słoik - 12348 przepisów (strona:211/824)

Pomidorowy krem do pieczywa 220

Zatem do dzieła! ps. Śmiało można mrozić ten krem. Składniki: 200 g suchego ziarna soi ugotować do miękkości (po ugotowaniu ważyła około 900 g) 2 średnie cebule 200 g słoik koncentratu pomidorowego cały słoik wraz z zalewą pomidorów suszonych łyżka płatków drożdżowych łyżeczka sili łyżeczka pieprzu łyżeczka pieprzu ziołowego łyżka cukru najlepiej brązowego opcjonalnie: dodatkowo użyłam 50 g suszonych pomidorów

greenscarf
Sernik z mirabelkowym musem 171

ogrodu. Ale prawdziwym wstępem do tego wpisu są powidła. Żadne tam szaleństwa- po prostu nasze ogrodowe mirabelki, cukier i laska wanilii. Cierpliwi i pedantyczni usuwają skórki (np. przed zamknięciem słoika, przecierając dżem przez sitko), żeby efekt końcowy był mniej kwaśny. Ja tego nie zrobiłam, bo z założenia chciałam ich użyć do ciasta (dają radę w pleśniaku ). Laskę zostawiłam w słoiku

les mirabelles
Sałatka śledziowa z ogórkami, czerwoną cebulą i kaparami 206

czwartkowe popołudnie prezentuję przepis na pyszną sałatkę śledziową. Sałatka jest łatwa do przygotowania. To doskonałe połączenie smaków, które sprawdzi się na każdej imprezie. SKŁADNIKI: 4 płaty matiasów solonych, 1/2 słoika Ogórków Kaszubskich DAGOMA , 2 łyżki kaparów, 1 cebula czerwona, 4 jajka, 3,5 łyżki majonezu, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: 1. Matiasy moczę godzinę we wodzie. Osuszam i kroję w paski(...)słoika wyjmuję ogórki i paprykę. Warzywa kroję w kostkę. Cebulę czerwoną kroję w piórka, solę i odstawiam na 10 minut. Jajka gotuję na twardo, obieram i kroję w kostkę. 2. Śledzie, ogórki, paprykę, kapary, jajka i cebulę przekładam do salaterki. Dodaję majonez oraz przyprawy. Dokładnie mieszam i odstawiam na godzinę, aby smaki się przegryzły. Gotową sałatkę wykładam na talerz. Podaję

Tradycyjna kuchnia Kasi
Śliwki na zimę 138

świeże śliwki. W tym roku byłam jednak zapobiegliwa i śliweczki zakonserwowałam w słoiczkach :-D ŚLIWKI NA ZIMĘ dowolna ilość śliwek małe słoiczki Śliwki myjemy i usuwamy z nich pestki. Słoiki oraz nakrętki dokładnie myjemy. Przepołowione śliwki układamy ciasno w słoiczkach (nie dociskamy za mocno). Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy gotując przez około 30 minut. Śliwki takie można oczywiście użyć również

peggiwkuchni
Test Carex Kitchen 157

przez moją mamę, która była zadowolona, że pozbyła się ze skóry rąk czerwonej barwy po burakach jednocześnie jej nie podrażniając. Zrobiła również test usuwania zapachów z metalowych pokrywek od słoików, na których często zostają zapachy po przetworach. Woń przetworów została skutecznie usunięta, a jednocześnie pokrywka nie przyjęła zapachu mydła. Ta wiadomość jest zdecydowanie dobra, ponieważ nie znoszę gdy muszę zamknąć(...)coś w słoiku używając pokrywki o innym mocnym zapachu. Jak widać mydło spełnia swoją rolę! ;-) Jedyne do czego mogę się przyczepić to zapach - moim skromnym zdaniem niekoniecznie jest to limonka (o czym zapewnia producent). Ja jednak "nosem" nie jestem więc nie będę się mocno sprzeczać, a tak czy inaczej zapach jest przyjemny :-) Tak więc z czystym sumieniem mogę polecić

peggiwkuchni
Stir fry z wołowiną, kapustą, białą rzepą i kimchi 264

mięsa, jak i ryb czy tofu. Warzywa dodane do dania to już Wasz wybór — ja korzystam z tych, które są w sezonie, dodając do nich nierzadko egzotyczne warzywa ze słoika (np. pędy bambusa czy marynowane kiełki). Stek do smażenia warto przed pocięciem zamrozić – cięcie na naprawdę cieniuśkie plasterki pójdzie Wam dużo szybciej i sprawniej – zmrożone mięso będzie twarde. Łatwiej(...)rybne. Nie jest problemem zrobienie go samemu, ale nie każdy jest w stanie znieść zapach mieszanki podczas procesu kiszenia i fermentacji.   Kimchi kupicie już gotowe, zamknięte szczelnie w słoikach i puszkach, o różnych pojemnościach, w sklepach orientalnych i w lepszych delikatesach, również na Allegro. Cena od 8zł za 160g. Na próbę polecam kupić te mniejsze pojemności. A jeśli szukacie

Karo in the Kitchen
Wuzetka (ciasto W-Z) 557

szklanki gorzkiego kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Wuzetka – masa: 850 ml śmietany 30% 2 łyżki cukru pudru 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżeczki żelatyny słoik kwaskowej konfitury (u mnie malinowa, ale może być także wiśniowa, porzeczkowa czy jagodowa) Wuzetka – polewa: 100 ml śmietany 30% (+ ewentualnie 50 ml na kleksy z bitej śmietany) 1 tabliczka(...)mąki ziemniaczanej 1/3 szklanki gorzkiego kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 850 ml śmietany 30% 2 łyżki cukru pudru 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżeczki żelatyny słoik kwaskowej konfitury (u mnie malinowa, ale może być także wiśniowa, porzeczkowa czy jagodowa) 100 ml śmietany 30% (+ ewentualnie 50 ml na kleksy z bitej śmietany) 1 tabliczka gorzkiej czekolady

