Nazwa pelati oznacza, że pomidory są już obrane ze skórki. Polecam pyszny przepis na własne pomidory w przecierze w słoikach. Składniki: 7,5 kg pomidorów 5 łyżek oliwy sól i pieprz do smaku cukier do smaku ½ szklanki soku z cytryny Wykonanie: 5 kg pomidorów sparzyć, obrać, odcedzić na sicie. Następnie doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem i dusić(...)oliwie na wolnym ogniu aż się rozpadną, a sos zgęstnieje. Pozostałe pomidory dokładnie umyć, przełożyć do wyparzonych słoików, wlać po dwie łyżki soku z cytryny i zalać gorącym przecierem, szczelnie zamknąć i pasteryzować przez 15 minut
Tradycyjna Kuchniacieniu, z niezliczoną ilością dzbanków lemoniady, gałek lodów, z miskami pełnymi czereśni, malin, jagód, arbuza, moreli i brzoskwiń. Tych ostatnich w szczególności! Soczystych, słodkich brzoskwiń. Co roku przygotowuję dziesiątki słoików z przetworami z tych słonecznych owoców. Najlepiej lubię konfiturę brzoskwiniową z galaretką lub po prostu brzoskwinie w syropie, które idealnie nadają się do deserów, czy wypieków. I właśnie(...)cukru 4 żółtka 200 g mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka cukru waniliowego skórka otarta z 1 ekologicznej cytryny 4 białka 1-2 litrowe słoiki brzoskwiń w syropie (ew. 1 puszka lub 1 kg świeżych brzoskwiń) odsączone na sicie Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Masło ubijamy z cukrem na puszystą masę
Rozpustne gotowanielubię spełniać i w ten o to sposób dzisiaj goszczę Was smarowidłem pasztetowym, które godne jest polecenia. Raz przygotowane na zawsze pozostanie w Waszym menu. Pasztet wieprzowy do słoików SKŁADNIKI : 500 g szynki 1 0 0 g wątróbki drobiowej 15 0 g podgardla 2 łyżki smalcu sól i pieprz do smaku 1-2 listki liś cia laurow(...)ostatnie 5 minut wrzucamy wątróbkę. Wszystko odcedzamy. Mielimy trzykrotnie w maszynce na najmniejszym sicie. Do masy dodajemy smalec, doprawiamy pieprzem ewentualnie solą. Powstałą masę pasztetową przekładamy do słoików - ugniatamy . Pasztet pasteryzujemy w piekarniku w temperaturze 100 stopni przez 40 minut. Odstawiamy do ostygnięcia. Smacznego
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiprzypominają pierogi :) Są proste do zrobienia, a przy tym bardzo smaczne. Tym razem poszłam trochę na łatwiznę i aby przyspieszyć wyrób tych bułeczek postanowiłam użyć gotowych, prażonych jabłek ze słoika. Zaoszczędziłam sporo czasu, a efekt zadowolił nie tylko moje podniebienie :) Te urocze drożdżowe kieszonki, po brzegi wypełnione jabłkowym nadzieniem będą idealną przekąską lub drugim śniadaniem nie tylko w pracy(...)suszonych drożdży lub 25 g świeżych drożdży 50 g cukru 15 g cukru waniliowego szczypta soli Nadzienie: ok. 700 g prażonych jabłek (użyłam gotowych ze słoika) garść rodzynek Do posmarowania bułeczek: kilka łyżek mleka Wykonanie: Mleko wlewamy do garnuszka, dodajemy masło (lub margarynę) i podgrzewamy do jego rozpuszczenia. Odstawiamy do przestudzenia. Mąkę przesiewamy do miski, dosypujemy suche drożdże i dokładnie
MyCookBook.pldokładnie mieszamy, a następnie gotujemy 3 - 5 minut aż dżem wyraźnie zgęstnieje. Pamiętajcie, by podczas całego procesu delikatnie mieszać całość,by nie uszkodzić truskawek. Gorącą masą napełniamy wyparzone słoiki, zakręcamy i odstawiamy. Jeśli wolicie, to dla pewności, że słoiki dobrze się zamkną możecie pasteryzować włożony do nich dżem przez 15 - 20 minut
