osuszamy. Wodę zagotowujemy z cebulą, marchewką, cukrem, solą, ziarnami gorczycy i pieprzu, oraz liśćmi laurowymi i zielem. Gotujemy całość kilka minut, a kiedy lekko przestygnie, dolewamy ocet. W dużym słoiku układamy dość ciasno śledzie, naprzemiennie z cebulą i marchewką. Zalewamy wszystko przygotowaną wcześniej zalewą. Zakręcamy słoik i odstawiamy do lodówki. Tak przygotowane śledzie będą idealne do jedzenia po 3 dniach
NiePieprz.plawokado nie toleruje wysokich temperatur. Gotowane lub pieczone nabiera gorzkiego smaku. Sałatka z awokado i kalmarów – Błyskawicznie na piątek. .. i nie tylko. Składniki: - 1 dojrzały owoc awokado - 1 słoik kalmarów w oleju (280g) - 1 słoik papryki wiśniowej w zalewie (280g) - 1 mała czerwona cebula - młode listki botwinki - ½ limonki - migdały w płatkach - nasiona chia - olej z awokado - różowa sól himalajska
mojewypiekiinietylkocynk, że w mięsnym ma być towar. Rodzina stoi w kolejce na chodniku kilka godzin. A przy ladzie wszyscy są szczęśliwi, że kupili to, po co przyjechali…. Pasztet w słoikach! Dziwne? Nie, prawdziwe. Mogę tylko zacytować mojego kolegę…. „Tak było, tak było”… :) Składniki: 1 kg mięsa wieprzowego (łopatka, szynka, karkówka) 300 g wątróbki wieprzowej lub drobiowej 1 czerstwa bułka(...)przykrywamy folią aluminiową i pieczemy w temperaturze 180 stopni C (grzałka góra-dół) przez około 50 minut. Na ostatnie 10 minut ściągamy folię. Pasztet można też upiec w słoikach, które po napełnieniu do około 3/4 wysokości zakręcamy, ustawiamy na blaszce i pasteryzujemy w piekarniku przez 2 godziny w temperaturze 180 stopni C. Przepis pochodzi od Koła Gospodyń Wiejskich
Trzeci talerzSkładniki: 1 kg miodu 40 młodych zielonych orzechów włoskich ps.można zrobic z mniejszej ilości Wykonanie Zebrać z drzewa 40 orzechów zielonych. Pokroić na mniejsze kawałki. Umieść je w słoiku i zalać miodem. Zamknąć słoik i niech to pozostanie na miesiąc narażone na działanie promieni słonecznych. Wstrząsnąć sporadycznie. Po 40 dniach, odcedzić syrop i usunąć orzechy. Przechowywać w chłodnym, ciemnym
w mojej kuchnismak ponownie i nie dodawać do niej zbytniej ilości innych składników. Wyszedł przepyszny mus, którego część zużyłam do bułeczek (przepis wkrótce), a reszta miała być zawekowana, ale w słoiki poszła tylko część, bo mus szybko znikał z garnka pod byle pretekstem ;) Składniki (na prawie 1,5 litra musu): 6 dużych owoców pigwy (nie mylić z owocami pigwowca) 3 pigwowce (zawierają(...)palniku o małej mocy i ciągle mieszając, dodawać stopniowo cukier. Trzymać na ogniu aż cukier całkowicie się rozpuści, a masa będzie bardzo gorąca. Gorący mus można wkładać do słoików, zakręcić i odstawić do powolnego stygnięcia. Ale można też podać jako deser lub słodką przekąskę na ciepło lub na zimno. Mus naprawdę polecam! Jest przepyszny i łatwy do wykonania. Dla mnie
Weekendy w domu i ogrodzieszybką konfiturę, w tej ilości w jakiej ją zrobiłam, starczy na niedługo, zaledwie trzy małe słoiczki, ale zawsze możecie zwiększyć proporcje i przygotować więcej. Wtedy jednak pamiętajcie żeby słoiki zapasteryzować przed odstawieniem ich na zimę ;-) A taka złota konfiturka idealnie sprawdza się jako dodatek do sera białego, owsianki czy omletów :-) SKŁADNIKI 2 szklanki dyni startej na drobnej tarce 1/2 szklanki(...)ponownie dynię rozgrzewamy, dodajemy do niej cynamon i aromat, a następnie gorącą napełniamy słoiczki i zakręcamy. Odstawiamy do wystygnięcia. Jeśli chcecie konfiturę przechować na dłużej, to po wystygnięciu pasteryzujcie słoiki przez 15 - 20 minut (w zależności od wielkości słoiczków
