słoik - 12348 przepisów (strona:194/824)

Domowa korzenna przyprawa do piernika 130

niż większość koleżanek, po złamanym sercu została mi fascynacja przyprawami, podczas gdy koleżankom zostawały dzieci i kredyty na mieszkania. Pewnie niektórzy z was widzieli moją półkę z przyprawami – 186 słoików pełnych aromatów z całego świata. Jestem strasznie wybredna jeśli chodzi o przyprawy i ze zgrozą czytam listy składników na torebkach. Większość mieszanek robię sama. Ponieważ mamy październik i małymi krokami(...)ścieramy ją na drobnej tarce. W misce połączcie przyprawy, cukier i sól. Sól przedłuży ważność przyprawy, a brązowy cukier złagodzi ostrość i doda karmelowego posmaku. Przed wsypaniem przyprawy do słoika, na jego dno wsypcie warstwę surowego, białego ryżu, to zapobiegnie zawilgoceniu. Przed każdym użyciem przyprawy podgrzewam ją na suchej patelni, to sprawia, że aromat jest jeszcze bardziej intensywny. Mam malutką

ladykitchen
Sałatka - Pasta na kanapki 481

pokroimy. Sprawdziłam obie opcje i szczerze mówiąc nie wiem, która bardziej mi odpowiada. Polecam ten przepis, na banalnie prostą sałatko-pastę... o dobrze nam znanych smakach :-) Składniki: 1 mały słoik marynowanych pieczarek (pokrojonych) 200 g żółtego sera 1 puszka kukurydzy 1 czerwona cebula 1/2 słoika zielonych oliwek (ja wzięłam nadziewane ząbkami czosnku) 6 jajek (ugotowanych) 2-3 łyżki majonezu

IMPRESJA SMAKU
Puree z dyni hokkaido. 186

Dynię pokrojoną w kostkę można także ugotować na parze. Gotować ją przez 20 minut. Takie purre można przechowywać w lodówce przez 3 - 4 dni. Albo zamrozić lub zapasteryzować w słoikach. Gdy ma być zamrożone, to podzielić je na porcje i przełożyć do woreczków. Jeśli chodzi o pasteryzację, to należy słoiki przez 2 - 3 dni, w odstępie 24 godzin pasteryzować przez

Zakątek rozkoszy kulinarnych
Sałatka warstwowa II 770

Sałatka warstwowa II 1 słoik marynowanego selera (340g netto) 2 nieduże pory 1 puszka kukurydzy (340g netto) 4-6 jaj ugotowanych na twardo (zależnie od wielkości jaj) 20 dkg chudej wędliny drobiowej 125 g żółtego sera (u mnie gouda) 1 słoik majonezu (260g) Seler i kukurydzę odsączamy. Jaja i wędlinę drobno siekamy. Białą część pora kroimy wzdłuż na pół

peggiwkuchni
Domowy ocet jabłkowy 115

więc włączyć go do swojej diety, szczególnie taki, robiony w domu. Często latem dostajemy od znajomych kilogramy jabłek, z którymi już w sumie nie wiadomo co robić, bo ile słoików smażonych jabłek można zrobić? Z kolei jesienią, pieczemy ciasta z jabłkami, produkując masę jabłkowych odpadków. Idealnie na takie sytuacje sprawdza się ocet jabłkowy. Możemy robić go z całych jabłek, pokrojonych(...)góry czymś obciążyć, aby nie wystawały nad powierzchnię wody. Domowy ocet ma charakterystyczny osad na dnie. Nie ma go na zdjęciu, bo został specjalnie przelany na sesję foto ze słoika do karafki Taki osad świadczy tylko dobrze o naszym occie, więc się nim nie przejmujemy. Drukuj Domowy ocet jabłkowy window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki Równa ilość jabłek i wody

