wiem, niestety nie ma notatki na temat pochodzenia tego przepisu, ale to nie ważne, ważne, że smaczne. Polecam! Ogórki warszawskie - 6 kg ogórków średniej wielkości -przyprawy na słoik: natka pietruszki, listki selera, kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego,1/2 łyżeczki nasion gorczycy, duży ząbek czosnku, średniej grubości krążek cebuli, kawałek marchwi, mała laska chrzanu, łodyga zielonego kopru Zalewa(...)wody -3 szklanki octu -1 szklanka cukru -3 łyżki soli Zalewę zagotowujemy, dobrze mieszamy, żeby składniki się rozpuściły. Odstawiamy do wystudzenia. Do słoików wkładamy przyprawy, układamy ściśle ogórki, zalewamy zimną zalewą. Słoje zakręcamy, układamy w szerokim garnku do pasteryzacji. Uwaga: słoje muszą się tylko zagotować i natychmiast wyciągamy do wystygnięcia. Nie mogą się gotować dłużej, ponieważ będą miękkie
Kulinarne przemysleniaCebulki obieramy, myjemy i osuszamy na sitku. Zagotowujemy pół litra wody, solimy i dodajemy kurkumę. Wrzucamy cebulki i gotujemy 3-5 minut. Wyjmujemy cebulki i przekładamy je do wyparzonych słoików. Wodę z gotowania odstawiamy na pół godziny, aż osad z kurkumy opadnie na dno. W międzyczasie zagotowujemy zalewę z podanych składników. Zlewamy sam przeźroczysty płyn z gotowania cebulek i dodajemy(...)zalewy. Mieszamy i zalewamy płynem słoiki z cebulkami. Porządnie zakręcamy i pasteryzujemy 10 minut w 90 stopniach. Smacznego
Marder&Marder Manufacturepietruszki 2 łyżeczki suszonego tymianku 2 łyżeczki suszonego majeranku 2 łyżeczki rozmarynu garść posiekanej bazylii kilka ziaren kolorowego pieprzu Przygotowanie: Tofu kroimy w dość grubą kostkę, przekładamy do słoika a następnie zalewamy oliwą tak aby przykryła całe tofu. Dodajemy wszystkie składniki i dokładnie mieszamy. Przygotowany słoik wkładamy do lodówki na min. 5 godzin a najlepiej na całą
Łycha smakówbakłażanem. Idealna do wędlin, pasztetów, serów pleśniowych typu camembert czy do lasagne. Sprawdzi się też dobrze w zimnych i gorących sosach czy jako dodatek do dipów. Jednym słowem słoik orkiestra :) Zróbcie, spróbujcie i zachwyćcie się. Nie zapomnijcie opowiedzieć nam jak wam smakuje i do czego jej używacie. Lubimy czytać wasze komentarze i każdy wywołuje uśmiech na naszych twarzach. Dziękujemy(...)zmiksowanej masy dodajemy wszystkie pozostałe składniki i gotujemy na małym ogniu około 20-30 minut. Często mieszamy, aby nic się nie przypaliło. Masę lekko studzimy, przekładamy do wyparzonych słoików i porządnie zakręcamy. Pasteryzujemy 10 minut w 90 stopniach. Smacznego
Marder&Marder Manufactureblenderze. Podawany na zimno, wprost po przygotowaniu. Kompot: napój przygotowany z gotowanych owoców osłodzonych cukrem lub innym "słodzidłem". Podawany na zimno lub ciepło. Można także przygotować wersję do słoików i "zamknąć smak lata w słoiku", by delektować się nim zimą. Przykładowe kompoty: Kompot rabarbarowy Kompot truskawkowy Kompot mirabelkowy (na zimę) Kompot jabłkowy (na zimę
Mania Wypiekaniapaprykę należy pokroić w drobną kostkę. Do gotującej się zalewy wrzucić cebulę z papryką - gotować 5-10 minut. Dodać starte buraki - gotować kolejne 20 minut. Gorącą sałatkę przełożyć do słoików i szczelnie zakręcić. Słoiki odstawić do góry dnem (do wystygnięcia
Di gotujekażdego słoiczka włożyć po 3-4 plasterki marchewki, kilka ziarenek ziela i pieprzu, 1/2 łyżeczki gorczycy. Następnie do słoiczków włożyć osączone ogórki. Ogórki ułożyć w słoikach luźno, nie ugniatać ani nie wciskać na siłę. Zalać wcześniej przygotowaną zalewą. Słoiczki dobrze zakręcić. Wstawić do granka wyścielonego gazetami lub ściereczką. Zalać wodą na wysokość 3/4 słoika pasteryzować 10 minut od zagotowania
Monia miesza i gotujeRobię przetwory, w tym i ogórki w różnej postaci i smaku.Dziś was zapraszam na ogórki kanapkowe.Kolor i smak niezwykły.Nie powiem wam ile wyjdzie słoików bo nie wiem w jakich robicie. Ja miałam różne i po 250 ml i po 330 ml Składniki: ogórki gruntowe 1.1/2 kg woda 500 ml 1.1/2 szklanki cukru 1.1/2 szklanki octu(...)łyżka soli Krok 1 Najpierw odmierzyłam składniki sypkie i wsypałam do garnka,a następnie płynne składniki woda i ocet. Krok 2 Zagotowałam składniki. Słoiki wyparzyłam. Krok 3 Ogórki umyłam poobcinałam końcówki i pokroiłam je nożem ząbkowanym jak widać na zdjęciu. Jakoś łatwiej mi się kroiło nim.Pokroiłam ogóreczki w paseczki , starałam się
