słoik - 12348 przepisów (strona:211/824)

Koktajl jagodowy. 162

Długo polowałam w tym roku na jagody. U nas w lasach praktycznie ich nie ma. Mówiłam już wszystkim moim bliskim, by kupili mi choć słoik świeżych leśnych jagód, jeżeli je tylko spotkają. No i tak. Moja siostra jadąc przez, las który ciągnie się na odcinku 15 km, zauważyła chłopca który siedział ze słoikiem jagód. Chłopca! Który miał około

Poezja Smaków - blog kulinarny
Sałatka z miętowym sosem 176

blenderze i miksujemy, aż całość się zblenduje (ok 1 minuta). Po tym czasie spróbować i ewentualnie doprawić do smaku dodając sok z cytryny, sól czy pieprz. Na dnie słoika umieszczamy sos a następnie dodajemy bulgur. Na wierzchu dekorujemy pomidorkami. Tak przygotowaną sałatkę zamykamy (zakręcając słoik) i wkładamy do lodówki. Zabieramy na piknik. Smacznego

Szybko Tanio Smacznie
Cukinia w słodkiej zalewie 147

www.facebook.com/Di.gotuje   http://digotuje.blogspot.com Bardzo prosty i pyszny przepis na cukinię, która świetnie smakuje prosto ze słoika. Jest również doskonałym składnikiem sałatek oraz ciast i deserów. Pycha! 1 kg cukinii 1/2 kg cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 2 łyżeczki kwasku cytrynowego ok 5 szt goździków 1,5 l wody Obraną cukinie pokroić w kostkę i umieścić w niewielkim garnuszku(...)przelać do cukinii. Całość odstawić na 24 h, a następnie odcedzić. Do zalewy dodać cukier, cukier waniliowy, goździki. Wszystko razem zagotować i pozostawić do ostygnięcia. Cukinię włożyć do słoików i zalać zimną zalewą. Pasteryzować około 15 minut

Di gotuje
Dżem truskawkowy z nutą anyżu 81

Sposób przygotowania: 1. Z wody i cukru ugotować syrop. Do gorącego syropu  włożyć truskawki i anyż.  Gotować na wolnym ogniu, aż truskawki puszczą sok. Sok zlewam do słoików robię w ten sposób syrop. Truskawki smażyć dalej, aż resztę soku się zredukuje i powstanie  dżem. Gorący dżem włożyć do wyparzonych słoików

W królestwie smaków Beaty
Dżem truskawkowy 113

zimę Składniki: • 3 kg truskawek • 1.5 kg cukru Sposób przygotowania: 1. Truskawki zasypać cukrem. Zostawić na noc i na drugi dzień  zagotować. Zlać gorący sok do wyparzonych słoików. Owoce smażyć na małym ogniu, aż zrobi się dżem. Przełożyć do słoików

W królestwie smaków Beaty
Ogórki małosolne z koperkiem 720

ogórki małosolne w prostej zalewie składającej się tylko z przegotowanej wody z solą, najprościej. Wykorzystuję do kanapek, sałatek lub jako dodatek do obiadu. Warto zainwestować w dobrej jakości, amerykańskie słoiki, które doskonale nadają się także do warzywnych i owocowych przetworów, do tego są bardzo estetyczne. Słoiczki Ball bardzo często wykorzystuję do napojów, co zresztą zauważysz z pewnością na blogu. Zachęcam(...)ogórkach małosolnych stosujemy prostą zasadę 1 łyżka soli na 1 litr przegotowanej, gorącej wody. Ogórki myjemy. Kroimy na plasterki Czosnek obieramy ze skóry i dzielimy na mniejsze kawałki. Do słoika wkładamy plasterki ogórka, czosnek, koperek i tak na zmianę. Wodę mieszamy z solą, zalewamy ogórki. Zakręcamy, odstawiamy w ciemne miejsce. Zwykle na następny dzień, gdy pogoda dopisuje, ogórki są gotowe

Moja smaczna kuchnia
Sałatka meksykańska z kabanosem 216

kabanosami, mini kolbami kukurydzy i marynowaną cebulką. Jest prosta do przyrządzenia, przygotowanie jej zajęło mi zaledwie kilka minut. Składniki: 1 opakowanie kabanosów drobiowych 250 gram sera żółtego 1 słoik mini kukurydzy w zalewie Ole! 1 słoik złotej cebulki marynowanej Ole! Puszka czerwonej fasoli 1 papryka czerwona 1 papryka pomarańczowa Pęczek szczypiorku 4 łyżki majonezu 1 łyżka pikantnego ketchupu Słodka

Bajeczna Kuchnia
CHRZANOWY ŻUREK Z KASZĄ JAGLANĄ 139

momentu zagotowania się wody, gorącą wodę wylewamy, a ugtowane jajka zalewamy zimną wodą, obieramy ze skorupek). * ZAKWAS ŻYTNI można kupić gotowy lub zrobić własny. Do kamiennego garnka lub słoika wsypujemy 100 g mąki żytniej ( najlepiej typ 2000), dolewamy 500 ml ciepłej, przegotowanej wody, mieszamy. Dodajemy 2 ząbki czosnku, 5 ziaren ziela angielskiego, 5 ziarenek czarnego pieprzu oraz 2 liście laurowe(...)Ponownie mieszamy,  przykrywamy gazą lub ściereczką i odstawiamy w temperaturze pokojowej na około 3-4 dni. W tym czasie kilka razy mieszamy. Gotwy żurek przecedzamy, przelewamy do słoika lub butelki i trzymamy w lodówce. WYKONANIE Rozgrzewamy małą (najlepiej żeliwną) patelnię i kładziemy na niej obraną z łupin cebulę i nieobrany czosnek. Opiekamy warzywa na minimalnym gazie do miękkości

