paseczki. Ja to zrobiłam mandoliną, ale nada się też obieraczka do warzyw. Umieść wszystkie warzywa w misce i dodaj do nich kaszę lub fasolę. W miseczce lub słoiku wymieszaj biały ocet winny z posiekanym ząbkiem czosnku i musztardą. Dopraw solą i pieprzem. Na końcu wlej oliwę i wszystko wymieszaj lub wstrząśnij słoikiem. Sosem polej sałatkę. *** Jeżeli spodobał
Chilli Czosnek i Oliwadodawać majonezu. 1 podwójna pierś z kurczaka ulubiona przyprawa do kurczaka ( u mnie mieszanka do gyrosa) 1 puszka kukurydzy 1 puszka groszku 1 puszka czerwonej fasoli 1 niewielki słoik pieczarek marynowanych kolorowy makaron (np. świderki) pęczek szczypiorku majonez keczup sól pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Pierś z kurczaka pokroić w kostkę, obsypać przyprawami i zostawić na ok. godzinę, aby mięso(...)się zamarynowało. Następnie kurczaka usmażyć dokładnie na patelni i wystudzić. Makaron ugotować, odcedzić i wystudzić. Pieczarki wyjąć ze słoika i pokroić w plasterki. Do makaronu dodać kurczaka, kukurydzę, groszek, fasolę, pokrojone pieczarki, majonez zmieszany z keczupem. Wszystko dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Szczypiorek posiekać, udekorować nią sałatkę. Sałatkę wstawić do lodówki, najlepiej smakuje dobrze schłodzona. (adsbygoogle = window.adsbygoogle
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniepyszny bigos z kiszonej kapusty z dodatkiem kiełbasy. Idealny zarówno na świąteczny stół, jak i jako sposób recyklingu poświątecznych smakołyków. Ja robiłam go jeszcze przed świętami, zamknęłam w słoiki i teraz sięgam po niego gdy tylko mamy ochotę lub nie ma czasu na przygotowanie obiadu (wystarczy ugotować makaron na łazanki, wymieszać z bigosem i pyszne danie gotowe :)). Polecam! Składniki(...)przyprawą do bigosu. Gotujemy jeszcze 15 minut i gotowe! Ja przygotowuję bigos z co najmniej podwójnej porcji i nadmiar gorącego bigosu przekładam do półlitrowych lub litrowych słoików, zakręcam, stawiam je do góry dnem i czekam aż wystygną. Przechowuję w lodówce lub chłodnej spiżarni. Bigos podałam z chlebem z serkiem wiejskim , pycha
Rozpustne gotowaniesmak bobu ulotnił się. To dobra wiadomość dla tych, którzy za zapachem i smakiem bobu nie przepadają, jednocześnie zła dla wielbicieli bobu. Do przygotowania dzisiejszego hummusu użyłam bobu ze słoika. Latem przyjdzie czas na hummus ze świeżych ziarenek. Nie muszę dodawać, iż bób tak jak wszystkie strączkowe to skarbnica witamin i minerałów. Ma mnóstwo błonnika, całe pokłady witaminy B, działa(...)zasadotwórczo oraz obniży cholesterol. Skuś się na bób! Składniki: 1 słoik bobu lub 1/2 kg 2 łyżki tahini 2 łyżki soku z cytryny 2 ząbki czosnku 4-6 łyżek zimnej wody skórka otarta z małej cytryny garść mięty sól, pieprz cytrynowy oliwa Wykonanie: osączyć bób z zalewy i obrać ze skórek. Surowy bób ugotować w podwójnej ilości wody z dodatkiem