Różowa kuchnianiego zadowolona.Myślałam ,że co tam taki sos ,na pewno będzie stał w piwnicy przynajmniej przez dwa lata, aż go ktoś zje, a tu takie zdziwienie że został słoik a było ich kilka.Okazało się,że sos jest bardzo smaczny i nawet nie trzeba go doprawiać,a jak smakuje na pizzy...!Jestem zwolenniczką sosów robionych ze świeżych warzyw na bieżąco(...)posiekane papryczki wraz z ziarnami.Solimy i dusimy,kilka godzin na malutkim ogniu mieszając aby sos zgęstniał.Pod koniec dodać bazylię i doprawić solą i cukrem.Gorący sos wlewamy do słoików.Zakręcamy i odwracamy słoiczki do góry dnem do wystygnięcia.Taki sos nadaje się też do lasagne.Mówię Wam pycha....!Ja pasteryzuję jeszcze 15 min.dla pewności
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkiwaniliną. 2 szklanki cukru (*) 1 lasa wanilii Laskę wanilii należy przeciąć wzdłuż i za pomocą łyżeczki lub tępej strony noża - wydrążyć ze środka ziarenka (miąższ). Cukier przesypać do słoika i wymieszać z ziarenkami wanilii. (Najlepiej potrząchając zamkniętym słoikiem.) Zewnętrzne części laski (**) dołożyć do cukru. Całość odstawić minimum na około tydzień. (Wtedy w pełni osiągnie swój zamierzony aromat.) (*) Najlepszy jest
Di gotujespuści ciśnienie lub wymusić spuszczanie powietrza nadmiar soku odlać i będzie po dolaniu wody fajny sok kompotowy do picia wsypać żelfix, blenderm zmiklsować i doprowadzić do zagotowania do czystych słoików nakładać dżemik, zakręcić, postawić słoiki na denkach do wystudzenia, przechowywać w chłodnym miejscu domowy dżemik na zimę do naleśników, tostów, ciast............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięzasypujemy cukrem i solą wlewamy ocet oraz olej i dokładnie mieszamy. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na noc. Następnie odlewamy z nich zalewę i zagotowujemy ją. Plasterki ogórków wkładamy do słoików i zalewamy gorącą zalewą, zakręcamy. Pasteryzujemy. Słoiki wstawiamy do garnka z gotującą się wodą tak, aby były zanurzone w 2/3 wysokości, dno wyścielone ściereczką. Gotujemy 6-8 min. Wyjmuje
Domowy Smak Jedzeniajeść? Teraz, kiedy mam to cudo zamknięte w słoiczkach, powinienem być już nieco mądrzejszy. Czy jestem? Wiem na pewno, że trzeba się pozbyć oczekiwania, że pomidorowy specyfik w słoiku będzie smakował jak rodzaj ketchupu. Zdecydowanie nie (przecież to dżem)! Wiem na pewno, że należy stosować go jak cenną przyprawę, eliksir - w małych ilościach. Wiem na pewno, że z każdym dniem(...)garnka. Dodać brązowy cukier i zagotować. Zmniejszyć ogień do minimalnego i dodać pozostałe składniki. Gotować około 2 godzin mieszając od czasu do czasu. Przenieść gorący dżem do wyparzonych słoików
zadanie-gotowanieZaczynamy Nowy Rok śniadaniem ze słoika ;) Po epickim balu, przespaniu pierwszego stycznia, koniec z leniwieniem się. Owocowy zestaw z herbatnikami zadziałał na mnie lepiej niż kawa. Mogę bez problemu opuścić w końcu mój kokon z pościeli, by wziąć się za zapisywanie pomysłów i podsumowanie. Cieszę się przede wszystkim, że prowadzę blog prawie rok, a każdy nowy post daje mi niesamowitą(...)owsianych 30 g pokruszonych herbatników 1/3 szklanki soku z cytryny kilka nasion granatu Sposób przygotowania Banana zmiksować razem z jogurtem na jednolitą masę, dodać sok z cytryny. Kolejno w słoiku układać pokruszone herbatniki, wymieszany jogurt z bananem, otręby, pokruszone herbatniki, nasiona granatu, kolejna porcja jogurtu z bananem i na sam koniec przystroić kilkoma nasionami granatu. Smacznego
Pink Envelopeogniu około 10-12 minut, co jakiś czas potrząsając patelnią. Ciecierzyca powinna zrobić się lekko złota i być mocno obklejona aromatycznymi przyprawami. Po usmażeniu – studzimy. Składniki sosu wkładamy do słoika – ząbek czosnku przeciskamy przez praskę. Słoika używamy jak shakera – zakręcamy i mocno wstrząsamy do wymieszania i zemulgowania składników. Zioła drobno siekamy. Wszystkie składniki sałatki mieszamy i polewamy sosem. Chłodzimy przez
Karo in the Kitchen