łyżka kwaśnej śmietany Masa jogurtowa: 1200g jogurtu naturalnego typu greckiego 5 białek 3/4 szkl. cukru drobnego do wypieków (kryształu jw. można więcej) 2 budynie o smaku malinowym Dodatkowo: 1 słoik żurawiny (260g) Sposób przygotowania: Ciasto: Mąkę przesiewamy z proszkiem, dodajemy kawałki masła, cukier i żółtka. Całość siekamy nożem na kruszonkę następnie szybko zagniatamy ciasto. Jeśli zachodzi taka potrzeba i jest(...)budyniowy i dokładnie łączymy. Na koniec dodajemy jogurty greckie i całość miksujemy do połączenia składników. Gotową masę wykładamy na przygotowany spód i wyrównujemy wierzch, następnie ostrożnie rozprowadzamy żurawinę ze słoika (można lekko zmieszać z masą serową, aby bardziej ją było widać w cieście. Pozostały kawałek ciasta wyjmujemy z lodówki i ścieramy na grubych oczkach tarki na kruszonkę. Posypujemy całe ciasto
Kolorowy Przepisownikpieprz czarny ziarnisty, 1 łyżka ziele angielski, 10 kulek sól, 1 płaska łyżka kurkuma, 1 płaska łyżka Przygotowanie Ogórki myjemy i kroimy wzdłuż na cienkie plastry. Układamy ciasno w słoikach. Wszystkie składniki zalewy, oprócz octu, zagotowujemy. Dolewamy ocet, gotujemy jeszcze przez 5 minut. Gorącą zalewę przelewamy do ogórków. Szczelnie zakręcamy słoiki. Pasteryzujemy około 7-8 minut
Gotowanie moimi oczamikeczup, 300g woda, 1l cukier, 1 i 1/2 szkl sól, 2 łyżki liść laurowy, 5-6 szt Przygotowanie Ogórki myjemy, kroimy w ćwiartki lub w plastry i układamy w słoikach. Do garnka wlewamy wodę oraz ocet, dodajemy sól, keczup, cukier oraz liście laurowe. Całość zagotowujemy i odstawiamy do wystudzenia. Wystudzoną zalewą zalewamy ogórki. Zakręcamy słoiki, pasteryzujemy przez około 8 minut
Gotowanie moimi oczamiDołożyć paprykę i cebulę. Gotować 5 minut. Grzyby i warzywa wyjąć, wywar zagotować z przyprawami i ostudzić. Dodać cukier i sól. Zagotować i wlać ocet. Zalewę przecedzić. Na dnie słoików ułożyć przyprawy, a na nich grzyby z warzywami, zalać zalewą. Słoiki zamknąć i pasteryzować 10 minut
Darcia w kuchniprzygotowania 1. Umyte i oczyszczone kurki zalać małą ilością wody, dodać pokrojoną w piórka cebulę, i przyprawy z jedną łyżeczka soli zagotować. Gotować 10 minut. Odcedzić, gorące przekładać do słoika. 2. Do garnka wlać pół litra wody, szklankę octu, 1/4 szklanki cukru i łyżeczkę soli. Zagotować 3. Kurki zalać gorącą zalewą. Słoiki dobrze zakręcić. Postawić do góry dnem , żeby się
Darcia w kuchnikapusty świeżej 10 łyżek ryżu suchego 6 łyżek kaszy manny 6 jajek sól, pieprz, wegeta na sos: 2 litry i szklanka wody 1 mały kethup kotlin w słoiku 1 mały przecier pomidorowy (190 g) w słoiku 2 kostki rosołowe Sposób wykonania: Mięso włożyć do miski, kapustę pokroić na bardzo drobno ( ja kapustę mielę przez maszynkę na dużych oczkach takich
Darcia w kuchniopłukać pod bieżącą wodą. Zalewa: Na każdy litr wody należy dać 1/2 szklanki cukru, łyżeczkę soli i szklankę octu 10 %. Zalewę należy zagotować. Do słoiczków włożyć grzybki ok. 3/4 słoika. Dodać 1/4 średniej cebuli pokrojonej w półksiężyce liść laurowy, dwa ziela angielskie i parę ziarenek pieprzu kolorowego. Gorącą zalać grzybki. Zamknąć szczelnie słoiki. Pasteryzować 15 minut
Darcia w kuchnikostkę. Cebulę i ogórki przełożyłam do miski, dodałam sól i odstawiłam na 2 godziny. Zalewa: Zagotowałam wodę z cukrem i octem. Dodałam sok z ogórków, ponownie zagotowałam. Słoiki wcześniej wyparzyłam. Do każdego słoika włożyłam koper, 3 - 4 ziarenka pieprzu i pokrojone ogórki z cebulą. Zalałam przygotowaną zalewą. Pasteryzowałam 10 minut
