spaghetti - 5367 przepisów (strona:118/358)

Pęczotto primavera 104

Pęczotto primavera to wiosenne danie, pełne zielonych warzyw z kremową kaszą zrobioną jak risotto. Pęczotto jest wariacją na temat spaghetti primavera, pasty wymyślonej w 1975 r. w nowojorskiej restauracji Le Cirque. Dzisiaj jest to jeden z kanonicznych makaronów, podawanych kiedy na rynku pojawiają się nowalijki. Stąd zresztą wzięła się nazwa – primavera to właśnie nowalijki. W czasach kiedy przez cały(...)porze, bo smakują najlepiej: są delikatne, lekko orzechowe, odświeżające. W naszym daniu są dodatkiem do kaszy, do pęczotto, ściślej mówiąc. Po tym jak szef Sirio Maccione wymyślił spaghetti primavera, które szybko zdobyło popularność, pojawiło się risotto primavera, z takich samych składników, tylko z ryżem. My z kolei zrobiliśmy naszą wersję na bazie naszego tradycyjnego pęczaku. Oprócz szparagów znalazły się

Niedzielny kucharz
Zupa kartoflanka z "ośmiornicą" 157

wpadły mi te klopsiki z makaronem , wyglądające jak ośmiorniczki.Super pomysł.polecam. bulion kilka  ziemniaków marchewka, pietruszka listek, ziele sól,pieprz 25 dkg mięsa mielonego  makaron spaghetti [ kilka nitek makaronu] 1 cebula 1 jajko majeranek sól, pieprz do smaku koper Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę , dodać do bulionu , dodać również warzywa.   Mięso wymieszać z jajkiem , doprawić(...)Makaron spaghetti połamać na 3 części.Z mięsa formować małe kulki , do mięsa wkładać pocięty makaron.Ilość makaronu czyli "nóg ośmiornicy "dowolna.Do gotującej się zupy wrzucić kulki mięsa z makaronem i gotować razem jeszcze kilka minut.Dodać koperek , doprawić w razie potrzeby

Moje domowe kucharzenie
Spaghetti olio pomodoro 157

Składniki: makaron spaghetti 6 pomidorów suszonych w zalewie z oliwy z ziołami 5 pomidorków koktajlowych 2 ząbki czosnku 3 łyżki oliwy z oliwek sól pieprz 5 listków świeżej bazylii W garnku z osoloną wodą gotujemy makaron spaghetti. Odsączamy.  Na patelnię wlewamy oliwę z oliwek, dodajemy rozgnieciony czosnek, chwilę smażymy. Dodajemy pokrojone w małe kawałki suszone pomidory, chwilę dusimy. Dodajemy

Olga Piecze i Gotuje
Spaghetti Z Sosem Pomidorowym Z Warzywami 100

łyżeczka koncentratu  około 100 ml śmietanki 30 % około 2 garście "Bukietu Warzyw Kwiatowych" od Hortex (używamy tylko brokuła i marchewki) sól, pieprz do smaku oliwa/olej do smażenia makaron spaghetti (ilość na dwie osoby) 1. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. 2. Na patelni z oliwą/olejem  przesmażamy cebulkę pokrojoną w kostkę oraz przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, następnie(...)Kiedy cukinia jest już przesmażona dodajemy  do niej pomidory i przecier oraz podgotowane warzywa, dolewamy śmietankę, doprawiamy do smaku i przesmażamy do zgęstnienia. Gotowy sos podajemy z makaronem spaghetti :) Przepis bierze udział w konkursie na durszlak.pl

Gotowanie...to proste !
Carbonara cake 149

Carbonara to danie popularne na całym świecie. Zawdzięcza to przede wszystkim prostocie i szybkości wykonania. Jednak wersja, którą znamy troszkę różni się od tradycyjnej, włoskiej receptury. Carbonara to makaron spaghetti, pancetta, jajka i owczy ser pecorino. Jak widzicie, nie ma tutaj śmietany. Ja jednak jestem przyzwyczajona do wersji śmietanowej, na której bazuje carbonara cake . Carbonara cake 300 g makaronu spaghetti