Mieszam w Garnku
Wino z owoców dzikiej róży 145

godzin. Po rozmrożeniu wsypujemy do balonu. Wodę gotujemy i studzimy tak, by miała ok 30 st. C, rozpuszczamy w niej cukier oraz kwasek i wlewamy do róży. Przygotowujemy 3 słoiki, każdy napełniamy do połowy ciepłą wodą (30-35 st. C). Do jednego dodajemy 3 łyżeczki cukru i mieszamy, a następnie dodajemy uprzednio odmierzoną ilość drożdży i znów mieszamy starannie(...)pozostałych słoikach rozprowadzamy pożywki. Drożdże odstawiamy na ok 15 minut, w tym czasie zaczną rosnąć. Gdy podwoją objętość przelewamy je do gąsiorka z różą i wlewamy pożywki. Całość dokładnie mieszamy. Zatykamy rurką fermentacyjną i odstawiamy w ciemne ale ciepłe miejsce. Po ok miesiącu z balonu usuwamy owoce róży, a braki uzupełniamy przegotowaną  i ostudzoną wodą z cukrem. Wino pozostawiamy

Cynamonowe szczęście
Piernik przekładany dżemem i kremem budyniowym 186

szkl. mąki pszennej 125 g margaryny 3/4 szkl. cukru 2 jajka + 2 białka 2 łyżki przyprawy do piernika 3 łyżeczki sody 1 łyżka kakao  1 szkl. mleka 1 słoik dżemu z czarnej porzeczki krem budyniowy: 300 ml mleka 1,5 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki cukru z wanilią 2 łyżki cukru 2 żółtka(...)masła 1 łyżka ekstraktu z wanilii ponadto: słoik dżemu z czarnej porzeczki polewa czekoladowa Margarynę,jaja i cukier utrzeć puszystą masę. Zmieszać ze sobą mąkę,sodę,kakao i przyprawę do piernika. Do utartej masy wsypać mąkę z dodatkami i mieszając wlewać mleko i na końcu dżem.  Gotowe ciasto przełożyć na blaszkę o wym. 25/35 cm wyłożoną papierem do pieczenia

Kolorowa kuchnia Elki
Tarta dynia do słoików 226

Tarta dynia zamknięta w słoiki do ciast zup itp Składniki • Dynia Sposób przygotowania 1. • Dynię zetrzeć na tarce o dużych oczkach W garnku na dnie wlać  troszkę wody włożyć startą dynię gotować po zagotowaniu ok 15 minut  przełożyć gorącą do słoików pasteryzować

W królestwie smaków Beaty
Kohersen Mycook – wielofunkcyjny robot kuchenny z technologią indukcji 156

Ubija tak szybko, że wiem także co to znaczy „przebić” śmietanę na masło. Jako, że wrzesień to czas przygotowywania przetworów postanowiłam ugotować sos pomidorowy, chciałam nim zalać pomidory w słoikach, najpierw do stalowego pojemnika wrzuciłam pokrojone w ćwiartki pomidory, dodałam sól, pieprz i trochę cukru, w ciągu 30 sekund były zmiksowane na puree, potem ustawiłam czas na 10 minut, włączyłam(...)funkcję gotowania na 100 stopni C (maksymalnie to 120 stopni C) i bez mieszania i pilnowania cieszyłam się gotowym sosem pomidorowym, którym zalałam pomidory w słoikach, następnie je za pasteryzowałam. A jakie gładkie i pyszne zupy kremy mi w nim wychodziły, np. zupa krem z kukurydzy i chili, wystarczyło wykorzystać funkcję smażenia, gotowania i turbo do zmiksowania zupy. Kolejnym krokiem

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Domowy, kremowy pasztet do smarowania, w słoikach-pyszny! :-) 167

blendujemy żeby była gładka i kremowa. UWAGA masa pasztetu może wydawać się dość luźna, ale w procesie pasteryzacji zgęstnieje i będzie miał super konsystencję.  Pasztet przekładamy do wyparzonych słoików,zakręcamy. Na dno garnka dajemy ręcznik papierowy lub troszkę gazety. Układamy na tym słoiki, i pasteryzujemy na średnim ogniu około 1 godziny. Woda musi bulgotać. I nasz pasztet jest gotowy

