spaghetti - 5367 przepisów (strona:124/358)

Spaghetti z passatą i bazylią 249

Mimo, że czasem używamy tych samych składników, efekt finalny bywa różny, inaczej smakuje z każdej ręki, są inne proporcje, ilość przypraw, sposób przygotowania, łączenia smaków.... Najlepsze spaghetti pomidorowe robi moja Teściowa. Jest w tym daniu jakaś magia, wyjątkowy smak, uwielbiam je, nawet zimne. Dziś w mojej kuchni wersja pomidorowo-czosnkowa z parmezanem i bazylią, klasyczna. Jednak(...)bardzo słodkie. Pachną latem a ich czerwony kolor przyciąga. Cale danie przyciąga, zaś w kuchni unosi się piękny czosnkowo-pomidorowy aromat. Smacznego:) Składniki: 280 g makaronu spaghetti szklanka passaty 5 pomidorków koktajlowych 4 ząbki czosnku przyprawy mielone: bazylia, oregano, zioła prowansalskie, sól, pieprz cukier trzcinowy / biały - płaska łyżeczka do smaku oliwa z oliwek parmezan i bazylia do podania

Zasmakuj Kuchni
Spaghetti z chorizo w sosie pomidorowym 161

Lubię jak moje dania powstają z przypadku. Otwieram lodówkę, zerkam co się w niej znajduje i komponuję danie. Tak było właśnie z tym spaghetti, które wyszło w smaku wyraziste za sprawą chorizo i oliwek.  Składniki na 2 porcje: 150-200g makaronu spaghetti (u mnie pełnoziarnisty) 130g kiełbasy chorizo 250 ml passaty (przecieru) pomidorowego 2 ząbki czosnku 1 mała

Fabryka pomysłów
Spaghetti z porem i smażonym tofu — palce lizać! 142

pomidorowy nie zawsze musi być klasyczny - moja propozycja na dziś spaghetti z sosem pomidorowym wzbogaconym porem i tymiankiem - pycha! Artykuł Spaghetti z porem i smażonym tofu — palce lizać! pochodzi z serwisu Vegan Taste

Vegan Taste
Spaghetti ze szparagami 161

Uwielbiam szparagi za ich delikatny smak i za to, ze w krótkim czasie można przygotować pyszny i bardzo efektowny posiłek. Spaghetti ze szparagami smakuje doskonale. Polecam :) makaron spaghetti ok 20 dag pęczek szparagów (10szt) 1-2 ząbki czosnku 10 dag parmezanu/ grana padano oliwa sól morska prowansalska świeżo zmielony pieprz kolorowy pieprz świeżo zmielony W dużym garnku zagotować wodę

Smakołyki Asi
Tagliatelle z wegetariańskim bolognese z soczewicy i pieczarek 135

Mięsne spaghetti bolognese to pierwszy makaron przygotowywany przez nas w domu. Na początku był to oczywiście sos z proszku (takie były czasy), potem ze słoika, a gdy polubiłam gotowanie, już takie prawdziwe długo duszone ragù . Po rezygnacji z jedzenia mięsa wcale za nim nie tęsknię - kuchnia włoska ma do zaoferowania tyle pysznych roślinnych makaronów. Ale zaciekawił mnie pomysł na wegetariańską(...)grzybów i soczewicy, mniej pomidorów, więc nie bądźcie zaskoczeni. Należy jednak pamiętać, że również w klasycznym bolognese pomidory stanowią dodatek do mięsnej bazy. Do takiego ciężkiego sosu lepiej od spaghetti sprawdzi się makaron w postaci szerokich tasiemek. Mi udało się dostać razowe tagliatelle , ale też pappardelle (szerszy) i fettuccine (węższy makaron) spełnią swoje zadane. Tagliatelle z wegetariańskim bolognese z soczewicy