365 dni dookoła kuchni
Naleśnikowa lasagne ze szpinakiem – przepis krok po kroku 155

danie zrodził się po jednej z rozmów z moim przyjacielem Karolem, który prowadzi bloga Kosą po patelni . Karol wspomniał, że kiedy był dzieckiem, jego Mama często przygotowywała naleśnikowe spaghetti. I wtedy mnie olśniło! Skoro naleśniki sprawdziły się do przygotowania spaghetti, to sprawdzą się również do stworzenia lasagne I tak oto powstała moja wersja dania, którą dzisiaj Wam przedstawiam Naleśnikowa lasagne

Okiem Blondynki by McBlondi
Spaghetti Carbonara-oryginalny przepis 155

kolejnych składników-a zwłaszcza śmietany! Głównymi składnikami sosu są jajka (w większości żółtka), podsmażony, chrupiący boczek (idealnie byłoby użyć pancetty) oraz starty parmezan. SKŁADNIKI: 4 porcje ok 400 g spaghetti 4 żółtka i jedno całe jajo (oryginalny włoski przepis mówi,że powinno być tyle żółtek, ile osób-ale tutaj możemy troszkę odchudzić przepis. Ja dałam 3 żółtka) 40 g startego(...)posypać odrobiną natki PRZYGOTOWANIE: Nastawiamy osoloną wodę na makaron. Drobno pokrojony boczek wrzucamy na patelnię i przesmażamy, dodajemy drobno pokrojoną w kostkę cebulę-całość smażymy-oby tylko nie przypalić. Spaghetti gotujemy al dente. Patelnię zdejmujemy z gazu. W miseczce rozbijamy jajka, dodajemy parmezan i dużą ilość pieprzu. Makaron odcedzamy (ja zawsze zachowuję troszkę wody od makaronu), wrzucamy gorący na patelnię

Kopystką po garach
Spaghetti alla carbonara 148

Szybki obiad to moja specjalność :) Wspaniałe spaghetti alla carbonara. Składniki: makaron spaghetti 2 jajka 10 plasterków boczku wędzonego 2 ząbki czosnku 30 g startego parmezanu sól i świeżo zmielony czarny pieprz Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Jajka sparzyć wrzątkiem i wbić do miseczki. Doprawić solą i pieprzem - roztrzepać jajko widelcem, dodać połowę startego parmezanu. Na patelni usmażyć boczek

Kucharka Tarka i Miarka
Cukiniowe spaghetti z pesto z awokado 143

Przepyszny obiad dziś na stole. Spaghetti z cukinii zrobione na tarce a potem blanszowane. Pesto z awokado robi się błyskawicznie więc w kilka minut obiad gotowy, zapraszam. Tyle witamin i błonnika na talerzu jeszcze nie było, zajadajmy ze zdrowiem. Cukiniowe spaghetti z pesto z awokado. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
SPAGHETTI Z AWOKADO I SZPINAKIEM 148

Dziś na moim stole gości zielone spaghetti. To propozycja dla wszystkich tych, którzy stronią od mięsa lub po prostu wolą lżejsze jedzenie. Mój mąż pewnie będzie niezadowolony ;) z braku mięsa, mi jednak to danie przypadło do gustu. SKŁADNIKI: makaron spaghetti (na 2 porcje) 2 garści świeżego szpinaku 1 dojrzałe awokado kilka pomidorków koktajlowych 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy

Kuchnia w opałach
Makaron z pesto z awokado 130

Chyba i jedno, i drugie:) Składniki (na 2 porcje): 1 nieduże awokado sok z połowy cytryny garść liści bazylii 2 łyżki pestek słonecznika ząbek czosnku 2 łyżki oliwy 150g spaghetti (lub innego ulubionego makaronu) sól garść kiełków Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie. Póki makaron się gotuje, przygotować pesto*. Awokado wydrążyć za pomocą łyżki, przełożyć do kielicha blendera(...)Dodać pozostałe składniki, zmiksować na sos. Spaghetti odcedzić, wymieszać z pesto, posypać kiełkami. Podawać od razu. Smacznego! *Awokado bardzo szybko traci kolor, staje się ciemne i nieapetyczne. Dlatego pesto należy przygotować w trakcie gotowania makaronu, żeby nie musiało długo czekać

