzień (ale nie dacie jej aż tyle czasu, jestem pewna). Jeśli napar jest dla Was za mocny, możecie

Karo in the Kitchen
Klasyczne bitki wołowe – w sosie chrzanowym 225

przetrzeć przez sitko i po problemie. Próbujemy, solimy i pieprzymy do smaku. A na koniec jeszcze łyżka chrzanu, jeśli lubicie może być więcej. Ja dają chrzan i ze słoika, i świeży (mam zawsze zapas w zamrażalce). Bardzo klasyczny obiad to bitki z dodatkiem ziemniaków z wody. Ogórek kiszony czy surówka, wszystko jedno. Mogę Wam tylko zagwarantować, że będziecie często wracać(...)udźca 3-4 łyżki klarowanego masła 2 ząbki czosnku 1 mała cebula 6-8 ziaren ziela angielskiego 3 liście laurowe sól pieprz 1 łyżka chrzanu świeżo startego lub ze słoika, ja używam Krakus 2-3 łyżki śmietany 30% 1 pełna łyżka mąki pszennej (z lekkim czubkiem

Karo in the Kitchen
Ogórki kanapkowe z kurkumą 182

plastry, nie obieramy! Do wody dodajemy sól i zalewamy ogórki. Po 3 godzinach odlewamy wodę. Do garnka wlewamy ocet, wodę i dodajemy cukier, zagotowujemy. Dodajemy kurkumę i dokładnie mieszamy. Słoiki wypełniamy ogórkami "na stojąco" i uzupełniamy zalewą. Do każdego słoika wrzucamy liść laurowy, dwie kulki ziela angielskiego i szczyptę gorczycy. Zakręcamy i pasteryzujemy

Atlas Smaków
Suszone pomidory z rozmarynem i tymiankiem. 140

znaczy, że pomidory smakują gorzej, są równie smaczne. Oliwę lub olej z zalewy można wykorzystać jako dodatek do wielu dań. Jeśli mamy czas, to zamykajmy smaki lata w słoikach, a w zimę będziemy delektować się pysznymi przetworami.    SUSZONE POMIDORY Z ROZMARYNEM I TYMIANKIEM.           Składniki: 2 kg podłużnych pomidorów sól po kilka gałązek świeżego(...)osuszyć ręcznikiem papierowym. Do suszonych pomidorów dołożyć ząbki czosnku i zioła. W garnku podgrzać olej, do momentu, aż będzie dosyć gorący, będzie na dnie widać bąbelki. Wlać do słoików z pomidorami i dobrze zamknąć. Odwrócić do góry dnem i przykryć ściereczką. Przechowywać w chłodnym miejscu. Smacznego

Zakątek rozkoszy kulinarnych
Konfitura z aronii, jabłek i pigwowców 155

kwadransa. Wyłączyć palnik i dodać masę z pigwowców. Wymieszać. Po kilku godzinach lub następnego dnia pogotować całość ok kwadransa od momentu zawrzenia. Zamieszać od czasu do czasu. Wkładać do słoików po ponownym zagotowaniu i pogotowaniu ok. kwadransa. Słoiki szczelnie zamykać i odstawiać do ostygnięcia. Konfitury można używać na kanapki, do naleśników czy omletów. Może być też dodatkiem do mięs

Weekendy w domu i ogrodzie
Nalewka cytrynowa 128

połowy z nich ścieramy skórkę. Robimy to ostrożnie żeby nie naruszyć białej warstwy pod skórą, tzw. albedo. Albedo jest gorzkie i zepsuje smak nalewki. Obrane skórki wrzucamy do słoika i zalewamy wódką i spirytusem. Może być sam rozcieńczony spirytus, chodzi o to, żeby mieć 1,5 litra alkoholu 65-70%. Odstawiamy na dobę w ciemne miejsce. Wszystkie cytryny kroimy(...)filtrują się łatwo. Mi to zajęło około doby. Ale warto było, płyn wyszedł żółty i idealnie klarowny. Ja do filtrowania używam filtrów do kawy. Mocuję taki filtr na słoiku przy pomocy gumki. Dla lepszego efektu filtr wykładam jednym listkiem papierowego ręcznika. Optymalnie by było żeby ręcznik był bez nadruków. Istnieje ryzyko, że przy kontakcie z alkoholem taka farba może

Marder&Marder Manufacture
Ciasto czekoladowe ze śliwkami 111

gorzkiej czekolady; Masa śmietanowa: 0,5 l. śmietany tortowej 36%; 2 łyżeczki żelatyny, 3 łyżki cukru pudru. Czekolada gorzka 10 dag. Sposób przygotowania: Śliwki przekładamy do litrowego słoika i zalewamy szklanką wódki. Odstawiamy na 24 h. Co jakiś czas potrząsamy słoikiem żeby śliwki ładnie wchłonęły alkohol. Żółtka oddzielamy od białek. Mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia i kakaem w osobnej

