słoik - 12348 przepisów (strona:204/824)

Frużelina z wiśni do ciast, deserów, budyniu 175

upodobań swoją frużelinę dodając goździki, cynamon, wanilię czy choćby anyż. Masa nie jest bardzo słodka, gdyż sok z cytryny skutecznie łamie jej słodycz. Frużelinę możecie przygotować i trzymać w słoiku w lodówce, ale po pasteryzacji zamieni się w doskonały przetwór, który w zimowy dzień przyniesie nam swoim aromatem i smakiem wspomnienie gorącego lata. Ja niestety nie miałam mąki ziemniaczanej, użyłam(...)więc tapioki. Jeśli Wasze wiśnie są bardzo soczyste, może zajść konieczność dodania nieco więcej mąki. Chodzi generalnie o uzyskanie gęstej konsystencji. Nawet jeśli nie lubisz wiśni, zrób chociaż jeden słoik frużeliny;) Drukuj Frużelina z wiśni do ciast, deserów, budyniu window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki 1 kg wiśni 2 szkl. cukru 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1/3 szkl. wody sok z cytryny

Mieszam w Garnku
Lazania z sosem gulaszowym Pamapol. 174

Witajcie :) Zostałam zaproszona przez firmę PAMAPOL do wspólnej zabawy jak wykorzystać gotowe dania ze słoika do przygotowania szybkiego, pysznego i nietypowego dania. Ja mam dzisiaj propozycję wykorzystania pysznego sosu gulaszowego w lazanii.Powiem Wam że wyszła pyszna. Dla zapracowanych taka wersja dania jest w sam raz:) Zapraszam do wypróbowania:) Składniki: 1 słoik Gulaszu firmy Pamapol 1 szklanka startego parmezanu lub zwykłego

Sama słodycz i szczypta chili
Mus z papierówek 214

minut, mieszając co jakiś czas. Jabłka powinny rozpaść się.  Jeśli mus robimy z jabłek w skórkach i zależy nam na idealnej gładkości, wtedy można go zmiksować blenderem. Umyte słoiki wyparzać i od razu nakładać gorący mus. Po zakręceniu każdy słoik ustawiać do góry dnem. W taki sposób zamkną się bez konieczności pasteryzowania. (Można jednak je pasteryzować w tradycyjny sposób

Codzienna kuchnia niecodzienna
Pomidorki koktajlowe z ziołami do słoików na zimę 129

sitku. Papryczkę pokroić w talarki. Czosnek obrać i przekroić na pół. Osuszone pomidorki ułożyć w słoiczkach, do każdego wsypać porcję ziół prowansalskich. Z podanych składników zagotować zalewę. Wlać do słoików razem z przyprawami, czosnkiem i papryczką. Słoiki zakręcić, postawić do góry dnem do wystudzenia. Przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu. Smacznego! Madzia

Marder&Marder Manufacture
Sos pomidorowy na zimę 13763

zmiksować. Do gotowania używam bardzo wysokiego garnka, dzięki temu sos gęstniejąc nie pryska na całą kuchnię. Solić radzę ostrożnie, każdy ma swoje upodobania. Polecam! składniki (3 słoiki  250 ml) 2000 g pomidorów Lima 4- 5 ząbków czosnku drobno posiekane 2 łyżeczki suszonego oregano 2 łyżeczki suszonej bazylii 1/2 łyżeczki papryki w płatkach (lub ostrej papryki(...)Dusić wszystko 45 - 60 min. aby składniki się przegryzły, a sos zgęstniał. Mieszać od czasu do czasu. Doprawić solą i ewentualnie pieprzem. Gotowy, gorący sos przekładać do dobrze wyparzonych słoików, zakręcić i odwrócić do góry dnem. Przykryć i pozostawić do wystygnięcia. Smacznego

