słoik - 12348 przepisów (strona:212/824)

Nadziana babka drożdżowa z kruszonką cynamonową 215

DROŻDŻOWY: 40g świeżych drożdży 75g masła 200ml mleka 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka mąki pszennej  CIASTO: 500g mąki pszennej   100g cukru 1 jajko ¼ łyżeczki soli NADZIENIE: 1/2 słoika jabłek prażonych [ok 150ml] – przepis na przetwór domowy TU 1/2 słoika powideł śliwkowych [ok 150ml] KRUSZONKA: 100g mąki pszennej  1 łyżeczka cynamonu - czubata 50g miękkiego masła 75g cukru

Grunt to przepis!
Najlepsze lekarstwo na przeziębienie. 206

miksujemy. Cytryny myjemy w gorącej wodzie, kroimy na ósemki, wyjmujemy pestki, dorzucamy do zblendowanego imbiru i blendujemy całość dokładnie. Rozdrobiony imbir i cytryny przekładamy do szklanego naczynia, np. do słoika, dolewamy miód (jeśli jest w stałej konsystencji umieszczamy odkręcony słoik w ciepłej wodzie i pozwalamy mu się rozpuścić). Teraz wszystko dokładnie mieszamy i zostawiamy na co najmniej 12 godzin

Rozpustne gotowanie
Sałatka z marynowaną papryką, porem i makaronem 181

pyszną sałatkę warzywną z makaronem. Najczęściej podaję ją z wędliną i pieczywem. To doskonała przekąska dla całej rodziny. Polecam!!! SKŁADNIKI: 100g makaronu o dowolnym kształcie, 1 por, 1 słoik groszku z marchewką, 1/2 słoika marynowanej czerwonej papryki ORZECH , 4 jajka, 4 łyżki majonezu, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: 1. Pora kroję w plasterki i zaparzam 10 minut w osolonym wrzątku. Następnie odcedzam

Tradycyjna kuchnia Kasi
Surówka z kapusty i papryki 399

Wszystkie warzywa dokładnie wymieszać. Przygotować zalewę. Wszystkie składniki zalewy przełożyć do małego garnka/rondelka i gotować, aż do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Warzywa zalać gorącą zalewą, szybko wymieszać, przełożyć do słoików i szczelnie zamknąć. Wystudzoną surówkę wstawić do lodówki na co najmniej 3 godziny w celu przegryzienia się smaków. SMACZNEGO! Uwagi do przepisów: Z podanych składników wychodzi około 2,3 litra(...)surówki (u mnie słoik o pojemności 1,8 l i 0,5 l). Surówkę można przechowywać w lodówce, szczelnie zamkniętą, przez około 1 - 2 tygodnie. Warzywa w surówce cały czas pozostają chrupkie. Surówka, im dłużej stoi/przegryza się, tym lepiej smakuje. Smak surówki można wzbogacić o papryczkę chili. Źródło przepisu:   Wielkie Żarcie

Gospodyni Miejska
Rybka w cieście naleśnikowym;) 184

rybę smażyć;) ZALEWA: 2 szkl. wody 0,5 szkl. oleju 4 łyżki octu 4 łyżki cukru 4 łyżki ketchupu 0,5 słoiczka koncentratu pomidorowego WARZYWA 4 cebule, słoik papryki konserwowej, słoik ogórków konserwowych pokroić w kostkę, wszystko poddusić i wlać do zalewy;) SMACZNEGO

Moje Słodkie Piekiełko
Krem owocowy z burakiem pieczonym 117

figami ) odpowiednio umyte, obrane,przekrojone . Dołóż daktyle, zmiksuj na gładko. Rozłóż na talerze. Pokrój daktyle, figi, dodaj jeżyn i mięty. Wcinaj na zdrowie. Na wynos? Czemu nie! Zapakuj do słoika, dołóż daktyli ,fig , jeżyn oraz miętę. Zamknij słoik i na zdrowie

Z Kuchni Do Kuchni
Jak w domu uprawiać – zrobić kiełki? 123

kiełkownic, albo ciąć koszty i ograniczyć się do kubka czy słoiczka, kawałka gazy i gumki recepturki. Kiełki przepłukujemy i namaczamy na noc w kubeczku czy słoiczku. Rano, zakładamy na słoik gazę i odlewamy wodę, a następnie przepłukujemy wodą kiełki. Odstawiamy słoik na podstawce, do góry nogami, żeby nadmiar wody ładnie nam odciekał. Kiełki powinny mieć dość wilgotne środowisko

Mieszam w Garnku
Ozór wołowy w sosie chrzanowym 204

niego wyczarować pyszne danie. Składniki: 1 ozór wołowy 2 marchewki Kawałek korzenia selera Pietruszka Sól Pieprz ziarnisty Liść laurowy Ziele angielskie Woda Sos Wywar z gotowania Chrzan tarty ze słoika Śmietana słodka 18% Mąka Wykonanie: Ozór oczyszczamy ( niekiedy trzeba usunąć ślinianki )  i moczymy kilka godzin w wodzie (można zostawić na noc) Następnie zalewamy czystą wodą, solimy i zagotowujemy(...)trochę, dodać śmietanę, mąkę i w małym mikserku wszystko wymieszać i ponownie umieścić w odlanym wywarze ) i porządnie wymieszać aby nie było grudek. Na koniec dodajemy chrzan tarty ze słoika ( ilość warto dostosować do własnych upodobań, ja daję sporo ) i ewentualnie doprawiamy solą. Całość chwilę gotujemy i mieszamy. Ozory podajemy z przygotowanym sosem. SMACZNEGO. (function