Czary - gary w kuchniJogurt na drugie śniadanie do pracy 5 łyżek jogurtu naturalnego 2 łyżki wiórków kokosowych 2 łyżki nasion chia kilka orzechów laskowych 2 daktyle słoik nie duży Do słoika wsypujemy jedną łyżkę wiórków oraz nasiona chia, dodajemy jogurt i dodajemy pokrojone w małe kawałeczki daktyle oraz orzechy, mieszamy. Z góry posypujemy jeszcze jedną łyżką wiórków
Kuchnia na wzgórzupomidora, posypujemy osączoną z zalewy kukurydzą, wędzonego fileta z kurczaka kroimy w kostkę łączymy z pozostałymi składnikami, dodajemy kuleczki mozzarelli, delikatnie mieszamy . Przygotowujemy sos: Cebulkę drobniutko siekamy umieszczamy w słoiku, wlewamy oliwę , ocet winny i wino, dodajemy musztardę, doprawiamy do smaku solą i Peiperem zakręcamy słoik i wstrząsamy aż składniki się połączą i powstanie gęsty kremowy sos, przed podaniem polewamy
Wanilia i Kardamonmałe słoiczki) świeże truskawki, do dekoracji wiórki kokosowe do obsypania wierzchu i boków tortu Wykonanie Na paterze układamy pierwszy blat biszkoptu. Nasączamy wodą kokosową. Smarujemy dżemem z 1 słoika, wyłożyć ¼ kremu kokosowego. Przykryć kolejnym blatem, nasączyć, posmarować dżemem z 2 słoika, wyłożyć ¼ kremu kokosowego. Przykryć ostatnim blatem, nasączyć. Wierzch i boki wysmarować resztą kremu kokosowego, obsypać wiórkami kokosowymi. Schłodzić przez
kulinarnyswiatdomipiątkowe przedpołudnie zapraszam na pyszną sałatkę warzywną. To doskonała przekąska na każdą imprezę. Jest szybka i łatwa do przygotowania. Polecam!! SKŁADNIKI: 1 słoik selera sałatka ORZECH , 1 słoik marynowanej cukinii, 1 duże winne jabłko, 1 puszka kukurydzy konserwowej, 1/2 puszki fasoli czerwonej, 4 jajka, 3,5 łyżki majonezu, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: 1. Seler, cukinię, kukurydzę i fasolę odsączam z zalewy
Tradycyjna kuchnia KasiSałatka z buraczków 2016-04-08 16:39:54 Wczesna jesień, to idealny czas na przyrządzanie rozmaitych przetworów. W naszych spiżarniach pojawiają się słoiki wypełnione po brzegi różnokolorowymi dżemami, kompotami, marynatami i sałatkami. W naszej spiżarni większość półek zajmuje sałatka z buraków, której robię na prawdę ogromne ilości. Wszyscy domownicy ją uwielbiają. Jest to świetny, witaminowy dodatek do tradycyjnych polskich(...)Następnie dodajemy starte buraczki, dokładnie mieszamy, aby wszystkie składniki dokładnie się połączyły ze sobą. Gotujemy wszystko razem około 7-10 minut. Tak przygotowane buraczki przekładamy do umytych i wyparzonych słoików. Pasteryzujemy przez 10-15 minut. Przechowujemy w chłodnym miejscu. by Małgorzata Hert Wędrówki po kuchni http://www.wedrowkipokuchni.com.pl
Wędrówki po kuchniświeżo wyciśniętego soku z cytryny • ½ - ¾ łyżki octu winnego • ½ szklanki bardzo dobrej jakości oliwy z oliwek • świeżo zmielony pieprz Sposób przygotowania: 1. Cebulkę drobniuteńko posiekać. ½ łyżki cebulki przełożyć do naszykowanego słoika. 2. Dodać musztardę, wsypać sól, wlać sok z cytryny i ocet winny. 3. Na koniec wlać oliwę z oliwek. Jeśli nie lubicie jej smaku, możecie połowę oliwy z oliwek zastąpić(...)innym olejem, dobrej jakości. Doprawić świeżo zmielonym pieprzem. 4. Słoik dokładnie zakręcić. Przez kilka minut energicznie potrząsać, aż powstanie emulsja. 5. Przygotowanym sosem polać porwaną na małe kawałeczki sałatę. Smacznego. Przepis dodaję do akcji: Lato 2014 w kuchni z Julią Child