Stare Gary
przetwory na zimę - bardzo łatwe pomidory 153

prostu do kanapek - jako alternatywa dla zimowych "pomidorów" ;-) W tym roku zaprawiłam pięć kilogramów pomidorów lima. Sparzyłam je wrzątkiem, obrałam ze skórek i pokroiłam w kostkę bezpośrednio do słoików. Do każdego słoika wsypałam pół łyżeczki soli. Zamknęłam i pasteryzowałam pół godziny od momentu zagotowania

babka w formie
Musy Jabłkowe na zimę 130

kawałkami owoców.  Jeżeli jabłka są suche możemy dodać nieco wody. Dodajemy cynamon i rodzynki. Wszystko razem jeszcze mieszamy i smażymy przez ok. 5 minut. Gotowy mus wkładamy do słoików i pasteryzujemy przez 20 minut. Gotowe słoiki wyciągamy i odwracamy denkami do dołu aby chwyciły. Tak przygotowane musy są gotowe do ciast

W Moim Magicznym Domu
Figowa wytrawna nalewka z wódką 99

powidła i nalewkę z fig. Figi są same w sobie bardzo słodkie więc nie trzeba cukru. Po drugie ma być nalewka wytrawna. Figi pociąć na cztery części, wrzucić do słoika. Wlać litr wódki, zamieszać. Zostawić tak na 2 miesiące. Odcedzić na dużym durszlaku wyłożonym gazą. Wydusić owoce, żeby wydobyć jak najwięcej płynu i aromatu. Wlać sok z cytryn do wódki(...)wymieszać. Wlać znowu do dużego słoika i zostawić na miesiąc. Będzie dosyć mętne, trzeba czekać aż osad opadnie na dno. Z góry można delikatnie wlać do butelek. Natomiast dół przelać przez bibułkę filtracyjną i wlać do butelek. Zostawić na kolejne 6 miesięcy, dopiero wtedy jest gotowa do picia. Życzę przyjemności w przygotowaniu nalewek

Kuchnia Pokoleń
Sos słodko-kwaśny. 106

prostu. Myślę, że można spokojnie położyć go obok takiego sosu firmy Łowicz czy Uncle Bens. SKŁADNIKI: 4 kg. pomidorów 1 kg. cebuli puszka ananasa pędy z bambusa ze słoika 2-3 marchewki 3-4 ząbki czosnku 1 szkl. cukru 1/3 szkl. octu 3 łyżeczki słodkiej papryki 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżeczka pieprzu białego 2 łyżeczki musztardy delikatesowej 2 łyżeczki(...)dodać ocet, dosypać cukier,sól,pieprz, paprykę mieloną słodką i ostrą, zmiażdżony czosnek, musztardę, wymieszać, gotować 15 min. dodać marchew, paprykę i pokrojonego w kostkę ananasa, sos wlać do słoików pasteryzować 5 min. po zagotowaniu. Przed podaniem dodać rozpuszczoną w 1/3 szkl. zimnej wody mąkę ziemniaczaną i zagotować ponownie

Kuchnia Beaty
Sos pomidorowy na zimę. 84

Sezon pomidorowy się już zaczął, więc pora zabrać się za przetwory. Dziś proponuję sos pomidorowy - doskonały do makaronów, ryżu najlepiej z dodatkiem drobiu oczywiście. Z tej ilości otrzymałam 5 słoików 0,5 i jeden 0,2. Zdjęcie może nienajlepsze, ale zawsze. SKŁADNIKI: 3 kg. pomidorów Lima 3 średnie cebule pokrojone w piórka 3 czerwone papryki pokrojone w paski 6 ząbków(...)dodatkiem włoskich ziół zeszklić na pozostałej oliwie,  produkty połączyć, rozdrobnić blenderem, gotować około 1/2 godz. aż sos osiągnie żądaną przez Was konsystencję (można dłużej), następnie rozlać do słoików 0,5l gotować na wolnym ogniu

Kuchnia Beaty
Spiżarnia 190

winem. Mam ręce pełne roboty, ale za to jaki efekt!!!. A poniżej znajdziecie linki do ulubionych przepisów na przetwory i nalewki :   Ogórki po meksykańsku Sałatka z cukinii do słoików na zimę Ogórki kanapkowe w plastrach z kurkumą Dżem z dyni, cytrusów i galaretki   Korzenna cytryna z imbirem do herbaty Suszone pomidory w oliwie z czosnkiem, mini koktajlowe Sałatka(...)czerwonej kapusty z jabłkiem i cebulą Grzyby marynowane, prawdziwki w miodzie   Ogórki konserwowe łagodne Fasolka szparagowa do słoika Ogórki w zalewie curry z liściem selera Malinówka, nalewka z malin Aroniówka, nalewka z aronii z liśćmi wiśni To tylko mała część wszystkich przepisów, więcej znajdziecie w zakładce przetwory  oraz nalewki i napoje , a jeśli chcecie sobie powiększyć lub odświeżyć

