słoik - 12348 przepisów (strona:148/824)

Domowy cukier waniliowy 126

będziemy potrzebować: 1 kg cukru (najlepiej drobnego do wypieków)* 2 laski wanilii Przygotowanie: Laski wanilii przecinamy wzdłuż na pół, wybieramy ziarnka i łączymy z cukrem, który następnie wkładamy do słoika. Wkładamy pozostałą część wanilii (można ją przeciąć na 2-3 części) i hermetycznie zamykamy słoik. Kilka razy potrząsamy, by ziarenka równomiernie rozprowadziły się w cukrze. Czynność tę dobrze powtarzać(...)kilka dni. Cukier nabiera waniliowego aromatu po dwóch tygodniach. Jeśli już wykorzystacie cały cukier, to przygotujcie analogicznie kolejną porcję, zostawiając poprzednie laski wanilii w słoiku, wtedy cukier będzie bardziej aromatyczny. * Jeżeli nie mamy drobnego cukru, możemy zmielić zwykły cukier kryształ za pomocą np. blendera. Ważne jest jednak, by tylko go rozdrobnić, a nie zmielić na puder! ** Jeżeli w przepisie podana

Food Square
Papryka konserwowa 194

domu smakuje najbardziej. Jest chrupiąca i we właściwej zalewie.    Paprykę myjemy i oczyszczamy z nasion.    Kroimy w cząstki o kształcie i wielkości według uznania. Przygotowujemy słoiki z przyprawami, czyli do każdego słoika: -ząbek czosnku -kilka ziaren ziela angielskiego -kilka ziaren pieprzu  -listek laurowy -szczypta gorczycy    W dużym garnku gotujemy zalewę. Na jedną porcję(...)przygotowujemy 5-6 porcji zalewy. Do gotującej zalewy wrzucamy pokrojoną paprykę tak, aby zalewa ją objęła. Od momentu ponownego wrzenia zalewy, gotujemy 5 minut. Przekładamy paprykę do przygotowanych wcześniej słoików, uzupełniamy zalewą i zakręcamy.    Papryka jest gotowa. Nie wymaga pasteryzowania. Przygotowana w opisany sposób daje gwarancję, że nie jest przegotowana. Smacznego

Maminek kulinarny
Jabłka wydrążane, w syropie 120

drobniutkie, co nie znaczy, że gorsze. One też mają swoje zastosowanie. Możemy je wykorzystać do ciasta. Trzeba je tylko odpowiednio przygotować. Małe jabłuszka obieramy, wydrążamy gniazda nasienne, układamy do słoików i zalewamy syropem: -3 litry wody -3 szklanki cukru -1 łyżka kwasku cytrynowego    Wodę z cukrem zagotowujemy, wsypujemy kwasek. Zalewamy jabłka w słoikach, zakręcamy, wstawiamy do garnka(...)wodą wypełniającą garnek do 3/4 wysokości słoików i gotujemy 10 minut  od momentu zagotowania się wody w garnku. Mamy gotowe jabłka w syropie, np. do ciasta. Smacznego

Maminek kulinarny
Mielonka domowa 204

zapeklowaniu mięso płuczemy w zimnej wodzie a następnie mielimy w maszynce przez grube oczka.    Przyprawiamy jedynie pieprzem do smaku i dokładnie wyrabiamy.    Nakładamy do szerokich słoików ( najlepiej 0,5 l ) dokładnie uciskając.    Wstawiamy do garnka zalanego wodą do 3/4 wysokości słoików i gotujemy przez 60 minut  na niewielkim ogniu,  licząc od momentu(...)zagotowania się wody.    Po wystudzeniu mielonka nadaje się już do spożycia. Słoiki z mielonką przechowujemy w chłodnym miejscu. Smacznego

Maminek kulinarny
Truskawki w syropie 178

Tryskawki oczyszczamy z szypułek, myjemy i odsączamy. Wodę zagotowujemy z cukrem, dosypujemy kwasek cytrynowy. Do wrzątku wrzucamy truskawki.    Gotujemy 3 minuty.    Truskawki przekładamy do słoików i zalewamy syropem. Zakręcamy i gotowe. Słoiki nie wymagają pasteryzowania. Pozostały syrop zagotowujemy, przelewamy do słoika i zakręcamy - możemy go wykorzystać do innych przetworów owocowych. Smacznego

Maminek kulinarny
Wiśnie drylowane 187

która znacznie ułatwia drylowanie.    Wiśnie zasypujemy cukrem i mieszamy. Pozostawiamy w ich własnym soku na ok. 2 godziny.    Zlewamy sok i zagotowujemy. Wiśnie przekładamy do słoików i zalewamy wrzącym sokiem. Zakręcamy i pasteryzujemy w garnku z wodą przez ok. 7-10 minut. Jeśli sok nam się nie zmieści do słoików z wiśniami - zlewamy do słoików