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!naszą szynkę w zalewie na około 6-7 dni pamiętając o tym aby codzienne przekręcić szynkę na drugą stronę by równomiernie się zapeklowała. Resztę zalewy zlewamy do słoika i jeśli w trakcie peklowania woda zacznie nam mętnieć wtedy wymieniamy zalewę na ta która zostawiliśmy sobie wcześniej - starą wylewamy. Peklujemy dalej określoną ilość dni. 3. Po upływie tego czasu(...)mięso i będzie ono zwarte i spójne jak szynki ze sklepu, następnie zamykamy nasz szynkowar. 7. Wstawiamy szynkowar do głębokiego garnka, którego dno wykładamy jakąś szmatką ( jak na gotowanie słoików ) i zalewamy gorącą wodą, pamiętając o tym aby poziom wody był powyżej poziomu wędliny. 8. Włączamy gaz i wkładamy termometr do wody gdyż potrzebujemy osiągnąć żądana temperaturę
Gotowanie...to proste !smakołyki! Dziś mam dla Was przepis na przepyszną szarlotkę! Szarlotkę z kruchym ciastem , cynamonem , sosem karmelowym i puszystą bitą śmietaną z chipsem jabłkowym. Niebo w gębie! Zanurzając łyżeczkę w słoiku przedzieramy się przez soczyste, prażone w karmelu jabła, kruche ciasteczka … i zatapiamy się w prawdziwym, jabłkowym raju! Jedząc, chce się rzec : chwilo trwaj! Częstujcie się! Najlepsza na świecie szarlotka(...)słoiku tylko dla Was! SKŁADNIKI: ( 1 szt ) * duże jabłko – 1 szt * kruche ciastka – 5 szt * cukier brązowy – 3-4 łyżki * cynamon – 1 łyżeczka * sok z cytryny * bita śmietana * chips jabłkowy SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Jabłko ( nie obieramy ) kroimy w kostkę, wkładamy na patelnię, podlewamy szklanką wody, zasypujemy cukrem i cynamonem, dodajemy odrobinę soku z cytryny i prażymy
Ostra na Słodkonajlepszy moment. Robimy przegląd lodówki i ostatnie mięska dostaną nowe życie w bigosie. Dla tych którzy opróżnili zasoby lodówkowe proponuję karkówkę na kiszonej kapuście ( oczywiście najlepsza własna ze słoika ). Składniki: Ok. 1 kg karkówki Sól Pieprz Papryka słodka 1 duża marchew Duży słoik kapusty kiszonej ( około 720 gram ) Liść laurowy Ziele angielskie Miód olej Wykonanie: Karkówkę kroimy na plastry. Przyprawiamy
Smaki Ewyrazem tę zwykła-niezwykłą sałatkę udekorowałam w bardzo wiosenny motyw jakim są bzy. Mam nadzieję, że na zdjęciach to widać ;) 5 ziemniaków 4 marchewki 1 korzeń pietruszki 1/2 słoika ogórków konserwowych słoik selera marynowanego puszka groszku puszka kukurydzy 7 jajek (4 do dekoracji) sól, pieprz łyżka musztardy mały słoiczek majonezu natka pietruszki czerwona cebulka Ziemniaki, marchew i pietruszkę ugotować
Smakołyki AsiDodatek ulubionych ziaren zapewni mu niepowtarzalny smak. Wyszedł lepki, puszysty i wilgotny. Polecam! Przepis na zakwas: 1/4 szklanki mąki żytniej 1/4 szklanki wody przegotowanej Wymieszać w słoiku litrowym. Odstawić w ciepłe miejsce. Wieczorem zamieszać i przykryć zakwas gazą. Drugi dzień: dodać 1/4 szklanki mąki i 1/4 szklanki wody i wieczorem zamieszać. Trzeci i czwarty dzień:Rano zamieszać zakwas(...)przez około 15 minut aż odchodziło od miski. Odłożyłam ilość około 1/2 słoiczka po dżemie zakwasu do następnego pieczenia chleba i schowałam do lodówki w dużym słoiku. Można wykorzystać część zakwasu a pozostałą część schować do lodówki i wykorzystać do kolejnego wypieku.Powinno się go wtedy dokarmić raz na tydzień 1-2 łyżkami mąki żytniej. Blaszki wyłożyłam papierem