Apetyczna babeczka
Ser biały w zalewie ziołowej 146

ząbek czosnku spłaszczyć nożem. Przełożyć do miseczki zioła, papryczkę, suszony czosnek i dokładnie wymieszać. Ser pokroić w kostkę ok. 1 x 0,5 x 0,5 cm. Do czystego słoika wlać odrobinę oliwy, tak by pokryła dno. Posypać odrobinę ziołami. Położyć warstwę sera oraz ząbek czosnku i i zalać oliwą tak by zakryła cały ser. Ponownie posypać ziołami. Położyć(...)zalać oliwą i powtarzać aż do końca. Istotne by oliwa pokryła cały ser. Słoik szczelnie zakręcić i wstawić na 5-6 dni do lodówki.   marcelina

Czerwony Gupik
Cukinia z kalafiorem i marchewką 118

ileż można?A ona ciągle rośnie, i rośnie! Wychodzę co dzień na ogródek i tak patrzę, a ona taka zieleniutka, jędrna i słyszę jak mówi: włóż mnie jeszcze do słoików :) I tak sobie myślę, że jak ją zlekceważę to na drugi rok się obrazi i w ogóle nie urośnie! No więc wymyślam nowe sałatki :) Będzie na dwa lata. Chyba(...)szczyptę rozmarynu. Większa ilość zdominuje smak sałatki. Odstawiamy na minimum godzinę. Można sałatkę przetrzymać całą  noc w chłodnym pomieszczeniu. Nakładamy do słoików. Pasteryzujemy 20 minut

Kulinarne przemyslenia
Jabłka prażone, smażone do szarlotki, naleśników, babeczek, ryżu 160

przygotować pyszne danie wystarczy ugotować tylko ryż, czy usmażyć kilka naleśników. Obiad gotowy w 15 min. Podobnie będzie ze zrobieniem szarlotki. Wystarczy zagnieść kruche ciasto i wyłożyć jabłka ze słoika. I niech mi nikt nie mówi, że po co się męczyć, przecież w sklepie można kupić gotowe jabłka prażone. Jedliście je kiedykolwiek? Hmm co ja mogę powiedzieć, nie są moimi(...)jabłka są mało soczyste, dolewamy wody. Dusimy jabłka aż się rozpadną całkowicie. Jeśli chcemy mieć jabłka w kawałkach, to dusimy je krócej ok 15 min. Gorące jabłka przekładamy do słoików i szczelnie zakręcamy. Pasteryzujemy ok 20 min w piekarniku lub w garnku z wodą. 4.5.2.11 http://mieszamwgarnku.pl/przetwory/jablka-prazone-smazone-szarlotki-nalesnikow-babeczek/ BosowKuchni Artykuł Jabłka prażone, smażone do szarlotki, naleśników, babeczek, ryżu pochodzi

Mieszam w Garnku
Dżem jabłkowy z nutą cytrusową 98

pomarańczy i cytryn (w tym momencie wsypujemy cukier, jeśli ktoś dodaje). Gotować na małym ogniu, mieszając, aż zacznie delikatnie gęstnieć Ok. 20-30 minut). Gorący dżem przekładamy do wyparzonych słoików i mocno zakręcamy. Odwracamy do góry dnem, aż do ostygnięcia. Jeśli robicie wersję bez cukru można ją dodatkowo zapasteryzować, ale nie ma takiej konieczności. Z przepisu otrzymamy ok. 4 słoiczki(...)300ml. Wykonanie w Thermomixie: Jabłka obrać, wydrążyć gniazdo i pokroić na kawałki (małą kostkę). Ustawić na 20 minut Varomę i obroty wsteczne 1. Gorący dżem przekładamy do wyparzonych słoików i mocno zakręcamy. Odwracamy do góry dnem, aż do ostygnięcia. Jeśli robicie wersję bez cukru można ją dodatkowo zapasteryzować, ale nie ma takiej konieczności. Z przepisu otrzymamy ok. 4 słoiczki dżemu

Mania Wypiekania