słoik - 12348 przepisów (strona:178/824)

Tłuczone ziemniaki z ogórkami konserwowymi i jajkami 192

łyżka drobno posiekanego, świeżego koperku; 1/2 łyżeczki soli; 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu; 1/4 łyżeczki słodkiej papryki w proszku; 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne - opcjonalnie; 1 łyżka słodkiej zalewy ze słoika z ogórkami. 1 szklanka = 1 cup = 240 ml, 1 łyżka = 15ml, 1 łyżeczka = 5 ml Sposób przygotowania: Ziemniaki obrać, umyć, włożyć do garnka i ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić. Szczypiorek wraz(...)kostkę. Gorące, odcedzone ziemniaki przecisnąć przez praskę lub ugnieść tłuczkiem do ziemniaków na puree. Do gorącego puree z ziemniaków dodać majonez, musztardę, posiekany szczypiorek i koperek, łyżkę zalewy ze słoika z ogórkami oraz przyprawy (sól, pieprz, paprykę, pieprz cayenne). Dokładnie wymieszać. Do tłuczonych ziemniaków z przyprawami dodać pokrojone jajka oraz ogórki konserwowe i całość wymieszać. Ewentualnie doprawić jeszcze solą, pieprzem

Gospodyni Miejska
Crème fraîche 129

ciepłe miejsce, aby kultury bakterii zdążyły ją zagęścić. * SKŁADNIKI 1 szklanka śmietany kremówki 36% (250 ml) 2 łyżki maślanki (30 ml) * PRZYGOTOWANIE Śmietanę kremówkę przelej do wyparzonego uprzednio słoika i wymieszaj z maślanką. Słoik przykryj pergaminem lub gazą i odstaw w ciepłe miejsce na 24 godziny (najlepiej przy kaloryferze). Do tego czasu śmietana powinna zgęstnieć. Gotowe crème fraiche wstaw

Food Square
Domowy pasztet wieprzowo-drobiowy ze słoika 225

śmietanę. Dodać sos powstały podczas pieczenia mięsa. Wszystko razem dobrze wyrobić. Stopniowo dolewać mleka, aby masa była rzadsza, Powinna osiągnąć mniej więcej konsystencje bardzo gęstej śmietany. Masę przekładać do słoików, ubijając lekko. Na samej górze dokładać po 1-2 łyżki masła, które doda pięknego zapachu i smaku pasztetowi. Zamknięte słoiki pasteryzować przez około 40-50 minut. Lubicie pasztety? robicie

Codzienna kuchnia niecodzienna
KLOPSIKI W SOSIE POMDOROWYM 126

miękkie klopsiki w aromatycznym sosie pomidorowym. Zapewniam,że do tego przepisu będziecie wracać nie raz. U mnie schodzą w ekspresowym tempie,zawsze robię ich więcej,gorące wkładam do słoików i mąż zabiera w trasę.     Sos mam gotowy,aromatyczny i ziołowy - zrobiony ze swoich pomidorów,wystarczy otworzyć,zagotować,trochę zagęścić,ewentualnie doprawić i gotowe http://jaworskaanna7.blogspot.com/2016/09/sos-pomidorowy-na-zime.html Składniki(...)drobiowego) 1 jajko 3 łyżki bułki tartej 3 ząbki czosnku sól,pieprz oraz suszony czosnek niedźwiedzi ( jeśli macie świeży to jeszcze lepiej) 1 cebula ok 1 litr rosołu litrowy słoik sosu pomidorowego mąka ziemniaczana do zagęszczenia ( ok 2- 3 łyżki) Mięso mielimy,dodajemy jajko,sól,pieprz przeciśnięty przez praskę czosnek oraz czosnek niedźwiedzi i 3 łyżki bułki tartej - wszystko dokładnie

Niespełnione zdolności kulinarne
Syrop z mniszka lekarskiego 109

kwiatów przez gazę, dobrze odcisnąć. Dodać cukier do soku i obraną i pokrojoną w plastry cytrynę, gotować na bardzo słabym ogniu przez 90 minut. Gorący syrop nalewać do wyparzonych słoików, odwracać słoiki do góry dnem. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore

Kuchnia Danusi
Pomidory na zimę - passata 136

zagotować. Gotować ok 30-40 minut. Można gotować trochę dłużej, wtedy pomidory bardziej się rozpadną. A można je również zmiksować blenderem na przecier.... Następnie wyłączyć i przekładać do przygotowanych słoików. Brzegi słoików wytrzeć do sucha, zakręcić nakrętkę i przekręcić do góry dnem, stawiając do wystygnięcia na ściereczce. Nigdy nie robię większej pasteryzacji. Stosuję ten sposób przy wszystkich gorących wekach

Ze smakiem bez glutenu
Dżem dyniowo-pomarańczowy 134

pomarańczowy z cukrem żelującym, energicznie mieszając.  Od tego momentu należy rozkręcić ogień na full i często mieszać, żeby się całość nie przypaliła.  Gorący dżem nakładać do słoików, odwracać do góry dnem do lekkiego przestygnięcia.  Z odwróceniem nie należy czekać do całkowitego wystygnięcia słoików ponieważ dżem zastygnie zaraz pod pokrywką. Smacznego