Smaki Ewy
Ekspresowy chińczyk 225

późne popołudnie. Sos starczyła na cały tydzień na pierwszy obiad do pracy (tak 1/2 torebki ryżu i sporo sosu). Składniki 1 kg piersi z kurczaka (4 pojedyncze sztuki) 2 słoiki sosu słodko kwaśnego (np Dawtona) 2 opakowania mieszanki warzywnej chińskiej (przypadła mi do gustu ta marki Tesco) pieprz cayenne olej Kurczaka kroimy w drobną kostkę przekładamy do dużego naczynia zalewamy(...)olejem pokryły każdy z kawałków kurczaka. Jak mamy czas odstawiamy do lodówki na min 2 h, jeśli nie to od razu smażymy na patelni. Dolewamy nasze sosy ze słoika i smażymy do momentu aż sos będzie ciepły. Przelewamy do dużego naczynia plastikowego. Na tej samej patelni smażymy na 2 łyżkach oleju mrożone warzywa. Smażymy około 5-10 min. Na koniec

Piekielna Kuchnia Pati
Zakwas żytni 186

smak niż na drożdżach. Do przygotowania potrzebna jest nam żytnia mąka razowa typ 2000 ja użyłam Młynomag -polecam jest rewelacyjna! Pierwszego dnia: Odmierzam 3 czubate  łyżki mąki do słoika, wlewam 3-4 łyżki przegotowanej wody o temperaturze pokojowej, mieszam łyżką, zakręcam zakrętką z dziurką lub przykrywam zwykłą ściereczką i wynoszę do ciepłego miejsca tak aby zakwas miał temp powyżej(...)znaczy to że wszystko jest w porządku. Trzeciego dnia: Znów to samo, a wieczorem zakwas nadaje się już do upieczenia chlebka. Gdy zostanie możesz resztę niezuzytego zakwasu włożyć ze słoikiem do lodówki-pozostanie w fazie uśpienia, może stać nawet i 2 tygodnie, wystarczy go raz dokarmić mąką i wodą  przed pieczeniem i zostawić w ciepłym miejscu i  robić

Wanilia i Kardamon
Fasolka po bretońsku z warzywami - dietetyczna, odtłuszczona :) 165

odpowiednio przygotowanej i ugotowanej fasoli. Jest po prostu przepyszna! Zdjęcia może nie dodają jej uroku, ale uwierzcie - smakuje genialnie! Można przygotować ją w większej wersji i część zapasteryzować w słoikach i zjeść, kiedy nie mam czasu na ugotowanie obiadu!  Składniki: 150 g fasoli "redkinley"  (Targroch) 150 g fasoli kolorowej "orzeł"  (Targroch) 150 g fasoli czarnej(...)usmażonej cebuli, dodaj starte warzywa i wszystkie pozostałe składniki. Doprowadź do wrzenia. Gotuj na małym ogniu przez 40 minut.  Część możesz zapasteryzować - przekładając do suchych i oczyszczony słoików, odwracając do góry dnem

Zdrowie na języku :P
Wegańska pasta a’la tatar 175

zdecydowanie wytrawna – ostry wyrazisty smak pikli miesza się z subtelną słodyczą suszonych pomidorów. Dla mnie idealna na kanapkę w towarzystwie innych warzyw, ale równie dobrze smakuje wyjadana prosto ze słoika. Uwaga! Pasta koniecznie powinna się przegryźć-najlepiej przez jedną noc w lodówce.  Składniki: 1/3 szklanki orzechów włoskich 4 wafle ryżowe (40 g) 2 suszone pomidory 1 łyżka koncentratu pomidorowego(...)ogórków oraz cebulę i ponownie miksuj do połączenia składników. Na koniec, cały czas miksując, delikatnym strumieniem wlej ½ szklanki wody. Uzyskaną gładką pastę dopraw solą i pieprzem, przełóż do słoika i przechowuj w lodówce – przed podaniem pasta powinna przegryźć się przez jedną

Roślinna - blog wegański
Sałatka owocowa z poppingiem-słodkie danie na wynos 142

radością na talerzu. Nawet jeśli wybieramy się w podróż pociągiem, autobusem...nawet jeśli spędzimy długie godziny w pracy czy na uczelni. Kolory możemy zabrać ze sobą. Słońce spakować do słoika Friends of Glass  i wyjść z domu. Poza domem wszystko smakuje inaczej. Składniki w nierównych proporcjach popping (amarantus eksponodowany) białe winogrono mango ziarna granatu kiwi golden banany jabłka spora(...)Owoce umyj, obierz, odpowiednio przygotuj. Wsyp popping, dodaj soku z acerola. Wymieszaj. Dodaj rozdrobnione migdały i dosmacz melasą z trzciny cukrowej. Na koniec sporo listków mięty. I zapakuj do słoika. W drogę

Z Kuchni Do Kuchni
Sos Worcestershire to klasyk, który podbił cały świat zanim w końcu trafił do Polski 256

kolor, a jago konsystencja zacznie stawać się „syropowata”, ok. 5 minut) . Dodać skarmelizowany cukier do mieszanki w rondlu i dokładnie wymieszać. Gotować sos przez 5 minut. Przelać sos do słoika (lub innego szklanego naczynia) o odpowiednim rozmiarze i szczelnie przykryć. „Fermentować”, szczelnie przykryty sos w lodówce przez ok. 3 tygodnie. Po 3 tygodniach odcedzić wszelkie kawałki przypraw(...)ponownie przelać do słoika. Sos można przechowywać w lodówce przez okres ok. 8 miesięcy. Smacznego. Kliknij na zdjęcie poniżej

Jem więc Jestem