tylko na kanapkach, ale też w naleśnikach, a także wyjadane prosto ze słoiczka... Spróbujcie teraz, kiedy jabłka są najsmaczniejsze. Mus jabłkowy z białą czekoladą i kardamonem Składniki: (na 3 słoiki o pojemności 300-350 ml) 1 kg jabłek 200 ml wody 50 g jasnego cukru trzcinowego 200 g białej czekolady 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 łyżeczka mielonego kardamonu Jabłka obrać(...)cukier, cukier waniliowy i kardamon. Gotować na małej mocy palnika przez kolejne 15-20 minut, aż wszystko się rozpuści i połączy w gładki krem. Gorący mus przełożyć do wyparzonych słoików, zakręcić. Ewentualnie zapasteryzować. Smacznego! W tajemnicy się Wam przyznam, że nieśmiało zaczynam myśleć o tym, czy by nie spróbować swoich sił za rok... Ale do tego jeszcze daleko
Pożeraczka, czyli raz adobrzeNORMALNOŚĆ – codziennie i od święta. Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz. Składniki : 1 kg karkówki, 30 dag żółtego sera, 3 cebule, mały słoik ketchupu, mały słoik majonezu, majeranek, sól, pieprz, Sposób przygotowania : Dzień wcześniej karkówkę myjemy i porcjujemy na plastry, które rozbijamy , oraz przyprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Smarujemy ketchupem , aby pokrył mięso
Pysznosci Babci Basiżeby woda odparowywała.Proces polega na odparowywaniu wody z truskawek . Dość często mieszamy , żeby nie przywierały do dna i gotujemy , aż masa zgęstnieje. Gorącą masę przekładać do wyparzonych słoików, przewrócić do góry dnem i pozostawić do wystygnięcia Uwaga : Możemy do pewności zaraz napełnione słoiki z konfiturą zagotować ok 10-15 min . ( i odwrócić do góry dnem do ostygnięcia). ponieważ truskawki
Pysznosci Babci Basigodziny smażymy na wolnym ogniu. . Następnie dodajemy cukier i znów smażymy na wolnym ogniu, żeby cukier się rozpuścił, często mieszając, aż powstanie gęsta masa. Gorącą masę przekładać do wyparzonych słoików, przewrócić do góry dnem i pozostawić do wystygnięcia Uwaga : Możemy do pewności zaraz napełnione słoiki z konfiturą zagotować ok 10-15 min . (i odwrócić do góry dnem do ostygnięcia). ponieważ
Pysznosci Babci Basiczas kontroluję i mieszam śliwki. ( w razie potrzeby, jeśli chcemy mieć gęste powidła, możemy jeszcze odlać sok ) Kiedy śliwki mają już odpowiednią dla mnie konsystencję, to gorące przekładam do słoików. Takie powidła mogą mieć nieduże kawałki owoców – są świetne do jogurtów, deserów czy ciast. Gdy jednak chcę mieć powidła o jednolitej , gładkiej konsystencji , to blenduję . Następnie przekładam(...)słoików , zakręcam nakrętką i zagotowuję 15-20 min. Smacznego
Pysznosci Babci Basinaszym blogu zdecydowanie przebiega pod znakiem jabłek i wszelakich przetworów. To najlepszy moment na robienie takich rzeczy, polskie jabłka dojrzewają właśnie teraz. Trzeba korzystać i zamykać smaki lata w słoikach, tak żeby zimą nie trzeba było wspomagać się sklepowymi produktami. Bo spójrzmy prawdzie w oczy: w tych sklepowych przetworach to poza owocami zdarzyć się mogą inne dodatki, które niekoniecznie chcielibyśmy(...)wodą. Gotujemy przez około godzinę. Po tym czasie dodajemy cukier żelujący i gotujemy jeszcze przez 30 minut. Pilnujemy, aby dżem się nam nie przypalił. G orący przekładamy do wysterylizowanych słoików. Porządnie zakręcamy i stawiamy do góry dnem do wystudzenia. Dzięki obecności skórki cytrynowej otrzymamy bardzo przyjemną, delikatnie wyczuwalną goryczkę, która idealnie komponuje się ze słodkością samego dżemu. Smacznego
Marder&Marder Manufactureędzie dobry sok do picia/, wsypać wszystkie składniki w tym kostki czekolady pałką blendera wszystko zmiksować i zagotować, gotować mieszając z 3 minuty na średnim ogniu do czystych słoików 0,25 l nakładać gorącą nutellę i zakręcić słoiki, postawić na denkach do wystudzenia, przechowywać w ciemnym, chłodnym miejscu nutella śliwkowo-owocowa jest przepyszna, smakuje do ciast, naleśników, gofrów, tostów, pieczywa