Czary - gary w kuchniPrzepisy, do których najczęściej zaglądaliście w październiku 2016r. : 1. Kapusta czerwona w słoikach na zimę 2. Marchew w słoikach na zimę 3. Warstwowa sałatka z ryżem 4. Szarlotka z połówkami jabłek 5. Buraczki w zalewie octowej. 6. Naleśniki z mięsem mielonym. 7. Rolada z piersi kurczaka 8. Rogaliki trzyskładnikowe
W kuchni u Monikimoże być suszony koper) Sposób wykonania: Kapustę szatkujemy, solimy i odstawiamy na 12 godzin. Marchew obieramy i ścieramy na dużych oczkach tarki. Mieszamy z kapustą. Odciskamy sok i napełniamy słoiki do 3/4 wysokości. Do każdego słoika wkładamy czosnek, liść laurowy, ziele angielskie i koper. Zalewamy wrzącą wodą, szczelnie zakręcamy i odstawiamy w chłodne miejsce na około 2 tygodnie
Qchnia po prostuprzez 2 minuty. Jeśli śliwki nie rozgotowały się i pozostają duże kawałki, weź drewnianą pałkę i trochę ugnieć. Zestaw z ognia. Mieszaj masę do zniknięcia piany. Gorącym dżemem napełnij słoiki i natychmiast zamknij. Słoiki postaw na 10 minut do góry dnem
Przepisy kulinarne babci AntoninySkładniki: 2 kg ogórków polnych drobnych ocet 10-procentowy przyprawa do ogórków konserwowych 2 główki czosnku Sposób wykonania: Ogórki umyj i obetnij ogonki. Do słoika (0,9 litra) wsyp 1 łyżkę przyprawy. Przygotuj zalewę octową z 6 szklanek wody, 1 szklanki octu, 1 łyżki soli i 3 łyżek cukru. Zalewę zagotuj, a następnie schłódź. Ogórki włóż do słoika, zalej zalewą
Przepisy kulinarne babci Antoninyprzez 2 minuty. Jeśli truskawki nie rozgotowały się i pozostają duże kawałki, weź drewnianą pałkę i trochę ugnieć. Zestaw z ognia. Mieszaj masę do zniknięcia piany. Gorącym dżemem napełnij słoiki i natychmiast zamknij. Słoiki postaw na 10 minut do góry dnem
Przepisy kulinarne babci AntoninyProsta, klasyczna sałatka. Szybka, ale z niewielką ilością majonezu. Dzięki papryce jest dodatkowo chrupiąca. Obowiązkowa pozycja na karnawałowych przyjęciach! Do przygotowania sałatki potrzebujemy: – 2 opakowania tortellini – pół słoika warzyw sałatkowych „Kotlin” albo własna mieszanka (te warzywka dostałam od teściowej i na prawdę świetnie się sprawdzają!!!) – 1 czerwoną paprykę – sól, pieprz – majonez/jogurt – kawałek(...)Wyjąć z garnka za pomocą łyżki cedzakowej i umieścić na sitku. Przepłukać zimną wodą a następnie odstawić do osuszenia. Paprykę oczyścić z nasion i pokroić w kostkę. Warzywa ze słoika odcedzić i opłukać z zalewy. Osuszyć (można w ręczniku papierowym) i przełożyć do miski. Dodać pokrojoną szynkę, przyprawy, majonez i tortellini. Wymieszać. Zostawić na noc w lodówce do przegryzienia
Szybko Tanio Smacznieoczyścić pod bieżącą wodą, umyć delikatnie gąbeczką jeśli potrzeba. Obgotować w osolonej wodzie przez ok.30 minut, odcedzić na sicie. 2. Zagotować składniki zalewy. 3. Przestudzone grzyby przełożyć do słoików, cebulę układamy na spodzie i na górze. Do każdego słoika wkładamy liść laurowy, ziarno ziela angielskiego, pieprzu i kilka ziaren gorczycy. Zalewamy zalewą, zakręcić i pasteryzujemy 15 minut
Apetyczna babeczkaminuty. Odcedź i opłucz zimną wodą. Brokuł zachowa swój naturalny zielony kolor. Pokrój cebulę w cienkie piórka. Rozdrobnij orzechy. Wymieszaj kaszę z warzywami, orzechami i żurawiną. Do małego słoika z pokrywką wlej miód i winny ocet. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę. Zakręć słoik i dokładnie wstrząśnij. Polej sałatkę dressingiem i wymieszaj. Sałatka z kaszy to lekkie danie na kolację. Sałatkę
codojedzeniaSkładniki na 1 litr: 1 szklanka spirytusu 200 g wiórek kokosowych 1 puszka mleka skondensowanego - słodkie 1/2 puszki mleka skondensowanego - niesłodzone 1,5 szklanki mleka 3,2% Przygotowanie: Do słoika wsypujemy 100g wiórek i zalewamy spirytusem - zakręcamy słoik i odstawiamy na 3 doby. Po upływie 3 dni odsączamy spirytus - (przez drobne sitko, ugniatając łyżką). Mleko gotujemy z pozostałą częścią wiórek
Alutka-Gotuje