słoik - 12348 przepisów (strona:176/824)

Dżem truskawkowo – agrestowy z kwiatem czarnego bzu 140

dodać cukier i gotować aż nadmiar płynu wyparuje. Trwa to dość długo i pryska, więc dobrze jest użyć wysokiego garnka. Jak już masa będzie dosyć gęsta wylać do wyparzonych słoików. Pokrywki też zaparzyć i zaraz zakręcić napełnione dżemem słoiczki. Rozłożyć słoiki do góry dnem na grubym ręczniku i drugim przykryć. Zostawić tak długo aż całkowicie ostygną. Smacznego

Kuchnia Pokoleń
Domowe masło 159

Robienie domowego masła do specjalnie trudnych nie należy. Nie trzeba mieć jakiegoś, nie wiadomo jakiego specjalnego sprzętu. Wystarczy shaker lub zwykły słoik. Mikser też się nada, ale wygodniej będzie w shakerze, czy słoiku, ponieważ formuje się nam ładna kulka masła. Jedyne czego potrzebujemy to śmietanki 30% lub 36%. I tu uwaga, nie każda się nadaje niestety, metodą prób i błędów

Pora na pora
ciasto z owocami na maślance 137

cytryny 60 ml wody 2 łyżeczki skrobi kukurydzianej Szczypta soli bita śmietana 500 ml kremówki 50 g cukier 1 łyżeczka ekstrakt waniliowy 1 łyżeczka żelatyny opcjonalnie morele ze słoika    przepis tutaj   Wykonanie ciasto: Piekarnik nagrzać do 175 -180 °C . Wymieszaj mąkę, sodę i sól w misce i odstawić. Zmiksować masło z cukrem do połączenia tj. około(...)połączenia składników. Pod koniec ubijania wlać małym strumieniem rozpuszczoną żelatynę . Podawać natychmiast lub przechowywać w lodówce. :)) ps. ciasto odwróciłam do góry dnem i na wierz dałam morele ze słoika  przepis tutaj   ,   a na to bitą śmietanę . szybko sie robi.......Smacznego

w mojej kuchni
Dżem truskawkowy z kwiatami czarnego bzu 135

łodyżki wyrzucić. Wymieszać z resztą składników. Odstawić na dobre pół godziny by owoce puściły sok. Następnie doprowadzić do wrzenia i gotować 3-4 minuty. Gorącym dżemem napełniać wyparzone wcześniej słoiki i od razu zakręcać. Słoiki pozostawić do góry dnem do wystygnięcia po czym wynieść do spiżarni

Kolorowa kuchnia Elki
sloneczka w musie do deserów i ciast,czyli wspomnienie lata w zimowy czas 102

moreli do musu Wykonanie Morele umyć osuszyć ,wyjąć pestki. Sześć -osiem moreli zmiksować z cukrem i woda .a następnie zagotować do rozpuszczenia cukru. Pozostałe surowe morele ,połówki poukładać w słoikach. Całość zaleć musem morelowym. Pasteryzować 6-8 minut.  W zimne ,jesienne dni przywrócą radość lata swoim kolorem i smakiem zamkniętym w słoiku. Dzięki dużej ilości potasu regulują ciśnienie krwi

w mojej kuchni
Dżem truskawkowy z płatkami dzikiej róży 161

cukrem,sokiem z cytryny i płatkami. Odstawić na dobre pół godziny by owoce puściły sok. Następnie doprowadzić do wrzenia i gotować 3-4 minuty. Gorącym dżemem napełniać wyparzone wcześniej słoiki i od razu zakręcać. Słoiki pozostawić do góry dnem do wystygnięcia po czym wynieść do spiżarni

Kolorowa kuchnia Elki
Pyszny i zdrowy dżem owocowy. 128

małym ogniu, ciągle mieszając, przez 2-3 minuty. Zdejmij dżem z ognia, dodaj sok z cytryny, zamieszaj. Zbierz pianę i gorącym dżemem napełnij małe słoiczki, szczelnie zamknij wieczkami. Gorące słoiki włóż do ciepłej wody i pasteryzuj przez 10 minut od momentu osiągnięcia przez wodę temperatury 90-95 C. Gdy woda trochę przestygnie, wyjmij słoiki i obróć je do góry dnem

Przepisy i porady kulinarne
3 przepisy na wiosenne sałatki 159

Ostatni wpis o sałatkach na wynos w słoiku cieszył się dużym powodzeniem więc postanowiłam zrobić edycję wiosenną. Poniżej 3 przepisy na wiosenne sałatki, w roli głównej szparagi, rzodkiewki, ogórki i kalafior przy wsparciu kasz i ciecierzycy. Można je wszystkie zapakować na wynos do słoika, zjeść na obiad ale świetnie nadadzą się też jako dodatek do dania głównego czy na grill

Cooking for Emily
Pasztet drobiowy w słoiku. 189

zblendować. Dodać jajko, bułkę tartą i przyprawy. Wszystko wymieszać. Następnie stopniowo wlewać śmietankę, cały czas mieszając. Gotowy pasztet przełożyć do słoiczków. Na dno garnka ułożyć ściereczkę, na to poustawiać słoiki i zalać zimną wodą do 3/4  wysokości słoików. Gotować godzinę od zagotowania się wody. Następnie wystudzić. Tak samo gotować na drugi dzień.Wtedy pasztet może dość długo stać