Pobite gary Barbary
Sałatka z kalafiorem i oliwkami 139

Składniki: * 1 mały kalafior * 1 słoik oliwek ciemnych * 1 słoik marynowanych pieczarek * 4 jajka * 6 dużych ogórków kiszonych * 3 duże pomidory * pęczek natki pietruszki * 5 łyżek majonezu * 5 łyżek ketchupu * pieprz, sól Sposób przyrządzenia: Kalafior dzielimy na różyczki i gotujemy na półtwardo w osolonej wodzie. Studzimy.  Oliwki przekrawamy na pół. Pieczarki kroimy w plasterki a jajka, ogórki i pomidory

Pobite gary Barbary
Śledzie słodkokwaśne 148

Składniki: * 1 kg śledzi marynowanych (mogą być też ala matijas) * 0,5 kg cebuli * słoik ogórków konserwowych * 0,5 kg jabłek * ketchup (mały słoik) * 0,5 szklanki oleju Sposób przygotowania: Śledzie kroimy na mniejsze kawałki. Jabłka, ogórki, cebulę kroimy w kostkę. Ketchup mieszamy z olejem. Wszystkie składniki mieszamy. Źródło: przepis od mojej mamy

Pobite gary Barbary
Wielkanocna sałatka chrzanowa 185

Składniki: * 2 pojedyncze piersi z kurczaka * kostka rosołowa * 5 jajek * 30 dag żółtego sera * puszka kukurydzy * słoik cebulki marnowanej * 2 słoiki chrzanu * 5 łyżek majonezu * 2 łyżki posiekanego szczypiorku * sól, pieprz Sposób przygotowania: Piersi gotujemy na kostce rosołowej, studzimy i kroimy w kostkę. Jajka gotujemy na twardo, także kroimy w kostkę. Ser ścieramy na tarce na dużych oczkach. Dokładamy pozostałe

Pobite gary Barbary
marynowane pomidory z ostrą papryczką 161

pieprzu, ziarna gorczycy i ząbki czosnku, całość zalewamy wodą i octem. Następnie gotujemy przez dziesięć minut, odstawiamy do wystygnięcia i przeniknięcia smaków. Następnie myjemy pomidory i  wkładamy do słoików, dokładając do każdego słoika po dwie ostre papryczki, szczyptę tymianku, dwa ząbki czosnku i gałązkę świeżej bazylii. Z alewamy słój marynatą, uważając aby  pomidory  były w niej całkowicie

Miód i pieprz
Domowe powidła śliwkowe 133

Aromatyczne, obłędnie smaczne! Można wyjadać je łyżeczką prosto ze słoiczka lub użyć do przygotowania ciast, kanapek czy deserów. Na chłodne, zimowe wieczory będą doskonałe! Składniki (na 2 średniej wielkości słoiki ) 2 kg dojrzałych śliwek węgierek cukier (ilość zależy od słodkości naszych śliwek) 1 łyżeczka cynamonu Przygotowanie: Dojrzałe śliwki umyć, dobrze osuszyć, przeciąć na pół i wyciągnąć pestkę. Włożyć do szerokiego(...)dodać również łyżeczkę cynamonu, dzięki czemu powidła nabiorą dodatkowego aromatu. Uwaga! Jeśli dosładzamy nasze powidła, to należy je jeszcze chwilę pogotować, ponieważ cukier je rozrzedzi. Gorące przełożyć do czystych słoików, dobrze zakręcić i postawić do góry dnem na około 15 minut Smacznego

Nastoletnie Wypiekanie
Buraki na zimę 177

wodzie obrać .Zetrzeć na tarce.Dodać najpierw połowę składników - cukru, octu i soli, dokładnie wymieszać i spróbować, w razie potrzeby dodać resztę.Dokładnie wymieszać ,napełnić słoiki, zostawiając 2 cm od brzegu, docisnąć buraczki w słoiku .Mocno zakręcić i pasteryzować 20 minut od chwili zagotowania

Moje domowe kucharzenie
Ogórki z musztardą 150

szklanka octu 10% 1 szklanka cukru 3 płaskie łyżki soli 5 łyżek musztardy  Ogórki obieramy. Z większych ogórków usuwamy pestki. Przekrawamy wzdłuż na cztery części. Do każdego słoika wrzucamy dwa liście laurowe, trzy kulki ziela angielskiego i szczyptę gorczycy. Do garnka wlewamy ocet i dodajemy cukier, zagotowujemy. Po ostygnięciu dodajemy musztardę i dokładnie mieszamy. Słoiki wypełniamy ogórkami

Atlas Smaków