Chilli Czosnek i Oliwa
Ekologiczne pesto z czosnku niedźwiedziego (wegańskie) 162

laktozy ani żadnych składników pochodzenia zwierzęcego (jest wegańskie). Nadaje się do kanapek, tostów, dań makaronowych. Ma specyficzny smak, podobny do zwykłego czosnku, jednak trochę się od niego różni. Przyrządziłam spaghetti z pesto z czosnku niedźwiedziego, smarowałam też nim pieczywo. Do kupienia w stacjonarnych i internetowych sklepach ze zdrową żywnością. Ecological wild garlic pesto (vegan) Ingredients: wild garlic(...)breadspread for sandwiches, toasts, also in pasta dishes. It tastes similarly to regular garlic but is slightly different from it. I used the product to make spaghetti and put it on my sandwiches. You can find it in traditional and online health food stores

Qlinarnie i Qlinarnie
Makaron z cukinii w sosie teriyaki 116

klasycznie pokrojona cukinia. Co jest niezbędne do zrobienia makaronu? Najlepiej spiralizer lub ewentualnie obieraczka + nóż i rondel cierpliwości. Jeśli chcesz się dowiedzieć czym najlepiej zrobić warzywny makaron a’ la spaghetti, to sprawdź koniecznie ten wpis: Makaron z warzyw – spiralizer, temperówka czy obieraczka? Znajdziesz tam wszystkie niezbędne informacje. Co do samego dania, to makaron z cukinii dla mnie bardzo przypomina klasyczny(...)makaron spaghetti (zwłaszcza jeśli sobie dobrze wkręcę), pod jednym warunkiem… że nie zostanie rozgotowany. A o to dość łatwo, ponieważ wystarczy minuta za długo na ogniu i zrobi się miękki i sflaczały. Nadal będzie pyszny, ale to nie ta sama prezencja co prawidłowo przygotowanego. Trzymaj się przepisu, a wszystko będzie dobrze. Sprawdź jak wygląda sos teriyaki i gdzie

Blendman
I Międzynarodowy Dzień Carbonary - Carbonara Day 2017 - KONKURS 156

sera (pecorino Romano) i guanciale (podgardle) bądź pancetty. Zdania w kwestii kształtu makaronu, który można podać z sosem bywają podzielone. Niektórzy słysząc słowo carbonara przed oczami mają od razu spaghetti. Jednak Włosi dopuszczają także rigatoni. Jak to się robi? Zacznijmy od składników. Dla 2 osób potrzebne będą: Spaghetti Barilla 160 g Guanciale lub pancetta 80 g 2 żółtka jajek

Codzienna kuchnia niecodzienna
Spaghetti z awokado i suszonymi pomidorami 150

zrobić z awokado? Bo najpierw kupuję, a potem myślę... Mój pomysł na śmietankowego kurczaka z makaronem to alternatywa dla klasycznego spaghetti. Dzięki suszonym pomidorom i dwóm rodzajom sera nabiera wyrazistego smaku.  Natomiast dodatek świeżych ziół i prażonego słonecznika jest niezastąpiony w aromatycznej i smacznej kuchni. Składniki (na 4 porcje): - makaron spaghetti - 200 ml śmietanki 30 % - awokado - 3-4 suszone

dobra gospodyni dom wesołym czyni
Tagliatelle z tuńczykiem, sosem pomidorowym i serem korycińskim 189

szybki obiad dla rodziny lub kolację we dwoje, żeby zaimponować dziewczynie lub zaskoczyć rodziców po powrocie z pracy. Zamiast tagliatelle (to taki makaron w kształcie wstążek:) można użyć spaghetti albo rurek penne, a sos przygotować na szybko z przecieru pomidorowego albo użyć gotowego ze sklepu. Wracając do sera korycińskiego - w tym daniu sprawdził się znakomicie. Ale mam jeszcze kilka pomysłów(...)jego wykorzystanie, zaglądajcie więc na blog:) Składniki (na 4 porcje): 400g makaronu tagliatelle (spaghetti, penne) 500ml sosu pomidorowego 1 puszka tuńczyka w oleju (180g) 100g sera korycińskiego (u mnie o smaku bruschetty ) 100g oliwek garść rukoli lub liści bazylii Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie. Póki makaron się gotuje, podgrzać sos pomidorowy. Tuńczyka osączyć. Oliwki i ser pokroić