Agusiowe smakołyki
Pasztet z dzika w słoiku 941

Otrzymałam mięso z dzika i tym razem postanowiłam przechować je w słoikach w formie pasztetu. Składniki : 1,5 kg dziczyzny (dzik) 0,5 kg łopatki wieprzowej lub tłustego karczku (wtedy nie trzeba słoniny) 20-30 dag słoniny 2 marchewki 3 cebule 4 liście laurowe 6 ziaren ziela angielskiego 3 ząbki czosnku sól, pieprz gałka muszkatołowa w proszku, sól, pieprz Przygotowanie(...)jeszcze do tego słoninę ), najlepiej dwukrotnie.  Przyprawić całość gałką muszkatołową, solą i pieprzem, a jeśli masa za sucha można dodać wody w której gotowało się mięso, wyrobić Umyte słoiki napełniać masą, uciskać, przykryć umytymi, suchymi deklami- zakręcić Wstawić do garnka z zimną wodą, pasteryzować ok. 20- 30 min. dwukrotnie tzn. dzień po dniu. Przechowywać w chłodnym, ciemnym, zimnym miejscu

Proste Potrawy
Sos z pieczonych warzyw 100

pryskał). Jeśli chcemy aby nasz sos był bardziej gęsty musimy go gotować trochę dłużej, aż do uzyskania preferowanej konsystencji. Po zagotowaniu przelewamy sos do wyparzonych słoiczków i dobrze zakręcamy. Słoiki umieszczamy w garnku z wodą i pasteryzujemy przez 25 minut od momentu zagotowania. Słoiki wyciągamy z wody, dokręcamy i stawiamy do góry dnem pozostawiając do wystudzenia. Smacznego Artykuł

PatiGotuje
Sałatka z kurczakiem z sosem miodowo-musztardowym 180

dużej, najlepiej przeźroczystej misce układamy całą sałatę, następnie warstwę ogórka, kukurydzy i kurczaka. Mięso posypujemy serem. Najprostszym i najszybszym sposobem na przygotowanie tego sosu jest umieszczenie wszystkich produktów w słoiku. Następnie słoik zakręcamy i potrząsamy nim energicznie kilka razy, aż składniki się połączą. Tak przygotowanym sosem polewamy sałatkę. Bezpośrednio przed podaniem posypujemy grzankami, aby nie nawilgły. Smacznego Artykuł Sałatka

PatiGotuje
Rzodkiewki w zaprawie 142

sałatek czy surówek. Skoro mamy teraz sezon na rzodkiewkę, postanowiłam odświeżyć ten przepis. W oryginale tak przygotowane rzodkiewki spożywa się już na drugi dzień. Ja jednak pasteryzowałam je w słoikach i w zimie miałam namiastkę wiosny. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments(...)odstawić na 20 minut. Odsączyć z soku i zalać zaprawą octową. Wstawić pod przykryciem do lodówki i na drugi dzień są gotowe do spożycia. Można również napełnić rzodkiewkami  słoik i pasteryzować 15 minut

Kulinarne przemyslenia
Dżem jabłkowy z płatkami róży 189

smaku owców na zimowe dni, a także dobra metoda wykorzystania ich nadmiaru. Dżem jabłkowy z dodatkiem płatków róży jest bardzo aromatyczny, lekko kwaskowy, gęsty i pyszny :) SKŁADNIKI: (na 4 słoiki po około 250g) 1kg jabłek 2 płaskie łyżeczki kwasku cytrynowego 40g płatków róży (około 2 szklanki) 400g cukru szklanka soku jabłkowego WYKONANIE: Jabłka myjemy, obieramy ze skórki i kroimy(...)zeszklą a dżem zgęstnieje. Dodajemy kwasek cytrynowy do smaku. Łyżeczkę dżemu nakładamy na schłodzony talerzyk. Jeśli dżem się nie rozlewa jest już dobry. Przekładamy go do wyparzonych lub wysterylizowanych słoików. Pasteryzujemy 10-15 minut

Pyry na Gaz
Granola z migdałami 203

granolę wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do ustudzenia. Do ostudzonej dodajemy pokrojone na kawałki morele, suszone wiśnie, rodzynki, żurawinę oraz jagody goji. Mieszamy i przekładamy do czystych i suchych słoików, szczelnie zamykanych. Granola z migdałami może być podana z mlekiem, kefirem lub jogurtem naturalnym. To propozycja na błyskawiczne i zdrowe śniadanie lub bardzo smaczną przekąskę. Może być także wykorzystywana jako(...)składnik ciast, deserów bądź batoników. Granola z migdałami przechowywana w suchych i szczelnie zamkniętych słoikach nic nie traci na swojej chrupkości. Gorąco polecam i życzę smacznego. Skorzystałam z przepisu Magdaleny (oryginał – Granola Nigelli Lawson) ze strony rondelek.pl Przepis na Granolę z migdałami dodaję do wydarzenia Błyskawiczny piątek 2. czerwca 2017 r. Wydrukuj przepis The post Granola z migdałami appeared

mojewypiekiinietylko

Proponowane wyszukiwania