Obiad gotowy
Spaghetti z gorgonzolą i suszonymi pomidorami 172

Przepis zaczerpnięty z jednego z moich ulubionych miesięczników Shape . Makaron jest rewelacyjny, o bardzo charakterystycznym smaku. Gorgonzola nadaje mu właśnie to coś, czego szukamy. Składniki na spaghetti z gorgonzolą i suszonymi pomidorami (2 porcje): makaron spaghetti 200 g 1/2 małej cebuli ząbek czosnku 50 g suszonych pomidorów 1/2 małej śmietany 12% 40 g sera gorgonzola odrobina gałki muszkatołowej sól pieprz

Karola gotuje
Zapiekane bolognese 198

Składniki: 500 g makaronu rurki 2 puszki pomidorów krojonych 3 ząbki czosnku sos do spaghetti w proszku zioła prowansalskie 0,5 kg pieczarek sól kucharek pieprz 250 ml wody 500 g mięsa mielonego kulka mozzarelli Pomidory przekładamy do garnka, doprawiamy odrobiną soli i ziół, gotujemy około 15 minut. W tym czasie podsmażamy pieczarki pokrojone w paski i dodajemy mięso, doprawiamy(...)zgniecionym przez praskę czosnkiem, ziołami i pieprzem. podsmażamy kilka minut. Dodajemy pomidory, wodę i sos spaghetti. Gotujemy jeszcze 10 minut. Makaron gotujemy all dente zgodnie z przepisem na opakowaniu. Przekładamy ugotowany makaron do naczynia żaroodpornego i dodajemy sos, całość dokładnie mieszamy. Pieczemy pod przykryciem 15 min w 175 stopniach a następnie posypujemy pokrojoną w kostkę mozzarellą i pieczemy jeszcze

Kuchenne inspiracje Sylwii
Warzywne spaghetti 152

Spaghetti bez mięsa jest również smaczne  i pożywne. Składniki: Makaron spaghetti 1 opakowanie Groszek konserwowy 1 puszka Cebula biała 1 szt. Pieczarki świeże 25 dag Śmietanka 18% ½ szklanki Masło 2 łyżki Sól i pieprz do smaku Ser żółty 5 plasterków Natka pietruszki Wykonanie: Makaron ugotować według opisu na opakowaniu. Cebulę obrać, drobno posiekać i udusić na maślę z pokrojonymi

Tradycyjna Kuchnia
Spaghetti Carbonara-oryginalny przepis 184

kolejnych składników-a zwłaszcza śmietany! Głównymi składnikami sosu są jajka (w większości żółtka), podsmażony, chrupiący boczek (idealnie byłoby użyć pancetty) oraz starty parmezan. SKŁADNIKI: 4 porcje ok 400 g spaghetti 4 żółtka i jedno całe jajo (oryginalny włoski przepis mówi,że powinno być tyle żółtek, ile osób-ale tutaj możemy troszkę odchudzić przepis. Ja dałam 3 żółtka) 40 g startego(...)posypać odrobiną natki PRZYGOTOWANIE: Nastawiamy osoloną wodę na makaron. Drobno pokrojony boczek wrzucamy na patelnię i przesmażamy, dodajemy drobno pokrojoną w kostkę cebulę-całość smażymy-oby tylko nie przypalić. Spaghetti gotujemy al dente. Patelnię zdejmujemy z gazu. W miseczce rozbijamy jajka, dodajemy parmezan i dużą ilość pieprzu. Makaron odcedzamy (ja zawsze zachowuję troszkę wody od makaronu), wrzucamy gorący na patelnię

Kopystką po garach