Obiad gotowy
Spaghetti w beszamelu z boczkiem i groszkiem 74

Dzisiaj danie dla miłośników boczku. Spaghetti w beszamelu z chrupiącym, pachnącym boczkiem. Całość doprawiona odrobiną skórki cytrynowej, do tego zielony groszek i powstaje nam ciekawa potrawa. Zamiast mozzarelli można wykorzystać starty żółty ser lub parmezan.     Spaghetti w beszamelu z boczkiem i groszkiem   Składniki na 4 porcje:   100g boczku wędzonego szklanka zielonego groszku (najlepiej mrożonego) opakowanie mozzarelli

Smak mojej kuchni
Fasola z mięsem z indyka zamiast spaghetti bolognese? Oczywiście, że tak! :) 144

Lekkie i pożywne, bezglutenowe danie, które zaspokoi dziką ochotę na spaghetti bolognese. Biała fasola dzielnie zastępuje makaron, a mięso mielone z indyka o obniżonej zawartości tłuszczu udaje mięso wieprzowe i wołowe. Dopadła mnie ochota na spaghetti bolognese, a w zasadzie na połączenie mięsa, aromatycznego sosu na bazie pomidorów i świeżej bazylii. Oczywiście nadal w takich sytuacjach szukam dobrych rozwiązań

Eat me! Fit me!
Spaghetti bolognese 109

Spaghetti bolognese to jedno z najbardziej popularnych dań kuchni włoskiej. To danie jest znane i lubiane na całym świecie!!! W moim domu bardzo często przyrządzam tradycyjne bolognese z wołowiną, którą mój mąż uwielbia... oraz z parmezanem. Sos pomidorowy robię ze świeżych pomidorów, taki uwielbiam najbardziej. Jeśli nie mamy czasu możemy poratować się gotowym sosem ze słoika, ale smak takiego sosu(...)ziele angielskie 3 ziarna, sól i pieprz do smaku, olej do smażenia, natka pietruszki posiekana lub inne ulubione zioła 2-3 łyżki, dodatkowo: parmezan do posypania, makaron spaghetti 400 g, Sposób przygotowania: Cebule siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej, wsypujemy cebulkę i podsmażamy. Następnie dodajemy mięso, chwilkę podsmażamy, podlewamy odrobiną wody, dodajemy przyprawy i dusimy do miękkości.  Pomidory zalewamy wrzątkiem

kulinarne odsłony pati
Spaghetti z mięsem w sosie pomidorowym 172

Witajcie :) Dziś kolejna propozycja na obiad. Od pewnego czasu chodziło za mną spaghetti, aż postanowiłam zrobić! Przepyszny pomidorowo-mięsny sos polany na makaron, szybkie, smaczne i proste w przygotowaniu danie, a zarazem przepyszne! Zapraszam :) Składniki: 500 g mięsa mielonego (u mnie akurat była łopatka wieprzowa) 3 pomidory butelka passaty pomidorowej 2 - 3 małe cebule (użyłam szalotki) 3 ząbki czosnku(...)minut na wolnym ogniu co jakiś czas mieszając. Na koniec próbujemy i doprawiamy do smaku tymiankiem oregano,  bazylią, solą i pieprzem. A w drugim garnku gotujemy makaron do spaghetti według przepisu na opakowaniu. I gotowe :) Smacznego

Gotuj z Mąką
Tarta bolognese na orkiszowym spodzie 182

boloński a właściwie ragout mięsno warzywne zwykle jada się w Polsce z makaronem spaghetti. Z tego powodu to danie nazywa się nawet spaghetti po polsku ponieważ ze Włoszech podaje się taki sos z grubym makaronem jajecznym i w takim właśnie zestawieniu ponoć smakuje najlepiej. Ale zawsze można przekręcić przepis jeszcze bardziej i zapiec ragout na kruchym spodzie i podać

Smaczna Pyza