durszlak i odciskamy nadmiar płynu. Wszystkie składniki zalewy zagotować i gorącą zalewę wlać do odciśniętych warzyw, wymieszać i pozostawić na około 1-2 godziny. Zimnymi warzywami napełnić słoiki razem z zalewą. Słoik szczelnie zakręcamy. Pasteryzujemy około 15 minut
Ala piecze i gotujewspaniale zaspokaja też głód. w Lidli Polska od poniedziałku, 1 sierpnia trwa tydzień kuchni hiszpańskiej i portugalskiej i znajdziecie tam wszystkie potrzebne składniki do przygotowania tej sałatki Składniki: 1 słoik ciecierzycy gotowanej w zalewie ( do kupienia w Lidl Polska) słoik tuńczyka białego w oliwie z oliwek ( do kupienia w Lidl Polska) kilka sztuk czarnych oliwek z zalewy ( do kupienia
Z Majeczką w kuchniKilka dni temu dostałam przepis i słoik ogórków ( do spróbowania ) w zalewie z miodem. Ogórki były przepyszne. Oczywiście pozbierałam ogórki i zabrałam się do pracy. Jeżeli ktoś jeszcze takich nie jadł to musi uwierzyć, że bardzo smaczne a jeżeli ktoś ich jeszcze nie robił to ma jeszcze szansę. Polecam. Składniki: Ogórki średniej wielkości Liść laurowy Ziele angielskie gorczyca marchew Zalewa(...)wody 250 ml cukru 250 ml octu 10% 1 spora łyżka miodu 1 łyżka soli Wykonanie: Z podanych składników gotujemy zalewę. Do każdego słoika wkładamy kilka plasterków bądź kostek marchewek, niecałą łyżeczkę gorczycy, 2 ziarenka ziela angielskiego, kawałek liścia laurowego i oczywiście ogórki. Jeżeli ogórki są małe kroimy na połowę a jeżeli są większe na więcej kawałków. Całość zalewamy przygotowaną
Smaki Ewygotujemy przez dziesięć minut, odstawiamy do wystygnięcia i przeniknięcia smaków. Myjemy ogórki i zalewamy je zimną wodą, zostawiając je w niej na dwie godziny. Wymoczone ogórki wkładamy do słoików, dokładając do każdego słoika po strąku papryki i ząbku czosnku. Z alewamy marynatą, uważając aby warzywa były w niej całkowicie zanurzone i zamykamy słój. Ogórki
Miód i pieprzoliwek EV ocet balsamiczny 4 łyżeczki przyprawy zata'ar sól 1/2 pęczka natki 50 g bryndzy owczej Wykonanie: Oliwę, ocet, zmiażdżony czosnek, sól i zata'ar umieszczamy w słoiku. Słoik zakręcamy i potrząsamy nim do momentu aż składniki dobrze się połączą. Bakłażany kroimy na pół, a następnie nacinamy je w kratkę, uważając, aby nie przeciąć skóry. Piekarnik nagrzewamy
Kulinarne przygody Gatityjeden, więc nie będę podawać jego źródła. Mój mąż z rezerwą podchodzi do takich „wynalazków” jednak bardzo polubił keczup z cukinii i na pewno zrobimy jeszcze kilka słoików na zimę. W przepisie znajdziecie koncentrat pomidorowy, ale możecie użyć równie dobrze przecieru pomidorowego tylko trzeba użyć większej jego ilości i dłużej redukować sos. Pamiętaj, aby przed zblendowaniem wyjąć(...)keczupu ziele angielskie, goździki i listki laurowe, bo blender nie radzi sobie z nimi najlepiej. Z podanej ilości wyszły nam 4 słoiki. Drukuj Keczup z cukinii window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki 1,5 kg cukinii 5-6 sztuk cebuli 2 czerwone papryki 400 g koncentratu pomidorowego 3 ząbki czosnku 1,5 szkl cukru (ja dałam 1) 3/4 szklanki octu winnego
Mieszam w Garnkukolejny sposób na zamknięcie w słoiczkach to co najlepsze i najbardziej wartościowe, to czarne jagody we własnym soku. Ponieważ nie są poddawane długiej obróbce termicznej a jedynie pasteryzowane w słoikach, nie tracą swoich wartości pod warunkiem, że użyjemy zupełnie zdrowych owoców, bez oznak zepsucia. Przecier z czarnych jagód pokazałam tutaj , a dzisiaj... inna odsłona jagodowych pyszności(...)Składniki: 1 kg jagód 100 g cukru Ponadto: słoiki o pojemności typu "twist" Wykonanie: Jagody przebrałam i opłukałam na sicie pod bieżącą wodą. Część jagód około 300 -350 g przesypałam do garnka a resztę wsypałam do wyparzonych słoiczków tak aby było około ¾ pojemności. Jagody w garnku zasypałam cukrem i wymieszałam. Zostawiłam do parowania
Kuchnia u Krysizamknęłam i odstawiłam na tydzień. Filtrowanie. Likier jest dosyć gęsty i słodki, więc proces filtrowania odbywałby się bardzo długo i żeby go przyspieszyć rozłożyłam filtrowanie na kilka słoików. Skorzystałam z patentu Pawła . Rzeczywiście ułatwia pracę. Uszykowałam kilka małych słoików, na które za pomocą gumki recepturki umocowałam papierowe filtry do kawy. Środek filtrów dodatkowo wyścieliłam ręcznikiem papierowym, aby filtrowanie było