Poezja smaku
Jajka marynowane 184

Cebulę pokroić w piórka i razem z pozostałymi składnikami z zalewy umieścić w garnku, doprowadzić do wrzenia i gotować około 1 minuty. Jajka obrane ze skorupki włożyć do wyparzonego słoika zalać gorącą zalewą i odłożyć do wystudzenia. Gdy zalewa będzie zimna słoik zakręcić i włożyć na 2-3 tygodnie do lodówki by się marynowały. Przepis z MojeTworyPrzetwory

Ala piecze i gotuje
Zaćmienie umysłu. I mazurek porzeczkowo-jogurtowy 177

wymiarach 34x9 cm) spód: 160 g mąki pszennej 30 g cukru 60 g zimnego masła 1 jajko masa jogurtowo-porzeczkowa: 170g jogurtu greckiego 170 g czarnych porzeczek ze słoika (lub 150 g porzeczek i 20 g cukru) 45 g cukru 2 jajka 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 1 łyżka mąki ziemniaczanej dodatkowo: kilka bez jeżyny Mąkę przesiać, wymieszać z cukrem(...)Przestudzić. Świeże lub mrożone porzeczki wsypać do garnka, zasypać 20 g cukru i podgrzewać, aż cukier się rozpuści, a owoce puszczą sok. Ostudzić. Porzeczki (ugotowane lub ze słoika razem z sokiem) zmiksować blenderem, a następnie przetrzeć przez sitko. Wymieszać trzepaczką z jogurtem, cukrem, jajkami, ekstraktem i mąką. Masę wylać na przestudzony spód. Piec w 150 st. C. przez 20 minut

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Pesto z zielonej pietruszki i orzechów włoskich 162

Kuchnia włoska to przede wszystkim makaron, a do makaronu musi coś być. Najprościej. Pesto. My sobie spolszczymy pesto dzisiaj. Zamkniemy w słoikach i przechowamy w lodówce. Jeśli nie macie makaronożerców, to jeden słoik Wam wystarczy. Mój słoiczek od Friends of Glass  zawsze leżakuje w lodówce. Zawsze z czymś dobrym! Tym razem padło na pesto pietruszkowe z orzechami włoskimi

Z Kuchni Do Kuchni
ZAKWAS NA ŻUR 198

liście laurowe 2 ziarna ziela angielskiego nieduży korzeń chrzanu (obrać następnie zetrzeć na tarce) kilka ziaren pieprzu kromka razowego chleba 1 l.  przegotowanej letniej wody SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Do słoika lub glinianego naczynia wsypać mąkę, wlać wodę, dokładnie wymieszać aby nie było grudek, dodać resztę składników. Słoik przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, raz dziennie dokładnie wymieszać. Zakwas jest

RAROSSA
Śliwki w marynacie selerowej 129

wsypać sól i cukier i zagotować mieszając. Włożyć śliwki do gorącej zalewy i gotować przez 10 minut. Następnie śliwki wyjąć z zalewy i wraz z selerem włożyć do wyparzonych słoików. Do zalewy dodać,  zmieloną gorczycę, wymieszać i ostudzoną zalać śliwki. Zamknąć słoiki, pasteryzować około 15 minut. Przechowywać w ciemnym miejscu

Tradycyjna Kuchnia
Zakwas na żurek/barszcz biały 1469

przegotowanej letniej wody 100 gr mąki żytniej razowej 2 ząbki czosnku (nieobrany) 3 listki laurowe 6 ziarenek pieprzu 2 ziela angielskie 1 łyżeczka majeranku Wykonanie Do wyparzonego słoika wrzucamy mąkę lub wkładamy chleb. Czosnek rozgniatamy na desce nożem. Przyprawy i mąkę dodajemy do słoika. Zalewamy wodą i lekko mieszamy. 4.4.2.1 http://mieszamwgarnku.pl/pozostale/zakwas-na-zurekbarszcz-bialy/ BosowKuchni     Artykuł Zakwas na żurek

Mieszam w Garnku
Irański czosnek marynowany 230

osuszamy i obieramy ze skórki. Kroimy w małą kostkę. Nie zapomnijcie założyć gumowych rękawiczek albo sprawdźcie czy macie cytrynę w domu. Odbarwi ona ręce z czerwonego koloru. W wyparzonych słoikach układamy warstwami czosnek i buraki. Posypujemy z wierzchu solą i zalewamy po brzegi octem. Słoiki zakręcamy i wstawiamy do lodówki. Czosnek jest gotowy po co najmniej 6 tygodniach marynowania. Chociaż

Marder&Marder Manufacture
Deser z chia 192

Kolejny pyszny deserek z nasionami chia.. 4 łyżki nasion chia 2 szklanki mleka 2 -3 łyżeczki cukru Do słoika wsypać nasiona chia , cukier i mleko.Całość wymieszać [ potrząsając zakręconym słoikiem].Po około 15-20 minutach znów wymieszać.Zostawić w lodówce na noc lub kilka godzin.Następnie przełożyć do pucharków , można dodać różne owoce

Moje domowe kucharzenie