Darcia w kuchniKiedyś często wekowało się mięsa, teraz chyba większość z nas od tego odchodzi, a szkoda. Mięso w słoiku przypomina mi smaki dzieciństwa, jest pachnące idealne do świeżego pieczywa z chrupką skórką...... Składniki: 6 kg łopatki 2 kg przerośniętego boczku przyprawy to: sól, pieprz, czerwona słodka papryka, czosnek - u mnie była 1 główka, ale to zależy od intensywności czosnku(...)przegotowaną wodę, aż masa zrobiła się kleista. Na noc zostawiłam w lodówce, po to by mięsko dobrze przeszło przyprawami. Następnego dnia doprawiam je ponownie. Mięsko wkładałam do wyparzonych półlitrowych słoików, ( na 3/4 wysokości ) szczelnie zamknęłam. Pasteryzowałam dwukrotnie. pierwszego dnia godzinę, następnego ponownie godzinę
Darcia w kuchnilitr wody 5 - 6 ziarenek ziela angielskiego pieprz w ziarenkach Sposób wykonania: Maślaki obrać, umyć obgotować. Z wody, octu, cukru i soli przygotować zalewę. Grzyby przełożyć do słoików nie więcej niż na 3/4 wysokości. Cebulę obrać pokroić w piórka, posypać na wierz na maślaki. Do każdego dodać ziarenko ziela angielskiego i kilka ziarenek pieprzu. Zalać gorącą zalewą. Słoiki szczelnie
Darcia w kuchniPamiętam jak robiła je moja mama, nie z kilograma mąki, ale z dwóch. Potem chowała je przed nami "zamknięte w słoikach", żeby skruszały, ciasteczka znikały, lub słoik z ciasteczkami. Zgonić było na kogo - była nas czwórka :) składniki: 1 kg mąki 1 kostka margaryny 1 szklanka cukru 3 jajka 4 łyżki śmietany 2 łyżki smalcu 2 łyżeczki proszku do pieczenia Sposób
Darcia w kuchniSkładniki: 2 opakowania zupki chińskiej ostrej puszka kukurydzy puszka czerwonej fasoli pół litrowy słoik papryki konserwowej pół litrowy słoik ogórków konserwowych 4 - 5 jajek podwójna pierś drobiowa przyprawy: papryka ostra , przyprawa do gyrosa lub do czerwonego mięsa majonez Sposób wykonania: Makaron z zupek chińskich pokruszyłam na drobno, dodałam przyprawy ( znajdujące się w środku wraz z olejem ) wsypałam kukurydzę razem
Darcia w kuchniDoskonała alternatywa na zimę. Wystarczy otworzyć słoik, grzybki opłukać na durszlaku, podsmażyć na patelni z cebulką i jajkiem. Można je także wykorzystać do sosu, pizzy, zapiekanek, kotletów. Składniki: dowolna ilość grzybków sól Sposób wykonania: Grzybki oczyścić, pokroić na mniejsze kawałki, dobrze opłukać ( 2-3 razy ). Przełożyć do garnka. Gotować w osolonej wodzie przez 15 minut czas mierząc od zagotowania(...)grzybków. Odcedzić, przestudzić. Grzybki przełożyć do słoiczków (na wysokość 3/4). Przygotować zalewę. Na każdy litr wody dałam 1,5 łyżki soli. Zalewą zalać grzybki. Słoiki dobrze zakręcić. Pasteryzować dwa dni. Pierwszego dnia godzinę, drugiego 40 minut
Darcia w kuchnitartą skórkę z cytryny możemy łatwo przechowywać nawet przez kilka tygodni mieszając ją dokładnie z cukrem i wsypując do czystego słoika. Słoik szczelnie zamykamy nowym wieczkiem i wkładamy go do lodówki. W ten sam sposób możemy także przechowywać startą skórkę pomarańczową. Pamiętajmy, aby przed starciem skórki cytryny dokładnie umyć, wyszorować małą szczoteczką , a następnie je osuszyć. Otarte cytryny możemy przechowywać
Przepisy i porady kulinarnenajzdrowsze. U mnie ocet już się się robi,może i Wy się skusicie? Składniki: małe jabłka ( ewent.obierki z jabłek) wrzątek cukier ( 1 łyżka na 5 l słoik) Umyte jabłka przekroić na 4 części i razem z obierkami włożyć do dużego słoika,ubić,zalać wrzącą wodą,aby pokryła owoce i dodać cukier - szybciej zacznie się fermentacja. Po kilku
Niespełnione zdolności kulinarne