potrawyregionalnełyżek mąki żytniej 5 liści laurowych 10 ziaren ziela angielskiego 8 ziaren pieprzu czarnego 5 ząbków czosnku z łupiną szczypta świeżych drożdży 650 ml ciepłej wody Do słoika wsypujemy mąkę i drożdże, wlewamy wodę mieszamy. Dodajemy pozostałe składniki. Czosnek należy rozgnieść dłonią lub nożem i wrzucić w całości razem z łupiną. Przykrywamy słoik gazą i owijamy gumką recepturką. Po trzech
KuchcikoweLoveAlbo mąż kupi za duży słoik, który nie do końca zostanie wykorzystany i resztę trzeba wyrzucić, albo go nie ma, kiedy nagle jest potrzebny. I wtedy ratunkiem jest domowy, błyskawiczny w wykonaniu. Majonez, bo o nim mowa, wcale nie skomplikowany w wykonaniu. W wersji podstawowej potrzebujemy tylko jaja i olej oraz ręczny blender, którym będziemy łączyć te sobą 2 składniki(...)SKŁADNIKI: - 2 jaja - 1 szklanka oleju dodatkowo: - schłodzony ręczny blender Blender wkładam na ok. 30 minut do zamrażarki, aby końcówka blendująca mocno się schłodziła. Jaja wbijam do słoika lub też innego wąskiego naczynia. Wlewam olej. Umieszczam zimny blender na samo dno naczynia i bardzo pomalutku unoszę blender ku górze, miksując przez parę sekund na każdym "poziomie". Kiedy blender
Wielopokoleniowozakwasu z buraków , może być kupny koncentrat, ale wtedy trzeba go wymieszać z wodą. 1 łyżka domowego octu jabłkowego (może być kupny) Przygotowanie : Ugotowane jajka bez skorupek wkładamy do słoika, zalewamy je zakwasem wymieszanym z łyżką octu jabłkowego. Słoik zakręcamy i odstawiamy na godzinę. Jajka wyjmujemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i przekrawamy na pół. Ja wykorzystałam karbowany nóż, dzięki czemu powierzchnia
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięszklanki octu jabłkowego - 1/3 szklanki cukru - 1 łyżeczka ziela angielskiego - 2 liście laurowe - 1/2 łyżeczki cynamonu - 1 łyżeczka soli Przygotowanie: Jajka gotujemy na twardo, obieramy i wkładamy do dużego słoika. Buraki obieramy, kroimy w plasterki i zagotowuje w 1 i 1/2 szklanki wody. Wywar studzimy, dodajemy przyprawy, cukier, ocet i zalewamy wywarem jajka. Słoik zakręcamy i przechowujemy
Zainspirowana w kuchniParę dni temu opisywaliśmy nasze przygody z chrzanem . Bitwa była dramatyczna, ale koniec końców zwyciężyliśmy. Ofiary były, jak to na wojnie. Ale w końcu ujarzmiliśmy chrzan w słoikach i uwięziliśmy w lodówce. Po paru dniach przyszła myśl, żeby część tych słoików przerobić na ćwikłę. Doskonały pomysł, ćwikła się przyda zawsze. A i Wam może na Wielkanocny stół będzie potrzebna więc
Marder&Marder Manufacturelitr przegotowanej letniej wody 3 ząbki czosnku 4-5 ziela angielskiego 3 listki laurowe kawałek skórki chleba razowego na zakwasie Sposób przygotowania: Mąkę wsypujemy do dużego słoika, wlewamy letnią wodę i za pomocą drewnianej łyżki dokładnie mieszamy . Dodajemy pokrojony w plastry czosnek, ziele angielskie, liście laurowe i pokrojony na mniejsze kawałki chleb. Przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy(...)ciepłe miejsce. Zakwas przecedzamy przez gęste sitko, przelewamy do słoika i przechowujemy w lodówce
Bajeczna Kuchnia