W Mojej Kuchni LubięKoniec lata i początek jesieni upływa mi na przygotowywaniu domowych przetworów. Staram się zamknąć w słoikach jak najwięcej smaków lata, aby cieszyć się nimi kiedy nie będzie ich na straganach. Teraz jest idealna pora na smażenie powideł śliwkowych, bo dojrzałe, bardzo słodkie węgierki idealnie się do tego nadają. Tradycyjnie powidła przygotowuje się bez grama cukru, śliwki smaży się przez wiele(...)Powidła smażymy około 4 godzin i odstawiamy. Kolejnego dnia powidła ponownie smażymy około 3 godzin. Pod koniec smażenia do powideł dodajemy przyprawy i dokładnie mieszamy. Gorące powidła przekładamy do słoików, szczelnie zakręcamy i stawiamy do góry dnem
Smakowity Blog Kulinarnymąki ryżowej NUTRIFREE 300 ml ciepłej wody 3 liście laurowe 6 ziaren ziela angielskiego 4 ząbki czosnku 1 łyżeczka suszonego majeranku Wszystkie składniki umieść w wyparzonym dużym słoiku i dokładnie wymieszaj drewnianą łyżką. Przykryj gazą i odstaw na 3-4 dni. Codziennie mieszaj zakwas drewnianą łyżką, zbierając powstałą pianę z powierzchni. Gotowy zakwas przelej do czystego słoiczka, zakręć(...)font:minor-latin; mso-fareast-font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-theme-font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} zupa: 1 słoik zakwasu z przepisu na zakwas na żurek bezglutenowy 300 g białej surowej kiełbasy 2 suszone grzybki 1,5 litra bulionu warzywnego 2 cebule 3 ząbki czosnku 3 listki laurowe
Kuchnia bezglutenowazostaje jeszcze syrop z tych jabłek. Fantastycznie smakuje rozcieńczony wodą. My uwielbiamy go pić z wodą gazowaną, idealnie gasi pragnienie w gorące letnie dni. Co prawda te słoiki robimy głównie z myślą o zimie, ale przecież zimą też chce się pić :) I wtedy takim syropem można aromatyzować i dosmaczać herbatę. Zobaczycie, spodoba się wam :) Potrzebujemy(...)Każdą ćwiartkę kroimy jeszcze raz na pół i partiami wrzucamy do gotującego się syropu. Owoce obgotowujemy i przekładamy do wyparzonych słoiczków. Zalewamy gorącym syropem i mocno zakręcamy. Słoiki pasteryzujemy w 90 stopniach przez 20 minut. Smacznego
Marder&Marder Manufacturejako dodatek do naleśników, owsianki czy białego sera. Poza tym nie ma w nich ani grama dodatkowego cukru, za co chyba lubię je jeszcze bardziej. Składniki na ok. 3 słoiki po 230ml: 70dag śliwek (waga bez pestek) 50g gorzkiej czekolady (1/2 tabliczki) 1 łyżka gorzkiego kakao Opcjonalnie cukier (ja nie daję) 2-3 łyżki wody Przygotowanie: Śliwki umyć i wypestkować(...)gorzką czekoladę i kakao. Mieszać do momentu, w którym czekolada i kakao się nie rozpuszczą i nie połączą ze śliwkami. Gotowe gorące powidła przełożyć do suchych i wyparzonych słoików. Zakręcić i postawić do góry dnem. Zapasteryzować ok 15-20 minut. Ps. Śliwki zgęstnieją od czekolady i kakao po ostudzeniu (powstanie konsystencja musu czy gęstego dżemu). Dla mnie taka
Fabryka pomysłówDziś kupiłam wspaniałe słoiki, bez ucha z plastkowymi słomkami. Słoiki są do zimnych napoji i koktajili. Wyglądają prze pięknie. Mają pastelowe zakrętki z różnymi wzorami. 4 sztuki w zestawie. A O TO MOJA OCENA : ZASTOSOWANIE 4/5 Minus za to że nie można pić gorących napoji. WYGLĄD 5/5 Piękne, eleganckie CENA
Gotowanie PatkiZachęcam niezmiennie do włożenia odrobiny cierpliwości ,w przygotowanie własnych przypraw , pracy nie jest znowu tak wiele , a satysfakcja i pożytek ogromy . Wiadomo liczy się zdrowie , a co siedzi w słoiku z przyprawą , każdy kto ją zrobił Ci powie " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Na torebkach sklepowych też(...)więcej mają soku , tym wolniej schną . Po wysuszeniu , mielimy warzywa w młynku do kawy , dość grubo , żeby przyprawa była wyrazista , a nie pylasta . Dodajemy sól , mieszamy i przekładamy do słoików . Zakręcamy . Przechowują się na pewno przez rok – dłużej nigdy nie wytrzymały bo je wcześniej , zużyliśmy do gotowania Przyprawa porowa gotowa . Smacznego ! Post Domowy susz z porem – przyprawa
Ogrodnik w podróży