cool and minty
KARMELIZOWANE JABŁKA 304

planujemy zawekować jabłka na zimę, należy zdjąć je z palnika zanim całkowicie się rozpadną (będziemy je później podgrzewać lub piec np. w szarlotce), jeszcze gorące przełożyć do wyparzonych, suchych słoików (10 minut w 100℃), zakręcić (wyparzonymi zakrętkami) i ponownie wstawić do piekarnika, tym razem na około 20 minut. SKŁADNIKI 2 kg jabłek  1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka cynamonu(...)jeśli chcemy, aby jabłka pozostały w kawałkach. Lub dłużej, jeśli chcemy, aby jabłka się rozpady i utworzyły gęsty mus. Odstawiamy z ognia, wykorzystujemy od razu lub przekładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i pasteryzujemy przez około 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 100℃ z włączoną funkcją grzanie góra/dół bez termoobiegu

cool and minty
Nalewka jagodowa 279

czyli podgrzewamy wodę i rozpuszczamy w niej cukier. Łączymy syrop cukrowy z sokiem jagodowym, który się wydzielił podczas gotowania jagód. Czekamy aż wszystko wystygnie i przelewamy całość do dużego słoika. Zalewamy wódką, zakręcamy i zostawiamy w ciemnym, ciepłym miejscu na 3 miesiące. Po tym czasie filtrujemy. Najpierw można przecedzić przez sitko żeby pozbyć się owoców. Dodatkowo na sitku można owoce(...)tego celu filtrów do kawy. Może kiedyś zaopatrzymy się w fachowy worek filtracyjny. Może kiedyś... :) Póki co mamy filtry do kawy i też jest dobrze. Taki filtr mocujemy na słoiku przy pomocy gumki i dla lepszego filtrowania wykładamy jeszcze jednym listkiem papierowego ręcznika (mogą być i dwa listki). Filtrowanie słodkich nalewek, zawierających dużo cukru lub miodu, to koszmar, może trwać

Marder&Marder Manufacture
Ogórki małosolne 669

przetworów niejodowanej o'Sole Ogórki dokładnie umyć i godzinę (lub dłużej) moczyć w zimnej wodzie. Zagotować 2 litry wody z 2 łyżkami soli, lekko przestudzić. Na dno dużego słoika lub kamionkowego naczynia ułożyć połowę kopru i ząbków czosnku. Ogórki układać pionowo jeden obok drugiego, wciskając pomiędzy kawałek chrzanu, resztę czosnku, kopru, listki laurowe i ziarenka ziela angielskiego. Całość zalać letnią(...)wodą, tak aby całkiem zakrywała ogórki. W przeciwnym razie mogą się zepsuć. Słoik z ogórkami zakręcić i odstawić na kilka dni. W zależności od wielkości powinny być dobre już na 3-4 dzień

Smakołyki Asi
Koktajl z banana i mango 127

koktajli z uchwytem  możecie zakupić na garneczki .pl  Są wysokiej jakości i na pewno będziecie zadowoleni :) Pojemność: 400 ml Wysokość z rurką: 24,0 cm Wysokość słoika: 13,5 cm Średnica górna: 7,0 cm Średnica dolna: 6,5 cm   Kolor: przezroczysty Kolor i wzór nakrętki : biało-zielona krata Kolor i wzór rurki: biało-zielone pasy Napis(...)Cold Drink   Waga jednego słoika

Różowa kuchnia
Nalewka z cukierków miętowych 444

Składniki: 1 l wódki 400 g cukierków miętowych (bez nadzienia)   Wykonanie: Cukierki lekko rozbić (ja polecam zrobić małą dziurkę w opakowaniu i rozbić cukierki tłuczkiem), przesypać do słoika i zalać wódką. Słoik Czytaj dalej... Artykuł Nalewka z cukierków miętowych pochodzi z serwisu Pasja Smaku

Pasja Smaku
Nalewka "Truskawki w śmietanie" 273

cukru 375 ml spirytusu 95% Sprawa jest bardzo prosta. Wszystko razem łączymy ze sobą w słoju i odstawiamy na 6 tygodni. Co 2-3 dni wstrząsamy słoikiem. Po tym czasie przelewamy przez sitko wyłożone gazą. Nie musimy dokładnie filtrować, tam są raczej same dość duże elementy, gaza powinna wszystko zatrzymać. Owoce wyrzucamy, a resztę ponownie przelewamy do słoika i czekamy

Marder&Marder Manufacture
Kompot z moreli 163

goździków 1 laska cynamonu Składniki na zalewę: 21/2 szklanki wody 40 dag cukru 10 dag miodu 1 łyżeczka kwasku cytrynowego Wykonanie: Morele umyć, usunąć pestki i ułożyć w wyparzonych słoikach. Z podanych składników zagotować zalewę. Do każdego słoika włożyć po kawałku cynamonu, po 3 goździki i zalać gorącą zalewą i szczelnie zakręcić. Pasteryzować przez 20 minut

Tradycyjna Kuchnia

Proponowane wyszukiwania