Pikle w zalewie musztardowej

Pikle w zalewie musztardowej

Pikle w zalewie musztardowej

Kolejne pyszne ogóreczki na zimę. Tym razem pikle w zalewie z musztardą. Ogórki można obrać ze skórki ale ja wolę wersję ze skórką bo są lepsze w smaku i chrupiące. składniki: ok 3 kg dużych długich ogórków gruntowych bez dużych pestek 1 l wody 1 szklanka octu 1 szklanka cukru 5 łyżek musztardy delikatesowej, u mnie musztarda Kielecka 2 łyżki soli kamiennej 1 łyżeczka ziarenek angielskiego ziela 1 łyżeczka ziarenek czarnego pieprzu małe listki laurowe Przygotować zalewę. Do garnka wlać wodę i ocet. Dodać cukie... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Monia miesza i gotuje

Warto przeczytać

Wszystko o przetworach – czyli jak pasteryzować słoiki a potem je przechowywa

Znany od bardzo dawna sposób pasteryzacji niektórych produktów w szczelnie zamkniętym szklanym słoiki jest najlepszym sposobem na przedłużenie ich czasu do spożycia.

Czytaj dalej...

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.