Kuchnia u Krysiobsmażyłam. Dodałam boczek i kiełbasę. Kiedy kiełbasa się przyrumieniła, wszystko przełożyłam do kapusty. Gotowałam około 1 godzinę. Wymieszałam nie przerywając gotowania. Pozostało jeszcze dodać pomidory ze słoika i wino. Wymieszałam i po zagotowaniu wyniosłam w chłodne miejsce. Zostawiłam do następnego dnia. Bigos im dłużej stoi, tym jest smaczniejszy. Następnego dnia ponownie zagotowałam (około(...)godziny). Można podać na obiad, można zamrozić, można pasteryzować w słoikach i przechować w lodówce dłuższy czas. Ja tak właśnie zrobiłam. Ale nie mogłabym się oprzeć, żeby nie zjeść również na obiad. Wyłożyłam na talerz. I zaraz zabraliśmy się za degustację. Taki gorący jest najlepszy. Pachnie grzybami. Wszystkie smaki się wymieszały. Po prostu doskonały bigos
Kuchnia u KrysiNiesamowity smak wiśni zamknięty w słoikach. Lubimy połączenie kwaśnego ze słodkim, więc jest dla nas idealny. Składniki 1,5 kg wiśni 500 g cukru trzcinowego Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Wiśnie umyłem i wydrylowałem. Przełożyłem do dużego rondla, pod przykryciem dusiłem 5 min. Następnie dodałem cukier, dokładnie wymieszałem i smażyłem na niewielkim płomieniu, często(...)mieszając przez około 2 godziny. Czas zależy od żądanej konsystencji. Gorący dżem przełożyłem do słoików, zakręciłem i ustawiłem do góry dnem. Pozostawiłem do całkowitego ostudzenia. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para
R'n'G Kitchendokładnie wszystko wymieszać. Tak przygotowaną zalewę wlewamy do warzyw, mieszamy i odstawiamy na 5-6 godzin, czasami przemieszać. Po tym czasie dokładnie jeszcze raz przemieszać i nakładamy do wyparzonych słoików. Pasteryzujemy duże słoiki 20 minut, a mniejsze 15 minut
magiczna kuchnia Kasitydzień promocji standardowo zaczynamy od ślicznych szklaneczek na smoothie, słoików na przetwory, akcesoriów do pasteryzowania, a kończymy na naczyniach i sprzęcie agd. Moim faworytem został jednak shaker do naleśników :) (po kliknięciu w zdjęcie promocji, przejdziecie na stronę z całą gazetką producenta) 1. Kubek szklany ze słomką- Carrefour do 8 sierpnia Podobny w tej samej cenie kupiłam ostatnio też w sieci(...)się z wysokimi buteleczkami, bo zazwyczaj są to szklanki tj. w pozycji wyżej. 3. Słoiczki,wiele wariantów wielkości i kształtów! Cudeńka! --> Netto do 7 sierpnia 4.Szczypce do wyciągania słoików- mała rzecz a tak cieszy i ułatwia życie :D --> Netto do 7 sierpnia 5. Termometr do przetworów- przydatny gadżet --> Netto do 7 sierpnia 6. Przecierak do pomidorów- kolejny
Tradycyjna Kuchniaodcedzić. Dodać zgnieciony czosnek i chilli w proszku. Ocet, cukier i oliwę zagotować, mieszając, aby cukier się rozpuścił. Wrzątkiem zalać ogórki i odstawić na dobę. Paski ogórków powkładać do słoików i zalać zalewą, w której się moczyły. Ogórki powinny być przykryte płynem. Słoiki zakręcić i odstawić w chłodne miejsce. Pasteryzacja nie jest konieczna. Smacznego :) Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Przetwory
https:KKuchniaMniamśmiało można tak zrobić i mieć spory zapas na zimę. Wykonanie jest bardzo proste... Składniki: 2 kg wydrylowanych wiśni 1 kg cukru Przygotowanie: wiśnie wkładamy do dużego słoika i zasypujemy cukrem. Słoik zakręcamy i odstawiamy do zacienionego miejsca na 12-20 h w tym czasie wytworzy się sporo soku, a wiśnie dostaną odrobinę słodyczy. Takie wiśnie przekładamy
Niezły MłynekPróbowaliście kiedyś ogórki z curry? A z curry, papryką i natką z selera? U mnie, swego czasu robiło się ich po kilkadziedziesiąt słoików na zimę i wszystko było zjedzone. A najczęściej jedliśmy je do obiadu zamiast surówki. Składniki na sałatkę: 4 kg ogórków pokrojonych w paski (w skórce) 0,5 kg cebuli (w talarki) 4 duże papryki (w słupki(...)szklanek wody 3 szklanki cukru 1 łyżeczka curry 1 łyżeczka ziela 1 łyżeczka gorczycy Sposób przygotowania: Zalewę ugotować i zalać wcześniej odsączone ogórki. Sałatkę wymieszać i zalać do słoików. Uzupełnić zalewą octową. Pasteryzować
Cukiernia Pychotki