W mojej kuchnipaseczki. Ja to zrobiłam mandoliną, ale nada się też obieraczka do warzyw. Umieść wszystkie warzywa w misce i dodaj do nich kaszę lub fasolę. W miseczce lub słoiku wymieszaj biały ocet winny z posiekanym ząbkiem czosnku i musztardą. Dopraw solą i pieprzem. Na końcu wlej oliwę i wszystko wymieszaj lub wstrząśnij słoikiem. Sosem polej sałatkę. *** Jeżeli spodobał
Chilli Czosnek i Oliwadodawać majonezu. 1 podwójna pierś z kurczaka ulubiona przyprawa do kurczaka ( u mnie mieszanka do gyrosa) 1 puszka kukurydzy 1 puszka groszku 1 puszka czerwonej fasoli 1 niewielki słoik pieczarek marynowanych kolorowy makaron (np. świderki) pęczek szczypiorku majonez keczup sól pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Pierś z kurczaka pokroić w kostkę, obsypać przyprawami i zostawić na ok. godzinę, aby mięso(...)się zamarynowało. Następnie kurczaka usmażyć dokładnie na patelni i wystudzić. Makaron ugotować, odcedzić i wystudzić. Pieczarki wyjąć ze słoika i pokroić w plasterki. Do makaronu dodać kurczaka, kukurydzę, groszek, fasolę, pokrojone pieczarki, majonez zmieszany z keczupem. Wszystko dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Szczypiorek posiekać, udekorować nią sałatkę. Sałatkę wstawić do lodówki, najlepiej smakuje dobrze schłodzona. (adsbygoogle = window.adsbygoogle
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniepyszny bigos z kiszonej kapusty z dodatkiem kiełbasy. Idealny zarówno na świąteczny stół, jak i jako sposób recyklingu poświątecznych smakołyków. Ja robiłam go jeszcze przed świętami, zamknęłam w słoiki i teraz sięgam po niego gdy tylko mamy ochotę lub nie ma czasu na przygotowanie obiadu (wystarczy ugotować makaron na łazanki, wymieszać z bigosem i pyszne danie gotowe :)). Polecam! Składniki(...)przyprawą do bigosu. Gotujemy jeszcze 15 minut i gotowe! Ja przygotowuję bigos z co najmniej podwójnej porcji i nadmiar gorącego bigosu przekładam do półlitrowych lub litrowych słoików, zakręcam, stawiam je do góry dnem i czekam aż wystygną. Przechowuję w lodówce lub chłodnej spiżarni. Bigos podałam z chlebem z serkiem wiejskim , pycha
Rozpustne gotowaniesmak bobu ulotnił się. To dobra wiadomość dla tych, którzy za zapachem i smakiem bobu nie przepadają, jednocześnie zła dla wielbicieli bobu. Do przygotowania dzisiejszego hummusu użyłam bobu ze słoika. Latem przyjdzie czas na hummus ze świeżych ziarenek. Nie muszę dodawać, iż bób tak jak wszystkie strączkowe to skarbnica witamin i minerałów. Ma mnóstwo błonnika, całe pokłady witaminy B, działa(...)zasadotwórczo oraz obniży cholesterol. Skuś się na bób! Składniki: 1 słoik bobu lub 1/2 kg 2 łyżki tahini 2 łyżki soku z cytryny 2 ząbki czosnku 4-6 łyżek zimnej wody skórka otarta z małej cytryny garść mięty sól, pieprz cytrynowy oliwa Wykonanie: osączyć bób z zalewy i obrać ze skórek. Surowy bób ugotować w podwójnej ilości wody z dodatkiem
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!