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
BURACZKI TARTE NA ZIMĘ ( DO SŁOICZKÓW) 395

zalewy przecedzamy i taką czystą zalewą zalewamy starte buraczki,mieszamy i zostawiamy w chłodnym miejscu na 24 godz. Po tym czasie buraki przekładamy do suchych,wcześniej wyparzonych i umytych słoików. Gotowe słoiki zakręcamy i pasteryzujemy przez ok 10-15 min od zagotowania wody.Słoiki wyjmujemy z wody,mocno dokręcamy i odstawiamy do góry dnem. Takie buraczki to wspaniały dodatek

Niespełnione zdolności kulinarne
Tosty z wędzonym kurczakiem i sosem chrzanowo-żurawinowym 209

bardzo sycące – u nas mają status dania obiadowego. Dlaczego napisałam wcześniej że to opcja awaryjna? Bo i pieczywo, i ser, i wędzonego kurczaka można dostać wszędzie, borówki – zawsze mam słoik w lodówce lub spiżarni, tak samo jak majonez i chrzan. Zamiast szpinaku można wykorzystać sałatę rzymską. Całość pracy razem z pieczeniem – jakieś 20 minut SKŁADNIKI 12 kromek chleba tostowego(...)wędzone udka kurczaka 1 garść szpinaku baby 120g miękkiego sera żółtego 150g sera mozzarella 2 pełne łyżki majonezu 1 czubata łyżka borówek do mięsa 2 łyżeczki chrzanu ze słoika sól pieprz Zapisz Zapisz

Karo in the Kitchen
Ekologiczne miody z pasieki Jerzego Bańkowskiego. 112

też mieć aromat mięty. Miód wielokwiatowy  - na pierwszym zdjęciu powyżej, możecie zauważyć, że miód ma ciekawą, podwójną konsystencję. Dzięki temu można porównać smak obu rodzajów miodu w jednym słoiku! W dodatku nasze kubki smakowe inaczej odbierają  krupiec tj. miód skrystalizowany  a inaczej patokę, czyli miód w stanie płynnym. Bardzo ciekawy efekt zarówno wizualny i smakowy. Polecam spróbować(...)zimno prosto z beczki! Na uwagę zasługuje również fakt, że miody te krystalizują w zupełnie inny sposób niż sklepowe (te drugie zwykle ulegają rozwarstwieniu lub w dolnej części słoika zmieniają się w duże kryształy, w górnej zaś pozostając płynne). Miody ekologiczne krystalizują zaś w jednolity krupiec. W przemyśle aby spłynnić miód, często poddaje się go dekrystalizacji, w wyniku której znacznie

Poranek na słodko
Ekologiczne produkty Danival. 140

posiada ponad 200 najwyższej jakości ekologicznych produktów, w tym: zupy i dania, które wystarczy podgrzać; pasty warzywne, przetwory owocowe, gotowe sałatki, warzywne potrawki, ugotowane mieszanki ziaren, ugotowane warzywa w słoikach, sosy, pierożki ravioli, musy owocowe, bezmleczne desery, suszone owoce, przetwory owocowe, syropy zbożowe, miso i sos sojowy, naturalne sole. Zalety produktów Danival są wolne od syntetycznych dodatków, konserwantów i barwników(...)firm. Te jednak są najsłodsze i najcudniej pachną miodem, a do tego mają "suchą" strukturę, bez zalewy czy soku, dzięki czemu pozostają delikatne i nierozmoknięte. To już mój trzeci słoik kasztanów od Danival i na pewno nie ostatni! * Sos z sera Roquefort - sos z sera pleśniowego, dobry zarówno na ciepło jak i na zimno. Często używam go jako dressingu

Poranek na słodko
Labneh (ser z jogurtu greckiego) 130

takiej postaci można już wykorzystać jako serek do smarowania kanapek. Można też uformować z sera małe kulki i obtoczyć je z suszonych przyprawach i drobno posiekanej bazylii. Przełożyć do słoika, dodać ząbki czosnku (ok. 2 na jeden średniej wielkości słoik) i zalać oliwą. Odstawić do lodówki. Najlepiej smakują po kilku godzinach w takiej zalewie

Bullio