Maminek kulinarny
Korniszonki z pepperoni 153

mięs, sałatek, koreczków, pizzy itp. Składniki na zalewę: -3 szklanki octu -4 szklanki cukru -6 szklanek wody -2-3 łyżki soli -ziarna gorczycy Zalewę zagotowujemy i studzimy. Do słoików wrzucamy liść laurowy, kilka ziaren ziela angielskiego, szczyptę gorczycy, pół ząbka czosnku, kilka plasterków marchewki i kawałek kopru.    2-3 kg małych ogórków myjemy i osuszamy(...)Papryczkę kroimy w cieniutkie paseczki. Do każdego słoika dorzucamy 3-4 paseczki.     Ogórki układamy ciasno w słoikach, zalewamy zalewą i zakręcamy.  Wstawiamy do garnka z wodą i od momentu wrzenia gotujemy 10 minut. Ogóreczki gotowe.     W tej samej zalewie możemy zamarynować papryczki pepperoni. Smacznego

Maminek kulinarny
Fasolka szparagowa w zalewie 176

Korzystamy z tego, że fasolki jest teraz dużo i jest tania. Spakujemy troszkę do słoików a pakowanie jest bardzo proste. Składniki: -fasolka szparagowa w zależności od potrzeb ( z 1,5 kg fasolki otrzymamy 3 słoiki 0,9 l ) -sól -przyprawa warzywna -woda    Fasolkę myjemy i obcinamy końcówki. Wodę w garnku zagotowujemy z dodatkiem soli i  przyprawy warzywnej(...)wrzucamy fasolkę. Gotujemy 5 -7 minut i zlewamy wodę.    Przekładamy w całości lub pokrojoną do słoików. Zalewamy wrzącą zalewą, sporządzoną z wody i soli w proporcji 1 czubata łyżka soli  na 1 l wody. Zakręcamy i gotowe. Mała uwaga - jeśli mamy starszą fasolkę, ze sporymi już nasionami, to poddajemy ją pasteryzacji przez ok. 7 minut. Smacznego

Maminek kulinarny
Krwawe gniazdka bezowe 183

sposób Pavlovą - zobaczymy, co z tego będzie... Gniazdka wypełniamy bitą śmietaną (bez cukru, zdecydowanie), a całość dekorujemy krwawą wiśniową frużeliną. Ja do jej przygotowania użyłam wiśni ze słoika. Mam je od Mamy, są takie prawie bez cukru. Sklepowe, jeśli są mocno słodkie, nie nadają się - frużelina wyjdzie mdła, a ma być lekko kwaskowa, żeby ożywić całość. Deser wygląda zachwycająco(...)bitą śmietaną i frużeliną wiśniową Składniki: (na 12 sztuk) bezy: 4 białka 220 g cukru 1 łyżeczka białego octu winnego frużelina wiśniowa: 250 g wiśni (świeżych, mrożonych lub ze słoika) 110 g cukru 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżka wody 2 listki żelatyny dodatkowo: 150 ml śmietany kremówki (38%) Białka ubić na sztywną pianę

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Domowe masło potrójnie orzechowe, czyli nowa definicja raju 250

owsianki, a głównie w takiej postaci spożywam masło orzechowe. Zawsze można też zrobić to tradycyjne, na które przepis znajdziecie tutaj ( KLIK ), ale jeśli szafce stoi już trzy zapasowe słoiki to nie jest to raczej konieczne. Rozmyślałam więc dalej... i wymyśliłam!  Przyznam nieskromnie, że tak, jak w przypadku cudownych peanut butter granola bars ( KLIK ), był to niejako przejaw mojego kulinarnego(...)opiniom- nie zepsuje się, jedynie może wymagać przemieszania ze względu na rozwarstwienie się tłuszczu. Myślę jednak, że to zbędna informacja, gdyż u mnie już pierwszego dnia zniknęła ponad 1/3 słoika. Niestety- tam, gdzie otwiera się słoik z masłem orzechowym, tam kończy się moja silna wola , ale taka mania to sama przyjemność. Kto jeszcze nie miał okazji spróbować masła orzechowego- zachęcam

peanutbuttermonster
Śledzie po żydowsku 166

SKŁADNIKI: 1 kg. śledzi -matiasy 4 cebule- duże  20 dag.dag rodzynek mały słoiczek koncentratu pomidorowego 2 łyżeczki musztardy delikatesowej  1 łyżka oleju do smażenia Dodatkowo do  słoika: 1/4 szklanki oleju ( np rzepakowy z Lidla tłoczony na zimno) 3 łyżki octu winnego jabłkowego WYKONANIE: Śledzie moczymy w wodzie lub w mleku, tak by pozbyć się słonego smaku. Obieramy(...)dodajemy do cebuli , mieszamy. Możemy dodać odrobinę cukru jeśli będą zbyt kwaśne.  Ostudzamy podstawę do naszych śledzi. Następnie w szklance rozrabiamy olej rzepakowy i ocet. Wlewamy na dno słoika. Będziemy warstwami układać śledzie i cebulkę.Pierwsza warstwa cebulka, następnie pokrojone na kawałki śledzie. Znowu cebulka i tak na zmianę.  Taka porcja wystarcza na słoik 1,25 litra, Można