Ze smakiem bez glutenu
Dynia marynowana na słodko 144

dużym garnku. Do gotującej się wody dodać ocet i goździki. Oraz dodać pokrojoną w kostkę dynię. Zamieszać i zagotować. Gotować przez jakieś 10 minut od momentu zagotowania. Nakładać do słoików i zalewać zalewą, w której się gotowała. Do każdego słoika warto wrzucić jednego goździka z zalewy. Przekręcać do góry dnem do wystygnięcia. Można zajadać już kilka dni po przygotowaniu

Ze smakiem bez glutenu
Powidła śliwkowe - bez cukru 112

roku po raz pierwszy i, zaiste, cukru nie trzeba w ogóle:-) Niestety trzeba smażyć 3 dni ale w nagrodę otrzymuje się świetny, bogaty smak śliwek w słoikach. Składniki: 2 kg śliwek węgierek - najlepiej podsuszonych i lekko pomarszczonych 2 łyżki octu jabłkowego 2 łyżki wody Śliwki wydrylować. Wrzucić do garnka lub na szeroką patelnię. Ja miałam ok 5 kilogramów śliwek(...)widać tę samą objętość na początku i na końcu smażenia ponieważ po pierwszym dniu smażeniu złożyłam powidła z dwóch patelni na jedną....:-) Po trzecim dniu Gorące powidła nakładać do słoików, przekręcać do góry dnem do wystygnięcia i zawekowania. Przepis na pewno będę powtarzała każdej jesieni. Smacznego

Ze smakiem bez glutenu
Zupa dyniowa z kiełbasą lub mielonką 134

skrawków dyni, którą postanowiłam wykorzystać do sporządzenia zupy dyniowej. A ponieważ mąż mój stwierdził, że zupa musi mieć "wkładkę" więc pomyślałam o dodaniu do niej kiełbasy lub mielonki ze słoika, która akurat zalegała mi w lodówce. Przygotowując zupę można poprzestać na wersji bez mięska (tę zajadała moja córa) lub zrobić wersję "na bogato" i dodać trochę chabaniny.  Składniki(...)zupy: 500 g obranej dyni 1 duży ziemniak 1/2 pora - wykorzystałam zieloną część 1 średnia cebulka 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego sól, biały pieprz, 1/2 płaskiej łyżeczki cukru mielonka ze słoika lub kiełbasa - najlepiej krucha i rozpadająca się  Do garnka wrzucić ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę oraz dynię, również pokrojoną w kostkę. Dodać pora pokrojonego na grube plastry

Ze smakiem bez glutenu
Ogórki małosolne, kiszone 143

tygodni a małosolne są gotowe do zjedzenia już po około 3 dniach.   Najlepszy czas na kiszone i przetwory zimowe będą dopiero na przełomie lipca/sierpnia. Składniki: Na słoik :   ogórki, najlepiej jednakowej wielkości koper kilka kawałków chrzanu 3-4 ząbki czosnku, można więcej jeśli lubicie można również dodać liść chrzanu lub wiśni Zalewa: na 1 litr wody( używam mineralną marketową(...)czubata łyżka soli =wymieszać ( bez konieczności gotowania) Przyprawy oraz ogórki ułożyć w słoiku zalać przygotowaną zalewą i już. Po kilku dniach będziemy mogli wcinać pyszne, chrupiące małosolne ogórki

W garach u Gosi
Sałatka ze szpinakiem i pomarańczami 133

skórki i, nad talerzem, pokroić na cząstki - sok, który wycieknie na talerz podczas dzielenia pomarańczy pozostawić do sosu. Cząstki pomarańczy przełożyć do miski ze szpinakiem i wymieszać. Do małego słoika wlać oliwę, sok z pomarańczy, sok z cytryny, miód i musztardę. Wsypać chili w proszku, sól i pieprz. Zakręcić i energicznie trzepiąc w rękach słoikiem, wymieszać składniki sosu. Na talerz

Gospodyni Miejska
Miód z mniszka pospolitego (lekarskiego) 124

wsypujemy cukier i gotujemy bez przykrycia, na wolnym ogniu przez ok. 2 godziny, co jakiś czas mieszając – do momentu, w którym powstanie gęstawy syrop. Gorący miód rozlewamy do wyparzonych słoików, dobrze zakręcamy. Słoiki odstawiamy odwrócone do góry dnem do ostygnięcia

Kolorowa kuchnia Elki
Surówka z kiszonej kapusty, z burakiem i koperkiem 297

Zimą i wiosną jemy dużo kiszonek, przeważnie kapusty i ogórków. Domowe ogórki kiszone schodzą słoik za słoikiem, a dobrą kapustę kupuję na pobliskim bazarku. Kiszonki są nie tylko pyszne, ale też bardzo zdrowe, bo zawierają mnóstwo witamin. Na szczęście wszyscy w domu je lubimy, ale żeby nam się nie znudziły przyrządzając z nich sałatki i surówki zmieniam często dodawane składniki

Smaczna Pyza