W kuchennym oknie Ewy
Makaron z pomidorowym pesto 224

prosto po pracy – wystarczy czas gotowania makaronu. Pesto z suszonych pomidorów jest wyraziste, a wyjątkowego smaku nadają mu orzechy brazylijskie – jak spróbujecie nie zechcecie już pesto ze słoika. Oczywiście możecie go używać nie tylko do makaronu – świetnie nada się jako sos do pizzy, na kanapki czy do zapiekania w nim ryb lub kurczaka. Danie według przepisu mojego(...)męża – tak więc każdy facet sobie z nim poradzi. Składniki: 400-500 g makaronu tagliatelle lub spaghetti (użyłam z dodatkiem świeżego chili) 1 słoik pomidorów suszonych w oleju/oliwie (ok. 150 g bez zalewy) 2 ząbki czosnku 1-2 łyżki tartego parmezanu 7 orzechów brazylijskich 7-8 dużych listków bazylii 1/3 łyżeczki chili w proszku (można pominąć, jeśli nie lubicie

Poezja smaku
DŻEM Z JABŁEK 154

Kiedy jabłek pełno jest trzeba koniecznie zachować je także na zimowe wieczory, można przechować bardziej wytrzymałe gatunki z piwniczce,ale niektóre warto też zamknąć w słoikach by potem móc cieszyć się przepysznym jabłecznikiem w  środku zimy Składniki: 1 kg jabłek- u mnie papierówki 0,4 kg cukru 1/2 szklanki wody Wykonanie: Jabłka obieramy,kroimy na cząstki.Wrzucamy do garnka(...)ziemniaków,żeby się jabłuszka szybciej rozpadały. Co jakiś czas stopniowo dosypujemy cukier,mieszam ,rozgniatamy.Całkowity czas gotowania ok 45 minut,az sie jabłka dokładnie rozpadną.Gorący żem wkładamy do słoików,zakręcamy,odwracamy do góry dnem żeby się  słoiki pozamykały

Z Majeczką w kuchni
Cebularze lubelskie 180

łyżki maku 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka soli Cebulę do cebularzy przygotuj na dzień, dwa przed ich pieczeniem. Pokrojoną w kostkę cebulę zalej wrzątkiem i odcedź. Gorącą wrzuć do słoika, posyp makiem i solą, wlej olej. Słoik zakręć i wstrząsaj dopóty, dopóki wszystko się dokładnie nie wymiesza. Po ostygnięciu włóż do lodówki. Dzięki takiemu potraktowaniu cebula będzie słodka i miękka(...)około 15 minut, do uzyskania złotego koloru Po upieczeniu wyjmij cebularze z piekarnika, a po lekkim przestygnięciu szybko je wcinaj, bo zanim się obejrzysz, już ich nie będzie. Słoik z cebulą. Pozostało tylko dobrze wymieszać. Końcowe wyrastanie cebularzy. Cebularze upieczone. Cebularze upieczone. Cebularz. inspiracje Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi i lubelskie.pl

Grahamka, weka i kajzerka
Buraczki z czosnkem na zimę 1228

Jako, że jest sezon więc u mnie burakowo:)) Bardzo proste w przygotowaniu, a bardzo przydatne zimą. Lubię wiedzieć co jem i często przygotowuję słoiki na zimę.  Mam z tego dużą satysfakcję i Wam również  polecam. 2 kilo buraków myjemy i gotujemy w osolonej wodzie z odrobiną octu lub soku z cytryny , aby nie straciły koloru. Gotujemy do miękkości(...)wielkości warzyw. Odcedzamy, ostudzamy, obieramy i ścieramy na tarce do warzyw na dużych oczkach. Delikatnie dosalamy i dodajemy 2-3 ząbki czosnku posiekanego lub startego na drobno. Mieszamy. Słoiki wyparzamy i gdy wyschną napełniamy, zakręcamy i pasteryzujemy w gotującej się wodzie 20 minut. Ja polecam na buraki w słoiku położyć liścia laurowego i goździka , który chroni nasze przetwory przed pojawieniem

Pasje Jolki

Proponowane wyszukiwania